Ha nem elég betegek, magukra maradhatnak

Publikálás dátuma
2016.01.15. 06:13
Az új értékelőlap túl nagy hangsúlyt fektet az egészségügyi problémákra, a szociális oldalt viszont alig veszi figyelembe FOTÓ:
Ma jár le a házi segítségnyújtásban részesülők felülvizsgálatának határideje. Az ellátás feltételeit tavaly több alkalommal is szigorították, s aki az új szabályok szerint "nem elég beteg" a szolgáltatás igénybevételéhez, magára maradhat. Idén több mint tízezren veszíthetik el jogosultságukat.

Január 15-éig, azaz máig kellett felülvizsgálni, kik azok, akik - már az új feltételek szerint - továbbra is igénybe vehetik a házi segítségnyújtás szolgáltatásait. A szigorúbb szabályozás elsősorban azokkal az idős emberekkel szúr ki, akik eddig csak a minimális időtartamú - napi egy órás - ellátásra voltak jogosultak, az új pontrendszer miatt közülük sokan kieshetnek az ellátásból. Tavaly decembertől ugyanis már az újfajta értékelő rendszer szerint kell elbírálni az igényléseket, s a korábbi ellátásokat kellett máig felülvizsgálni.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő szerdán azt mondta, akiket nem sikerült határidőig felülvizsgálni, nem kapnak majd ellátást. Néhány órával később a Fidesz-frakció közleményt adott ki, melyben jelezték: a kormány egyetlen rászorulótól sem veszi el az ellátást. "A most zajló orvosi felülvizsgálatok eredményeként ugyanis az ellátás megszüntetésére csak akkor kerülhet sor, ha valaki bizonyítottan visszaélt a rendszerrel, vagyis egészségi állapotából adódóan nem szorul ilyen típusú segítségnyújtásra" - írták. Igen ám, csakhogy az új értékelő rendszer igencsak megnehezíti az ellátáshoz való hozzáférést, a vizsgált területeknél ugyanis most kevesebb pont jár az igénylőnek.

Az új értékelés szerint:

* minimális (egy órás) napi ellátáshoz 20 pontot kell szerezni, ez 24 pontig jár

* 25-30 pont között napi két óra

* 31-34 pont között napi három óra

* 35-39 pont között napi négy óra

* 40 ponttól az idősotthoni elhelyezést lehet igényelni

Az értékelőlapon összességében ugyanannyi pontot lehet szerezni, mint korábban, a pontszerzést viszont megnehezítették: ha valaki bottal jár, a fürdéshez vagy a gyógyszerek beszedéséhez segítség kell neki, a korábbinál 1-2 ponttal is kevesebbet kaphat. A lapot a háziorvosnak vagy a szociális ellátó intézménynek kell kitöltenie, s az összpontszám alapján dől el, hogy az igénylő napi hány órában jogosult a segítségre, s ettől függ az is, kérheti-e idősotthonban való elhelyezését.

Az értékelés szigorítása mellett ugyancsak jelentős változás, hogy a házi segítségnyújtást szétválasztották szociális segítésre és személyes gondoskodást nyújtó ellátásra. Utóbbit csak szociális vagy egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy végezheti, a szociális segítést viszont közmunkások is elvégezhetik; az igényléseknél még ezt is el kell dönteni. Ám ha valaki mindkettőre jogosult, akkor sem kaphat napi négy óránál hosszabb segítséget. A változtatások mintegy 133 ezer embert érintenek, az új rendszer következtében idén több mint tízezren veszíthetik el jogosultságukat - ők csak családjaikra vagy a borsos árú magánellátásra számíthatnak.

A Szociális Szakmai Szövetség elnöke szerint az új értékelőlap túl nagy hangsúlyt fektet az egészségügyi problémákra, a szociális oldalt viszont alig veszi figyelembe. Krémer Balázs elmondta: a házi gondozás sokszor háztartási segítségnyújtást, beszélgetést jelent, a gondozást kérők háromnegyede magányosan élő idős asszony. A szakember szerint az, hogy az új rendszerben leginkább az egészségi állapot szerint ítélik meg a rászorultságot, a városban élő időseket helyezi előnybe a vidéken élőkkel szemben: míg előbbi rosszabb egészségi állapotban lehet, lakása befűtéséhez elég feljebb csavarnia a termosztátot, utóbbinak viszont - bár esetleg egészségesebb - segítségre lenne szüksége például a favágásnál, a tüzelőanyag behordásánál.

Krémer szerint a szigorítások azért történtek, mert az utóbbi években szinte megháromszorozódott a házi segítségnyújtást igénylők száma, amit sem pénzzel, sem szakemberekkel nem lehetett követni. Ám a jogszabályok szigorításánál a döntéshozók nem tettek fel alapvető kérdéseket; nem tisztázták, pontosan kinek járjon a segítség, mit bír el a rendszer. "Tény, ma már sokkal betegebbnek kell lenni ahhoz, hogy ellátást kapjon az ember. Pedig kirekesztő hatású technokrata eszközökkel nem lehet megoldani ezt a problémát" - mondta a szakember. Ugyanakkor akiknek január közepéig nem sikerült felülvizsgálni a jogosultságát, azok ellátása továbbra is él - tette hozzá.

Házi segítségnyújtás keretében ellátottak száma
2007 45 989
2008 48 120
2009 63 392
2010 75 054
2011 87 941
2012 125 281
2013 131 791
2014 132 985
Forrás: KSHSzerző
Frissítve: 2016.01.14. 20:29

A Saul fia karnyújtásnyira az Oscartól

Publikálás dátuma
2016.01.14. 20:54
Az Oscar-jelölést ünneplő győztes csapat, középen Nemes Jeles László, a Saul fi a rendezője, mellette Sipos Gábor producer emeli
Oscarra jelölték az Amerikai Filmakadémia tagjai a Saul fiát! Majd harminc év után Nemes Jeles László rendezésével ismét van magyar várományosa a filmes világ legmagasabb elismerésének, az Akadémiai Díjnak. A rendkívüli hírt magyar idő szerint csütörtökön délután jelentették be Beverly Hillsben a Samuel Goldwin Theaterben, ahol ismertették a 88. Oscar-díj 24 kategóriájának nevezettjeit, köztük az idegennyelvű kategória listáját.

Lelkes taps fogadta csütörtökön délután, két órával az eredményhirdetés után az Uránia mozi színpadára érkező győztes stábot: Nemes Jeles László rendező és filmes kollégái sajtótájékoztatón találkoztak a Saul fia sikersorozatát lelkesen ünneplő újságírókkal. Többen közülük a napokban érkeztek haza Los Angelesből, a diadalmas Golden Globe gála után, az Oscar-jelöléssel megduplázott siker még inkább felfokozta a hangulatot. A film fogadtatásáról Nemes Jeles elmondta, sok országba kísérte el a filmet, túl van száznál is több közönségtalálkozón. Az egész útban ezek a találkozások voltak a legjobbak, mondta, mert nagyon jó látni a közönséget. A film mindenütt érdeklődéssel találkozott, s habár senki nem tudta előre, vajon Amerikában majd hogyan fogadja a hagyományosabb mozizáshoz szokott néző a holokauszt témában szokatlan, új hangon beszélő filmet, Amerika szerte mindvégig nagyon nagy érdeklődés kísérte a vetítéseket, jól fogadták a nézők a Saul fiát.

Szó esett a Saul fia szinte naponta sokasodó elismeréseiről, amelynek egyik legfirssebb állomása az, hogy az Amerikai Rendezők Céhe elismerésre jelölte Nemes Jeles Lászlót, az Amerikai Operatőrök Társasága pedig Erdély Mátyás operatőrt, s ugyanígy Zányi Tamást is öt szervezet díjára jelölték. A következő hetekben, egészen az Oscar-díjig tehát folytatódik a Sony Pictures Classics világforgalmazó ragyogóan megszervezett és végig vitt kampány. Azt Havas Ágnes, a filmet 321 millió forinttal támogató Filmalap vezérigazgatója mondta el, hogy megegyeztek a világforgalmazóval, amely már eddig is többszázezer dollárból szervezte az Oscar-kampányt, hogy a Filmalap hozzájárul a költségekhez. Miután egy ilyen rendkívüli jelentőségű díjat valóban fel kell vezetni, s komoly stratégiával lehet sikerre vinni minden egyes Oscarért induló filmet, mint a két producer, Sipos Gábor és Rajna Gábor elmondta, a Saul fia a következő hónapban folytatja a jól átgondolt kampányt. Eddig Los Angelesben 4 mozi játszotta telt házakkal, januártól egy átgondolt terv szerint minden állam mozijaiban fokozatosan programra tűzik. A filmet eddig 80 ország vásárolta meg, sok országban már mozikban van, másutt hamarosan bemutatják a magyar Oscar-jelöltet. Itthon éppen most szerdán lépte át a 100 ezret a nézők száma, s hamarosan újra nagy kópiaszámban lesz programon nem csak az art-mozikban, hanem a plaza termekben is.

A film francia vágójától, Matthieu Taponiertől megtudtuk, hogy a Soa című dokumentumfilm világhírű rendezője lépett többször a nyilvánosság elé elismerő véleményével Franciaországban, egy művészettörténész pedig könyvet is írt Kilépés a sötétből címmel, amely valójában egy Nemes Jeles Lászlónak szóló levél. (Talán felkapják a fejüket a kiadók, s hamarosan magyarul is olvashatjuk a könyvet.).

A győztes csapat Nemes Jeles László Oscar-jelölt filmjének plakátja előtt FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A győztes csapat Nemes Jeles László Oscar-jelölt filmjének plakátja előtt FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Óhatatlanul szóba került a holokausztról gyalázatosan gyalázkodó antiszemita kommentek témája is, amire Nemes Jeles László a délután legszellemesebb válaszát adta. „A kommentek az én szememben olyanok, mintha valaki elmenne egy hangversenyre, felvenné a teljes zenei programot, majd összevágná a felvételből a köhögéseket.” A válasz nyílt színi tapsot kapott az újságíróktól. Amikor valaki megjegyezte, hogy Németországban valójában eléggé elutasítóan fogadják a Saul fiát, Nemes Jeles azt mondta, hogy a holokauszt témája a filmekben nagyon megnyugtató megfogalmazást kapott, amit ő viszont nem hajlandó elfogadni. Van, akinek ez a zavaró, hogy e kérdésben ő nem hagyja, hogy gettóba zárják, és nem hajlandó megnyugtatóan beszélni a holokausztról. „A holokauszt ábrázolásában elvesztettük az egyént, csak kollektív történetet látunk, de ez megakadályozza, hogy a mai nézőr fel tudja fogni, mi történt. Az embert meglátni azt jelenti, hogy nem maradunk kívülállók.”

Az Oscar-jelölésről azt mondta Nemes Jeles, a Saul fia arra utal, hogy elsőfilmesként is el lehet jutni idáig. Tény, elsőfilmesként óriási teljesítményt ért el. Nemes Jeles László a Saul fia című filmje, az Oscar-díj közvetlen közelébe jutott. A Filmakadémia először a világ minden táját képviselő 80 filmből választotta ki az úgynevezett szűkített kilences listát, amelynek sorából válsztották ki az idegennyelvű film kategória öt Oscar-jelöltjét, köztük a Saul fiát. A film Cannes-tól egészen Los Angelesig futott fel, a nagyszerű Golden Globe győzelem után a filmes elismerés legmagasabb csúcsáig, az Oscar küszöbéig. Oscar-jelöltnek lenni már önmagában a nemzetközi élvonalat jelenti, innen már csak egy lépés van hátra, és minden esély megvan rá, hogy a jelölést a Saul fia díjra váltsa. A világ ezúttal igazán odafigyel egy rendkívüli művészi teljesítményre és emberi kiállásra, emellet a kiugró teljesítmény az egész magyar művészeti élet szempontjából fontos tény, hisz a világ szeme van rajta egy magyar filmen. A Saul fia ráadásul az a ritka jelenség, hogy elsőfilmként futott fel a csúcsra. Hozzátéve, magyar Oscar-jelölt már volt, ha nem is sok de magyar elsőfilm most először jutott el az Oscar közvetlen közelébe. Első filmként került a nagy szakmai tekintélyű Amerikai Rendezők Céhe figyelmébe is: a majd hét évtizede működő grémium idén új kategóriát indított az első filmes rendezők értékelésére. Ebben a kategóriában az első kiemeltek között a magyar Nemes Jeles László is helyet kapott.

A 88. alkalommal sorra kerülő Oscar-díjakért február 28-án az idegennyelvű filmek kategóriájában a Saul fia a Mustang (Franciaország), a Theeb (Jordánia), A kígyó ölelése (Kolumbia) és az A War (Dánia) című filmekkel versenyez.

 A 88. Oscar-díj fontosabb jelöltjeit ebben a cikkünkben találja!

Szerző

Nemes Jeles: sokakból hiányzik az empátia

Publikálás dátuma
2016.01.14. 19:24
MTI Fotó: Marjai János
"Minden kamasznak látnia kell ezt a filmet, nem azért, hogy tele legyenek a mozik, hanem mert sokakból hiányzik az empátia - fogalmazott Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután az amerikai filmakadémia Oscar-díjra jelölte az általa készített holokausztdrámát.

A rendező a jelölésről szólva kiemelte: különösen sokat jelent, mert azt jelzi, hogy elsőfilmes is kerülhet ilyen kiváltságos helyzetbe. "Nem vagyunk zsenik, csak sokat dolgozunk" - mondta. Vági Zoltán, a film történész szakértője szerint a film nemzedékek gondolkozását fogja alakítani. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Saul fiát csaknem nyolcvan országban vetítik vagy fogják vetíteni - az Egyesült Államokban több száz moziban -, és csütörtöktől több mint húsz magyar filmszínház ismét műsorra tűzi.

Szerző