Dagad a Czeizel-botrány - Újabb gyerek születhet?

Publikálás dátuma
2016.01.18. 11:47
FOTÓ: Népszava
A néhai orvos-genetikus szerelme nem használta fel az összes mintát, amit szeretőjétől kapott, így még maradt annyi, hogy egy újabb gyermek születhessen az örökítőanyagból - írja a Blikk.

A lap által megkérdezett jogi szakértő úgy fogalmazott a genetikai minta sorsáról: Ez is része a hagyatéknak, így az eljárásban ennek a tételnek is meg fogják határozni az örökösét, aki aztán eldönti, hogy megsemmisíti vagy tovább tárolja a jogilag emberi testnek minősülő spermiumot – fejtette ki az ügyvéd.

A neves genetikus családjának tudomása van egy olyan orvosi beavatkozásról, ami kizárhatja a nemzőképességet. Egy neve elhallgatását kérő rokon úgy fogalmazott, hogy az a kérdés, hogy ha adott is mintát Czeizel, azt mikor adta. 

A lap genetikai eljárásokban járatos forrása szerint mivel egy másik ember neve szerepel a donációs lapon, a mai napig hamis név alatt találhatók Czeizel mintái. "Amikor abból felhasználtak, dokumentálni kellett a megmaradt mennyiséget, vagyis csak úgy tudnák esetlegesen eltüntetni azokat, ha a dokumentációt is megsemmisítik. Ez azonban a törvénysértések halmozása volna – nyilatkozta, hozzátéve: nem kizárt az sem, hogy a beavatkozást végző klinikát is megtévesztette Czeizel szeretője

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, két gyermeke született házasságon kívül egy fiatal joghallgatótól. Czeizel Endre szeretője megjelent az orvos-genetikus hagyatéki tárgyalásán, és közös gyermekeikre hivatkozva százmillió forintot követelt a hagyatékból.  

A tárgyaláson aztán kiderült, hogy a legkisebbik fiú esetében a mesterséges megtermékenyítéshez szükséges, beleegyező spermadonor-nyilatkozaton nem a genetikusprofesszor, hanem egy másik férfi adatai és aláírása szerepelnek.

A család azt állította: a tudós legkisebbik gyermeke úgy fogant, hogy Czeizel spermáját jogtalanul használták fel, ami miatt közokirat-hamisítás gyanújával nyomoz a rendőrség ismeretlen tettes ellen.

Kaáli Géza professzor TV2-ben tett nyilatkozata is a család állítását támasztotta alá, szerinte ugyanis a törvényi szabályozások miatt kizárt, hogy Czeizel Endre legkisebb gyermekének valóban ő legyen az apja, vagy ha igen, törvényszegést követett el a lombikprogramot kezelő magánintézet.

Szerző