Előfizetés

Fordulat! - Kiderült, hogy mit is akarnak a taxisok

Publikálás dátuma
2016.01.20. 14:49
Gelencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője (középen) és Juhász Péter, az Együtt alelnöke (középen jobbról) MTI Fotó: Balogh Zo
Nyitottak vagyunk az egyeztetésre és a megegyezésre, de a megegyezésig maradunk az utakon - mondta Gelencsér Zsolt, a fővárosi taxistüntetés egyik szervezője. A kormány álláspontja szerint igazuk van a Budapesten demonstráló taxisoknak - közölte Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján, miután a kabinet megtárgyalta a taxisok ügyét.

Elmondta: a kormány szigorú, mindenkire egységes szabályozás megalkotását látja indokoltnak. 

A kabinet tárgyalásokat kezd a taxisokkal, ezek két mederben zajlanak majd. Egyrészt egy hosszú távú, mindenkinek előnyös szabályozást akarnak, amely szabálysértési szankciókat is tartalmaz és adózási szempontból is végrehajtható. Másrészt - amíg ez nem születik meg, ami minimum másfél hónap - egy olyan átmeneti rendszerre van szükség, amely alapján szankciók vezethetők be azokkal szemben, akik megsértik a jelenlegi jogszabályokat - közölte az államtitkár, aki az átmeneti rendszer várható elemei között említette az adóhatósági ellenőrzéseket.

A kormány arra kéri a taxisszervezeteket, hogy függesszék fel a demonstrációjukat, kezdjék meg a tárgyalásokat, amelyek folytatására a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot hatalmazta fel a kabinet.

Arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani az Ubert, Tuzson Bence azt felelte: nem betiltásról van szó, hanem egységes feltételekről, arról, hogy a szigorú személyszállítási előírások legyenek érvényesek mindenkire.

Kora délután Gelencsér Zsolt a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatón bejelentette: felkérték Juhász Pétert, az Együtt alelnökét, hogy közvetítsen a szereplők között, vonja be a politikai pártokat a megoldáskeresésbe annak érdekében, hogy ügyüknek nagyobb legyen a társadalmi támogatottsága. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a rendezvény továbbra is politikamentes.

A fővárosi taxistüntetés egyik szervezője ismertette a tüntetők követeléseit is, például, hogy minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását. Követelik azt is, hogy haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a főváros, a kormány és a tüntetők között. A kormány péntekig hívja össze az egyeztetést, jövő hét végéig pedig szülessen megállapodás, "mert ha nem, országossá terjesztik ki az akciót" - mondta.

Azt szeretnék, ha versenyhelyzet lenne és minden személyszállítással foglalkozó szereplőre azonos feltételek vonatkoznának - jelentette ki, hozzátéve: a törvénynek betarthatónak kell lennie és be is kell tartatni.

Juhász Péter, az Együtt alelnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, maga sem szeretné, ha pártpolitikai síkra terelődne az ügy. Nem a piac egyes szereplői ellen kell fellépni, hanem azzal szemben, aki a szabályozást hozza és lehetővé teszi, hogy ne egyenlő feltételekkel, ne a szabad verseny keretei között dolgozzanak a szereplők - fogalmazott.

Hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy amíg központilag szabályozzák a taxisoknak a szolgáltatás árát, addig van olyan piaci szereplő, aki változtatja az árait. Elfogadhatatlannak nevezte az is, hogy a taxisoknak akár 6-800 ezer forintot is fizetniük kell egy évben és szigorú ellenőrzéseket kapnak, míg mások nem.

Ugyanakkor - mondta - nem az a megoldás, hogy mások is megkapják ezeket az elviselhetetlen terheket. Jelezte: a taxisok nyitottak arra, hogy megfelelő ellenőrzés mellett végezzék a munkájukat, viszont elvárják, hogy "mások is ugyanezt kapják", de nyitottak arra is, hogy az árakat szabadítsák fel és legyen szabad verseny.

Szólt arról is, hogy a törvénykezésnek igazodnia kell a két év alatt megváltozott piaci helyzethez, és változtatnia kell a törvényi szabályozáson. Juhász Péter szerint az állam és a főváros a saját érdekében járt el, amikor szabályozta a taxispiacot, az volt a cél, hogy "fideszes oligarcháknak játsszák át". 

Hangsúlyozta: a tüntetés a szabad piac követeléséről szól, és ebben ő mindig elől fog állni. Megjegyezte: a szabad piac minden magyarnak és minden demokratikus pártnak közös ügye.

"MINDENKIRE VONATKOZZANAK AZONOS FELTÉTELEK!

 - A taxistüntetés szervezőinek nyilatkozata - 

A budapesti személyszállításban kialakult, mára tarthatatlan helyzet arra kényszerített bennünket, hogy tüntetéseket szervezzünk a városban, melyek napok óta tartanak. Úgy éreztük ki kell állnunk jogainkért és érdekeinkért, a taxis szakma fennmaradásáért. Egyrészről köszönjük a figyelmet, köszönjük a sok támogatást és biztatást; másrészről pedig minden budapestitől elnézést kérünk a kellemetlenségekért. Akciónk nem ellenük irányul,

A mai napon a taxistüntetés szervezői felkérték Juhász Pétert, hogy segítse ügyünket, közvetítsen a szereplők között, és vonja be a törvényhozásban tevékenykedő politikai pártokat a megoldáskeresésbe annak érdekében, hogy ügyünk minél nagyobb társadalmi támogatottsággal bírjon.

Ma több mint 10 ezer család él a Magyarországon taxizásból. Ez egy tradicionális szakma, hozzátartozik Magyarország és Budapest kultúrájához. Problémánkkal nem hagyhat minket magunkra a kormány és az illetékesek, mert a megoldáshoz nincsenek meg a megfelelő eszközeink.

Követeléseink a következők:

1. A személyszállításban megjelent új szereplők teljesen felborították a piacot. Az új helyzetet nem követték új szabályok. A szabályozatlan, kaotikus helyzet jelentős hátrányt okoz a taxistársadalomnak. Ezért követeljük, hogy gondolják át, és velünk, illetve minden érintett egyetértésével alakítsák át a személyszállítás szabályozását.

2. Haladéktalanul kezdődjön szakmai egyeztetés a fővárossal és a kormánnyal az összes érintett fél meghívásával! A kormány péntekig hívja össze az egyeztetést, jövő hét végére szülessen megállapodás, mert ha nem, országos lezárások következnek!

3. Mi nem az új rendszer, az új szereplők ellen vívjuk a küzdelmünket, hanem magunkért. Azt akarjuk, hogy minden személyszállítással foglalkozó vállalkozóra, személyre vonatkozóan legyenek azonosak a feltételek: legyen versenyhelyzet, legyenek egyenlők a feltételek!

4. A törvény legyen betartható, és azokat tartassák is be!

A taxistüntetők nyitottak az egyeztetésre és a megegyezésre: dolgozni szeretnénk, nem az utakon állni. De kiállunk és ki is fogunk állni az érdekeinkért. Éppen ezért a megegyezésig maradunk az utakon, maradnak a jelenlegi állapotok, maradnak a mostani lezárások.

Várjuk a kormány és a főváros jelentkezését felhívásunkra! - zárul a közlemény."

A kormány már megoldotta a problémát?

2018. január 1-jén hatályba lép az új taxirendelet, amely előírja, hogy csak taxisok uberezhetnek Magyarországon. ifj. Lomnici Zoltán beszélt erről a közmédiának. A kormányrendeletet még tavaly hozták meg. Lomnici elmondta, hogy a tevékenység, melyet az Uber is végez nem illegális, mivel személyszállítást lehet folytatni; ilyen a telekocsi szolgáltatás, vagy a sofőrszolgálat is, de több mint 13 ezer család megélhetéséről van szó. Viszont nincs olyan ország, ahol hosszú távon ki lehet zárni, hogy e technológiák megjelenjenek, de fontos, hogy szervezett jogi keretek közé szorítsuk a szabályozást - írja a propeller.hu.

London nem akadályozza az Uber működését
Boris Johnson London polgármestere elállt a városnak attól a kezdeményezésétől, hogy öt perces késleltetést kényszerítsenek rá a fuvarmegosztó szolgáltatás internetes rendeléseire.
A polgármester megfogalmazása szerint a javaslat nem lenne sem praktikus, sem kivitelezhető. "Nem lehet megállítani a technológiai fejlődést. Nem lehet visszafordítani az idő kerekét, nem lehet visszacsinálni az internetet" - fogalmazott Boris Johnson.
A londoni taxi társaságok tisztességtelen versenyre hivatkozva jogi és szabályozási akadályok tömkelegét állították volna a becslések szerint Londonban mintegy 20 ezer sofőrrel rendelkező Uber fuvarmegosztó szolgáltatás elé.

Kitartanak a taxisok

A demonstrálók továbbra is egy-egy sávon engedik a forgalmat a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Andrássy úton és a József Attila utcában. Több kereszteződésben nem működnek a jelzőlámpák, ezeken a pontokon rendőrök irányítják a forgalmat.

Kedd délután 60 taxis demonstrált, ma napközben még további tüntetők érkezhetnek. Nagy a forgalom a Nagykörúton és a pesti alsó rakparton is, valószínűleg azért, mert sokan ezeken az útvonalakon kerültek.

Lázár János ígérete szerint a kormány szerdai ülésén tárgyalja a taxisok ügyét. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is közölte: mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével. Mérlegelni fognak minden javaslatot.

Megírtuk: szerda éjfélig biztosan folytatódik a taxis tüntetés a fővárosban, igaz immár legálisan. A demonstrálók száma a kezdeti nagy érdeklődés ellenére keddre visszaesett, csupán 35-40 taxi maradt a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésénél. Idő közben a taxis szervezetek is felszólaltak, akiknek képviselői a sofőrök tüntetési módszerével nem, de céljukkal egyet értenek. Az illegális személyszállítás előnyeivel maguk is tisztában vannak, de veszélyesnek tartják. Az ügy megoldását a tárgyalásokban látják, így levelet fogalmaztak, melyben magától Orbán Viktor miniszterelnöktől várnak segítséget.

Meghalt a legendás olasz filmrendező

Publikálás dátuma
2016.01.20. 14:16
Fotó: Franco Origlia/Getty Images
Ettore Scola, a háború utáni olasz film meghatározó alakja 84 évet élt és több mint 40 filmet rendezett - írja a Vs.

Ettore Scola generációjának több fontos rendezőjéhez hasonlóan az ötvenes években kezdett el íróként dolgozni az olasz filmgyárban, közel ötven filmnek írta a forgatókönyvét (köztük az Előzésnek), mielőtt megrendezhette első játékfilmjét 1964-ben. Ez volt a Beszéljünk a nőkről, többek között Vittorio Gassmannal, aki innentől kezdve rendszeresen játszott Scola filmjeiben, köztük az 1966-os, nálunk is népszerű Belfegor a pokolból című középkori vígjátékban.

Az első nagy sikerét az 1968-as Sikerül-e hőseinknek megtalálniuk Afrikában titokzatosan eltűnt barátjukat? című filmmel érte el, abban Alberto Sordi, Nino Manfredi és Bernard Blier figurázták ki a jóléti olaszok harmadik világgal szembeni arroganciáját.

Egyik legismertebb filmje, az 1974-es Mennyire szerettük egymást épp az 1945 utáni három évtizedet öleli fel egy nő (Stefania Sandrelli) és három férfi (Vittorio Gassman, Nino Manfredi, Stefano Satta Flores) kapcsolatán és szerelmi konfliktusain keresztül. Ez volt az első filmje Scolának, amelyért sok díjat is nyert.

1976-ban rendezi talán legjobb és leggyilkosabb vígjátékát Csúfak és gonoszak címmel, a római periférián élő és ügyeskedő családokról. A film Cannes-ban is megnyeri a legjobb rendezés díját.

Scola 1977-ben rendezte meg az Egy különleges napot Marcello Mastroiannival és Sophia Lorennel, egy szerelmi történetet Adolf Hitler 1938-as római látogatása idejéből. Négy Oscarra jelölték, Golden Globe-ot kapott érte. 1980-as, A terasz című filmje már a baloldali olasz értelmiség kríziséről szólt megint Gassmann, illetve Jean-Louis Trintignant és Ugo Tognazzi főszereplésével. 1983-ban megrendezi A bált, 1987-es filmje, A család immár az olasz történelem 80 évét öleli fel, ismét viccesen-szentimentálisan és ismét Gassmannal. 

Ettore Scola folyamatosan rendezett, a kilencvenes években is, élete során 41 filmet készített. Nagyon kritikus volt a Berlusconi kormánnyal szemben, a kétezres években többször nyilatkozta, hogy nem csinál több filmet: az elmúlt 10 évben két filmet és két dokumentumfilmet rendezett. Tavaly novemberben mutatták be a Ridendo e scherzando (Nevetve és viccelve) című dokumentumfilmet az életéről.

Ettore Scola 84 éves korában halt meg.

Meghalt a legendás olasz filmrendező

Publikálás dátuma
2016.01.20. 14:16
Fotó: Franco Origlia/Getty Images
Ettore Scola, a háború utáni olasz film meghatározó alakja 84 évet élt és több mint 40 filmet rendezett - írja a Vs.

Ettore Scola generációjának több fontos rendezőjéhez hasonlóan az ötvenes években kezdett el íróként dolgozni az olasz filmgyárban, közel ötven filmnek írta a forgatókönyvét (köztük az Előzésnek), mielőtt megrendezhette első játékfilmjét 1964-ben. Ez volt a Beszéljünk a nőkről, többek között Vittorio Gassmannal, aki innentől kezdve rendszeresen játszott Scola filmjeiben, köztük az 1966-os, nálunk is népszerű Belfegor a pokolból című középkori vígjátékban.

Az első nagy sikerét az 1968-as Sikerül-e hőseinknek megtalálniuk Afrikában titokzatosan eltűnt barátjukat? című filmmel érte el, abban Alberto Sordi, Nino Manfredi és Bernard Blier figurázták ki a jóléti olaszok harmadik világgal szembeni arroganciáját.

Egyik legismertebb filmje, az 1974-es Mennyire szerettük egymást épp az 1945 utáni három évtizedet öleli fel egy nő (Stefania Sandrelli) és három férfi (Vittorio Gassman, Nino Manfredi, Stefano Satta Flores) kapcsolatán és szerelmi konfliktusain keresztül. Ez volt az első filmje Scolának, amelyért sok díjat is nyert.

1976-ban rendezi talán legjobb és leggyilkosabb vígjátékát Csúfak és gonoszak címmel, a római periférián élő és ügyeskedő családokról. A film Cannes-ban is megnyeri a legjobb rendezés díját.

Scola 1977-ben rendezte meg az Egy különleges napot Marcello Mastroiannival és Sophia Lorennel, egy szerelmi történetet Adolf Hitler 1938-as római látogatása idejéből. Négy Oscarra jelölték, Golden Globe-ot kapott érte. 1980-as, A terasz című filmje már a baloldali olasz értelmiség kríziséről szólt megint Gassmann, illetve Jean-Louis Trintignant és Ugo Tognazzi főszereplésével. 1983-ban megrendezi A bált, 1987-es filmje, A család immár az olasz történelem 80 évét öleli fel, ismét viccesen-szentimentálisan és ismét Gassmannal. 

Ettore Scola folyamatosan rendezett, a kilencvenes években is, élete során 41 filmet készített. Nagyon kritikus volt a Berlusconi kormánnyal szemben, a kétezres években többször nyilatkozta, hogy nem csinál több filmet: az elmúlt 10 évben két filmet és két dokumentumfilmet rendezett. Tavaly novemberben mutatták be a Ridendo e scherzando (Nevetve és viccelve) című dokumentumfilmet az életéről.

Ettore Scola 84 éves korában halt meg.