BKV-ügy - Elmaradt a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése

Publikálás dátuma
2016.01.21. 10:32
Korábbi felvétel. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés csütörtök reggelre, ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülése. Kora délután azt közölték: Az agglomerációs tömegközlekedéssel kapcsolatos kérdéseket, valamint a fővárosi önkormányzatot és a kerületeket osztottan megillető bevételek idei megosztásáról szóló rendelettervezet is megtárgyalhatja jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület jövő szerdai ülésén megalkothatja a forrásmegosztásról szóló rendeletét. A január elsejétől hatályos törvény rögzíti, hogy a megosztott bevételekből a Fővárosi Önkormányzat részesedése a korábbi 51-ről 52,5 százalékra nő, míg a kerületek részesedése 49-ről 47,5 százalékra csökken. A főváros az 52,5 százalékból az ehhez szükséges összeget köteles a tárgyévben a helyi közösségi közlekedési feladat ellátására fordítani.

A törvényi szabályozás következtében a kerületi önkormányzatokat összesen 108,9 milliárd forint, míg a fővárosi önkormányzatot 120,4 milliárd forint illeti meg a tervek szerint 2016-ban - olvasható az előterjesztésben.

Az előírásoknak megfelelően csak azok a kerületek részesednek a fővárosi önkormányzat által kivetett idegenforgalmi adóból, amelyek jelezték, hogy ezen adó bevezetését nem tervezik 2016-ban és ezt a jogot átengedik a fővárosnak. Összesen 15 kerület jelezte, hogy saját maga kívánja a helyi idegenforgalmi adót kivetni - írták.

A rendelet az elfogadása esetén január 31-én lép majd hatályba.

A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésén mintegy negyven előterjesztést tárgyalhat meg. A többi között dönthetnek arról, hogy állami tulajdonba adják a Fiumei úti temetőhöz tartozó, jelenleg a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. tulajdonában lévő ingatlanokat - hátsó temető, zsidó temető -, valamint a Kegyeleti Múzeum Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjteményében őrzött kulturális javakat.

Mint a javaslatban olvasható, tekintettel arra, hogy a törzstemető, a zsidó temető és a hátsó temető a szakgyűjtemény egészével együtt képezhet egy egységes nemzeti sírkertet és nemzeti emlékhelyet, ésszerű és indokolt ezen célnak a teljesülése érdekében ezeket az állam tulajdonába adni.

Határozatképtelenség miatt elmaradt

A Fővárosi Közgyűlés csütörtök reggelre, ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülésén Tarlós István főpolgármester mellett csupán kilenc ellenzéki képviselő jelent meg. A főpolgármester a határozatképtelenséget megállapítva azt mondta, hogy tízen vannak jelen, az ellenzék egyharmada hiányzik. A napirendi pontok között szerepelt volna a HÉV államosítási tervének, valamint a fővárosi alapszolgáltatások idei finanszírozási kérdéseinek a megtárgyalása is.

A rendkívüli közgyűlés összehívását azzal indokolták, hogy bizonytalanná vált a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedés jövője, valamint veszélybe kerültek a főváros olyan alapszolgáltatásai is mint a közvilágítás, a közterületek takarítása, a hómentesítés, a parkgondozás, a kéményseprés vagy épp a színházak működése. Az adótörvények decemberi módosítása, a közösségi közlekedés finanszírozásában való állami szerepvállalás folyamatos csökkenése veszélybe sodort minden fővárosi alapszolgáltatást - írták.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ahogy a Népszava már beszámolt róla, ellentmondásos híreket hallott a szocialista Horváth Csaba arról, hogy a fideszesek elmennek-e a Fővárosi Közgyűlés mai rendkívüli ülésére. A képviselő elmondta, azt szerették volna elérni, hogy a közgyűlés Budapest érdekében lépjen fel egységesen a kormánnyal szemben. Az MSZP egy olyan automatizmus kialakítását javasolja, amely a mindenkori kormányoknak előírná a főváros működtetéséhez szükséges források biztosítását - mondta, majd hozzátette, javaslatuk az iparűzésiadó-bevételek 50 százalékénak megfelelő összeget - jelenleg mintegy 100 milliárd forintot - fordítana vissza minden évben a fővárosnak a budapestiek által befizetett adókból. 

Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője azt mondta, ha az állam képes lenne átvállalni az agglomerációs közlekedés költségeit, akkor nem értik, miért nem tudja ezt a forrást Budapestnek adni, hogy az eddigi keretek között biztosítsa szolgáltatásait. A kormány ugyanakkor az agglomerációs közlekedéstől függetlenül továbbra is tartozik azzal a 13,5 milliárd forinttal, amelyet a főváros tavaly a budapesti tömegközlekedésre fordított saját vagyonának felélésével - fűzte hozzá.

Csárdi Antal, az LMP képviselője úgy fogalmazott, a közgyűléstől távolmaradó fideszes képviselők, polgármesterek "beálltak a kormány Budapest-ellenes politikája mögé". Hangsúlyozta, a fővárosnak jogi eljárással kellene visszakövetelnie az államtól a korábban elmaradt támogatásokat.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Fővárosi Önkormányzat hétfőn azt közölte, hogy befejeződött az első tárgyalás Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Tarlós István között a budapesti agglomerációs közlekedésről, az álláspontok sokat közeledtek a megbeszélésen. A tárgyalások hamarosan folytatódnak - tették hozzá.

Lázár János a múlt csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy az állam átveszi az agglomerációs közlekedés működtetését és kész a HÉV átvételére is. A Miniszterelnökség vezetője szerint a kabinet elfogadja a főpolgármester észrevételeit, vagyis Budapestnek azt kell finanszíroznia, ami törvényi kötelezettsége. Tarlós korábban kilátásba helyezte, ha a kormány nem ad pénzt az elővárosi tömegközlekedés működtetésére, február 17-e, a fővárosi költségvetés elfogadása után, a városhatáron túlnyúló szolgáltatásokat Budapest nem finanszírozza. Annál is inkább, mert a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly erre egyetlen fillért sem adott. Emiatt a BKK másfél hete - 15 napos határidővel - felszólító levelet küldött a tárcának, amiben közölték, ha nem pótolják a mulasztást, azaz nem fizetik ki a tartozást, a BKK felmondja az agglomerációs közlekedés finanszírozására vonatkozó megállapodást.

Szerző
Frissítve: 2016.01.21. 15:30

Kiderült, kik robbantottak az orosz nagykövetség előtt

Autóba rejtett pokolgép robbant szerdán az afgán fővárosban az orosz nagykövetség közelében. A merényletet akkor nem vállalta egyetlen terrorszervezet sem, a helyi hatóságok nem tudták megmondani, hogy a célpont az orosz diplomáciai képviselet volt vagy az arra haladó hatósági konvoj. 

Este a tálibok vállalták a felelősséget. Kiderült az is, hogy a megtámadott mikrobuszban újságírók utaztak, közölte az AFP hírügynökség. Ez volt az első olyan nagyobb terrortámadás afgán újságírók ellen, amelyet tálibok követtek el. 

Szerző

Rendőröket lőttek agyon a terroristák a Sínai-félszigeten

Rendőrökre támadtak ismeretlen fegyveresek az egyiptomi Sínai-félsziget nyugati részén fekvő Aris városban. A terroristák öt rendfenntartót lőttek agyon, tízet megsebesítettek, közölte az  egyiptomi média.

A Sínai-félszigeten a kairói kormányzat hosszú ideje szükségállapotot tart fenn és szabályos háborút folytat a helyi terrorcsoportok ellen, amelyek rendszeresen támadják a biztonsági erőket. A Sínai-félszigeten több terrorcsoport is jelen van, de a legerősebb a  Vilájat Színáa (Sínai Tartomány), amely hűséget fogadott az Iszlám Államnak.  

Szerző