Talált pénz új földesuraknak

Publikálás dátuma
2016.01.25. 06:00
Az adómentesen megszerzett bérleti díjakból telik a földvásárláshoz felvett hitelek törlesztésére is FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Az magánkézbe kerülő állami földek jelentős jövedelemforrások is lehetnek, hiszen a bérbe adott földek után járó díj már évek óta adómentes. Az Európában szokatlan adózási móddal az új földbitokosok még jobban járhatnak, ha saját társaságuknak adják bérbe a frissen szerzett földet.

Jelentős adómentes jövedelemre is szert tehetnek az állami földeket megvásárló új tulajdonosok. A jogszabály szerint: "Mentes az adó alól a termőföld-bérbeadásból származó bevétel, ha a termőföld haszonbérbe adása alapjául szolgáló, határozott időre kötött megállapodás (szerződés) alapján a haszonbérlet időtartama az 5 évet (az adómentesség feltételéül szabott időtartam) eléri."

A termőföld után kapott bérleti díjakból származó bevételek után a jogosultnak tehát ily módon nem kell adóznia. Erre jöhet még a hektáronként 65-70 ezer forintos közvetlen területalapú támogatás, ha azt is a föld tulajdonosa veszi fel. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) elnöke, Győrffy Balázs törvényjavaslata alapján az állami földek új birtokosai már új bérleti díjat állapíthatnak meg a rendkívül kedvező állami bérleti díjak helyett. Ez azt jelenti, hogy a hektáronként 3-4 ezer forint helyett tetszőleges összeget kérhetnek a jelenlegi bérlőktől. Csak az átlagos piaci díjakkal számolva, hektáronként adómentesen 40-50 ezer forintos bérleti díjat tehetnek zsebre az új földesurak. Ebből a forrásból például a felcsúti polgármester és családja az árveréseken megvásárolt csaknem 1400 hektár után 50-60 millió forintos adómentes jövedelemhez juthat évente, de az uniós földalapú támogatást is figyelembe véve ez duplájára is nőhet. Ebből már kigazdálkodható az esetleg felvett 2 százalékos kamatozású 20 éves futamidejű hitel törlesztő részlete is.

Az új földesurak között számos Fidesz- és hatalom közeli, a mezőgazdasággal csak áttételesen kapcsolatban álló ember jelent meg családostól (Mészáros, Tiborcz, L. Simon, Kékessy, hogy csak a legismertebbeket említsük). Rogán Antal a múlt héten az ATV-ben sajátos magyarázatát adta az újkori földosztásnak, ahogyan ő is nevezte. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerint azért kellett most eladni az állami földeket, mert jöhetnek még szocialista színezetű kormányok, amelyek jogi személyeknek is eladnának földet, amit az Unió is helyeselne. Kérdésre nem tudta megerősíteni, hogy a szocialisták valóban ezt az utat követnék, de szerinte a gyanú alapos.

Raskó György agrárközgazdász, termelő becslése szerint, az 5 millió hektár mezőgazdasági termelésre alkalmas hazai területet alapul véve, az adómenetes földbérleti díjak összege elérheti az évi 200 milliárd forintot. Ennek csak a jövedelemadó tartalma 30 milliárd forint, ami nem folyik be a költségvetésbe.

A szaktárca tájékoztatása szerint 2015. november 16 - december 31. között a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) 200496 hektárt hirdetett meg árverésre és ebből 121171 hektárt értékesített. Az agrárközgazdász számításai szerint ez újabb legalább 3 milliárd forintos adómentes jövedelmet jelenthet, igaz, legföljebb 450 millió forint jövedelemadóról mond le a költségvetés.

Raskó szerint a magyarországihoz hasonló adómentességre sem a világon, sem az unióban nincs példa. Ráadásul ezzel a kedvezménnyel el lehet tüntetni a vállalkozás adóköteles bevételeit, a nyereséget is. A föld tulajdonosa akár saját magával, vagy családtagjaival is köthet haszonbérleti szerződést. Így a társaság a bérleti díjat költségként elszámolhatja, a magánszemély pedig a bevétel után nem adót fizet. Aki pedig őstermelőként regisztráltatja magát, 6 millió forintig amúgy is adómentességet élvez. A családtagok össze is vonhatják kedvezményeiket, tehát egy négy tagú család 24 millió forint bevételig eleve nem adózik.

Angyal József okleveles adószakértő a haszonbérleti díj adómentességével kapcsolatban elmondta, az Unióban léteznek harmonizált adónemek, mint például az áfa, de a jövedelemadó mértékébe Brüsszel nem szólhat bele, az nemzeti jogkörbe tartozik. Az tehát, hogy milyen jellegű jövedelemadót enged el a kormányzat döntésétől függ. Nem állna meg a tiltott állami támogatás gyanúja sem, mert ebben az esetben a kormány nem meglévő állami bevételről mond le, hanem nem szedi be ezt az adónemet, vagyis nem költségvetési pénzből támogatja az aktuális hatalom a földtulajdonosokat. A kivételek az esetek többségében politikai célokat szolgálnak és ellenségei az átlátható adórendszernek - figyelmeztetett Angyal József.

Szerző

Minimum 24 millió hibás légzsákot gyártott a Takata

Publikálás dátuma
2016.01.24. 10:19
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Az amerikai hatóságok újabb ötmillió autó visszahívásáról rendelkeztek, mert kiderült, hogy a beépített japán gyártmányú légzsákok életveszélyesek.

Egy nemrégiben Dél-Karolinában történt baleset késztette arra a közlekedésbiztonsági hatóságot, hogy visszahívasson ötmillió gépjárművet: a balesetben az autó vezetője meghalt, mert koccanáskor a légzsák felrobbant és a fémdarabok a sofőr testébe fúródtak. A vizsgálatok után kiderült, hogy a japán Takata nevű cég által gyártott légzsákok hibásak, életveszélyesek, és eddig már több mint száz amerikai gépkocsivezetőnek okoztak komoly sérüléseket, összesen tízen haltak meg emiatt.

A Takata légzsákjait a Ford, a Volkswagen, az Audi, a Mercedes és a Saab típusú gépkocsiknál használták a gyártók, és a japán cég annak ellenére sem változtatott a légzsákok konstrukcióján, hogy tavaly kétszázmillió dolláros büntetést kellett fizetnie.
Az újabb visszahívással 24 millió fölé emelkedik a hibás Takata légzsákok miatt az Amerikában visszahívott autók száma.

Szerző

Holttestet találtak egy kiégett házban

Holttestet találtak a tűzoltók egy kiégett családi házban a Vas megyei Gersekaráton szombaton későn este - közölte honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelem.

A tájékoztatás szerint a Dózsa György utcában álló földszintes családi ház három helyisége égett. A tűzoltók az oltás után átvizsgálták az épületet és egy holttestre bukkantak.

A katasztrófavédelem a helyszínen átfogó tűzvizsgálatba kezdett - közölték.

Szerző