Mi kell a magyarnak?

Publikálás dátuma
2016.02.08 06:48
Az utóbbi évek nagy sikere a könyvpiacon a felnőttszínezők sora, különösen Johanna Basford Titkos kert című munkája FOTÓ: NÉPSZA
A tavalyi év legsikeresebb magyar regénye a Bookline szerint Gárdos Péter filmrendezőnek a szülei kivételes szerelmi történetét feldolgozó regénye, a Hajnali láz. A legkelendőbb művek között volt Frei Tamás negyedik politikai krimije, jól fogyott a költő-író szerelmek történetével berobbanó Nyáry Krisztián friss kötete is.

Magyarország legnagyobb internetes könyvkereskedőjének, a Bookline-nak, felmérései jóvoltából képet kaphatunk arról, hogy nagyjából mit olvastak a magyarok 2015-ben. Fontos tény, amit Jávor Zsófia, a Libri-Shopline Nyrt. pr managere a Népszavának hangsúlyozott: az eladási lista összeállításakor mindig az egyedi vásárlásokat veszik számba, s figyelmen kívül hagyják a különböző kedvezményeket és akciókat, a nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline tavalyi évet áttekintő felmérése is arról tanúskodik, hogy habár olvasunk magyar szerzőket is, legalább olyan mértékben döntünk külföldi írók mellett, a nemzetközi könyvsikerek legalább annyira meghatározóak számunkra is, mint más országok könyvfalói számára. Az összesítés megerősíti azt is, amit tapasztalatból sejtünk: a szépirodalom komoly versenytársa a szórakoztató irodalom.

A Bookline összesítése szerint 2015 legsikeresebb magyar regénye Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező a koncentrációs tábort túlélő szüleinek szokatlan és érzelmektől túláradó sztoriját bemutató regénye, a Hajnali láz lett. A szerelmi történet tavaly jelent meg a Librinél, éppen öt évvel azt követően, hogy egy kisebb kiadó először megjelentette. Nemzetközi siker is lett: a kötet jogait 2015-ben huszonhat külföldi könyvkiadó vásárolta meg, többek között angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvterületre eljuttatva a művet. Sőt, még Dél-Koreában és Brazíliában is megjelenik. (A műből készült azonos című, alapvetően fekete-fehér filmváltozat nem lett világsiker; a decemberben, egy nagy hollywoodi szuperprodukció árnyékában bemutatott film szinte érdektelenségbe fulladt a magyar mozikban.)

Frei Tamás, a kereskedelmi televíziózásból közismert személyiség az egyetlen olyan szerző a sikerlistán, akinek műve két hónapon át is a legjobban fogyó kötet volt. Agrárbárók című újabb politikai tárgyú thrillere októberben és novemberben is a Bookline dobogójának csúcsán állt, de a kötet iránti érdeklődés még decemberben sem hanyatlott igazán. Akkor mindössze a második helyre csúszott vissza a nemzetközi politikával foglalkozó, a korrupciót és égbekiáltó aljasságokat bemutató könyv az eladási listán. Az idén ötvenéves Frei Tamás a Népszava érdeklődésére elmondta, hogy az Agrárbárókat kiadó Alexandra Könyvkiadó összegzése szerint karácsonyig – a megjelenést követő két hónapban – összesen 110 ezer példány fogyott a könyvből, ez az eredmény természetesen elégedettséggel tölti el.

„Összehasonlítva a megelőző három kötettel, a korábbi André-regényekkel, eddig ez fogyott a legnagyobb példányszámban a hasonló, karácsony előtti időszakban” – tette hozzá. A 2010 óta futó André-sorozat első három kötete, amelyeket az azóta csődbe ment Ulpius Kiadó adott ki, mintegy 1,6 milliárd forint bevételt termelt, mind a három kötet egyénileg körülbelül négyszázezres példányszámban kelt el. Ezzel Frei kötetei az elmúlt évek legmagasabb példányszámban eladott magyar regényeinek számítanak. Kérdésünkre, hogy mit gondol, mi lehet mind az új, mind korábbi sikerének titka, Frei Tamás azt felelte: „Nincs titok. Tévéműsor készítőként is abban hittem, amiben regényíróként. A nézők, olvasók értékelik a befektetett munkát, alaposságot és azt, hogy a sorok mögött van szenvedély, élvezet, az író valóban szereti azt, amit csinál. És talán ért a témához legalább annyira, mint magához a műfajhoz” – mondta.

Az Így szerettek ők című író-költő szerelmeket bemutató kötet szerzője, Nyáry Krisztián új munkája, a harminc példaértékű magyar sorsot bemutató Merész magyarok is keresett könyv volt tavaly. A Magvető Kiadó igazgatója a Népszava érdeklődésére azt mondta, egy-két héten belül kap hivatalos elszámolási adatot a Corvina Könyvkiadótól, de információi alapján mintegy húszezer példány fogyott a műből a november 15-i megjelenés és december vége közötti időszakban. „Másfél hónap alatt ez nagyon jó eredménynek számít, ráadásul újabb lendületet adott az előző években megjelent könyveimnek is” – összegezte Nyáry Krisztián. „A siker nyitja az lehet, hogy szeretjük a történelmet személyes történeteken keresztül értelmezni, ráadásul a példaszerű emberi sorsokra is kíváncsiak vagyunk. Sorsfordító döntések előtt morális útmutatást adnak, erőt merítünk belőlük”.

Meglepő módon A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása is rendkívül jól teljesített, különösen ha azt vesszük, hogy az Akadémiai Kiadó augusztusban megjelent kiadványa nem irodalmi olvasmány, hanem az új magyar helyesírási szótár. A Bookline sikerlistája kifejezetten egyéni vásárlásokból áll össze, így a váratlanul jelentős eladott példányszámot nem indokolhatják az iskolák, egyetemek által leadott rendelések. Jelentős sikereket ért el Giulia Enders huszonöt éves német orvostanhallgató Bélügyek - A belek csodálatos világa és a jó emésztés című kötete is, a mű kétszázhúsz napig szerepelt a sikerlistán.

A Bookline szerint jelentős példányszámban keltek el az utóbbi évek legnagyobb trendjének számító felnőtt színezők (különösen a skót Johanna Basford Titkos Kert című munkája), de a relaxációs mesék, a sikerhez vezető útra segítő útmutatók, az ezotéria tárgykörű művek és a stresszoldó technikákat bemutató ismeretterjesztő könyvek is kapósak voltak. Beck Andrea pozitív gondolkodásról szóló meséje, A Titoktündér népszerűsége töretlen: az idei januári összesítésben is helyet kapott, immáron több mint négyszáz napja őrizve toplistás helyezését.

A magyarokat is beszippantotta Paula Hawkins brit írónő lélektani krimije, A lány a vonaton. Az Alfred Hitchcock világát idéző, az új Holtodiglanként emlegetett kötet a tavaly januári megjelenését követő két hónapban egymillió példányban fogyott külföldön, mostanra pedig egyedül az Egyesült Államokban több mint 3,5 millió példányban értékesítették. A kötet a legtöbb magyar könyves toplistán (Alexandra, Libri, Bookline, Moly) előkelő helyen szerepelt, itthon a Bookline-on két hónapon át a legjobban fogyó könyv volt. 2015-ben több irodalmi filmfeldolgozás került a mozikba, tapasztalat: a Beavatott című fantasy könyvsorozat, A szürke ötven árnyalata című erotikus botránykönyv és az amerikai Andy Weir sci-fije, A marsi is jobban teljesített a filmváltozat mozikba kerülését követően, mint annak előtte.

Megmenekültek a Notre Dame méhei

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:34

Fotó: AFP/ AMAURY BLIN
A székesegyház melletti sekrestyén élnek, évente 75 kiló mézet termelnek.
A párizsi Notre-Dame kaptárjaiban élő mintegy 200 ezer méh túlélte a székesegyház tetőzetét és huszártornyát elpusztító hétfő esti tűzvészt. "A méhek életben vannak" - közölte Nicolas Géant, aki a székesegyház melletti sekrestyén elhelyezett kaptárakat gondozza. "Először azt hittem, hogy a három kaptár leégett, semmilyen értesülésem nem volt. Később tudtam meg a műholdas felvételekről, hogy nem ez történt, és a székesegyház szóvivője is megerősítette, hogy a méhek ki-bejárnak a kaptárakból" - mondta el. Nicolas Géant az egész világból kapott érdeklődő üzeneteket és telefonhívásokat a méhek sorsát illetően. "Kaptam hívásokat Dél-Afrikából, Japánból, az Egyesült Államokból és Dél-Amerikából is, erre igazán nem számítottam" - mondta. Tűz esetén, már a füst első megjelenésénél a méhek teletömik magukat mézzel és a védelmezik a királynőt. Ez az méhfaj - a háziméh - nem hagyja el a kaptárát. Nincsen tüdeje, de a szén-dioxidtól elalszik - mondta Géant. Egy-egy kaptár évente 25 kiló mézet termel, amelyet a Notre-Dame dolgozói vásárolnak meg. A kaptárak 2013 óta állnak a katedrálishoz hozzáépült sekrestye tetején.
Szerző

Egy névtelenséget kérő rendőr elmondta, mi okozta a tüzet a Notre Dame-ban

Publikálás dátuma
2019.04.18 21:26

Fotó: AFP/ GEOFFROY VAN DER HASSELT
Ideiglenes templomot építenek a székesegyház elé az újjáépítés idejére.
A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetője szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet. A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba. A Notre Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.  
Szerző
Témák
Notre Dame