Mi kell a magyarnak?

Publikálás dátuma
2016.02.08 06:48
Az utóbbi évek nagy sikere a könyvpiacon a felnőttszínezők sora, különösen Johanna Basford Titkos kert című munkája FOTÓ: NÉPSZA
Fotó: /
A tavalyi év legsikeresebb magyar regénye a Bookline szerint Gárdos Péter filmrendezőnek a szülei kivételes szerelmi történetét feldolgozó regénye, a Hajnali láz. A legkelendőbb művek között volt Frei Tamás negyedik politikai krimije, jól fogyott a költő-író szerelmek történetével berobbanó Nyáry Krisztián friss kötete is.

Magyarország legnagyobb internetes könyvkereskedőjének, a Bookline-nak, felmérései jóvoltából képet kaphatunk arról, hogy nagyjából mit olvastak a magyarok 2015-ben. Fontos tény, amit Jávor Zsófia, a Libri-Shopline Nyrt. pr managere a Népszavának hangsúlyozott: az eladási lista összeállításakor mindig az egyedi vásárlásokat veszik számba, s figyelmen kívül hagyják a különböző kedvezményeket és akciókat, a nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline tavalyi évet áttekintő felmérése is arról tanúskodik, hogy habár olvasunk magyar szerzőket is, legalább olyan mértékben döntünk külföldi írók mellett, a nemzetközi könyvsikerek legalább annyira meghatározóak számunkra is, mint más országok könyvfalói számára. Az összesítés megerősíti azt is, amit tapasztalatból sejtünk: a szépirodalom komoly versenytársa a szórakoztató irodalom.

A Bookline összesítése szerint 2015 legsikeresebb magyar regénye Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező a koncentrációs tábort túlélő szüleinek szokatlan és érzelmektől túláradó sztoriját bemutató regénye, a Hajnali láz lett. A szerelmi történet tavaly jelent meg a Librinél, éppen öt évvel azt követően, hogy egy kisebb kiadó először megjelentette. Nemzetközi siker is lett: a kötet jogait 2015-ben huszonhat külföldi könyvkiadó vásárolta meg, többek között angol, német, francia, olasz és spanyol nyelvterületre eljuttatva a művet. Sőt, még Dél-Koreában és Brazíliában is megjelenik. (A műből készült azonos című, alapvetően fekete-fehér filmváltozat nem lett világsiker; a decemberben, egy nagy hollywoodi szuperprodukció árnyékában bemutatott film szinte érdektelenségbe fulladt a magyar mozikban.)

Frei Tamás, a kereskedelmi televíziózásból közismert személyiség az egyetlen olyan szerző a sikerlistán, akinek műve két hónapon át is a legjobban fogyó kötet volt. Agrárbárók című újabb politikai tárgyú thrillere októberben és novemberben is a Bookline dobogójának csúcsán állt, de a kötet iránti érdeklődés még decemberben sem hanyatlott igazán. Akkor mindössze a második helyre csúszott vissza a nemzetközi politikával foglalkozó, a korrupciót és égbekiáltó aljasságokat bemutató könyv az eladási listán. Az idén ötvenéves Frei Tamás a Népszava érdeklődésére elmondta, hogy az Agrárbárókat kiadó Alexandra Könyvkiadó összegzése szerint karácsonyig – a megjelenést követő két hónapban – összesen 110 ezer példány fogyott a könyvből, ez az eredmény természetesen elégedettséggel tölti el.

„Összehasonlítva a megelőző három kötettel, a korábbi André-regényekkel, eddig ez fogyott a legnagyobb példányszámban a hasonló, karácsony előtti időszakban” – tette hozzá. A 2010 óta futó André-sorozat első három kötete, amelyeket az azóta csődbe ment Ulpius Kiadó adott ki, mintegy 1,6 milliárd forint bevételt termelt, mind a három kötet egyénileg körülbelül négyszázezres példányszámban kelt el. Ezzel Frei kötetei az elmúlt évek legmagasabb példányszámban eladott magyar regényeinek számítanak. Kérdésünkre, hogy mit gondol, mi lehet mind az új, mind korábbi sikerének titka, Frei Tamás azt felelte: „Nincs titok. Tévéműsor készítőként is abban hittem, amiben regényíróként. A nézők, olvasók értékelik a befektetett munkát, alaposságot és azt, hogy a sorok mögött van szenvedély, élvezet, az író valóban szereti azt, amit csinál. És talán ért a témához legalább annyira, mint magához a műfajhoz” – mondta.

Az Így szerettek ők című író-költő szerelmeket bemutató kötet szerzője, Nyáry Krisztián új munkája, a harminc példaértékű magyar sorsot bemutató Merész magyarok is keresett könyv volt tavaly. A Magvető Kiadó igazgatója a Népszava érdeklődésére azt mondta, egy-két héten belül kap hivatalos elszámolási adatot a Corvina Könyvkiadótól, de információi alapján mintegy húszezer példány fogyott a műből a november 15-i megjelenés és december vége közötti időszakban. „Másfél hónap alatt ez nagyon jó eredménynek számít, ráadásul újabb lendületet adott az előző években megjelent könyveimnek is” – összegezte Nyáry Krisztián. „A siker nyitja az lehet, hogy szeretjük a történelmet személyes történeteken keresztül értelmezni, ráadásul a példaszerű emberi sorsokra is kíváncsiak vagyunk. Sorsfordító döntések előtt morális útmutatást adnak, erőt merítünk belőlük”.

Meglepő módon A magyar helyesírás szabályai 12. kiadása is rendkívül jól teljesített, különösen ha azt vesszük, hogy az Akadémiai Kiadó augusztusban megjelent kiadványa nem irodalmi olvasmány, hanem az új magyar helyesírási szótár. A Bookline sikerlistája kifejezetten egyéni vásárlásokból áll össze, így a váratlanul jelentős eladott példányszámot nem indokolhatják az iskolák, egyetemek által leadott rendelések. Jelentős sikereket ért el Giulia Enders huszonöt éves német orvostanhallgató Bélügyek - A belek csodálatos világa és a jó emésztés című kötete is, a mű kétszázhúsz napig szerepelt a sikerlistán.

A Bookline szerint jelentős példányszámban keltek el az utóbbi évek legnagyobb trendjének számító felnőtt színezők (különösen a skót Johanna Basford Titkos Kert című munkája), de a relaxációs mesék, a sikerhez vezető útra segítő útmutatók, az ezotéria tárgykörű művek és a stresszoldó technikákat bemutató ismeretterjesztő könyvek is kapósak voltak. Beck Andrea pozitív gondolkodásról szóló meséje, A Titoktündér népszerűsége töretlen: az idei januári összesítésben is helyet kapott, immáron több mint négyszáz napja őrizve toplistás helyezését.

A magyarokat is beszippantotta Paula Hawkins brit írónő lélektani krimije, A lány a vonaton. Az Alfred Hitchcock világát idéző, az új Holtodiglanként emlegetett kötet a tavaly januári megjelenését követő két hónapban egymillió példányban fogyott külföldön, mostanra pedig egyedül az Egyesült Államokban több mint 3,5 millió példányban értékesítették. A kötet a legtöbb magyar könyves toplistán (Alexandra, Libri, Bookline, Moly) előkelő helyen szerepelt, itthon a Bookline-on két hónapon át a legjobban fogyó könyv volt. 2015-ben több irodalmi filmfeldolgozás került a mozikba, tapasztalat: a Beavatott című fantasy könyvsorozat, A szürke ötven árnyalata című erotikus botránykönyv és az amerikai Andy Weir sci-fije, A marsi is jobban teljesített a filmváltozat mozikba kerülését követően, mint annak előtte.

2016.02.08 06:48

Gálaesttel emlékeznek a száz éve született Bessenyei Ferencre

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:42

Fotó: Népszava/
Gálaesttel emlékeznek Bessenyei Ferencre születésének 100. évfordulója alkalmából pénteken a Nemzeti Színházban - adta hírül az MTI. A nagyszínpadi műsor előtt a teátrum parkjában pályatársai, tisztelői mécseseket, virágokat helyeztek el a színművész szobránál. Bessenyei Ferenc (1919-2004) kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze, a magyar színjátszás nagy alakja száz éve, 1919. február 10-én született. Ebből az alkalomból a művész tisztelői mécseseket, virágokat helyeztek el Párkányi Raab Péter Bessenyei Ferencet Bánk bán szerepében ábrázoló szobránál a teátrum parkjában. Az eseményen jelen volt Császár Angela, Piros Ildikó, Benkő Péter, Kovács István, Rubold Ödön, Nemcsák Károly, Mihályi Győző színművész és Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója is.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a teátrum előtt tartott megemlékezésen kiemelte: az, hogy az eseményre sokan eljöttek, szintén azt igazolja, hogy igazi nagy színész volt Bessenyei Ferenc. Olyan színész, aki egy korszak szimbólumává tudott válni. Mint fogalmazott, a színész a Jóistentől sok-sok ajándékot kapott: karizmát, energiát, gyönyörű orgánumot, és élt is ezzel. Olyan művész volt, aki tudott igazi nagy hősöket játszani, karizmatikus egyéniségeket és akivel kicsit be is azonosítottuk ezeket a hősöket, benne láttuk nagy történelmi személyiségeinket.

A rendező arról beszélt, hogy ez az a generáció volt, az a közönség, amely igényelte a nagy formátumú színészeket a színpadon. Sajnos ezután eljött egy olyan kor, amikor inkább kisebb emberi lelkeket ábrázolunk, az emberi gyarlóságra fókuszálunk - mondta, hozzátéve: reméli, hogy majd egy új korszak kezdődik, amelyben Bessenyei Ferenc lesz az egyik példakép. Felidézte, hogy a művész születésének 100. évfordulóján, február 10-én emléktáblát avattak annak a budapesti háznak a falán, ahol a színész lakott.

A teátrumban pénteken gálaesttel is emlékeznek a művészre. A Nemzeti Színház nagyszínpadán Bessenyei 100 - "Én úgy szeretek élni!" című műsorban pályatársakkal, történetek, filmbejátszások, novellák segítségével idézik fel a színész alakját. Az est műsorvezetője Bakos-Kiss Gábor, a megemlékezők között megtalálható Benkő Péter, Császár Angela, Kovács István, Kubik Anna, Nemcsák Károly, Pap Éva, Piros Ildikó, Rubold Ödön, Radó Denise és Huszti Péter színművész.
2019.02.15 18:42
Frissítve: 2019.02.15 19:20

Fekete színű, mérgező hó hullott Szibériában (videó)

Publikálás dátuma
2019.02.15 18:35
Szénbányászat - képünk illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
A környék, nem meglepő módon, a szénbányáiról ismert. Környezetvédelmi aktivisták szerint a jelenség jól megmutatja, milyen katasztrofális helyzetben van a régió.
Fekete hó hullott az égből Szibériában egy olyan régióban, amely leginkább a szénbányászatáról híres - írja a 444.hu. A hírek szerint ráadásul nem elég, hogy a hó sötét színű, még mérgező is. A jelenségről számos felvétel is készült, alább a brit The Guardian videóját láthatják:
A fekete hóért a szénpor a felelős, amely a Szibéria déli részén fekvő Kuzbass-régió számtalan külszíni fejtésű szénbányájából jut a levegőbe. Környezetvédelmi aktivisták szerint a fekete hó csupán a jéghegy csúcsa, valójában mindig ennyi szénpor van a levegőben, csak ez a hó miatt most jobban látszik.

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a világ egyik legnagyobb széntermelő vidékének számító térségre borzasztó egészségügyi adatok jellemzőek. A rákos megbetegedések és a tüdőbajok száma átlagon felüli a térségben, a régió 2,6 millió lakosának várható élettartama pedig 3-4 évvel van az amúgy is alacsonynak számító orosz átlag (71,5 év) alatt.2019.02.15 18:35