Előfizetés

Orbán Ráhel-esküvő: nem titkolhatják a nyomozás részleteit

Publikálás dátuma
2016.02.16. 13:03
Fotó: Tóth Gergő
Ahogyan azt a Népszava is megírta, Orbán Ráhel esküvőjén elloptak két mobiltelefont, ami miatt körülbelül olyan nyomozás folyt, mint egy fegyveres bankrablás esetén. Az eljárást azóta felfüggesztették, mert az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani. Pedig az esküvő 26 résztvevőjétől DNS mintát is vettek. Az Átlátszó blog nyomozás egyes részleteivel kapcsolatos kérdéseire a rendőrség megtagadta a tájékoztatást. Az Információszabadság Hatóság szerint jogsértően.

Az első válaszban kizárólag a DNS minta tárolási idejét ismertette a rendőrség. Ezután fordultak az Adatvédelmi Hatósághoz, aminek hatására kaptak egy kiegészítést. Ebből kiderült, hogy ki, mikor, milyen bűncselekmény gyanúja miatt rendelt el nyomozást, és milyen jogszabály alapján került ilyen magas szintre az eljárás, és azt is, hogy az elkövetőt nem sikerült azonosítani. Többet azonban továbbra sem árult el a rendőrség.

A hatósági beadványukban azzal érveltek, hogy a Kúria egy, az Átlátszó által perelt, jogilag hasonló esetben azt mondta ki, hogy önmagában a kért adatnak a büntetőeljárásban való felhasználása nem eredményezi automatikusan a közérdekű adat kiadásának megtagadhatóságát. Annak megalapozottságát a büntetőeljárás puszta tényén túl is igazolni kell, akár a nyomozó hatóság nyilatkoztatásával (a nyomozás érdekei kívánják a nyilvánosság kizárását), akár ilyen tartalmú bizonyítási indítvány előterjesztésével.

Vagyis a büntetőeljárással kapcsolatos adatok nyilvánossága akkor korlátozható, ha azok nyilvánosságra kerülése veszélyeztetné az eljárás eredményességét, és erre vonatkozóan valamilyen hiteles bizonyíték is van.

Az Orbán Ráchel esküvőjén történt lopás ügyében folytatott nyomozás során a rendőrség olyan indokot nem hozott fel, amely az eljárás eredményességének veszélyeztetésére utalt volna, hanem tévesen személyes adatnak minősítette a kért adatokat.

Az Átlátszó egyetlen feltett kérdés megválaszolása sem veszélyeztetné a büntetőeljárás eredményességét, viszont komoly közérdek fűződik ahhoz, hogy a nyilvánosság választ kapjon a bűnüldöző hatóságok működésével kapcsolatos kérdésekre.

A NAIH osztotta álláspontjukat, és felszólította a rendőrséget a kért adatok közlésére. A rendőrség azok egy részét kiadta, a többi kapcsán azonban nem értett egyet a Hatósággal, arra hivatkozva, az adatigénylés az eljárás irataiban való betekintéssel egyenértékű, amire a büntetőeljárás törvény alapján nincs joguk.

A NAIH azonban úgy foglalt állást, hogy iratbetekintést nem kértek, így ez a korlátozás esetükben nem hívható fel, a közérdekű adatok pedig kivételt képeznek a büntetőeljárás titkossága alól. Különös tekintettel arra, hogy a törvény indokolása szerint társadalmi érdek fűződik ahhoz, hogy a folyamatban lévő és a befejezett ügyekről a közvélemény tájékozódni tudjon, a közérdekű adatok megismerhetőségéből és a sajtószabadságból ez következik. És mivel a büntetőeljárást megszüntették (helyesen: felfüggesztették), és minősített adatot nem kértek, semmi nem indokolja a tájékoztatás megtagadását.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Tartozik a Klik - Leálltak a gyerekeket szállító buszok

Publikálás dátuma
2016.02.16. 13:02
Illusztráció: Thinkstock
Nem fizette ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a buszszolgáltatásért járó díjakat az egyik esztergomi speciális iskolában, ezért hétfőtől leálltak a gyerekeket szállító járatok – tudta meg az Origo. A Klik azt állítja, hogy szerdán rendezik a számlákat, és újra elindulnak a buszok.

Leálltak a gyerekeket szállító buszok az Esztergomi Tankerület egyik intézményében hétfőn, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) több hónapja nem fizetett a szolgáltatásért. Az Esztergomi Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Általános Iskola és Speciális Szakiskolába fogyatékos, speciális tantervet igénylő gyerekek járnak.

Sokan nem képesek egyedül megközelíteni az iskolát, ezért szükséges a támogatói buszok fenntartása.

A Kliknél elismerték, hogy két vállalkozásnak is tartoznak, azonban azt ígérték, hogy szerdán kifizetik az elmaradást. A tartozás felhalmozása azért is különös, mert – mint ahogyan azt a Klik a portálnak írt válaszában jelezte – a személyi jellegű kifizetések, így a támogatói buszokkal kapcsolatos számlák  elvileg előnyt élveznek.

Nem ez az első eset, hogy a Klik tartozása kihatott a gyermekek mindennapjaira. Ahogy a Népszava is megírta, korábban a Gyöngyöstarjáni Általános Iskolában nem volt tanítás, mert a Klik nem egyenlítette ki a számlát,  így a szolgáltató lekapcsolta a gázt. Az ügy kapcsán az is kiderült, hogy a Klik nem mondott igazat, amikor azt állították, hogy előzetes értesítés nélkül kapcsolták ki a gázt, ám azt elismerték, hogy nem fizették ki a gázszámlát.

Az eset kapcsán a Népszava felidézte, hogy tavaly nem működtek a vezetékes telefonok és internetezni sem lehetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban, ami  új épületbe, a Nádor utcából a Bajcsy-Zsilinszky útra költözött. 

Kiálltak a fővárosiak az Uber mellett

Publikálás dátuma
2016.02.16. 12:42
Illusztráció: Thinkstock
A fővárosi lakosság döntő többsége támogatja az UBER-t egy frissen készült felmérés szerint. 

Az IPSOS kutatása alapján a budapestiek kétharmada egyetért azzal, hogy továbbra is szükség van a közösségi autómegosztó szolgáltatás működésére a fővárosban. 

A válaszadók több mint négyötöde szerint az új digitális technológiák új gazdasági lehetőséget teremtenek Budapesten, és adóbevételeket biztosítanak az államnak. A lakosság háromnegyede úgy látja, hogy a jelenleg hatályos törvények módosítására van szükség annak érdekében, hogy megfeleljenek a közösségi gazdaság és az új digitális technológiák teremtette feltételeknek, és így lehetővé tegyék az innovatív szolgáltatások terjedését. 

Az UBER támogatottsága kiemelkedően magas a fiatalabb, 18-39 év közöttiek körében, de minden második ötven évnél idősebb válaszadó is egyetértett azzal, hogy továbbra is szükség van az UBER szolgáltatásaira Budapesten.