Mendrey kiszáll - A PDSZ nem tárgyal a köznevelési kerekasztalon

Publikálás dátuma
2016.02.22. 16:09
Az első ülésen még megjelent a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke - Népszava fotó
Mint emlékezetes a Balog Zoltán humánminiszter által életre hívott közoktatási kerekasztal első, február 9-i ülésére a Gallóné vezette PSZ nem, de a PDSZ megjelent, az elnök képviseletével, sőt az ülés végeztével Mendrey László még viszonylag optimistán értékelt, mint fogalmazott akkor: a megbeszélés fő érdeme, hogy a legkényesebb kérdésben sem volt kategorikus "nem" válasz.

Nos, a  Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke ma azt közölte, hogy az érdekképviselet  nem vesz részt a kormány által szervezett köznevelési kerekasztal tárgyalásain.

A PDSZ XII. kongresszusa után megtartott sajtótájékoztatón Mendrey László hangsúlyozta: a szervezet nem tartja legitimnek a köznevelési kerekasztalt, mivel annak munkájában túlnyomó többségben kormánytól függő, kormány közeli szervezetek vesznek részt. Hozzátette: a PDSZ nem kíván díszellenzékként jelen lenni a tárgyalásokon.

A közlemény bővebben nem taglalja az elutasítás okát, ám vélhetőleg ebben szerepe lehet azoknak, a pedagógusokat nagyon durván  megbántó szavaknak is, amelyek a kancelláriaminiszteri ajkakat hagyták el a legutóbbi kormányinfón. A gyorsgondolkodású miniszter a már beharangozott demonstráció kapcsán azt találta mondani: nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt.

Nagy a baj, ha Lázár János nem érti a pedagógusok elégedetlenségének okát, és valóban nem látja, hogy a tiltakozók nem magukért, hanem a gyerekekért, a közoktatásért, az ország jövőjéért demonstrálnak - reagált akkor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.

A mai tájékoztatón Mendrey László szólt arról is, nem lát más megoldást arra, hogy a kormány észhez térjen, mint a sztrájkot. A hatékony sztrájk érdekében szükséges legalább a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a PDSZ együttműködése, ezért a kongresszus ismételten megfogalmazott egy felhívást, hogy nyissák össze a PSZ, illetve a PDSZ sztrájkbizottságát, továbbá azt kérik a PSZ-től, mondja fel a 2013. évi sztrájkbizottsági megállapodást és az abban foglalt moratóriumot, amely szerint ameddig tárgyalnak a kormánnyal, addig nem hirdetnek sztrájkot.

Szerző

Munkások életveszélyben - Nő a balesetek száma

Publikálás dátuma
2016.02.22. 15:32
Illusztráció/Thinkstock
Tavaly 7,3 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma: 21 088 dolgozó vált három napnál hosszabb időre munkaképtelenné munkabaleset következtében, míg 2014-ben 19 661. A halálos kimenetelű munkabalesetek száma is emelkedett: 84 történt 2015-ben, hattal több, mint 2014-ben. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztályának jelentéséből az is kiderül, hogy a legtöbb, 3594 baleset Budapesten történt, majd Pest megye következik a sorban 2112, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1345 balesettel. A legkevesebb baleset Nógrád és Zala megyében fordult elő, 397, illetve 456 regisztrált eset volt. 

A balesetek közül több mint 7000 a 250 munkavállalónál kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalatoknál fordult elő.

A leginkább érintett korcsoport a 35-44 éveseké, a 21 088 munkabaleset negyede ehhez a korosztályhoz köthető. Az ágazatok közül a gépipar volt a legbalesetveszélyesebb: tavaly itt 4195 munkabaleset történt. A feldolgozóiparban 3612, a szállítás, raktározás, posta, távközlés területén dolgozók körében pedig 2726 esetet regisztráltak.

Az építőiparban 808 munkabaleset történt a 2015 január-decemberi időszakban, azonban ezek közül 25 halálos kimenetelű volt. A felügyeleti szervek tavaly közel 56,4 millió forint munkavédelmi és több mint 2,9 millió forint eljárási bírságot szabtak ki - ismerteti a jelentés.

Szerző

Tóbiás: a magyarokat lefokozták, és ehhez Orbán asszisztált

Publikálás dátuma
2016.02.22. 14:55
MTI Fotó: Kovács Tamás
Az MSZP szerint a múlt heti uniós csúcson a magyar embereket lefokozták, és ehhez Orbán Viktor miniszterelnök asszisztált.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője a kormányfő napirend előtti felszólalásra reagálva szomorúnak tartotta, hogy a kormányzati kommunikáció győzelmi, jelentésekről adott hírt, holott ma kevesebb jog és kevesebb pénz illeti meg a magyar állampolgárokat Európában, mint eddig,

Szerinte az osztrák és a német kancellár hétvégi nyilatkozata azt jelzi, hogy a Magyarországról munkát vállalni akarók másodrendű állampolgárokká válnak Európában.

Hozzátette: a hétvégi döntés magában hordozza azt a veszélyt, hogy lesz egy olyan kétsebességes Európa, amely a magyar nemzeti érdekekkel szöges ellentétben áll. A brit népszavazásról szólva megjegyezte: legalább vannak olyan országok Európában, ahol még lehet népszavazást tartani, ugyanis Magyarországon nem lehet.

A menekült kérdésről Tóbiás József azt mondta: Európa valójában most ott tart, amit az ellenzék mondott egy évvel ezelőtt. "Ön most ott tart, hogy éppen az erdélyi magyarság elé akar húzni kerítést, ez az ön megoldása" - fordult a miniszterelnök felé, megjegyezve, hogy az osztrákok, a szlovénok és a németek együtt akarnak működni.

Tóbiás József kérdőre vonta a miniszterelnököt arról, hogy lehet, hogy hétvégén 500 menekült lépett be Magyarországra. Szerinte szükség van arra, hogy a nemzetbiztonsági bizottság monitoringot folytasson arról, hogy a kormány mondatai megfelelőek-e a magyar emberek biztonsága szempontjából.

Szerző