Előfizetés

Tanulás a neten

Publikálás dátuma
2016.02.25. 06:15
A diákok többsége izgatottan várta a táblagépes órákat FOTÓ: TELENOR
A Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli sikeresen zárta első teljes iskolai félévét. A kezdeményezésben résztvevő diákok, pedagógusok és szülők bevonásával hatástanulmány készül, amelynek eredményei felgyorsíthatják a digitális eszközök és módszerek széles körű bevezetését az oktatásba.

A Telenor digitális oktatási programja, a Hipersuli 2015 májusában indult 5 iskola 15 osztályában, 354 gyermek és 32 pedagógus bevonásával. A modellprojektet már a 2013/14-es tanévben egy 1. osztályos pilot előzte meg, így a szakértők a rendelkezésre álló tapasztalatokkal vághattak bele az ország különböző térségeiben élő gyermekek digitális oktatásának fejlesztésébe. A Hipersuli megvalósításában a Telenor oktatási célokra is alkalmas digitális eszközökkel – nagy kijelzős, billentyűzettel rendelkező táblagépek – és Hipernet hozzáféréssel látja el a szakmai alapon kiválasztott intézményeket, a részt vevő pedagógusok számára pedig együttműködő partnere, a Microsoft segítségével a megfelelő pedagógus-képzési programokat is biztosítja.

A Hipersuli célja, hogy a pedagógusok szakmai bevonásával a digitális oktatás területén úttörő módon alkalmazza a technológiai eszközöket és a jövőben az oktatás bármely szereplője számára felhasználható tapasztalatokat gyűjtsön és osszon meg. A Telenor ennek érdekében a résztvevőkkel fókusz csoportos, kérdőíves és pszichológiai kutatást is folytat, melynek első féléves eredményei most napvilágot láttak.

Motiváltabb diákokra számítanak

A diákok többsége izgatottan várta a táblagépes órákat: szerintük az eszköz használata izgalmassá, változatossá, játékossá teszi a tanórákat - állapította meg a Telenor kutatása, amely a Hipersulival kapcsolatos várakozásokat mérte fel. A gyerekek szerint eredményeik is javulhatnak és megtanulják okosan használni az internetet is. A szülők is osztják gyerekeik optimizmusát, 90 százaléka szerint azért is lesz hasznos a program, mert a gyerekek rájönnek, hogy az internet tanulásra is használható.

Éjjel-nappal internet

A kutatás kitért a diákok internetezési szokásainak megismerésére is. A programban részt vevő 2.-10. osztályos diákok 26 százalékának valamelyik eszközén mindig be van kapcsolva a net, és további 14 százalékuk napi 3-5 órát netezik. Érdekesség, hogy míg a gyermekek 47 százaléka szerint van otthon szabály az internet-használatra, ugyanezen családokban a szülők 83 százaléka gondolja ugyanezt. Az internetet a diákok háromnegyede használja játékra, és 76 százalékuk közösségi oldalon is regisztrált már. Legnépszerűbb a Facebook, 32 százalékuk pedig az Instagramon is megosztja fényképeit, videóit. A válaszadók csaknem harmada szeretné, ha nem maradna nyoma, miről chatel ismerőseivel, így a Snapchaten kommunikál.

Tisztában vannak a veszélyekkel

A gyerekek tapasztalata szerint az internet használata inkább veszélyes, mint ártalmatlan. Csaknem 60 százalékukkal már előfordult, hogy kéretlen levelet kaptak, felnőtteknek szóló tartalomra bukkantak, megfenyegették vagy csúfolták őket a neten. Ugyanakkor a válaszadó szülők csaknem fele szerint még semmilyen negatív hatás nem érte gyermeküket netezés közben, vagyis valószínűsíthető, a gyerekek nem minden esetben számolnak be ezekről a támadásokról, vagy inkább kortársaikkal osztják meg az élményeket. A cég program keretében a biztonságos internetezésről is készített tananyagot, hogy segítse a gyerekeket a zaklatás, a negatív hatások elkerülésében. A diákok a felmérés szerint egész jól ismerik, hogy lehet megelőzni a bajt, 70-80 százalékuk hallott már az adatvédelemről, a biztonságos jelszavakról és a vírusvédelemről.

Tüntetések, feszültség - Migránsok ezrei ragadtak a határoknál

Mintegy húszezer bevándorló rekedt Görögországban, miután a balkáni államok szigorították az ellenőrzést. A görög-macedón, a szerb-macedón és a szerb-horvát határon is tömegek vesztegelnek - hangzott el a köztévé szerda esti Híradójában.

Felidézték, hogy a görög-macedón átkelőnél a hétvége óta az afgánokat nem, csak a szíreket és irakiakat engedik tovább, azokat, akiknek fényképes személyazonosító okmányuk van. Az M1 tudósítója szerint Görögországban Szaloniki térségében a legsúlyosabb a helyzet. Ott a becslések szerint több mint hétezer migráns torlódott fel, de közvetlenül a görög-macedón határnál is legalább három és félezer migráns várakozik.

Az M1 híradójában elhangzott az is, hogy délelőtt mintegy nyolcszáz szír és iraki migránssal indult el egy vonat Macedónia felé, de azt rövid idő múlva feltartóztatták őket a macedón hatóságok. Napközben bevándorlók egy csoportja egy közép-görögországi autópályán akadályozta a forgalmat.

A macedón-szerb átkelőnél is mintegy ezren vesztegelnek, többségében afgánok, de több száz szíriai és iraki is van köztük. Mindemellett a szerb-horvát határon is egyre feszültebb a helyzet - hangzott el az M1-en. Mint a tudósító elmondta: itt szerdán napközben tüntettek is a migránsok, akik napok óta várnak, hogy továbbutazhassanak Nyugat-Európa felé.

Damuék ennyiért árulják a házukat

Publikálás dátuma
2016.02.24. 20:09
Forrás: Facebook
Egy internetes hirdetési portálon árulják érdi, kettő plusz félszobás, 90 négyzetméteres házukat Damu Rolandék, mindössze 15 millió forintért - szúrta ki a Blikk olvasóriportere.

Bár a ház felújításra szorul, ezen a környéken nem számít drágának ez a vételár, amiből feltehetően még alkudhat is valamennyit a leendő vevő.

Damu felesége a bulvárlapnak megerősítette, hogy eladják az ingatlant: "Valóban meghirdettük a házunkat, két hete áruljuk, de még nincs vevő rá. Családi okok miatt döntöttünk így, ugyanis jobb lenne a fővárosban lakni. Szeretném, ha a babánkat már az új otthonunkba vihetném haza" - fogalmazott a lapnak Edina.

A színész várandós párja azt sem tagadta, hogy mostanában kevésszer van otthon a tavaly szabadult szerelme, de mint mondta, ennek csupán az az oka, hogy sokáig dolgozik, ilyenkor pedig nem éri el az esti buszt. – "Vannak olyan hetek, amikor haza sem tud jönni. Ez mostanában is így van, mert színházi bemutatóra készül, szinkronizál és énektanárhoz is jár" – mondta Edina, aki bízik benne, hogy sikerül minél hamarabb eladni a házat.