Csúcsra ért a Saul fia az Oscarral

Publikálás dátuma
2016.02.29. 22:14
Nemes Jeles László rendező az Oscar-szoborral FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Filmtörténeti pillanat: minden idők legsikeresebb magyar filmje lett a Saul fia. Rendezője, Nemes Jeles László 2016. február 29-re virradó hajnali 5 óra után pár perccel átvette az Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 88. díjkiosztó gálán Los Angelesben. A tavaly májusi cannes-i Zsűri Nagydíja óta fantasztikus sikert futott be az elsőfilmes fiatal magyar rendező munkája: elsőként kapta meg magyar filmként a Golden Globe-díjat, elsőként a függetlenek Oscarjának nevezett Independent Spirit Awards díjat, és 34 év után ismét meghódította a legjelentősebb filmes elismerést Los Angelesben. Közben pedig még körülbelül 40 díjat gyűjtött be, és ami ugyancsak csúcsnak számít: itthon túl van a 173 ezer mozinézőn is.

„Köszönöm szépen az Akadémiának ezt a fantasztikus megtiszteltetést, köszönöm szépen a Sony Pictures Classicsnek, hogy támogatott bennünket, köszönöm szépen Magyarországnak, hogy finanszírozta. Szeretném megosztani ezt a díjat Röhrig Gézával, a főszereplővel és a fantasztikus stábbal és szereplőgárdával, akik hittek ebben a projektben, amikor senki más nem tette azt.” – ezekkel a szavakkal vette át a díjat a 88. Oscar-gálán Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője. És ő volt a nagyon kevesek egyike a fényes gálán, aki filmjével kapcsolatban nagyon fontosat tett hozzá a köszönethez:

Nemes Jeles László rendező az Oscar-szoborral FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Nemes Jeles László rendező az Oscar-szoborral FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

„Az emberiség legsötétebb óráiban is talán van bennünk egy belső hang, amely lehetővé teszi azt, hogy emberek maradjunk. Erről szól ez a film.”

Az elképesztő sikersorozat tavaly májusban kezdődött, amikor a Saul fia elnyerte Cannes-ban a Zsűri Nagydíját. Akkor hangzott el először az akkor még egészen hihetetlennek ható mondat: a Sony Pictures Classics el akarja vinni a filmet egészen az Oscar-díjig. Ami akkor szép vágyálomnak tűnt, az most igazi valóság lett, a Saul fia teljesítménye minden várakozást felülmúlt. A Mephisto című film 1982-es Oscar-díja óta tartó szünetet tört meg, 34 év után ismét magyar színeknek hódította meg az aranyozott szobrot, s ahogy a világsajtó reakciója igazolja, ez a film a figyelem középpontjába kerülve a magyar film iránti érdeklődést is szolgálja.

Arra ugyancsak mindannyian büszkék vagyunk, hogy a díj – és vele együtt a korábbi mintegy 40 más díj - mögött kivételes gondolati-művészi teljesítmény áll. Kevés filmről mondható el az, ami Nemes Jelesék filmjéről, azaz hogy egy eddig még nem látott filmnyelven, örvénylő hatású kép-hang együttessel beszél valamiről, ami alig elmondható: a haláltáborok pokláról, ahogy azt egy ember átéli. Az Oscart most egy fontos témáról szóló, nagyon merész, következetes, nagy odaadással, igazi hittel és akarással elkészített munka nyerte el. Első filmként kapta a világ filmes csúcsát jelentő díjat, de a filmes értékteremtésnek ugyancsak a csúcsát érte el.

Az utóbbi hetekben rengeteg találkozón, díjkiosztón voltak jelen a film és készítői, az ezekről érkezett hírek további informális elismerésekről szóltak. Zányi Tamás nem csak elnyerte a hangmérnöki munkáért kapható legmagasabb díjat, a Golden Reel-t, hanem azt a véleményt is, hogy ezzel a hangteremtéssel megérdemelte volna, hogy az adott kategória jelöltje legyen. Ugyanezt kapta meg Röhrig Géza is, aki egy marokra való színészi elismerést kapott az utóbbi hetekben amerikai filmes társaságoktól, s neki ugyancsak azt mondták, akár a legjobb színészi teljesítményért is jelölt lehetett volna. De amikor Erdély Mátyást díjban részesítette az amerikai operatőrök céhe, akkor ugyancsak az volt a vélemény: megérdemelte volna a külön jelölést a teljesítményére.

A vélemények az eredmény hitelességét bizonyítják. A Saul fia kétséget kizáróan érdemelte ki az Oscart. És ehhez az is hozzátartozik, amit különböző beszélgetéseken és interjúkban Nemes Jeles László szinte mindig elmondott: a díjak nem jelentettek célt, noha természetesen fontosak, de mindennél fontosabb, hogy beszéljenek a filmről, beszéljenek a holokausztról. Ahogy nemrég egy Los Angeles-i találkozón elmondta: „Fontos, hogy beszéljünk a holokausztról. Abban nőttem fel, hogy a családunkat szétrombolta a holokauszt, amikor zsidótlanították Európát. Azóta a holokausztból egy absztrakció lett. Nem a díjakról álmodoztunk, hanem hogy minél többen lássák a filmet, mert fontos, hogy a fiataloknak ne csak egy absztrakt dolgot jelentsen a holokauszt.”

Díjazottok és köszönőszavak
A legjobb film díja a Spotlight-é lett, producerei a díjat a gyermekmolesztálás túlélőinek ajánlották, s reményüket fejezték ki, hogy a díj segíti a film hírét eljutni egészen a Vatikánig. „Ferenc pápa, itt az ideje, hogy megvédd a gyermekeket és visszaadd a hitünket!”
Végre Leonardo DiCaprio A visszatérő főszerepéért megkapta az Oscart, amelyre oly régóta vártak a rajongói. Leo kihasználta az alkalmat, hogy a klimaváltozásra hívja fel a figyelmet.„Ez a film az ember és a természet viszonyáról szól egy olyan évben, ami hivatalosan is a legmelegebb volt. Egyre északabbra kellett húzódnunk, hogy egyáltalán havat találjunk. A klímaváltozás létezik, éppen most történik. Ez a legnagyobb fenyegetés az egész emberi fajra nézve, amit minél hamarabb meg kell fékeznünk. Ne vegyük készpénznek ezt a bolygót, én sem vettem annak ezt a mai estét.”
A visszatérővel Alejandro G. Inárritu elérte azt, ami előtte mindössze két rendezőnek sikerült: a tavalyi Birdman után idén is lenyerte a legjobb rendező díját. Amikor átvette a díjat, reményét fejezte ki, hogy ez a film tán lehetőséget kínál arra, hogy megszabaduljunk minden előítélettől, s a bőr színe csak annyit jelent mindössze, mint a haj hosszúsága.
Arra azonban nem volt még példa, amit a film operatőre, Emmanuel Lubezki elért: A visszatérővel idén egymást követő harmadik évben nyerte el a legjobb operatőr Oscarját (a Gravitáció és a Birdman után). 
Adam McKay a legjobb adaptált forgatókönyv Oscarját nyerte el a Big Short – A nagy dobás című filmért. Köszönőbeszédét arra használta fel, hogy felszólítsa a közönséget: ne szavazzanak a választásokon olyanokra, akik a nagy cégek érdekeit szolgálják.
Ennio Morricone vette át a legjobb filmzenéért járó Oscart az Aljas nyolcasért, amelyet a 87 éves zseniális maestro a könnyekig meghatott beszédében köszönt meg olaszul.
A legjobb színésznő: Brie Larson (A szoba)
A legjobb férfi mellékszereplő: Mark Rylance (Kémek hídja)
A legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander (A dán lány)

 

Az Oscar után mondták

Rajna Gábor producer:

"Iszonyatosan meg vagyunk hatódva, és valóban egy álomban vagyunk, amiből még nem ébredtünk fel, talán majd holnap reggel. Nagy kő esett le a szívünkről, nagyon boldogok vagyunk.

Szücs Edit jelmeztervező:

„Az egyedi képi kimetszéseknek köszönhetően a filmben a jelmezek olyan részletei kaptak kiemelt figyelmet, amelyek más, szokványosabb módon szerkesztett filmek esetében külön nem ennyire hangsúlyosak.”

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői Facebook bejegyzése:

"A magyar film nagy napja. Mindenkinek köszönjük" A kormányfő gratulációja angolul is olvasható.

Havas Ágnes, a Filmalap vezetője:

„Senki más nem akarta támogatni a Saul fiát, a Magyar Nemzeti Filmalap ismerte fel a film különlegességét.” Az Oscar elnyerése”óriási dolog, ás egyben úgy látom a fiatalokon, hogy nagy teher is.”

Andy Vajna, filmügyi kormánybiztos:

„Óriási siker, hogy magyar alkotás, a Saul fia című holokausztdráma kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A bemutatója óta eltelt kilenc hónapban elképesztő világhírre tett szert. Az Oscar-díjra nemcsak az alkotók és a magyar filmes szakma, hanem az egész ország büszke lehet.

Örülök, hogy ennek a sikernek mi is részesei lehetünk. Nemes Jeles László története arról szól, hogy ha van egy jó ötleted és hajlandó vagy érte keményen dolgozni, akkor neked is sikerülhet."

Lásd még: Vajna szerint gyakorlatilag nekik köszönhető a Saul fia sikere

Réz András filmesztéta:

„A Saul fiát toronymagasan emelte ki a mezőnyből az általa beszélt nyelv újszerűsége.”

Koltai Lajos operatőr: „A kép és a hang együtt olyan állandó közelséget teremt a Saul fiában, amelytől nem lehet szabadulni.”

Szerző

Nyertek a kopaszok az NVB ülésén

Publikálás dátuma
2016.02.29. 21:54
Lukács Zoltán és Nyakó István sajtótájékoztatója az NVB ülése után. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Ahogyan várható volt, a Nemzeti Választási Bizottság hitelesítette a kormány kvótaellenes referendum-kezdeményezését. A testület többsége szerint a kérdéssel minden rendben van, Fábián László, a testület választott tagja viszont arra figyelmeztetett, az EU működésére nem lehet hatással egy parlamenti döntés. Kicsit olyan ez "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. Az MSZP-s Nyakó Istvánnak a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezése helyett viszont Erdösi Lászlóné kérdését hitelesítette az NVB. Pedig Patyi András elnök, ahogy a mostani ülésen más kérdésben is, a döntés ellen szavazott.

Zöld utat kapott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén a kormány kvótareferendum kezdeményezése. A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja. Patyi András elnök azért érvelt a hitelesítés mellett, mert véleménye szerint a választók el tudják dönteni, hogy igennel vagy nemmel válaszoljanak, tehát egyértelmű a kérdés. Az elnök arról is beszélt, hogy a népszavazás valódi tartalma szuverenitási kérdés, amiben az Országgyűlés hatásköre nem vitatható. A szocialista delegált figyelmeztetett, nincs olyan döntéshozó testület, mint az Európai Unió, ezért a kérdés értelmezhetetlen. Bodolai szerint nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást rendezni, a testület választott tagja pedig azért mondott nemet, mert a kérdés "becsapós". Tagállami népszavazás ugyanis nem befolyásolhatja az EU működését. Kicsit olyan ez, "mintha a sorompó húzná fel a baktert" - fogalmazott. A döntést 15 napon belül meg lehet támadni a Kúrián.

A testület ezt követően arról vitázott, választási alapelvekbe ütközött-e, ami a múlt kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében történt. Öszvérdöntés született. A botrány kapcsán a többség úgy foglalt állást, az MSZP-s Nyakó István jogai ugyan sérültek, de a kopaszokkal érkező Erdősi Lászlóné nem használta ki a helyzetet. Az NVB tagjai megtekintették a balhét rögzítő felvételeket, de nem tudták, vagy nem akarták egyértelműen megítélni, hogy Nyakót akadályozták-e a kezdeményezés benyújtásához szükséges pecsételésben.

Patyi szerint az "ismeretlen személyek" magatartása látszólag ugyan arra irányult, hogy népszavazási kezdeményezést nyújtsanak be, de utóbb kiderült hogy ez nem igaz, így megsértették a választás tisztaságának alapelvét, illetve az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Az elnök kimondta volna, hogy a csoport magatartása "láthatóan az Erdősi Lászlóné kísérőjét támogató volt", ami szintén jogellenes, de a bizottság többsége ezt nem támogatta. Az NVI-t viszont senki nem akarta elítélni a történtekért. A határozatot megismerve a másik MSZP-s, Lukács Zoltán, visszavonta panaszát.

Ezt követően döntött arról a testület, hogy a szocialisták vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdése helyett Erdősiné kezdeményezését hitelesítik. Patyi az Index szerint eredetileg ennek az ellenkezőjét javasolta, végül Litresitssel, Bodolaival és a Jobbik által a testületbe delegált Borbély Andreával együtt az elnök is az NVB határozata ellen szavazott.

Mit csinált egy hete a kormány, az ügyészség, a rendőrség? Ezt a parlamentben kérdezte Orbán Viktortól az MSZP elnök-frakcióvezetője. Tóbiás József arról beszélt, az emberek másfél éve nem tudnak szavazni a vasárnapi boltbezárásról, szakemberek szerint pedig egy hete az NVI-nél bűncselekmény történt. A miniszterelnök erre úgy reagált: az MSZP beadta a kérdését, és azt befogadták. Magyarországon lehet népszavazást kezdeményezni, ha vita van, arról majd az arra jogosult alkotmányos szervek döntenek.

A valódi Magyarország döntött vasárnap, óriási fölénnyel nyert a szocialista jelölt, Fekete Zsolt Salgótarjánban és vele a demokraták együttműködése a salgótarjáni emberekkel. Tóbiás ezzel nyitotta tegnapi napirend előtti felszólalását a Házban. A politikus szerint az ellenzék sikerei azt a hitet hordozzák, hogy akik le akarják váltani az Orbán-kormányt, azokat reménykedhetnek. Az embereket ugyanis sem megfélemlítéssel, sem zsarolással nem lehet eltántorítani, ha a saját sorsukról szabadon dönthetnek. A választók pontosan tudják, hogy a Fidesz által benyújtott törvények csak a kormánypárt hatalmát szolgálják. A Fidesz vesztett, a salgótarjániak döntöttek, építkezni szeretnének, és azt várják el a kormánytól, annak képviselőjétől, hogy segítse a várost. Ha erre képtelen a Fidesz, akkor Salgótarján 2018-ban majd olyan jelöltet keres, aki képviseli őket - figyelmeztetett. A pártelnök szerint Orbán évértékelője nem a valódi Magyarországról szólt. Hatalmas szakadék van a valóság és a miniszterelnök beszéde között. A valóság az, hogy a hét magyar régióból négy benne van az unió húsz legszegényebbje között.

Rogán Antal a vasárnapi időközi választás kapcsán közölte, az MSZP meg tudta tartani azt, amit 2014-ben megnyert, ebben nincs semmi meglepő. Nagyon nem szeretné - folytatta -, hogy a salgótarjániak olyan helyzetbe kerülnének, mint amilyenbe az ország került Gyurcsány Ferenccel 2006-ban. Az akkori miniszterelnök a választások idején eltitkolta a valódi költségvetést és Salgótarjánban sem nyújtották még be a város büdzséjét, a szocialista vezetős arról mélyen hallgat. A hírek szerint azért, mert egymilliárd forintos lyuk tátong abban. Nem tartható, hogy a törvényeket megszegve nem adják be a büdzsét - közölte, majd hozzátette: ha ez így van, akkor a szükséges vizsgálatokat le kell folytatni az Állami Számvevőszéknek és a kormányhivatalnak. A Fidesz frakcióvezetője később ehhez azt is hozzátette, a kormány átvállalta Salgótarján 3 milliárdos adósságát, de a város már 1,2 milliárdos adósságot halmozott fel, így várják a választ, hogyan sikerült ezt összehozni.

Schiffer András a miniszterelnök által ígért polgári berendezkedést kérte számon napirend előtt. Egyebek mellett azt, miért nem történt még meg Habony Árpád nemzetbiztonsági átvilágítása. A Fidesz szerint az a polgári stílus, hogy egy titokzatos tanácsadó potom pénzért hazaviszi a Szépművészeti Múzeum képeit, amihez ráadásul törvényt is módosítottak, vagy az, ami az NVI előtt történt - kérdezte az LMP társelnök-frakcióvezetője, aki parlamenti bizottsággal vizsgáltatná ki, milyen kapcsolatban áll a kormánypárt a verőemberekkel.

"Minden valószínűség szerint egészen mást értünk polgári berendezkedést alatt, mint ön" - hangzott a Miniszteri Kabinetiroda vezetőjének válasza. Rogán kifejtette: a kormány olyan országot szeretne, amely gazdaságilag képes megállni a saját lábán, és nem az IMF mentőövén.

Szerző

Kövér a Saul fia miatt szólt be Tóbiásnak

Szóváltásba keveredett hétfőn a Saul fia kapcsán kormánypárt és ellenzéke a T. Házban.

Elsőként Tóbiás József gratulált a film alkotóinak napirend előtti hozzászólásában. Az MSZP elnök-frakcióvezetője azt javasolta, minden képviselő ismerhesse meg a filmet, illetve minden fiatalnak az általános iskolában legyen lehetősége megismerni a sikeres európai műveket. Rogán Antal a kormány részéről erre úgy reagált, a Saul fia sikerében egyetértenek, a miniszterelnök hajnalban gratulált is ehhez. A film sikere mindannyiunké, például azé a filmtámogatási rendszeré is, amit az MSZP nem szavazott meg. Később, szintén napirend előtt a fideszes Kósa Lajos pártja nevében gratulált Nemes Jeles László rendezőnek. Fantasztikus sikernek értékelte a díjat, és azért is örömét fejezte ki, hogy a filmalap hozzájárult annak elkészítéséhez.

Amikor a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Saul fia sikerével kapcsolatban az új filmtámogatási rendszert magasztalta és a szocialistákat korholta, amiért azt nem szavazták meg, az MSZP frakció tagjai bekiabáltak. Kövér László visszafogottságra intette Tóbiást, azt mondta, "nem adom meg önnek a szót, hiába matat a mikrofonja körül". A házelnök végül közölte: "ha gyógyszeres segítségre van szüksége a frakciónak, szívesen intézkedem".

Szerző