Szellemi zűrzavar

Egy hét alatt mindenki megkapta a magáét hazánk első számú vezetőjétől. Félreértés ne essék, nem másról, szellemi táplálékról van szó. Beszéd a híveknek (évértékelő), beszéd a hivatásosoknak (nagyköveti értekezlet), végül üzenet a népnek (péntek reggeli interjú). Mindezekből pontosan kirajzolódik, hogy Orbán Viktornak lényegében nincs mondanivalója, de úgy érzi - nyilván összhangban tanácsadóival -, ha sokszor, hosszan és némiképp másképp elmondja, akkor csak kikerekedik belőle valami. A lényeg pedig mindenképpen az, hogy miután gondosan saját képére igyekezett formálni az országot, most már tovább is megy, próbálkozik a körülöttünk lévő világgal (lásd még: Brüsszelt meg kell állítani, stb.).

Néha aztán - elkerülhetetlenül - őszinte szavakat is mond. Például amikor arról beszél a nagykövetek előtt, hogy "itt olyan szellemi zűrzavar van, hogy az ember alig igazodik ki". Persze az Unióra, meg a migránsválság kezelésére érti, de vegyük úgy, saját magát is ide veszi. És akkor mindjárt megérthetjük, hogy interjúnak álcázott rádiós szózatában miért ütközteti olyan látványosan a liberalizmust és a demokráciát. A népszavazást indokolandó hozza fel, hogy a nép akaratával nem lehet ellentétben a menekültpolitika. Vagyis itt a liberalizmus ütközik a demokráciával. Minthogy pedig szerinte Magyarország a demokratikus népek táborába tartozik - ellentétben a gonosz liberálisokkal -, tehát érthető, hogy megkérdezik az embereket. A kvótákról természetesen, és nem például a vasárnapi nyitva-, vagy zárva tartásról, ami ugyan legalábbis hasonlóképpen érintené őket, csak ott nem borítékolt a kormányzati politika sikere.

Mondhatnánk minderre, mit várhatunk egy olyan embertől (politikustól), aki már évekkel ezelőtt meghirdette, hogy itt illiberalizmust építenek. Csakhogy ugyanez az ember jó negyed százada, amikor még érdekei úgy kívánták, arról értekezett, hogy a Fidesz elvi kiindulópontja a modern XX. század végi liberalizmus. Aztán egy interjúban még azt is megjegyezte, hogy inkább a szabadelvűt használja, hiszen vidéken semmit nem értenek abból, ha azt mondja, liberális. (Csak zárójelben: mióta azonban ő van hatalmon, annyit fejlődtek az emberek, hogy most már ezt is értik.)

A kezdetek óta kétségkívül sok idő eltelt, s a hűséges rajongók jobban emlékeznek a közelebbi múlt ideológiai alapozásaira. A tavaly őszi kötcsei "polgári pikniken" elhangzott beszédére, amely szerint „az egész menekültügy, az egész népvándorlás, az egész megélhetési bevándorlási probléma megfelelő látószögből nem más, mint a liberalizmus identitásválsága”. Amit aztán első idei rádiós szózatában azzal egészített ki, hogy a kölni események jelzik: a liberalizmus szembefordult a szabadsággal. Vagyis ha nőket támadnak meg - bárhol a világon - az nyilvánvalóan a Soros-, vagy közelebbi példával a Gyurcsány-félék bűne. És akkor már érthetővé válik, amiről a legutóbbi évértékelőben tett említést, miszerint létrejött a világtörténelem legbizarrabb koalíciója az embercsempészek, a jogvédő civil aktivisták és az európai csúcspolitikusok között. A cél pedig, hogy tervezetten ideszállítsanak sok millió migránst.

Ez valóban "szellemi zűrzavar" és nincs benne rendszer. De Orbán Viktor mégis alkalmasnak véli saját rendszere fenntartására. Ha erről szónokol, nem kell foglalkoznia kínos kérdések egész sorával. Sem az oktatással, sem az egészségüggyel, sem a parlament kiüresítésével, a fideszes szavazógépezet felháborító működésével, aminek legutóbbi megnyilvánulása a jegybanktörvény módosítása volt. Tovább lehet dagonyázni abban az illúzióban, hogy itt minden nagyon rendben van. Hiszen az évértékelőben nem kevesebbet állított, mint hogy "megmentették" az iskolákat és az egészségügyet. Vagy hogy megvédték a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat, erőn felül támogatják a családokat. Arról pedig nem ő és "harcostársai" tehetnek, ha a nép ezt nem így érzi. Hiszen tudjuk, a nép hálátlan, semmi sem jó neki, tüntetget, meg tiltakozik, meg követelődzik, mikor annyi jót kapott ettől a rendszertől.

Orbán Viktor negyed százados kemény, áldozatos munkával kettéosztotta az országot, s megteremtette saját álomvilágát. Amely mellesleg nagyon hasonlít arra, ami ellen egykor küzdött. Ám eközben nyilván rájött arra is, hogy ha saját képére formálja szeretett hazáját, akkor jól használhatóak egy másik világ (a létező /?/ szocializmus) bevált eszközei. Na persze, csak "a nemzeti-keresztény eszmerendszer, gondolkodásmód dominanciájának" visszanyerésére. Az immár kiátkozott liberalizmus ellenében.

S hogy mekkora a "szellemi zűrzavar", arra még egy apró példa. A Saul fia Oscar-díja kapcsán a miniszterelnök eljutott a jelenlegi filmfinanszírozási rendszer dicsőítéséig. S ha már arra járt, megemlítette Andy Vajnát, akit "az egyik legbátrabb magyarnak" nevezett. Való igaz, ő volt az egyetlen az orbáni évértékelőkön, aki el mert aludni, amihez képest egyéb ténykedése - "hogy ebben a darázsfészekben megpróbál békét, igazságosságot és alkotó légkört teremteni" - tényleg eltörpül. A kép akkor áll igazán össze, ha nem felejtjük el, Vajna a titokzatos(?) Habony Árpád barátja. Aki tanácsokkal látja el a hatalmon lévőket.

Netán az is az ő ötlete, hogy minél nagyobb a "szellemi zűrzavar", annál jobb Orbánnak.

Szerző
Sebes György

Lefagyott a gépezet

„Méltatlannak ítélem meg, ami ott lezajlott” – szólt ki a lyuk a gödörből. Kubatov Gábor mindezt kilenc nappal a Nemzeti Választási Irodánál történtek után adta elő, mivel addig hiába keresték, a Fidesz-alelnök elvesztette elérhető jellegét. Állítólag Amerikában járt, de az MTI pont elcsípte - hazatértében, a müncheni reptéren. Miután a Ferencváros elnöke tanulmányozta a Kabinetiroda vonatkozó előírásait, piros arccal előadta: mindenképpen törvényt kell módosítani; ő pedig, mint jó képviselő támogatni fogja a javaslatot. Már csak az maradt ki a nyilatkozatból, hogy a kopaszok 2010 óta nem tagjai a Fradi Security-nek, és csupán magánemberi minőségükben mentek az NVI-hez szurkolni Erdősi néninek, illetve a Fidesz-székházat is hazaszeretetből védték anno.

Hiányérzetünket gyorsan feledtette a Kúria, amely kimondta: az izomemberek valóban hátráltatták Nyakó Istvánt, ám azt még mindig nem lehet bizonyítani, hogy összejátszottak a nyugdíjassal – mappáikban biztosan csak véletlenül volt egy Erdősiné által szignózott beadvány. Mondjuk, már a feltételezés is vicces, hogy Orbán illiberális demokráciájában éppen a Kúria táncolna ki a sorból. Ha a kopaszok a választási iroda épületében hatszor hátba szúrnák Nyakót, fejébe baltát vágnának, majd rituálisan ennének a májából, a Kúria kimondaná: ilyen csúnya öngyilkosságot még nem láttak. Az MSZP-nek és Soros Györgynek semmi se szent, ha botrányt akarnak kelteni…

Komolyra fordítva: a legfelsőbb bíróság, dacára minden más szempontnak, helyben hagyta az NVB döntését, Nyakót akadályozták, de a nénit nem hátráltatták. Ezzel a Kúria a demokráciát meghekkelők oldalára állt. Nem vagyok jogász, csak egyszerű gondolkodású ember, mint Orbán, de nekem továbbra sem teljesen életszerű, hogy tucatnyi ember felkel hajnali 5-kor és úgy dönt, reggel nem gyúrni mennek, hanem az NVI-ben ácsorognak fél napot. Sokuk előző nap még azt se tudta, hogy van ilyen intézmény.

Aki azt hiszi, hogy a kopaszok azért akadályozták meg Nyakót kérdésének leadásában, mert Orbán erre utasította őket, az téved. A kormányfőnek már nem kell ilyeneket kérnie, káderei tudják a feladatukat. Aki nem hibázik, az meg ugyebár nem is dolgozik, és úgysem lesz semmi belőle. Kubatov, Kósa Lajos és a többiek mosolyogva hazudhatnak az arcunkba nap mint nap, és tagadhatják le az aktuális nyilvánvalót. Ugyanígy a királyi tévé is gőzerővel dolgozhat azon, hogy a problémák feltáróit ellehetetlenítse.

A legújabb módszer szerint szavanként vágják össze a nyilatkozatokat, hogy mindenki azt mondja, amit kell. Pukli István délutáni, élő interjúja például nem egészen fért bele az Orbán1 esti hírműsorába - nyilván helyhiány miatt -, így meg kellett vágni az anyagot. Abból pedig így az jött le, hogy az iskolaigazgató hazudott. Persze Papp Dániel óta tudjuk, hogy az MTVA-nál a professzionális hírhamisítóknak előléptetés jár. Merthogy profikkal van dolgunk: így hazudni és manipulálni talán csak Észak-Koreában tudnak. Megérdemlik az évi 80 milliárdot!

Kubatov botcsinálta magyarázkodásából is csak a kerregés és a csattogás maradt meg: hiba csúszott a gépezetbe. Emlékezzünk vissza, régebben az ilyen „vészhelyzetekre” legkésőbb két nap alatt kitaláltak valamit. Ha Kubatov meghökkenése igaz lenne, tán még aznap a szájába adják: "köze sincs az ügyhöz".

Csakhogy akkor Habonyék még azon agyaltak, hogyan is lapátolják vissza a citromot a lóba.

Szerző
Szánthó Péter

Nemzeti ingatlanbiznisz

Nagyapámtól, aki még a békeidőkben vigéc volt, más néven házaló ügynök, tizenévesen meg kellett tanulnom, hogy nem szabad bankban tartani a pénzt, ingatlanba kell fektetni. Kezdek arra gondolni, hogy Matolcsy bankelnök ugyanazt a „közgazdaságtant” tanulta, mint amit nagyapám.

Nem is értem, a bankár miért nem bankban tartja a „kemény munkával megkeresett közvagyont”? Talán az irreálisan alacsony kamatok miatt (ami az ő ötlete) biztosabb a Belvárosban luxus irodát, a Várban műemléki épületet, vidéken villát, kastélyt venni? Miért kell hát csodálkoznunk, ha tanácsára a kormányfő is a kormányzat minden pénzét épületekbe fekteti? Stadionokat épít szakmányban, múzeumi városra költ a Ligetben, a Karmelita kolostorból miniszterelnöki palotát varázsoltat, a Budai Várpalotából kiebrudalja a közgyűjteményeket. A trónteremből rövidesen megint trónterem lesz, az egykori kormányzó rezidenciája pedig… na de az még odébb van.

S ha építkezik a bankár, a kormányfő, mi mást tehet a művészeti akadémia ősz elnöke? Ott van a zsebében az állami támogatás évi majd hét milliárdja, mit kezdjen a forinttal? Megkapta a Pesti Vigadót, jó, de már ki is nőtte. Övé a valaha szebb napokat látott újságíró palota az Andrássy úton, 140 millió nem pénz az átalakítására, úgy többet ér majd az ingatlan. Hild-villa a Budakeszi úton, egy hatalmas őspark közepén? Hipp-hipp 800 millió, legyen belőle… mondjuk Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet. Mit kutatnak majd? Kitalálják. Lesz rá idejük.

Pörög a nemzeti ingatlan biznisz. Bőven van forint a kasszában. Igaz, romlandó, mint a parizer. Az ingatlan jobb befektetés.

Szerző