Újabb forduló a Balla-gyilkosságban

Publikálás dátuma
2016.03.09. 19:23
MTI Fotó: Balázs Attila
Megkezdődött a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő megölésével vádolt férfi büntetőpere a Nyíregyházi Törvényszéken. A gyilkosság majdnem kilenc éve történt. Ezúttal remélhetően a valódi elkövető áll a vádlottak padján.

A gyilkossággal korábban az áldozat fiát, ifj. Schönstein Sándort vádolták meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a férfit különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt 12 év fegyházra ítélte, de másodfokon a Debreceni Ítélőtábla új eljárást rendelt el az ügyben. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottat, és a döntést az ítélőtábla jóváhagyta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2013. novemberében ismét nyomozást rendelt el az ügyben. A bizonyítékok alapján tavaly februárban a 36 éves debreceni D. Lajost gyanúsítottként hallgatták ki. Bár D. Lajos mint lehetséges elkövető már jóval korábban a hatóság látókörébe kerül, sőt, tettét többször is bevallotta – majd visszavonta -, a nyomozás végül figyelmen kívül hagyta személyét.

Halász Ágnes ügyész a vádiratot ismertetve elmondta, a büntetett előéletű vádlott 2007. március 10-én feltételes szabadságra bocsátása után segédmunkásként dolgozott Balla Irma szomszédjában. A férfi anyagi gondokkal küzdött, ráadásul március 31-én az építkezésről is elbocsátották. A 2007. április 6-án este Debrecenben csavargó férfi elhatározta, hogy az általa egyedülállónak megismert sértettől pénzt vagy egyéb értéket szerez. Este tíz óra körül ment be a házba, és az építkezésről magához vett feszítővassal az ágyban olvasgató asszonyra támadt. A nő fejét és arcát több helyen megütötte, majd a felsőtestére ülve leszorította a nyakát, amitől az asszony meghalt. A férfi az áldozat telefonját, mp3-lejátszóját és húszezer forintját vitte el a lakásból; a telefont később a városban elásta, a pénz pedig elköltötte.

A holttestet másnap találta meg az áldozat fia, akit alibije ellenére ítéltek el utóbb.

D. Lajos a vádirat ismertetése után azt mondta, nem akar vallomást tenni, nem ismeri el bűnösségét, és kérdésekre sem válaszol.

A vádlott az áldozat fia ellen folyó eljárás alatt többféle, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatot tett. Először a 2009 júniusában rögzített első, ügyész és rendőr – sőt, mint Magyar György ügyvéd, az áldozat fiának jogi képviselője lapunknak kiemelte: a rendőrfőkapitány jelenlétében elmondott vallomását olvasta fel a bíró, majd a kihallgatásáról készült videofelvételt vetítették le. Ebben a férfi beismerte Balla Irma meggyilkolását, s részleteiről is vallott. Pontos leírást adott a ház berendezéséről, az asszony mobiljának színéről és típusáról is. A készüléket azon az útvonalon találták meg, amelyen a férfi gyalogosan hazajárt az építkezés helyszínéről. Ezt a vallomását azonban későbbi kihallgatásán visszavonta, így azt az eljárásban már nem vehették figyelembe.

A férfit a 2009 júliusában elkezdődött, elsőfokú büntetőperben tanúként is meghallgatta a bíróság, de a másik bűnügyben tett, a gyilkosságra vonatkozó vallomását nem ismertethették, mert ahhoz a férfi nem járult hozzá.

Magyar György elmondta: „én azt fájlalom, hogy lefolyt egy olyan büntetőeljárás a védencemmel, ifj. Schönstein Sándorral szemben, aminek semmi értelme nem volt. Az ügyészség téves úton járt, most talán már rátalált a helyesre”. Emlékeztetett az első fokú – a fiú bűnösséget kimondó – bíró szavaira, melyek szerint D. Lajos nem lehet az elkövető, mert „betörő típus, nem pedig gyilkos”.

A következő, június 8-ra kitűzött tárgyaláson – mások mellett - a korábbi vádlott, és elítélt, az áldozat fia tesz tanúvallomást a bíróság előtt. Amennyiben D. Lajost jogerősen elítélik, Schönstein Sándort már nem „csak” bizonyíték, hanem bűncselekmény hiányában menthetik majd fel, ha megindulhat a perújítási eljárás.

Sok pénzbe kerülhet a „justizmord”
Schönstein Sándor kártalanítási pert indított 20 millió forint értékben korábbi fogva tartása miatt. Erről várhatóan hamarosan dönthet a bíróság. Amennyiben pedig bűncselekmény hiányában mentik fel a perújításkor, kártérítési pert is indít – mondta Magyar György.Szerző

Nem ért át a vasúti átjáróban - Halálos baleset Pilisen

Publikálás dátuma
2016.03.09. 19:20
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Gyorsvonat és személyautó karambolozott a Pest megyei Pilisen egy vasúti átjáróban szerdán délután. A vonat maga alá gyűrte az autót, amelynek sofőrje a baleset következtében a helyszínen meghalt - tájékoztatott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az autóban csak a vezető utazott, a monori tűzoltók emelik ki a roncsok közül. A szóvivő hozzátette: a forgalom egy vágányon halad. A gyorsvonaton 280-an utaztak, közülük senki sem sérült meg, az utasokat mentesítő járat viszi majd tovább. A Mávinform

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

közleményében azt írta: a baleset egy fénysorompóval felszerelt útátjáróban történt, s az eset idején a fénysorompó jól működött.

A helyszínelés idejére Pilis és Monor állomás között az egyik vágányt lezárták, a másik vágányon lassabban közlekednek a vonatok. Az eset miatt a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon utazóknak egyes vonatoknál 20-30 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk - írta a Mávinform.

Szerző

Buda-Cash: két gyanúsítottjának előzetesét is meghosszabbították

A Fővárosi Törvényszék szerdán két hónappal meghosszabbította a Buda-Cash-ügy gyanúsítottjai közül kettőnek, V. Péternek és T. Péter Árpádnak az előzetes letartóztatását.  A törvényszék közleményében az áll: a nyomozó hatóság az iratokat - vádemelési javaslattal - már elküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

A bíróság döntésének indoklásában hangsúlyozta: feltétlenül szükséges, hogy a gyanúsítottak folyamatosan jelen legyenek az eljárás során. A bíróság elfogadta az ügyészség álláspontját arról, hogy a gyanúsítottak folyamatosan megtévesztő magatartást tanúsítottak abban a tízéves időszakban, amely alatt a gyanú szerinti cselekmények történtek. Erre tekintettel jelenlétük az eljárás során "nem tűnik önkéntes jogkövetéssel biztosíthatónak", így a bíróság nem látott lehetőséget arra, hogy enyhébb kényszerintézkedést alkalmazzon - közölték.  A bíróság határozatát az ügyész, a gyanúsítottak és védőik is tudomásul vették.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a tudomására jutott visszaélésgyanús esetek miatt. Tavaly március 9-én több helyszínen egy időben tartottak házkutatásokat. Tíz embert állítottak elő, egyet tanúként, kilencet gyanúsítottként hallgattak ki. A rendőrség négy ember előzetes letartóztatását kezdeményezte, közülük a Fővárosi Törvényszék március 18-án V. Péternek, Gy. Jánosnak és T. Péter Árpádnak, a Buda-Cash vezérigazgatójának és két vezérigazgató-helyettesének az előzetes letartóztatását rendelte el jogerősen, majd ezt később meghosszabbították.

 Ibolya Tibor fővárosi főügyész október 2-ai, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: tizenegyre emelkedett a Buda-Cash-ügy gyanúsítottjainak száma, közülük négyen vannak előzetes letartóztatásban, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik. A rendőrség az ügyben csalás és a számvitel rendje megsértésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. A gyanú szerint a brókerek négy bankot és rajtuk keresztül kisbefektetők ezreit károsították meg mintegy 60-65 milliárd forinttal.

Szerző