Ultimátum: egy óra a szabadságért

Publikálás dátuma
2016.03.15. 21:25
Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Március végén sztrájkba léphetnek a pedagógusok, ha a kormány részéről Orbán Viktor miniszterelnök, az állam képviseletében pedig Áder János köztársasági elnök nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott és megfélemlített emberektől - jelentette be Pukli István az Országház előtti tömegdemonstráción, ahol több tízezren gyűltek össze a szakadó esőben. Az országos tanártiltakozást összefogó Tanítanék Mozgalom egyik vezetője követelte azt is: a kormány számolja fel "billegő" köznevelési kerekasztalát, és kezdje meg az érdemi egyeztetéseket a közoktatás valódi képviselőivel.

Második alkalommal telt meg esernyőkkel, és alattuk elégedetlen, olykor dühös emberekkel a Kossuth tér március 15-én délután. A hideg, esős idő ellenére is több tízezren tüntettek a kormány oktatáspolitikája ellen az Országház előtt. A demonstrációt a jelenlegi oktatási irányvonal elleni országos tiltakozást összefogó Tanítanék Mozgalom szervezte, a tanárokból, diákokból, szülőkből és a velük szimpatizálókból álló tüntetők a Hősök terén gyülekeztek, a szervezők szerint már ott több tízezres volt a tömeg, amikor elindultak a Kossuth térre. Visszafogott becslések szerint a legalább két és fél kilométer hosszú emberáradatban körülbelül 30 ezren lehettek.

"Szabad oktatást!" - skandálta a vonuló tömeg, majd a sípok mellett újból előkerültek a biciklicsengők is, emlékeztetve Balog Zoltán humánminiszter elhíresült kijelentésére, miszerint az oktatási átalakításoknál "kicsit túltolták a biciklit". "Az oktatásban kialakult problémák egyvalamire jók voltak, mégpedig arra, hogy végre felébredjen az ország hosszú álmából és rájöjjön, hogy nagyon rossz irányba haladunk" - fogalmazott munkatársunknak egy apuka, kabátján a tiltakozások egyik szimbólumává vált kockás kokárdával. Azt is mondta, azért nem a hagyományos kokárdát választotta, mert azt "Orbán kisajátította". A kockásat viszont büszkén viselte, ahogyan a korösszetételben is sokszínű tömeg java része. Egy középkorú nő azt mondta: általános iskolás gyermekei miatt jött tüntetni. "A sok fiatal arc feldobta az idősebb korosztályt, és elhitette velünk: van értelme küzdeni, mert nem ezt érdemeljük" - fogalmazott.

A fekete és a kockás

A tüntetőkhöz közben folyamatosan csatlakoztak, az Országháznál pedig már egy 2-3 ezres tömeg várta őket, így a tér gyorsan megtelt, alig fértek el az emberek, tüntetők tömegei álltak a szomszédos utcákban is. "Itt vagyunk, mi tanárok, akik már sokszor figyelmeztették a kormányt, hogy a Klik akadály, a 2011-es köznevelési törvény nem működik. Könyörögtünk, hogy hallgassanak meg minket, de nem kaptunk választ. Azt viszont megkaptuk, hogy fogjuk be a szánkat. A múltkor azt is megtettük, de az a csönd a nép csöndje volt, s hangosabb, mint egy kiáltás" - mondta a Kossuth téren Törley Katalin tanár, a Tanítanék Mozgalom képviselője, utalva a február 13-i pedagógustüntetés ötperces néma csöndjére. A fekete ruhás nővérként elhíresült Sándor Mária úgy folytatta: "az egészségügyben a fekete, az oktatásban a kockás vált szimbólummá, a szabadság jelképévé. Mert szabadságharcot vívunk most is, tanárok, ápolók, orvosok, és mindenki, akit észre sem akarnak venni. De itt vagyunk, egyre nagyobb az összefogás, és haladunk az 1848-as szellemiség útján".

Ezután egyperces néma csönd következett, majd pedig Pilz Olivér, az országos tiltakozásokat elindító Miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára ismertette a kormány kerekasztalán kívül rekedt félszáz civil és szakmai szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform 12 pontját. Ebben egyebek mellett az érettségire vonatkozó változtatások elhalasztását, az oktatás finanszírozásának kiszámíthatóságát és szabad tankönyvválasztást is követelik a pedagógusok. "Most a sürgős követelések nemzeti konzultációját tartjuk meg. Ha egyetértetek, minden pont végén feleljetek egy igennel" - mondta Pilz, majd egyenként felolvasta a pontokat, amelyekkel mindenki egyetértett. "A szavazásnak vége, a nemzeti konzultáció sikeresen lezárult, mindenben egyetértettünk. Milyen kár, hogy a kormány a kerekasztalon kívüli tárgyalási ajánlatunkra ügyet sem vet. Pedig az oktatás nemzeti ügy. Egy új, az alapoktól felépített, korszerű oktatási rendszert követelünk".

Lejárt a kerekasztalok ideje

"Mindenkinél eljön a pillanat, amikor már nem hallgathat tovább. Ez nálam akkor volt, amikor Balog Zoltán miniszter a Facebook-posztjában azt a hamis látszatot keltette, mintha a diákolimpikonok egységesen támogatnák a kormány oktatáspolitikáját" - erről már Békés Gáspár tudományos diákolimpikon beszélt. "A kormánynak nincs joga propagandacélokra használni minket. Nincs joga fehér és kockás ingesekre kettéosztani az országot. A társadalomnak viszont joga van beleszólni saját ügyeibe, ha látja, hogy a kormány csődbe juttatja a két legfontosabb stratégiai ágazatot, az oktatást és az egészségügyet" - mondta. A szülők nevében Neubauer István számolt be arról, hogy a február 29-i kezdeményezésen (amikor a szülők nem engedték iskolába gyermekeiket, így tiltakozva a közoktatás állapota miatt) mintegy 150 ezer diák és szülő vett részt. "Ennyien mozdultak egyszerre abban az országban, ahol évek óta folyik az emberek megfélemlítése. Mi, szülők nem hallgathatunk tovább, ki kell állnunk a tanárok és közvetlen segítőik mellet. Nincs hova hátrálnunk és nincs mitől félnünk, mert gyermekeink jövője a tét".

Fölszólalt L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója is, aki néhány hete távozott a Balog által létrehozott antiszegregációs kerekasztaltól, mert nem látta értelmét a további munkának. "Az oktatás feladata az lenne, hogy mérsékelje a társadalmi különbségeket. Ám a mai oktatási rendszer sokkal inkább eszköze lett az egyenlőtlenségek növelésének" - fogalmazott, hozzátéve: a kerekasztalok elvesztették hitelüket, a megoldás helyett az időhúzás és a csúsztatás terepei lettek.

Ultimátumot

A demonstráció utolsó és egyben legtüzesebb szónoka Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója volt, aki először üdvözölte a hatalmas tömeget, majd a Parlamentre mutatott. "Itt van a hatalom épülete, és itt van előtte a nép. Itt van bennünk a félelem, a megalázottság, és itt van ez az intézmény, amely ahelyett, hogy segítene, megoszt és uszít, embert az ember ellen. De itt van a nyelvünkön a mondat, amit már nem félünk kimondani: nincs hatalmatok felettünk". Ezután az igazgató ultimátumot adott a hatalomnak: amennyiben Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő március 23-ig nem kér bocsánatot az elmúlt hat évben megalázott és megfélemlített emberektől, úgy március 30-ra országos, egyórás munkabeszüntetésre szólítják fel a Tanítanék Mozgalom mögött álló szervezeteket, és az őket támogató 950 iskolát. "A helyzet azonban az, hogy Magyarországon ma nem lehet sztrájkolni" - folytatta Pukli -, "mert a kormány úgy változtatta meg a sztrájktörvényt, hogy a hatalommal csak egyetérteni lehessen. A demokrácia megcsúfolása mindez! Milyen törvény az, amely a hatalmat védi az emberekkel szemben? Március 30-án csak úgy sztrájkolhatunk, ha megsértjük a törvényt, és polgári engedetlenséget követünk el".

Ám úgy tűnik, élni fognak ezzel, sőt, ha azt követően sem történik érdemi változás a hatalom hozzáállásában, a következő héten már két órát, azt azt követőn három órát fognak sztrájkolni az iskolák előtt. "Követeljük azt is, hogy március 23-ig a kormány cserélje le billegő kerekasztalát egy megbízható tárgyalóasztalra, ahol humánus, megbízható emberek képviselik a kormány. Balog miniszter és Palkovics államtitkár már hitelüket vesztették" - mondta Pukli, hozzátéve: most kell összefognia az embereknek, pártállástól függetlenül, mert holnap már nem lesz miről beszélnünk. "Ne vigyétek el gyermekeiteket az országból, inkább jó hazafiként harcoljunk egy jobb Magyarországért" fogalmazott, majd a pódiumon 8-10 diák kezdett skandálni, amelybe a tüntető tömeg bekapcsolódott, így a Kossuth téren több tízezer ember mondta ki egyszerre: "nincs hatalmad felettem".

Hosszú óra
A tanárok és a velük rokonszenvező tízezrek tegnap a Kossuth téren ultimátumot adtak: ha március 23-án éjfélig a kormányfő és az államfő nem kér bocsánatot minden megfélemlített és megalázott embertől, akkor 30-án egyórás sztrájkba lépnek a pedagógusok. Emberismeretünkre hagyatkozva, minden cinizmus nélkül jegyezzük meg: évekig is elhúzódhat ez az egy óra. Ha csak a tanárok és a rokonszenvezők - ha tetszik, a megfélemlített és megalázott emberek - nem fogják fel, hogy az orbáni törvények nem ismerik a bocsánatkérést, de még a visszavonulást sem, ezért az orbáni törvényeket rigorózusan betartva nem jutnak semmire, tiltakozzanak bármily nagy tömegben is.
F. R.lásd még: Zúgva üzen a hatalomnak a Kossuth téri tömeg - Fotógaléria

Szerda: a hajnali mínusz után gyorsabban melegszik a levegő

Publikálás dátuma
2016.03.15. 17:26
Havas eső a Normafánál MTI Fotó: Demecs Zsolt
Hajnaltól kelet felől szakadozik, csökken a felhőzet, szerdán a gomolyfelhők mellett már többfelé számíthatunk több-kevesebb napsütésre. A legtovább, a legtöbb felhő a nyugati határnál lehet, ott még napközben is eshet helyenként az eső, a magasabban fekvő helyeken esetleg a havas eső. Többfelé élénk lesz a keleti, északkeleti szél.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2,+3, napközben  6-12 fok között alakul a hőmérséklet, a nyugati határnál lesz a hűvösebb.

CSÜTÖRTÖK
Hajnalra a Nyugat-Dunántúlon is kiderül az ég, emellett a szélvédett területeken foltokban köd képződik. Napközben országszerte derült, vagy gyengén felhős, csapadékmentes idő várható. A legalacsonyabb hőmérséklet - 6, + 1 fok között valószínű. A fagyzugos, északkeleti körzetekben lesz a leghidegebb, de az alföldi pusztákon is előfordulhat -5 és -3 fok körüli hideg. A legmagasabb hőmérséklet 9-13 fok között valószínű.
PÉNTEK
Sok napsütés várható, de délutántól észak felől átmenetileg többfelé felhősödésre lehet számítani és estétől a Dunától keletre egy-egy zápor is lehet jégdarával, a hegyekben pedig hózápor is kialakulhat. Több helyen megerősödik, a nap végén viharossá is fokozódik a szél. A leghidegebb órákban -5 és +1 fok között, napközben 10-15 között alakul a hőmérséklet.

Szerző
Témák
időjárás

"Mocskos Fidesz!" - zúgott a tömeg a Kossuth téren

Publikálás dátuma
2016.03.15. 16:46
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Itt van velünk lélekben a társadalom 75 százaléka - ezt Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium igazgatója kiáltotta a hatalmas tömeg előtt a Kossuth téren, a kormánynak üzenve hozzátette: nincsen hatalmatok felettünk, valamint ultimátumot is adott a kabinetnek. A Tanítanék Mozgalom kezdeményezésére indult tüntetéshez - a rendezvény Facebook-oldala szerint - 70-nél több civil szervezet, szakszervezet csatlakozott. A résztvevők többsége megfogadta a szervezők kérését és kockás ingben, sálban, kendőben, valamint esernyővel jelent meg a demonstráción, a tömeg rég nem látott mértékben töltötte be a Parlament előtti teret. 

A tüntetők a Hősök teréről indultak el, a vonuló menet a Kettős Mérce blog videóján: 

Amire a menet a térre érkezett, már jókora tömeg fogadta, mert a metróból - ahogy a Klubrádió tudósítója fogalmazott  - ömlöttek a ki az Országház elé az emberek.

Az első megszólaló Sándor Mária, a fekete ruhás nővér néven megismert "rebellis" ápolónő volt, aki először egy iskolaigazgató levelét olvasta fel, a Klik regnálása óta kialakult áldatlan iskolai viszonyokról, illetve az őt és a tanárokat is megalázó helyzetről.  Majd "hazai pályáról," az egészségügyről illetve a feketeruhás mozgalomról  beszélt Sándor Mária. Beszéde végén levette a kockás inget, majd azt, mint egy zászlót feltartva, énekelni és szavalni kezdett, de hangja elcsuklott a feltehetően a torkát fojtogató könnyektől. 

Ezután Pilcz Olivér, a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsa elnöke lépett a pódiumra, majd pontról pontra elmondta a tanárok követeléseit, a Tanítanék Mozgalom 12 pontját, azután mindegyik követelés végén feltette a kérdést: egyetértetek? Amire a tömeg zúgva felelte az igent. 

Nem pártszimpátia kérdése, hogy mindannyian követeljük a gyerekeinknek a minőségi oktatást! - erről már egy szülő beszélt, hosszasan taglalva, hogy nem engedheti meg magának egyetlen szülő sem, hogy féljen, és félelemből ne emelje fel a szavát a gyereke jövőjét veszélyeztető dilettáns oktatás-irányítás ellen.

Mocskos Fidesz! Ezt akkor zúgta a tömeg, amikor L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány  vezetője lépett a pódiumra, és csak egy rövid látleletet adott a hallgatóságnak a szegénység, a kirekesztettség bugyraiból, 2016, a Fidesz kormány Magyarországáról. 

Az én bátorságom, a ti bátorságotok is - ezt már a tüntetés fő szónoka, Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója mondta. Ahogy előre jelezték a tüntetés szervezői, a hatalmas tapssal köszöntött iskolaigazgató valóban bejelentett valamit.  Ultimátumot adott Orbánéknak: a miniszterelnöknek és az államfőnek bocsánatot kell kérnie az elmúlt hat év alatt jogfosztott, megfélemlített és megalázott emberektől, ha ezt nem teszik meg, sztrájkba lépnek. Először csak március 30-án egy órára, ami azonban egy héttel később lehet két óra és így tovább. Március 30-án egy órára álljon le az élet, figyelmeztesse ez a hatalmat, hogy nem tehet meg mindent - mondta Pukli István, egy órás munkabeszüntetésre szólította fel a tüntetés hetven támogatóját, a 35 ezer magánembert, és az aláírókat, és mindenkit, akit érdekel a gyermekeink jövője - amire válaszul ismét zúgott a tér..

Szerző