Újabb lépésre szorítják a hatalmat a rebellis tanerők - Balog próbálkozik

Publikálás dátuma
2016.03.25 09:47
A március 15-i tömeg vonul a Kossuth térre - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Fotó: /
Országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere az oktatásról. Balog Zoltán ezt a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelentette be péntek reggel. A miniszter azt mondta: a fórumon a leginkább érintetteknek, a kulcsszereplőknek elmondják, hogy miket terveznek, amelyekről azután az intézményvezetők saját iskoláikban számolnak be. Balog Zoltán hozzátette: azt szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A célunk az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, a szándékunk, és világos legyen, hogy ezt a dolgot komolyan vesszük - fogalmazott a miniszter.

Tegnap a Tanítanék mozgalom nevében Pukli István igazgató ráerősített korábbi bejelentésére, jelezve, hogy nem sikerült őket dehonesztálni, karaktergyilkolni, és eltántorítani attól, hogy véget vessenek a kormányzati ámokfutásnak a jövőnk szempontjából egyik legérzékenyebb területen, az oktatásban.  

Az nyilvánvaló volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János államfő nem kér bocsánatot szerda éjfélig, (az utóbbi hat évben megfélemlített és megalázott emberektől) és nem teljesültek a több szakmai-, illetve civil szervezet által pontokba foglalt követelések sem. Az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozást összefogó, több mint 950 tantestület, 70 szervezet és 35 ezer magánszemély támogatását maga mögött tudó Tanítanék mozgalom képviseletében Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója tegnap a Kossuth téren megerősítette a március 15-én ugyanazon a helyszínen bejelentett akciót, a nem hivatalos sztrájkra polgári engedetlenségi akció keretében kerül sor jövő szerdán, március 30-án. 

Az már korábban is láthatóvá vált, hogy a rebellis tanerők elszántságát a kormányközeli ( és legújabban kormányközelivé vált) médiumok riportnak álcázott szakmaiatlan és - úri megfogalmazással élve - etikátlan támadásai nem rendítették meg, így a hét elején az Emmi egy államtitkár bejelentésével próbálkozott, miszerint, jó, rendben, megszüntetjük a Klik-et.

Pestiesen szólva: nem jött be.  

Most egy fokozattal feljebb ért a történet, ezúttal már maga az Emmi vezetője,  Balog Zoltán miniszter jelentette be, hogy "komolyan veszik" a helyzetet, közölte, hogy az országos igazgatói a fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretnének meghívni Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémiára. Ennek kapcsán megemlítette, hogy az MTA nagy segítségére van a  tárcának a 21. századi oktatási formákkal kapcsolatban. Példaként említette, hogy az akadémia ösztöndíjakkal támogat olyan programokat, amelyekben kreatív, jó pedagógusok kísérleteznek azzal, miként lehet megtanítani a gyermekeknek mindazt, ami a 21. században szükséges.

Balog miniszter fontosnak nevezte a fenntartó kérdésének megvitatását és az oktatás finanszírozását is. Kitért arra, hogy a pedagógus minősítési rendszert korábban amiatt bírálta, mert az túlzott bürokratikus terheket rótt a pedagógusokra és az intézményvezetőkre is. Ezeket a terheket viszont csökkentették - állította a miniszter, hozzátéve. hogy meggyőződése szerint a minősítésre, a külső kontrollra, szakfelügyeletre, tanfelügyeletre szükség van.

 A Nemzeti Alaptanterv kapcsán a miniszter - szokásos bölcsességével - úgy fogalmazott: világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk,  ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk. Ezzel együtt olyan rendszernek kell lennie, amely ésszerű és hatékony is egyben, és nem rabolja el a gyermekkort.

Balog miniszter ingatag pozíciója?
Balog Zoltán és Fazekas Sándor pozíciója nem biztos a kormányban, a többiek jó eséllyel végigdolgozhatják a mostani kormányzati ciklust - írta a Figyelő a hónap elején. A lap a kabinet, választásokig húzódó belső mozgásairól próbált tájékozódni a folyamatokra rálátó forrásainál, ez alapján rajzolódott ki a kép, hogy két tárcavezetőjét cserélheti le a ciklusból hátralévő időben Orbán Viktor. Újságírói kérdésre válaszolva a hírt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 41. Kormányinfón cáfolta, azt állítva:  fel sem merült Balog és Fazekas távozása, Orbán Viktor 2018-ban értékeli majd miniszterei munkáját.

 

Szerző
2016.03.25 09:47

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34

Öt milliárddal drágábban épül az új uszoda Sopronban

Publikálás dátuma
2019.01.18 17:36

Fotó: SMJV/
A napokban derült ki, hogy két székesfehérvári beruházásnál is nemet mondott a megnövekedett költségekre a kormány - Sopronban viszont nagyobb "szerencséje" volt a nyertes cégnek.
A minap mi is írtunk arról, hogy Székesfehérváron két, a Modern Városok Program részét képező beruházás előkészítésénél is nemet mondott a kormány a megnövekedett költségigény teljesítésére. A városban így a kórházfejlesztés második üteme és a multifunkcionális sportcsarnok kivitelezése is csúszik az építőipar eltúlzott árai miatt. Cser-Palkovics András fideszes polgármester az eset kapcsán úgy fogalmazott, a szóban forgó beruházások meg fognak valósulni, de egy olyan időben, amikor garantálható a megfelelő minőség és a vállalható árak.
Az emberek pénzét csak felelősen lehet elkölteni. Megálljt kell parancsolni az elszabadult beruházási költségeknek.
- írta Facebook-bejegyzésében Székesfehérvár kormánypárti polgármestere.
Úgy fest azonban, hogy nem mindenhol jelent problémát a vártnál jóval magasabb költség, Sopronban ugyanis az eredetileg becsült 5 milliárd helyett 10,8 milliárd forintért épülhet fel az új uszoda - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a hvg.hu. A soproni önkormányzat által, ugyancsak a Modern Városok Programban, kiírt pályázat nyertese itt a West Hungária Bau Kft. (WHB) volt - ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg annak idején a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot. Az új soproni uszodában a tervek szerint öt medence, egy jacuzzi, és lelátók is lesznek.
2019.01.18 17:36
Frissítve: 2019.01.18 17:46