Előfizetés

Hajsza a terroristák után - Balhéztak a brüsszeli meneten

Publikálás dátuma
2016.03.29. 07:31
A belga tőzsde épülete előtti téren kialakított spontán emlékhelyen sokan hajtottak fejet a terrorizmus áldozatai előtt FOTÓ: EU
Brüsszelben az ünnepi hétvégén is folyt a hajsza a terrorhálózat felgöngyölítésére. Vasárnap 13 helyen razziáztak. Kilenc személyt fogtak el, ötöt elengedtek, négy embert ugyanakkor letartóztattak, azzal gyanúsítják őket, hogy terrorcselekményekkel hozhatók kapcsolatba. Hétfőn három ember ellen emeltek vádat. Már 35-re nőtt a halottak száma. A brüsszeli nemzetközi repülőtéren kedden próbaüzemet tartanak, egyelőre nem tudni, mikortól indítanak és fogadnak újra gépeket.

A belga hatóságok kérésére elmaradt a „Felvonulás a félelem ellen” címmel szervezett, a terrorizmus ellen tiltakozó menet, de a Place de Burse, a belga tőzsde épülete előtti téren egyre gyűltek az áldozatokra emlékező virágcsokrok, zászlók, feliratok, rengetegen zarándokoltak el fejet hajtani a spontán kialakult emlékhelyre. Vasárnap egy szélsőjobboldali, bevándorlásellenes csoport özönlött be a térre, a mintegy négyszáz feketeruhás, náci karlendítéssel fellépő férfi randalírozni kezdett, muzulmán nőkre támadtak, a rendőrségnek vízágyúkkal kellett szétoszlatni a megmozdulást. A futballhuligánokból és szélsőjobboldali aktivistákból álló csoport a hírek szerint Antwerpenből érkezett Brüsszelbe. Tíz szélsőségest őrizetbe vettek. "Botrányos, ami történik, hogy ilyen gazemberek provokálják a lakosokat a megemlékezésük helyszínén" - mondta Yvan Mayeur polgármester. A rendzavarást Charles Michel belga kormányfő is elítélte. "A rendőrséggel megtesszük a szükséges lépéseket a tüntetők hazaküldése érdekében" - jelentette ki a miniszterelnök.

Új felvételeket tettek közzé a repülőtéri térfigyelő kamerák felvételein szereplő harmadik férfiről, akit továbbra is keresnek. A belga média korábban tudni vélte, hogy az egyik letartóztatott, a 31 éves, belgiumi születésű Faycal Cheffou lehetett a „kalapos ember”. Ezt azonban hivatalosan nem erősítették meg. Cheffout már 18 évesen leültették, tiltott fegyvertartás, s egy gyilkosságban való bűnrészesség miatt. A férfi az elmúlt években radikalizálódott, legutóbb jótékonysági szervezetek jelentették fel, mivel egy parkban sátorozó menedékkérők között az IS számára toborzott. Noha tudták, hogy veszélyes, csak a parkból tiltották ki. A belga Le Soir értesülése szerint kifejezetten agresszív személy volt. A kalapos ember volt az egyetlen, aki a robbanószerrel megrakott legnagyobb bőröndőt hátrahagyva elmenekült a repülőtérről. Cheffou azt állította magáról, hogy szabadúszó újságíró, nem messze lakott a Maelbeek metróállomástól. Lakásában nem találtak sem fegyvereket, sem robbanóanyagot, így végül bizonyíték hiányában szabadon engedték. A férfi bátyját, Karimot 2002-ben lelőtte a belga rendőrség, rablásokért körözték, lakásán egy Kalasnyikovot és egy táskányi gránátot találtak.

Kiszorította a rendőrség a szélsőjobboldali randalírozókat a brüsszeli tőzsde előtti térről FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY

Kiszorította a rendőrség a szélsőjobboldali randalírozókat a brüsszeli tőzsde előtti térről FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ADAM BERRY

Jan Jambon belga belügyminiszter elismerte, hogy a hatóságok számos mulasztást követtek el, súlyos hiányosságok voltak a terroristagyanús személyek felderítésében, megfigyelésében, annak ellenére, hogy az elmúlt két évben több mint 600 millió eurót fordítottak a terrorelhárítás megerősítésére. Az egyik kínos kérdés, a repülőtéri robbantások és a metróban elkövetett öngyilkos merénylet között eltelt több mint egy órában miért nem sikerült a földalattit leállíttatni, noha már fél 9-kor négyes fokozatúra emelték a készültséget. Ha lezárták volna a metrót, talán sikerül megállítani a maelbeek-i robbantót.

Olaszországban is őrizetbe vettek egy gyanúsítottat, a 40 éves algériai Dzsamal Eddine Qualit olasz sajtójelentések szerint az illegális bevándorlók számára hamis papírok gyártásával vádolják. A férfi nevével először tavaly, egy Brüsszel környéki házkutatás során találkoztak, a razzia során a párizsi és a brüsszeli terrorcsapásokat végrehajtó dzsihadisták nevére, álneveire és fotóikra is rábukkantak.

A franciaországi Argenteuil-ban őrizetbe vett Abderamane A. is régóta a francia és a belga rendőrség látókörében volt. 2005-ben elítélték a tálib-ellenes afgán vezető, Ahmad Sah Maszúd meggyilkolásában játszott szerepéért. Maszúdot még a 2001. szeptember 11-i amerikai al-Kaida-csapások előtt ölték meg.

Nő a szélsőjobb támogatottsága
A kettős terrortámadást követően nőtt a szélsőjobboldal támogatottsága Belgiumban, hasonlóképpen ahhoz, ahogy a párizsi terrorcsapások nyomán erősödött a francia szélsőjobb. Az egy héttel korábbihoz képest háromezerszeresére ugrott a Vlaams Belang szélsőjobboldali populista párt lájkjainak száma a Facebook-on. A flamand függetlenségért küzdő párt a bevándorlást is ellenzi és deportáltatná a külföldi nemzetiségűeket. Tom Van Grieken, a Vlaams Belang 29 éves vezetőjének a radikális iszlámot bíráló bejegyzését több mint négymillióan osztották meg a közösségi portálon. Van Grieken januárban részt vett a német Pegida rendezvényein, s igen jóban van Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Párt vezetőjével.

Egyre több információ került nyilvánosságra a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson végrehajtott robbantások áldozatairól. Már 35-re nőtt az áldozatok száma, a kórházban fekvő sérültek közül többen meghaltak. Megerősítették, hogy négy amerikai veszítette életét a brüsszeli terrortámadásban, az áldozatok között volt egy házaspár, Justin és Stephanie Shultot már napok óta hiába keresték. Barack Obama telefonon részvétét fejezte ki hozzátartozóiknak. Két áldozat Brüsszelben szolgáló amerikai diplomaták hozzátartozója volt. Legalább 12 amerikai sérült meg, köztük három mormon misszionárius, akik egy negyedik társukat kísérték ki a repülőtérre. Az amerikai légierő egyik katonája és öt családtagja is megsérült. A belga főügyész, Ine Van Wymesch tájékoztatása szerint vasárnapig 28 tetemet azonosítottak, hármat még nem, 16 belga, 12 külföldi halt meg, brit, holland, svéd, német, francia, kínai, olasz állampolgár volt közöttük, többen kettős állampolgárok voltak. A kórházakban ápoltak közül többen továbbra is kritikus állapotban vannak, az áldozatok száma tovább emelkedhet. Az áldozatok hozzátartozói a közösségi médián tudatják szeretteik elvesztését.

Próbaüzem a Zaventem repülőtéren
A brüsszeli Zaventem repülőtéren nagy erőkkel folyik a helyreállítás. Megállapították, hogy az épületszerkezetek nem sérültek, az indulási oldalon, az előcsarnokban robbantak a bombák, az ideiglenes pultok építése folyik. Kedden tesztüzemmódban működik majd a reptér, a mintegy 800 dolgozó felméri, hogyan lehetne részlegesen megnyitni a légikikötőt. A fogalmat belga helyi repülőterekre irányították át, illetve a szomszédos Hollandia és Németország repülőtereire.Nyulak mint névadók

Húsvét táján minden a nyulak körül forog. Szegény tapsifüles nem is tudja, mekkora jelentőségre tett szert. Nekünk is megvan a – hajánál, vagy inkább a fülénél fogva előrángatott – saját nyulas szigetünk. Ráadásul Budapest kellős közepén.

A Margitsziget a XIV. században kapta a nevét Árpád-házi Szent Margitról, aki ezen a szigeten élt Domonkos-rendi kolostorban az 1200-as években. A szigetnek korábban több különböző elnevezése volt: Urak-sziget, Nyulak szigete, Szent András szigete, Boldogasszony szigete, Mária-sziget, Lánysziget, Budai sziget, Palatinus-sziget. A köztudatban élő verzió szerint a Nyulak szigete elnevezés alapját az adta, hogy a szigetet vadnyulak népesítették be.

Egy másik elmélet szerint azonban akár éltek nyulak a szigeten, akár nem, a név eredete más. Egyes régészek azt állítják, hogy a középkorban elkülönítés céljából a szigetre telepítették a leprás betegeket, itt működött a leprakórház és a leprások temetője. Emiatt a mai Margitszigetet korábban Leprások szigetének, latinul Insula Leprorum nevezték. A latin névtől mindössze egyetlen betűvel tér el az Insula Leporum. kifejezés, melynek jelentése Nyulak szigete.

Japánban viszont valóban a tapsifülesek valóságos birodalommal rendelkeznek. Ōkunoshima egy apró sziget Japán partjainál. A szigetet a Nyulak szigetének is nevezik, mert elözönlötték a nyulak. Több történet is kering arról, hogyan kerültek ide a nyulak. Egyesek szerint az itt gyártott harci gázokat tesztelték rajtuk, aztán elszaporodtak. Olyan elméletek is vannak, hogy gyerekek engedték szabadon az állatokat, ennek némileg ellentmond, hogy nem házinyulakról van szó, hanem vadnyulak rohangálnak a szigeten ezrével.

Olcsóbb lehet az utazás idén a Balatonnál

Már kaphatók a MÁV-START pénztáraiban a kedvezményes Balaton Mix kombinált hajó- és vonatjegyek, melyek március 26-tól október 23-ig érvényesek. Aki ilyent vált, az ötven százalékos alkalmi menettérti kedvezményt kap bármely belföldi állomástól a Balatonhoz.

A Balaton Mix ajánlat részeként mindkét közlekedési társaság segíti a kerékpárosok utazását is. A felnőtt, gyermek és családi Balaton Mix jegyekkel ugyanis személyenként egy-egy kerékpár szállítható díjmentes kerékpárjeggyel a jegyen utazásra megjelölt napokon, a járműveken rendelkezésre álló szabad helyek függvényében.

A május 1-16.között zajló Nyitott Balaton rendezvény idején további kedvezmény is várja majd a Balaton Mix jeggyel rendelkezőket, akik plusz egy napnyi korlátlan utazást kapnak ajándékba. Május első tizenegy napján a jegy háromnapos változatával két, míg a hétnapossal három szabadon választott napon lehet korlátlanul utazni vonattal a Balatonnál, illetve hajóval a tavon.