Előfizetés

GKI: folytatódott a jogbiztonságot kiiktató modell felépítése

A GKI Gazdaságkutató Zrt. csak átmeneti részsikereket, folytatódó regionális leszakadást lát - hangzott el a cég szerdai tájékoztatóján. Magyarországon az elmúlt hónapokban folytatódott a piacgazdaságot, a jogbiztonságot és az átláthatóságot kiiktató modell felépítése.

Új, az eddiginél is durvább szakaszába lépett az unióellenesség. A kiszámíthatatlan, korrupciógyanús befektetési környezet, a perspektíva hiánya miatt sem a tőke beáramlásában, sem a munkaerő kiáramlásában nem várható fordulat, miközben a közszolgáltatások leépülése folytatódik. Mindez a kedvező egyensúlyi adatok ellenére behatárolja a kormányzat gyorsítási törekvéseinek eredményességét.

Idén a bruttó béremelkedés 4,5 százalékra gyorsul. A reálkeresetek a 0,8 százalék körül várható infláció és az szja ezt több mint ellensúlyozó 1 százalékpontos csökkentése következtében átlagosan 5,2 százalékkal nőnek. A nyugdíjak reálértéke ismét kissé emelkedik. Míg egy évtized alatt, 2016 végéig a versenyszférában dolgozók reálkeresete körülbelül 45 százalékkal nő, addig a közszférában több mint 10 százalékkal (az egészségügyben körülbelül 35 százalékkal) csökken.

Ugyanakkor a kutatók a GDP 2,3 százalékos bővülésére számítanak. A januári ipari, építőipari, kiskereskedelmi és exportadatok, valamint a gazdasági várakozások is a fékeződést támasztják alá. Az év egészében a visszaeső beruházások erősen negatívan, a gyorsuló fogyasztás pozitívan hat, miközben az export a korábbinál valamivel kisebb mértékben járulhat hozzá a növekedéshez. A mezőgazdaság, a pénzügyi tevékenység, valamint az ingatlanügyletek kivételével minden ágazatban lassulás valószínű. A növekedés fogyasztásorientálttá válik.

Az üzletek száma folyamatosan csökken, az elmúlt négy évben 11 ezerrel fogyott a számuk, ezen belül az önálló vállalkozásoké több mint 6 ezerrel. A 2016-ra tervezett, 2 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány elérése kissé bizonytalan, a GKI 2,3 százalékra számít. A GKI várakozása szerint idén az alapkamat 1 százalék körülire, sőt kissé az alá is csökkenhet. Mindezek hatására 2016-ban az euró-forint átlagos keresztárfolyama 315 forint körül lehet, esetleg ennél is gyengébb árfolyam is elképzelhető.

Kapcsolódó
GKI bizalmi index - Vegyes a képGKI: Lassul a gazdasági növekedés

"Már a látszata sincs meg a demokráciának" - Átment Lázár javaslata

Publikálás dátuma
2016.03.31. 07:21
Nemzeti Otthonteremtési Közösségről újraalkotott törvény óriási többséget kapott, de nem ajánlják a szakértők FOTÓ: MTI/KOVÁCS T
Megbosszulta magát a rohammunkában összetákolt nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény: tegnap összesen 17 ponton kellett módosítania az Országgyűlésnek, hogy a zavaros jogszabály érthetőbb és egyértelműbb legyen. A törvényt Áder János köztársasági elnök dobta vissza a parlamentnek, újratárgyalásra. Ezen kívül számos gazdasági természetű jogszabályt módosítottak szerdán a képviselők, és elfogadták Lázár János javaslatát, amely - szükségtelenné téve a parlamenti jóváhagyást - példátlanul nagy "mozgásteret" biztosít  a különböző költségvetési fejezetek forrásainak átcsoportosítására. Az ellenzék szerint jön a rendeleti kormányzás. 

Nok

Az újabb nekifutással sikerült beleszuszakolni a nemzeti otthonteremtő közösségről (nok) szóló törvénybe a képviselőknek, hogy a szervező zrt. köteles lesz folyamatosan fenntartani a meghatározott mértékű tartalék szintjét - minderre azért került sor, mert Áder János nem írta alá az eredetileg elfogadott törvényt, és visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek. A rendkívüli befizetések összegét a hátralék 40 százalékában, míg a licitekét annak 60 százalékában maximálták, hogy kiszámíthatóbbá váljon a szervező cég működése. Beemeltek egy olyan kikötést is, hogy a közösségnek a tevékenységét addig kell folytatnia, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut, ami adott esetben akár 10-15 év is lehet. Némi biztonságot nyújthat a a közösség tagjainak, hogy a szervező cég vagyonát el kell különíteni az általa működtetett nok vagyonától.

Szigorításként is értékelhető, hogy ha nok-tagot az előzetes megállapodást követő hat hónapon belül nem veszi a szervező cég nyilvántartásba, akkor a leendő vevő mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat. A módosítások és pontosítások ellenére sem javasolják azonban a szakemberek, hogy a lakásra vágyók ezt a formát válasszák.

A "törvénygyár" szerdán a nok-törvény újbóli elfogadását követően is teljes gőzzel üzemelt, még számos gazdasági természetű más jogszabályt is elfogadott, illetve módosított.

Változtattak az államháztartási törvényen is

A jogszabály átszabása lehetővé teszi, hogy a kormány egy kiemelt közfeladat ellátásáról akkor is dönthessen, ha az ahhoz szükséges forrást csak később teremti elő. Eddig kötelezettséget vállalni csak a meglévő szabad források mértékéig lehetett. Ezután a kormánynak jóval nagyobb mozgástere lesz a különböző költségvetési fejezetek forrásainak átcsoportosítására. Elemzők úgy vélték, ez még tovább növeli a kiszámíthatatlanságot, és egyértelmű megnyilvánulása a rendeleti kormányzásnak. (lásd: Áderhez fordul az MSZP ) 

Paks II.

Az atomerőmű bővítéséről szóló közérdekű adatigénylés előírásait is módosították a törvényhozók az Európai Bizottság (EB) kifogásaira reagálva, így az adatigénylőknek jogorvoslati lehetőségük lesz,ha megtagadják a kért adatok kiadását. Az Országgyűlés ugyanis éppen egy éve, 2015 márciusában 30 évre titkosította a beruházás üzleti és műszaki adatait, valamint az ezekkel összefüggő döntések alapjául szolgáló adatokat.

Látványcsapatsport

A sportfejlesztési támogatások elszámolásával kapcsolatos, a jelzálogjogra vonatkozó egyes szabályokat változtatták meg.
Pontosították az ügyintézési határidőket is a tao-törvény az osztalékadóról és a sportról szóló törvény módosításával.
Magáncsőd. A belépési határidőt meghosszabbították. 

Erzsébet-program

A cafeteria jövőjéről nem született döntés. A támogatási forma megmarad, de most csak azt rendezték, hogy a szociális és
gyermekvédelmi célokra ezt az utalványt fel lehet használni. Az is kiderült, hogy az állami üdülővagyont ingyenesen és illetékmentesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványnak adják át.

Új vámkódex

Ritka egyetértésben egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés a törvényt. Kedvezményt kapnak a jogsértést önként felfedő és a törvényesség helyreállításában aktívan részt vevő vállalkozók. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az első hibánál még nem sújt le teljes szigorral, ha az ellenőrzés megkezdése előtt a vállalkozó önellenőrzést végez.

 Áderhez fordul az MSZP

A Fidesz által tegnap elfogadott államháztartási törvénymódosítás azt jelenti, hogy Magyarországon bevezethetik a rendeleti kormányzást – jelentette ki Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke. Mint mondta, az Országgyűlés az elmúlt 5 évben vagy 25 alkalommal módosította a költségvetési törvényt. Úgy tűnik, hogy a kormány nem tudja, mit akar, ezért folyamatos változtatásokra kényszerül. Eddig ezeket a módosításokat mindig megtárgyalhatta az Országgyűlés, ám szerdán egy olyan törvényt fogadott el a parlament, amellyel korlátozza a képviselőknek azt a lehetőségét, hogy a költségvetési törvény módosításáról dönthessenek. Magyarországon bevezethetik a rendeleti kormányzást, a jövőben a kormány bármikor módosíthatja rendeletben a költségvetési törvényt és kénye-kedve szerint csoportosíthat át jelentős összegeket – fogalmazott Burány Sándor. Az MSZP szerint megengedhetetlen, hogy egy demokratikusan jogállamban rendeleti kormányzást vezessenek be, és az Országgyűléstől megtagadják azt a lehetőséget, hogy a költségvetési törvény módosítását véleményezhesse, és más döntést hozhasson róla, mint amit a kormány elképzel. Burány Sándor elmondta, hogy az MSZP frakciójának egy lehetősége maradt: Áder János köztársasági elnökhöz fordulunk, és azt kérjük, akadályozza meg, hogy Magyarországon a rendeleti kormányzást bevezessék.

PM: a Fidesz már a látszatát sem tartja fenn a demokráciának

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az államháztartási törvény módosításával a kormánytöbbség bevezette a rendeleti költségvetést. A párt szóvivője, Tordai Bence szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta a jövőben a költségvetés helyett helyesebb inkább egyéves tervekről beszélni. Tordai Bence úgy értékelte, a Fidesz már a látszatát sem tartja fenn annak, hogy Magyarországon parlamentáris kormányzás folyna, a látszatát sem tartja fenn a demokráciának. Miután Orbán Viktor miniszterelnök teljhatalmat biztosít saját kormánya számára a közpénzek elköltés során, innen kezdve “elindultunk azon a csúszós lejtőn”, amelyik a rendeleti kormányzáshoz, vagyis az önkényuralomhoz vezet – jelentette ki. A PM szerint a “fideszbűnözés újabb mesteri merénylete bontakozik ki”. Ezért az ellenzéki párt a “néphez fordul” és aktivistái az utcákon osztogatják a PM által készített egyoldalas Napi Hírek című lapot, amelyik a parlament döntésére hívja fel a figyelmet.

Az Országgyűlés szerdán módosította az államháztartási törvényt, lehetővé téve, hogy a kormány egy kiemelt közfeladat ellátásáról akkor is dönthessen, ha az ahhoz szükséges előirányzat csak később biztosítható.

Áttörés a szkizofrénia kezelésében

A Richter fejlesztésének köszönhetően egy új csodaszerrel kezelhetik majd a szkizofréniában és a bipoláris mániában szenvedőket. A caripazine nevű anyag dokumentációit az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg vizsgálja, ha minden jól megy, 2018-ra engedélyezhetik is forgalmazását. A szer tavaly szeptemberben az USA-ban már zöld utat kapott, a napokban be is vezették a gyógyszerpiacra. Itthon csaknem 200 ezer emberen segíthet majd.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) befogadta a Richter Gedeon Nyrt. törzskönyvezési kérelmét egy új antipszichotikumukra, a cariprazine-ra - jelentette be a cég sajtóközleményében. Az általuk kifejlesztett anyagot tavaly szeptemberben az USA-ban már engedélyezték, a napokban pedig VRAYLAR márkanéven bevezették a helyi gyógyszerpiacra. A vegyület elsősorban a felnőtt szkizofrénián és a bipoláris mánián segít.

Az új szer elsősorban a negatív tünetekben szenvedő személyeknek nyújthat segítséget, akiknek szociális kontaktusuk silányabbnak mondható, mint az egészségeseké. Az ilyen betegségben szenvedők érzelmi reakciói hiányosak, vagy nagyon sivárok. A cariprazine ennek fejlesztésében nyújt majd segítséget.

A hazai forgalmazásra azonban még annak ellenére várni kell, hogy a Richter klinikai vizsgálatai - a teszthez összesen 1800 beteg segítségét vették igénybe - pozitív eredményt hoztak. Meg kell ugyanis várni az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását. Erre legkorábban 2018-ban kerülhet sor.

A gyógyszerek engedélyezése, valamint azok hatásainak ellenőrzése az Európai Unióban kiemelt szerepet játszik, mondván a lakosság többsége okkal tart az esetleges mellékhatásoktól. Ezért a törzskönyvezés és a forgalomba hozatal engedélyezése szigorú hatósági ellenőrzés és vizsgálati eljárás után történik meg. Az eljárás menete 2001 óta egységes, a procedúra kérelemre indul. Ennek során a hatóság először formailag véleményezi a gyártó által beadott dokumentációt, majd a formai megfelelőség esetén, a „teljes beadvány” benyújtásával indul meg az eljárás. A hatóság ekkor ellenőrzi a szer minőségét, hatásosságát és biztonságát. Ha mindent rendben találnak, akkor a készítményt nyilvántartásba veszik (törzskönyvi bejegyzést készít), majd egy határozattal gyógyszerré nyilvánítják. Eddig azonban akár egy év is eltelhet.

A hazánkban élő szkizofrén és bipoláris mániában szenvedő betegek így kénytelenek lesznek várni a sorukra. Igaz, számuk a társadalom egészét tekintve "elhanyagolható", egyes adatok szerint a betegségek gyakorisága a férfiaknál és nőknél is 1 százalék körüli értéket képvisel. Ez alapján összesen 200 ezerre becsülik a hazánkban élő érintettek számát.

S hogy a hazánkban kifejlesztett, és a gyógyításban áttörést jelentő cariprazine-t miért nem Magyarországon hozták elsőként forgalomba? - A szert az Allergan nevű amerikai céggel közösen hoztuk létre, így a tengerentúli piac előnyt élvezett - mondta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője. - Az ilyen áttörést jelentő szereket egyébként is minden esetben a nagyobb világpiaci szereplőknél értékesítik - fűzte hozzá, megjegyezve: a Richter mindent megtesz, hogy fejlesztésük a magyar betegeknek is jelentős segítséget nyújthasson a jövőben.

Élen a gyógyszerfejlesztésben
A Richter gyárának nevéhez nem csak a jelenben, de az előző században is fűződött hasonló mértékű felfedezés. Richter Gedeon gyógyszerész volt ugyanis az, aki 1911-ben alapított gyógyszertárának laboratóriumában, majd Kőbányán kialakított gyárának üzemében kifejlesztette a Kalmopyrint. Készítményét egy évvel később védjegyezte, gyakorlati tapasztalatok eredményeként 1927-ben pedig már húsz betegségre ajánlotta. A gyógyszer hatékonyan gyógyítja az influenzát, az anginát, a reumatikus sokízületi gyulladást, a lumbágót, a lázat és a különböző fájdalmakat. Ezeken kívül jó még a tüdőgyulladás néhány esetére, a fülgyulladásra, a fertőző betegségek közül például az orbáncra, de az idegbetegségek néhány formáját is hatékonyan kezeli.