Jacenyuknak mégis mennie kell

Publikálás dátuma
2016.04.01. 07:39
Jacenyuk azt kérte a parlamenttől, vagy buktassa meg, vagy támogassa kormányát FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DEAN MOUHTAROPOULOS
Tavaly nyár óta gyűrűzik az ukrán kormányválság, ami kilátástalan helyzetbe sodorta az országot. Az ötpárti koalíció fokozatosan olvadt el, s vele együtt a pártok és vezető politikusok népszerűsége is, a demokratikus intézményrendszer hitele soha nem látott mélységbe süllyedt. Arszenyij Jacenyuk kormánya túlélte ugyan a februári bizalmatlansági indítványt, de a kormányzat működésképtelen a szűnni nem akaró válság miatt. Kijev most újra miniszterelnököt és kormányt keres.

Ha tovább húzódik a kormányválság, Ukrajnában elkerülhetetlenné válnak az előrehozott választások. Ez pedig, jelen állás szerint nem kedvez a parlament nagyobb frakcióinak, minden közvéleménykutatás egyértelműen és következetesen azt mutatja, hogy csak a kis, általában ideológia nélküli, rendszerellenes, populista pártokat, mint a Szamopovics vagy a Radikális Párt, hozza kedvezőbb helyzetbe. A klasszikus pártok közül a Julija Timosenko vezette Batykivscsinának, amely pillanatnyilag a verhovna rada legkisebb frakcióját alkotja, kedvezne az előrehozott voksolás. Akárcsak az Ellenzéki Blokknak, amely az egykori kormányzó erő, a Viktor Janukovics volt államfő mögötti Régiók Pártja politikusai által létrehozott új párt, az egyetlen parlamenti tömörülés, amelyet a 2014-es választás után kihagytak az úgynevezett Nyugat- és Európa-barát ötpárti koalícióból. Petro Porosenko Blokkja, a jelenlegi legnagyobb erő vélhetően első párt maradhatna, de veszítene pozícióiból, Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök pártja, a Batykivscsinából kivált és 2014-ben meglepetésre szorosan a Porosenko Blokk mögött végzett Népi Front be sem jutna a parlamentbe. Érthető módon, a két nagy párt nem kíván előrehozott voksolást, a kicsik igen.

Megoldást hozhatna a válságra, ha sikerülne előrehozott választás nélkül új kormányt alakítani. Jacenyuk azonban önmagától nem mond le, múlt héten is jelezte a parlamentben – vagy gyűjtsék össze a menesztéséhez szükséges voksokat és váltsák le, vagy álljanak be a parlamenti pártok a kormány mögé, mert az országot kormányozni kell, mindenki közös érdeke pontot tenni a hónapok óta gyűrűző válság végére. Csakhogy a három kispárt, a Batykivscsina, a Szamopovics és a Radikális Párt kilépett a koalícióból, nem támogatja a kabinetet, a Porosenko Blokknak és a Népi Frontnak nincs meg a működéshez szükséges ötven százalék plusz egy szavazata. Ezért kezdődtek újra tárgyalások és találgatások a héten. Bár hétfőn még Petro Porosenko Blokkja (PPB) azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormánykoalícióból, ha Jacenyuk továbbra sem mond le, keddtől viszont már az az alapállás, hogy Porosenko ugyan új kormányfőt nevezne ki, de a Népi Fronttal továbbra is koalícióban maradna. Hétfőn meg is kezdődtek az egyeztetések az elnöki hivatalban, a két nagy párt és Timosenko Batykivscsinája között, s úgy tűnt, hogy e három párt új koalíciót hoz létre, a miniszterelnök pedig az eddigi házelnök, Volodimir Grojszman, a Porosenko Blokk politikusa lesz.

(Felmerült az amerikai állampolgárságú pénzügyminiszter, Natalija Jareszko neve is, sőt, korábban Miheil Szaakasvili grúz exelnöké is, de egyelőre nincs meg a szükséges támogatottsága párton kívüli személy kinevezésének. Sőt, maga az ötlet, hogy külföldi állampolgárok legyenek a kabinet tagjai, szintén egyre népszerűtlenebb. A Jacenyuk-kabinetnek három külföldi minisztere volt, Miheil Szaakasvili pedig Odessza kormányzója lett.)

Timosenko azonban a másik két formáció számára elfogadhatatlan feltételekhez kötötte támogatását. A volt miniszterelnök Timosenko azért is került „királycsináló” helyzetbe, mert az idei közvélemény-kutatások népszerűsége folyamatos emelkedését jelezték, a március végi felmérésekben pedig már a politikusi népszerűség lista első helyén végzett a gázhercegnőként emlegetett politikus. Timosenko támogatottsága meghaladta Porosenkóét is, igaz, még csak 1,6 százalékkal (10,9 – 9,3). A 2014 májusi elnökválasztáson Porosenko 54,7 százalékkal nyert az első fordulóban, Timosenko 12,81 százalékkal lett második.)

A Batykivscsina előzetesen a koalícióhoz történő csatlakozás feltételéül szabta egyebek között a termőföldeladás moratóriumának fenntartását, a gazdák állami támogatását és a lakossági rezsiterhek csökkentését. A keddi egyeztetés során újabb követelésekkel állt elő, amelyekről részletek nem jelentek meg. A tárgyalás mindenesetre kudarcba fulladt, csütörtökön a Népi Front helyettes frakcióvezetője már azt nyilatkozta a sajtónak (amiről meg nem erősített sajtóinformációk addig is napvilágot láttak), hogy az új kormánykoalíciót a Porosenko Blokk (BPP) és a Népi Front fogja megalakítani függetlenek megnyerésével. Az egyszerű többséghez 226 mandátum szükséges, a BPP-nek 132, a Frontnak 82 képviselője van, tehát 12 függetlent kell valamelyik párt soraiba átcsábítani. Erre nyilván az elnök pártjának van esélye, hiszen egy mélyen a parlamenti küszöb alatt álló formáció nem különösebben vonzó egyetlen politikus számára sem. A Népi Front politikusa azt is jelezte, hogy nem zárkóznak el a további egyeztetésektől sem a Batykivscsinával, sem a koalícióból elsőként kilépett Radikális Párttal.

A hét végéig azonban várhatóan nem jön össze az új kormánykoalíció, mivel Porosenko elnök Washingtonba utazott, ahol a nukleáris biztonságról szervezett csúcson vesz részt. Az ukrán államfő tegnap egy, az ukrán válsággal kapcsolatos washingtoni fórumon ismételten fegyvert kért a nemzetközi közösségtől országa számára. Úgy vélekedett, sikerült megállítani az orosz offenzívát és ebben a nyugati partnerek nagy segítséget nyújtottak, de fegyverekre továbbra is szükségük lenne. Porosenko úgy fogalmazott „Egy dolgot sosem tudtam megmagyarázni magamnak és a honfitársaimnak, hogy a nemzetközi közösség miért nem akar fegyvert szállítani a legitim ukrán kormánynak és a reguláris ukrán hadseregnek. Úgy gondolom, eljött a ideje, hogy változtatni kell ezen a hozzáálláson”. Hangsúlyozta, véleménye szerint minden egyes segítséggel befektetnek a Nyugat hosszútávú biztonságába.

Szerző

Három kormány Líbiában

Megérkezett tegnap Tripoliba az ENSZ közvetítésével létrejött líbiai nemzeti egységkormány. Fájez esz-Szarradzs kormányfő ideiglenesen egy haditengerészeti támaszponton állította fel hivatalát, ugyanis mindkét kormány - a Tobrukban székelő, a nemzetközi közösség által elfogadott, valamint a Tripoliban berendezkedett iszlamista kabinet is - ellenzi a Szarradzs-kabinetet. 

Az egységkormány létrehozásáról hosszú hónapokon át folytak az egyeztetések az ENSZ közvetítésével, de a nehezen megszületett megállapodást december óta nem sikerült elfogadtatni a két rivális parlamenttel. Az új kormány tagjai azért nem tudtak repülővel érkezni az országba, mert az iszlamista kormány nem engedélyezte a tripoli nemzetközi repülőtér használatát.

Martin Kobler, az ENSZ líbiai megbízottja üdvözölte Szarradzs Tripoliba érkezését, amelyet a líbiai demokratikus átmenet fontos állomásának nevezett. A diplomata egyúttal békés hatalomátadásra szólította fel a rivalizáló feleket, de egyelőre kevés sikerrel járt.

Szarradzs azt nyilatkozta, azon lesznek, hogy megteremtődjön a tűzszünet, és véget érjen a vérontás, hogy egyesült erővel vehessék fel a küzdelmet az országban egyre nagyobb teret nyerő Iszlám Állam terrorszervezettel szemben.

A harmadik kormány megjelenése sem hozott nyugalmat Líbiában. Tegnap fegyveresek rohamozták meg a főváros egyik televízió adóját, amely az iszlamista kormányzathoz áll közel. A csatorna azt valószínűsíti, hogy az egységkormány fegyveresei követték el a támadást.

Szerző

Börtön a mobilozásért

Publikálás dátuma
2016.04.01. 07:36
Az okostelefon-használat és a zenehallgatás közlekedési kockázatot rejt FOTÓ: EP/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Az okostelefonok számának növekedésével és azok felelőtlen használatával arányosan a gyalogosbalesetek száma is nő. Ezért most - több amerikai város után - New Jersey-ben is bevezetnék azt a szabályozást, miszerint a járókelők a zebrákon nem használhatják telefonjaikat. Aki pedig ennek nem tesz eleget, különböző módokon szankcionálnák. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tiltás mennyire lesz célravezető. Az mindenesetre biztos, hogy itthon az efféle iránymutatás nem állná meg a helyét.

Egyre nagyobb gondot okoz a közlekedésben a gyalogosok felelőtlen mobiltelefon használata. Gyakran előfordul, hogy a közlekedésben ily módon résztvevők telefonjuk nyomogatását még a zebrán átkelve sem hagyják abba. Nincsenek tisztában azzal, hogy felelőtlenségükkel nem csak a saját, de mások életét is kockára teszik.

Statisztikai adatok bebizonyították, hogy az okostelefonok használatának növekedésével a gyalogosbalesetek száma is megszaporodott. Amíg az Amerikai Egyesült Államokban 2005-ben a közúton történt halálesetek "csupán" 11 százaléka érintette a járókelőket, addig 2014-ben már a gyalogosok 15 százaléka vesztette életét hasonló módon. A további növekedést megelőzvén egy New Jersey-i képviselőnő - Hawaii, Arkansas, New York, Illinois és Nevada államok után - New Jersey-ben is megtiltaná a gyalogátkelőkön való a telefonhasználatot.  Aki pedig ezt a szabályt figyelmen kívül hagyná, arra 50 dolláros bírságot vagy 15 nap börtönbüntetést szabnának ki a jövőben.

Ennél enyhébb szabályok élnek Svédországban, ahol a gyalogosokat ilyen szankciókkal nem sújtják, az autósok figyelmét azonban felhívják a közlekedés figyelmetlen résztvevőire. A megoldás hatása a balesetek kialakulására rejtély, az viszont biztos, hogy 2014-ben 931 gyalogost ért közúti baleset ebben az országban, amiből összesen 52 végződött halállal.

A statisztikai mutatók hazánkban is hasonlóan alakultak az elmúlt időszakban, igaz kissé hullámzóak. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatai alapján 2014-ben gyalogosok érintettségével összesen 2499 személyi sérüléses baleset történt, amiből 941 a gyalogosok hibájából. Egy évvel korábban ez a szám magasabb volt, akkor 981 balesetet okoztak a járókelők. Ezelőtt 961 hasonló esetről lehetett tudni, míg 2010-ben ezer fölé emelkedett az esetszám. Hogy ezeknek mekkora hányadát okozták a figyelmetlen mobilozók nem tudni, a rendőrség lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Az okostelefonok használata - mivel elvonja a figyelmet a - mindenesetre körültekintést igényel - mondta egy lapunk által megkérdezett közlekedéspszichológus. Dulin Jenő szerint a mobilozás tiltása nem jó formája a balesetek megfékezésének, hiszen a személy ettől még nem látja be, hogy tevékenységével árthat másoknak, esetleg veszélyhelyzetet teremthet. A felvetésre, mely szerint az amerikai szabályozás átvezethető-e a magyar törvények közé, úgy fogalmazott: annak nem lenne túl sok értelme, hiszen az amerikai szokásrendszer nem vehető át. A tengerentúlon élők ugyanis a közlekedésben sokkal fegyelmezettebbek, mások az emberek, máshogyan is viselkednek. Így ez a szabály is rájuk íródott.

Görbölő ujj?

Egyre többen töltenek fel a közösségi oldalakra fotókat az elgörbült kisujjukról, melyről azt állítják, hogy az okostelefon-használat miatt lett ilyen. Annyiban nem is tűnik alaptalannak a feltételezés, hogy amikor a kezünkben tartjuk a készüléket, a legtöbben a görbén tartott kisujjunkkal támasztjuk meg, igencsak leterhelve ezzel az ujjat. A Daily Mail által megkérdezett gyógytornász-csontkovács, Tim Allardyce szerint azonban az okostelefonok használata inkább a hüvelykujjunk számára megterhelő, mely rövid távon az ujjak körüli kis ízületek túlmozgékonyságát okozhatja, hosszabb, évtizedekben mérhető távon pedig ízületi gyulladások oka lehet.

Minél több kapcsolódás, annál kevesebb kapcsolat

Fotó:OGILVY

Fotó:OGILVY

Az okostelefonok lassan átveszik az életünk felett az uralmat. Ha az utcán, a tömegközlekedési eszközökön bárhová nézünk, telefonjukba bújó embereket látunk, akik csak bámulják a kis készüléket. Nem néznek a világra, nem beszélgetnek utastársaikkal, szeretteikkel. Erre a komoly problémára próbálja meg felhívni a figyelmet Shiyang, és nem ő az egyetlen, aki aggódik ezért. A pekingi férfi készített egy kampányt, amin bemutatja, hogy mennyire károsak az okostelefonok az emberi kapcsolatokra. A három hirdetésben tipikus otthoni élethelyzetben láthatunk családokat, akiket elválaszt a készülék, ami blokkol minden beszélgetést, érintést és közös programot is.