Előfizetés

Osztódik vagy marad a Klik? - Zűrzavaros a kommunikáció

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2016.04.02. 07:04
Balog Zoltán tegnap háromszáz iskolaigazgatóval egyeztetett FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a kormány képviselői a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) jövőjével kapcsolatban, ám egyre biztosabbnak látszik, hogy a megszűnésről szóló bejelentések a tüntető tanárok átverésére szolgáltak. Egy lapunk birtokába került március 18-i előterjesztésben továbbra is az olvasható, hogy a Klik változatlan formában megmarad, holott már februárban is az állítólagos átszervezésről beszéltek.

Úgy tűnik, kormányzati körökben sincs teljes egyetértés az iskolák állami irányítását és felügyeletét lehetővé tévő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) jövőbeni sorsát illetően. A jelenlegi, köznevelésinek nevezett rendszer három legnagyobb problémáját - az iskolák önállóságának felszámolása, a túlzott centralizáció és a súlyos pénzhiány - megtestesítő gigaszervezetet az elmúlt hónapokban kirobbant, és azóta sem csituló tiltakozó megmozdulások résztvevői (tanárok, diákok, szülők tízezrei) egy az egyben felszámolnák. A problémák tavaly ősszel csúcsosodtak ki igazán, amikor a Kliknek már arra sem volt pénze, hogy a tanárok béreit vagy a közüzemi számlákat kifizesse.

A február elején kezdődő tiltakozóhullám nyomására a kormány is belátta a helyzet tarthatatlanságát, s miután menesztették a köznevelés látszólagos irányítására is tökéletesen alkalmatlan Czunyiné Bertalan Judit államtitkárt, az "összoktatási" államtitkárrá kinevezett Palkovics László belekezdett a helyzet rendezésébe. Nem okozott meglepetést, hogy elsőként a Klikhez nyúlt hozzá: a február végi vezetőcsere és a pénzügyi gondok átmeneti rendezése után bejelentette, hogy a működésképtelen szervezetet nyár végéig teljesen átalakítják. Rétvári Bence március 22-én már arról beszélt, hogy a Klik jelenlegi formájában teljesen megszűnik. Ezt ugyanazon a napon Palkovics is megerősítette.

"Én nagy tisztelője vagyok Rétvári Bence hősies munkájának, de nem tudok a Klik megszüntetéséről" - erről már Lázár János beszélt a csütörtöki Kormányinfón. A kancelláriaminiszter szerint a kormány még semmiben nem döntött, a kormányülésen nem is volt még téma a Klik. Egyvalamit lehet biztosan tudni: az iskolák állami fenntartásáról és a központi irányításról nem mond le a kormány, a fenntartást viszont decentralizálnák. Balog Zoltán humánminiszter tegnap egy iskolaigazgatóknak rendezett fórumon bejelentette: július 1-től átalakul az intézményfenntartó rendszere, egy nagy központ helyett mintegy hatvan kisebb szervezetet hoznának létre, így a döntések közelebb kerülhetnek az iskolákhoz. Egy-egy ilyen "kicsi Klikhez" 50-60 iskola tartozhat majd.

Vagyis Lázár cáfolja Rétvárit, Balog nyilatkozata némileg ellentmond Lázárnak, Palkovics pedig már februárban biztosra vette, hogy a Klik majd úgy átalakul, hogy azt akár megszűnésnek is lehetne nevezni. Ennek ellenére Lázár János lapunk birtokába került, március 18-i keltezésű, a minisztériumi háttérintézmények átalakításáról szóló előterjesztésében az szerepel: az intézményfenntartó feladatokat ellátó központi hivatalok - amelyek között feltüntetik a Kliket is - "változatlan formában megmaradnak". A dokumentumból az is kiderül, hogy az Oktatási Hivatal, amelyet a korábbi tervek szerint az illetékes minisztériumba integráltak volna, szintén önálló működéssel megmarad.

Teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Klik megszűnéséről szóló hírek csupán a pedagógustüntetések csillapítására, a tüntető tanárok megtévesztésére szolgáltak. Tovább él majd a nagy központ, ami irányítani fogja a kisebb szervezeteket. "Igazából semmi lényegi dolog nem történik, a fenntartó átalakításával azt szeretnék elérni, hogy egy hatékonyabban működő állami koncentráció jöjjön létre" - mondta Szüdi János. Az oktatási szakértő szerint ugyanakkor abszurd, hogy a Kliket néhány hónap alatt akarják átalakítani. "Nem lenne szabad széleskörű egyeztetések, hatástanulmányok, a sikeres működésre vonatkozó garanciák nélkül ilyen döntéseket hozni" - figyelmeztetett. Az oktatási államtitkárság pénteken jelezte: a kormány már áprilisban dönthet a Klik átalakításáról.

Újabb akciót hirdetett a Tanítanék
Újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetett a közoktatásban a Tanítanék mozgalom és a Civil Közoktatási Platform április 15-re, arra az esetre, ha a kormány április 12-én nem ül le velük tárgyalni. Ezt Törley Katalin, a mozgalom képviselője jelentette be pénteken. Kiemelte, a március 30-i, egyórás polgári engedetlenségi akció - "bárki bármit mond" - sikeres volt, abban mintegy 15 ezren vettek részt: tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok. A kezdeményezést számos szakszervezet is támogatja. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közölte: támogatják a mozgalmat, a tiltakozások hatékonyságának fokozása érdekében április 15-re két órás figyelmeztető sztrájkot hirdetnek. Így a szakszervezet és a Tanítanék akciói összeérhetnek.Kettős bemutató az Átriumban

Tavaszi Galéria nyílik az Átrium Film-Színházban április 15-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. 

Pucz Dani: Nuts című kiállítása filmpremierrel egybekötve látható. A Nuts egy 2D-s rövid animációs film egy barátság végéről némi fekete humorral, és egy zacskó mogyoróval. A film premierje egyben a hozzá készült kiállítás megnyitója is, ahol az alkotói folyamatokba is betekintést nyerhet a néző (sketchrajzok, storyboard, és karakterlapok).

Az ünnepélyes megnyitót követően mutatja be az Átrium Film-Színház Szabó Borbála: Kerengők című darabját.

"Csodálatosnak találtam Vörösmartyt. És közben fel is bosszantott. Hol van ebből a Nő története... ? Az én utam? Mit csinált Tünde, amíg Csongor azzal tolta el az idejét, hogy az „élet értelmét" kereste (ami a legrosszabb férfiszöveg)? Így lett az egy darabból két darab. Az első felvonás a Csongor, a második a Tünde. És tényleg született egy mai tündérmese, virtuális világgal, srácokkal, lányokkal, lepukkant ördögfiakkal. És nagyon jó színészekkel." - Szabó Borbála

Az ősbemutató rendezője Magács László, a parádés szereposztásban látható Börcsök Enikő, Venczel Vera, a K2 Társulat színészei és még sokan mások.

Gyász! Elhunyt Hans-Dietrich Genscher

Publikálás dátuma
2016.04.01. 14:29
Fotó: Matej Divizna/Getty Images
Életének 89. évében elhunyt Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter, aki jelentős szerepet játszott Németország újraegyesítésében. A német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa irodájának közleménye szerint szív- és keringési elégtelenség következtében hunyt el péntekre virradó éjjel.

Hans-Dietrich Genschert a német és az európai egység egyik építőmestereként tartják számon. A liberális politikus összesen 18 évig volt külügyminiszter, ezzel csúcstartó a nyugati demokráciák II. világháború utáni történetében.

Hans-Dietrich Genscher egy rövid megszakítással 1974-től 1992-ig volt külügyminiszter. Helmut Schmidt és Helmut Kohl kormányában a külügyminiszteri mellett az alkancellári tisztséget is betöltötte. Szolgált Willy Brandt kormányában is, belügyminiszterként, 1969-től 1974-ig. A szövetségi parlamentben (Bundestag) 1965-től 1998-ig volt képviselő. Pártját 1974-től 1985-ig vezette.

A liberális FPD Hans-Dietrich Genscher vezetésével vált ki 1982-ben a szociáldemokrata párttal (SPD) alakított koalícióból, és lépett kormányra a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel.

Külügyminiszterként a Nyugat és a keleti blokk közötti kapcsolatok normalizálására, a hidegháborús feszültség enyhítésére, majd Németország újraegyesítésére és Európa egyesítésére törekedett.

Politikai pályafutása után is a német közélet tevékeny szereplője maradt, és 2013-ban közbenjárt az orosz vezetésnél azért, hogy Mihail Hodorkovszkij orosz üzletember tíz évi börtönbüntetés után elnöki kegyelemmel visszanyerje szabadságát.

A haláláról szóló közleményt a szokásos pénteki kormányszóvivői tájékoztató közben adták ki. A tájékoztatót az egyik helyettes szóvivő, Georg Streiter vezette, aki a hírre reagálva nagy európaiként és nagy németként jellemezte az elhunyt politikust. Hozzátette: "helyettes kormányszóvivőként túl kicsinek érzem magam ahhoz, hogy méltassam ezt a nagy államférfit".