Nyilvántartják a lengyelek a pedofilokat

Publikálás dátuma
2016.04.02. 07:40
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A nemi erőszak elkövetőinek nyilvántartását elrendelő törvényt hagyott jóvá a lengyel parlament (szejm), a jogszabály mindenki számára elérhetővé teszi a pedofil tettek elkövetése miatt jogerősen elítéltek listáját - jelentette a pénteki lengyel sajtó.

A csütörtök esti parlamenti szavazáson a jogszabályt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselői - két ellenszavazat kivételével - támogatták, hozzájuk csatlakozott az ellenzéki Lengyel Parasztpárt három képviselője és három független honatya is. Az összes többi tömörülés tartózkodott.

A nemi erőszak elkövetőinek nyilvántartását két részre osztják: a részletes személyazonosító adatokat és fényképet is tartalmazó zárolt listához a bíróságoknak, az ügyészségnek, a rendőrségnek, a belbiztonsági hivatalnak (ABW), a korrupcióellenes hivatalnak (CBA), a vámhatóságoknak, valamint a közigazgatási szerveknek lesz hozzáférésük.

A pedofil, illetve a különös kegyetlenséggel elkövetett tettek miatt elítélteket, valamint az emiatt büntetett előéletű személyeket a másik, nyilvánosan elérhető listán is számon tartják majd. Itt a részletes azonosító adatok nem szerepelnek, elérhető lesz viszont annak a községnek a neve, amelyben tartózkodnak. Az ellenzéki Polgári Platform és a Nowoczesna (Modern) képviselői a parlamenti vita során ellenezték a nyilvános lista összeállítását, mindenekelőtt az érintettek környezetének reakcióitól tartva.

Bírósági döntés alapján, különösen indokolt esetekben - tekintettel például az elkövetők életének védelmére vagy a fiatalkorú áldozatok érdekeire - el lehet tekinteni attól, hogy az érintetteket felvegyék a nyilvános listára. Az országos rendőr-főkapitányság honlapján emellett a nemi erőszak körébe tartozó bűntettek térképe lesz elérhető, amelyek alapján a lakosság az adott területen fennálló helyzetről tájékozódhat.

Lengyelországban a fiatalkorúak ellen elkövetett nemi erőszak 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A Rzeczpospolita című lengyel napilapban tavaly decemberben közölt adatok szerint az utóbbi 12 év alatt mintegy 6500 személyt ítéltek el pedofília miatt. Rendőrségi statisztikák szerint a pedofil tettek elkövetői a leggyakrabban a gyerekek családtagjai, az esetek többségében alacsony képzettségű személyek.

Szerző

Nyitott kérdés maradt a Brexit

Egyenlőség állt elő Nagy-Britannia Unióból való kilépését illetve bennmaradását támogatók között, jelentette a Reuters brit hírügynökség. 

Egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint, amelyet a TNS közvéleménykutató végzett, a britek 35 százaléka ellenzi a brexitet, de ugyanennyi azok aránya is, akik a kilépést támogatják. A megkérdezettek 30 százaléka még bizonytalan. A márciusi felméréshez képest egy százalékkal csökkent mindkét tábor támogatottsága, ami az elbizonytalanodást jelzi. A TNS rámutatott arra is, hogy növekedett azok aránya, akik nem vállalkoznak a végeredmény megsaccolására – jelenleg 31 százalék, de az intézet szerint ez az arány rövidesen 38-ra emelkedhet. A korábbi 41 százalék helyett már csak 33 hiszi, hogy EU-tag marad a királyság, azok aránya, akik úgy gondolják, hogy az ország kilép az unióból, 28 százalék maradt. Nagy-Britanniában június 23-án rendeznek referendumot az EU-tagságról.

Szerző

Visszaesik Donald Trump?

Publikálás dátuma
2016.04.02. 07:37
Fotó: Scott Olson/Getty Images
Ted Cruz texasi szenátor tíz ponttal vezet Donald Trump előtt Wisconsinban, ahol jövő kedden tartják az előválasztást. A Fox Business Network friss felmérése szerint Cruz 42, Trump 32 százalékot kaphat, John Kasich ohiói kormányzó 19 százalékot. 

Trump rossz hetet zár, kampánymenedzserét vád alá helyezték, s alighanem végképp magára haragította a nőket, miután közölte, hogy büntetni kellene azokat, akik abortusznak vetik magukat alá. A milliárdos ugyan gyorsan visszakozott, de népszerűségét súlyosan visszavetheti ez a kijelentése. A Fox felmérése szerint a nők körében 19 százalékosra nőtt Cruz előnye. Noha a Wall Street Journal azt írta, Wisconsin lehet Trump Waterloo-ja, országosan továbbra is a milliárdos vezet a republikánus versenyben, s a következő előválasztások újra számára kedvezőek, New York államban Trump 56, míg Cruz 15,6 százalékon áll.

Szerző