A "láthatatlan és fizetetlen munka" nehéz terhei

Publikálás dátuma
2016.04.05. 14:46
Illusztrációk/Thinkstock
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint a népesség átlagosan több időt fordít fizetetlen munkára, mint fizetettre  – előbbire 214, utóbbira 164 perc jut egy nap.

 A 2009/2010. évi időmérleg alapján a magyar lakosság egy év alatt csaknem 11 milliárd óra fizetetlen munkát végzett saját vagy más háztartás számára illetve önkéntes munkaként, ami egy magyarországi lakosra vetítve – beleértve a csecsemőket is – nyolcórás munkanappal számolva mintegy 130 munkanapnyi munkát jelent. Ez számottevő az ország teljesítményében is: e munka figyelembevételével a GDP értéke 23%-kal magasabb lenne 2010-ben.

Illusztrációk/Thinkstock

Illusztrációk/Thinkstock

A KSH a láthatatlan munka napjának alkalmából – mely minden április első keddje – „A háztartási munka értéke, háztartási szatellitszámla Magyarországon” című kiadványában mutatja be a fizetetlen háztartási munka (úgynevezett láthatatlan munka) mérésének módszereit: miként lehet statisztikai adatokkal leírni, a hagyományos módszereken túlmutatóan mérni és láthatóvá tenni azon embertársaink teljesítményét, akik pénzügyi ellenszolgáltatás nélkül dolgoznak a háztartásban, illetve önkéntesként. A láthatatlan munka napjának célja, hogy felhívja a figyelmet a háztartásban elvégzett munka mennyiségére és értékére.Szerző

Pár tehén is csinál nyarat - Országos tejellenőrzés indul

Publikálás dátuma
2016.04.05. 13:28
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A földművelési tárca államtitkára elrendelte a tejtermékek országos ellenőrzését a tejtermelők hétfői budapesti demonstrációja nyomán - jelentette be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke.

Az információ szerint a Nébih ellenőrzése a beszerzési ár alatti értékesítésre terjedhet ki. Ezen kívül vizsgálhatják a termékek minőségét, például, hogy a sajtként árult termék nem tartalmaz-e növényi zsírt, illetve ellenőrizhetik az élelmiszerbiztonságot is. Nyomon követik a termék útját is, a kereskedőnek bizonyítania kell az áru eredetét is.

Beszámolt, hogy a tejtermelők előző nap átadott petíciójában kifogásolták, hogy a tisztességtelen versenyben elvéreznek a magyar tejtermelők, ezért a külföldről érkező túl olcsó termékek kiszorítását követelték a hivataltól. Ezzel kapcsolatban Oravecz Márton hangsúlyozta, hogy az ellenőrzésekben, az információcserében együttműködnek a külföldi társhatóságokkal, de árat nem szabályozhatnak. Az elnök ugyanakkor azt várja a demonstrációtól és az ellenőrzéstől, hogy ráirányítja a figyelmet a kiváló minőségű magyar tejre és tejtermékekre.

Szerző

Zárják az ollót a háztartások

Februárban 6,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelem a KSH kedden megjelent első becslése szerint, ami bőven meghaladja a visszafogott, januári 1,7 százalékos növekedést. A jövedelemtermelő képességhez képest még mindig lemaradásban van a kiskereskedelem, de az olló záródik.

A februári növekedés kicsit meghaladja a várakozásokat, és arra utal, hogy januárban a 2 százalék alatti növekedés egyszeri megtorpanás volt. Februárban az élelmiszerek forgalma 4,9, a nem élelmiszereké 7,5, az üzemanyagoké pedig 9,1 százalékkal nőtt. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az elmúlt hónapokban az üzemanyag-forgalom bővülése fontos szerepet játszott a kiskereskedelmi forgalom növekedésében, de a következő időszakban lassulás várható ezen a téren.

A kiskereskedelmi forgalom az idén elsősorban a nettó reálbérek jelentős, 6 százalékot meghaladó növekedése miatt bővülhet. A szakember kiemelte, hogy a gazdaság, azon belül is a háztartások jövedelemtermelő képessége alapján még mindig lemaradásban van a kiskereskedelem, például a korábban elhalasztott vásárlások miatt. Ez azt jelenti, hogy nagyobb fogyasztásra lennének képesek a háztartások. „Most játszódik le az a folyamat, amelynek köszönhetően záródik ez az olló, azaz a kiskereskedelem felzárkózóban van a jövedelemtermelő képességhez” - fogalmazott Németh Dávid. A szakember arra számít, hogy az idén több mint 5 százalékkal bővülhet a kiskereskedelmi forgalom.

Szerző
Témák