Előfizetés

Vasárnapi zárva tartás - Mégis dönthet a nép?

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2016.04.06. 20:06
Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke és Nyakó István szocialista politikus a székház aulájának közepére kihe
Elkaszálta Erdősi Lászlóné kérdését a Kúria, amely megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntését, majd pedig az MSZP-s Nyakó István kérdését hitelesítette. Az MSZP-t már kora reggel beengedték a Nemzeti Választási Irodába (NVI), de nem volt szükség sem közelharcra, sem új kérdés leadására a vasárnapi boltbezárásos népszavazással kapcsolatban. A bíróság ugyanis kimondta: Erdősinét februárban segítették a kopaszok, ami nem volt jogszerű, ám a szocialisták most sem készülhetnek nyugodt szívvel a napokon belül induló aláírásgyűjtésre.

Jogsértő módon segítették a kopaszok Erdősi Lászlónét február 23-án az NVI épületében, így a vasárnapi boltzárral kapcsolatos kérdése nem hitelesíthető - döntött a Kúria, amely másik döntésében hitelesítette a szocialista Nyakó István által benyújtott népszavazási kérdést. Vagyis az MSZP-sek kezdhetik meg az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltbezárásról. Nincs szükség újabb kérdés leadására.

Tóbiás: létrejött a háromigenes népszavazás
Tóbiás József szerint a Kúria döntésével a népnek lesz joga és lehetősége elmondani a véleményét arról, ami az elmúlt 5 évben Magyarországon történt. Az MSZP elnöke szerint ugyanis a kérdések a Fidesz politikájából fakadnak, ezért a választók a kormánypárt elmúlt évekbeli tevékenységéről mondanak majd véleményt a "háromigenes népszavazáson". Tóbiás elmondta, másfél éves küzdelmen vannak túl, és bár sokan pr-akciónak gondolták az MSZP kezdeményezését, a szocialisták arra akartak jogot szerezni az ország többségének, hogy véleményt mondjon a saját életét érintő kérdésről. A Kúria vasárnapi boltzárral kapcsolatos döntését úgy értékelte: van még remény, van még néhány sziget, ahol a jogállam csíráit igyekeznek megőrizni. Tóbiás azt kérte a Fidesztől, ne gondolkozzon további jogi csűrcsavaráson, hagyja, hogy a nép elmondja a véleményét róluk és azt tartsák tiszteletben.

A Kúria a döntés után közölte, figyelembe vette, hogy az időbélyegzőnél Erdősi Lászlóné nem személyesen járt el, hogy a népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdősiné másodikként nyújtotta be a kérdést, figyelembe vette továbbá a február 23-án az NVI előterében történt eseményeket. A Kúria szerint a meglévő bizonyítékok alapján is kétséget kizáróan megállapítható, hogy Erdősiné "időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította, függetlenül attól, hogy Erdősiné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e vagy sem". Ellenben a szocialisták kérdése a Kúria szerint a választópolgári és a jogalkotói egyértelműség követelményének megfelel, nem ütközik az alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se. A legfelsőbb bírói fórum ezen döntése nyomán megszűnt a népszavazási eljárás akadálya: lehetőség nyílt a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos népszavazási ügyben aláírásgyűjtésre, ezért e tárgyban újabb kérdés nem nyújtható be - írta a Kúria.

Az MSZP-sek már két napja ügyeletet tartottak a Nemzeti Választási Irodánál. Nyakó István ugyanis tájékoztatást kapott arról, hogy szerdán ítéletet hirdet a Kúria, így a szocialisták arra készültek, hogy akár újra indulhat a harc az időbélyegzőnél. Nem szerették volna, hogy ugyanaz megismétlődjön, mint február 23-án, amikor Erdősiné és segítője a kopaszok gyűrűjében meg tudta előzni négy másodperccel Nyakót. Egyébként a választási iroda közben keddre átalakította a népszavazási kérelem benyújtásának feltételeit; a hírhedté vált blokkoló órát a választási iroda belső udvarára vitték ki, és fekete-sárga ragasztószalaggal vették körbe.

Az NVI azzal magyarázta mindezt, hogy amíg a törvényt nem módosítják, addig a blokkoló órának szerepe van a népszavazási kérdések benyújtásakor, ám e retorika pikantériája, hogy a kúriai döntést követően lebontották a szürreális "oltárt", amelyre előző nap az időbélyegzőt emelték. Ezt, az egyébiránt 1,6 méter hatósugarú kört őrizte órákon át Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke ugyanis ezúttal leváltotta a napok óta a helyszínen ügyelő Nyakót, hogy benyújthassa kezdeményezésüket.

Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke és Nyakó István szocialista politikus a székház aulájának közepére kihelyezett időbélyegző mellett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lukács Zoltán, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) alelnöke és Nyakó István szocialista politikus a székház aulájának közepére kihelyezett időbélyegző mellett. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az újabb kérdés benyújtására viszont a jogerős döntés értelmében nem lesz szükség, az MSZP napokon belül elkezdheti az aláírásgyűjtést a vasárnapi boltzár ügyében. "Van remény ebben az országban, a független magyar sajtó és a független bíróság jelenti ezt a reményt" - jelentette ki Nyakó István az NVI-ben a döntést követően. A szocialista politikus elmondta, ez a népszavazás már többről szól a vasárnapi zárva tartásnál, itt már a demokrácia visszaszerzéséről beszélünk. Nyakó már szerdán egyeztetett a földügyben népszavazást kezdeményező Gőgös Zoltánnal, az MSZP elnökhelyettesével és az állami bérplafonról népszavazási kérdést benyújtó Kész Zoltán független országgyűlési képviselővel, hogy közösen gyűjtik össze a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírást. Azt mondta, június 3-ig - amikor Késznek be kell nyújtani az aláírásokat - az összes aláírást összegyűjtik. Nyakó elmondta azt is: nem fogják elfelejteni, mi történt február 23-án. Felhívta a rendőrség, az ügyészség és az Alkotmányvédelmi Hatóság figyelmét törvényi kötelezettségeire, vagyis hogy nyomozzanak a Nemzeti Választási Irodánál történtek ügyében.

Emlékezetes: a Kúria döntésére azért volt szükség, mert az MSZP-sek megtámadták a NVB február végi döntését. Az NVB - saját elnökének jogi álláspontját leszavazva - ugyanis Erdösiné kérdését hitelesítette, Nyakóét elutasította, holott a jogsértés egyértelmű volt, ahogyan az is, hogy ezzel nem csupán az NVI vallott kudarcot feladata ellátásában - a választáshoz való jog érvényesülésének biztosítása -, de a voksolások tisztaságáért felelős NVB is. Mindezek miatt hetek óta egyre többen követelik a választási szervek vezetőinek távozását -, amit egyébként a szerdai kúriai döntés is indokolna. Ráadásul a kopaszok balhéja miatt több feljelentés is érkezett, a BRFK nyomoz az ügyben. A kormány közben benyújtotta az új népszavazási törvényt, amely kihúzza az egész népszavazás méregfogát, az időbélyegzős harcot. A javaslatról azonban még nem döntött a parlament, így jelenleg még a régi szabályok érvényesek.

Nyakó István és a blokkolóóra a szürreális „oltáron” FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Nyakó István és a blokkolóóra a szürreális „oltáron” FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A szocialisták ugyanakkor arra is számítanak, hogy a Fidesz valamilyen módon mégis megkísérli megakadályozni a népszavazást, hiszen a közvélemény-kutatások szerint a lakosság 60-70 százaléka van a nyitva tartás mellett, s még a Fidesz-szavazók jelentős hányada is a boltok újranyitására voksolna. A felmerült, lehetséges forgatókönyvek között a legvalószínűbb, hogy a Fidesz-KDNP végül visszavonja a vasárnapi törvényt, és lehetővé teszi a boltok vasárnapi nyitva tartását, vagy akár, hogy esetleg úgy módosítja a jogszabályt, hogy értelmetlenné tegye a szocialisták kérdését. A másik verzió szerint, ha a most benyújtott népszavazási törvénymódosítást elfogadják, akkor megszűnik a párhuzamossági moratórium - egészen a 200 ezer hiteles aláírás összegyűjtéséig. Tehát az új szabályok értelmében akárki benyújthat új kérdést a vasárnapi boltbezárásról, és akkor indul a verseny, ki gyűjti össze gyorsabban az aláírásokat. A NVB MSZP által delegált tagja szerint egyébként elkésett és szerencsétlen a kormány népszavazási törvényhez beadott módosító javaslata, ráadásul antidemokratikus szisztémát is hoz létre. Litresits András a Klubrádióban - magánvéleményét közölve - arról beszélt, az igazságügyi miniszter által múlt pénteken beadott törvénymódosító javaslat szerint csak az NVI által kiadott íveken lehetne gyűjteni a népszavazást támogató aláírásokat, ezek elvesztéséért pedig komoly pénzbüntetéssel lehetne sújtani - ezer forinttal minden ívet. Ahhoz, hogy 200 ezer érvényes aláírás legyen, általában 250 ezer aláírást szoktak összegyűjteni, s miután egy íven 9 szignó fér el, a gyűjtőknek 28 ezer ilyen ívet kell felvennie az NVI-től, s ha ezeket elveszti, 28 millió forintos bírságra számíthat. Ezzel pedig a magánszemélyek számára szinte lehetetlenné válna egy népszavazási kezdeményezés elindítása.

Menetrend
1. Miután megjelenik a Magyar Közlönyben a Kúria döntése, 5 napon belül megkapja Nyakó István az aláírásgyűjtő íveket.
2. Négy hónapig lehet gyűjteni az aláírásokat, és az NVI két hónapig ellenőrizheti ezeket. Az MSZP június 3-ig valamennyi kérdésben szeretné összegyűjteni a szignókat.
3. Kérdés, mikor fejezi be az NVI az aláírások ellenőrzését, de ha a tavaszi ülésszak befejezése előtt, akkor a parlament elé kerül a kérdés, az Országgyűlés hamar dönthet a referendum kiírásáról - ám erre nem kötelezi határidő.
4. A parlamenti döntést követően az államfő kiírhatja a népszavazást 72 napon túlra, de 90 napon belülre.


Ennyi mindent eldönthetünk?

- Nyakó István (MSZP) kérdése: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt? - kezdődhet az aláírásgyűjtés

- Gőgös Zoltán (MSZP): Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt az állami tulajdonban álló termőföldek értékesítésének a tilalmáról? - zajlik az aláírásgyűjtés

- Kész Zoltán (független): Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen? - zajlik az aláírásgyűjtés

- Kész Zoltán (független): Egyetért Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselők választásán minden pártlistát állító párt köteles legyen a Magyar Államkincstárnak visszafizetni a számára közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha a pártlista nem szerezte meg az országos listákra leadott érvényes szavazatok legalább 2 százalékát? - indulhat az aláírásgyűjtés

- Kormány: Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését? - a Kúria döntésére vár

Reakciók
- MSZP: "nem magunkért nyertünk".
- Együtt: Az ügy minden részletének kivizsgálása nem maradhat el a nyomozóhatóságoktól. Kezdettől fogva károsnak tartották a vasárnapi boltzárat.
- Párbeszéd Magyarországért: Támogatják a népszavazást, de csak akkor, ha ez nem jár együtt a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pótlékának csökkenésével.
- Demokratikus Koalíció: örülnek a döntésnek és részt vesznek az aláírásgyűjtésben is.
- Jobbik: a kezdeményezést maguk is aláírják, s "bátorítjuk az embereket, hogy ők is írják alá az ívet". A kérdést össznemzeti ügynek tekintik, és indítványozzák, hogy a takarékosság jegyében egy időben legyen a referendum a kvótáról szólóval.
- Fidesz: tiszteletben tartják a Kúria döntését.
- KDNP: tiszteletben tartják a Kúria döntését, a párt "a kiskereskedelemben dolgozók pártján áll, akiknek ma nem kell dolgozniuk".
- Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete: továbbra is kiállnak a vasárnapi boltzár mellett.

Kikapott a Honvéd - Dobogón az Újpest

Az Újpest hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Budapest Honvéd együttesét a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szerdai játéknapján, ezzel feljött a harmadik helyre a tabellán. 

A lila-fehéreknek közel négy év után - 2012. április 15. - sikerült újra bajnokin vendéglátóként felülmúlniuk a kispestieket.

OTP Bank Liga, 29. forduló: Újpest FC-Budapest Honvéd 2-0 (1-0)

Szusza Ferenc Stadion, 1131 néző, v.: Kassai

 gólszerzők: Balogh B. (45.), Bardhi (64.)
 sárga lap: Heris (38.), Litauszki (79.), illetve Szilágyi (30.), Baráth (72.), Kamber (75.)

Újpest:

Balajcza - Heris, Litauszki, Mohl, Kecskés - Balogh B., Sankovic, Diarra, Bardhi (Windecker, 86.), Andric (K. Hazard, 76.) - Lencse (Angelov, 57.)

Honvéd:

Horváth A. - Botka, Lovric, Kamber, Baráth, Szilágyi - Vasiljevic (Holender, 54.), Hidi (Nagy G., 78.) , Gazdag - Youla (Vernes, 54.), Eppel

Az Újpest már a találkozó elején megszerezhette volna a vezetést, de Lencse ziccerben rosszul tolta meg a labdát. A folytatásban is a lila-fehérek voltak az aktívabbak, de a kispestiek kontrákkal veszélyeztettek. A hazaiak végül közvetlenül a szünet előtt megszerezték a vezetést, Balogh Balázs közelről lőtt a hálóba. A fordulást követően is az Újpest futballozott fölényben, Bardhi pedig megduplázta az előnyt. A kétgólos hátrány mintha kissé elvette volna a Honvéd kedvét, így eredmény már nem is változott.

Kikapott a Honvéd - Dobogón az Újpest

Az Újpest hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Budapest Honvéd együttesét a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójának szerdai játéknapján, ezzel feljött a harmadik helyre a tabellán. 

A lila-fehéreknek közel négy év után - 2012. április 15. - sikerült újra bajnokin vendéglátóként felülmúlniuk a kispestieket.

OTP Bank Liga, 29. forduló: Újpest FC-Budapest Honvéd 2-0 (1-0)

Szusza Ferenc Stadion, 1131 néző, v.: Kassai

 gólszerzők: Balogh B. (45.), Bardhi (64.)
 sárga lap: Heris (38.), Litauszki (79.), illetve Szilágyi (30.), Baráth (72.), Kamber (75.)

Újpest:

Balajcza - Heris, Litauszki, Mohl, Kecskés - Balogh B., Sankovic, Diarra, Bardhi (Windecker, 86.), Andric (K. Hazard, 76.) - Lencse (Angelov, 57.)

Honvéd:

Horváth A. - Botka, Lovric, Kamber, Baráth, Szilágyi - Vasiljevic (Holender, 54.), Hidi (Nagy G., 78.) , Gazdag - Youla (Vernes, 54.), Eppel

Az Újpest már a találkozó elején megszerezhette volna a vezetést, de Lencse ziccerben rosszul tolta meg a labdát. A folytatásban is a lila-fehérek voltak az aktívabbak, de a kispestiek kontrákkal veszélyeztettek. A hazaiak végül közvetlenül a szünet előtt megszerezték a vezetést, Balogh Balázs közelről lőtt a hálóba. A fordulást követően is az Újpest futballozott fölényben, Bardhi pedig megduplázta az előnyt. A kétgólos hátrány mintha kissé elvette volna a Honvéd kedvét, így eredmény már nem is változott.