Béremelést ígértek egy nappal a pedagógussztrájk előtt

Publikálás dátuma
2016.04.19. 16:21
A köznevelési kerekasztal ülése. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolja, hogy az állami köznevelési intézményekben a nevelési-oktatási munkát segítő, nem pedagógus végzettségű dolgozók számára az idén két alkalommal 35 ezer forintos pluszjuttatás járjon - közölte Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése után. 

Sipos Imre azt mondta: ezek a dolgozók július 15-i és december 15-i dátummal számíthatnak majd a pluszjuttatásra. A helyettes államtitkár hozzátette: azt is javasolják, hogy ez a kör 2017. január 1-jével 10 százalékos béremelést kapjon. Ebből 7 százalék általános emelés lenne mindenki számára, a fennmaradó 3 százalékról pedig az intézményvezetők döntenének. A tárca javaslata legalább 15 ezer embert érint - közölte.   Az előterjesztést a köznevelési kerekasztal résztvevői támogatták - tette hozzá. Kitért arra is, hogy azt kérik, ezt az emelést biztosítsák a többi, más fenntartású köznevelési intézményben.

Sipos Imre a kerekasztal üléséről szólva elmondta: elemezték a Pedagógusok Szakszervezetének 25 pontját. A gyermekekkel és tanulókkal foglalkozó felvetéseket két munkacsoport is tárgyalja, és minden szakmai szervezet javaslatát várják - közölte. A fenntartással összefüggésben megerősítették a fenntartói munkacsoport álláspontját, azaz hogy a fenntartás és működtetés területén egyértelmű lehatárolás szükséges. Kitért arra, hogy támogatják, a pótlékok differenciálásánál az intézményvezetőknek nagyobb mozgástere legyen.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára jelezte: a jövő évi költségvetésben várhatóan csaknem 100 milliárdos többlettel számolhat a köznevelés. A köznevelési kerekasztalon ennek a 23 százalékos bővülésnek az ideális felosztásáról is meg kívánják kérdezni az intézményvezetőket, fenntartókat és a diákok képviselőit - jelezte. 

A mostani, hatodik ülés témái közül kiemelte még a délutáni iskolai benntartózkodás adminisztrációs terheinek mérséklését. Általános elvként megfogalmazódott, hogy ha a diák nem szeretne bentmaradni, és a szülők ezt kérik, akkor az igazgatónak csak azt kell írásban rögzíteni, ha ezt elutasítja.

Fontos napirendi pont volt, ami a Pedagógusok Szakszervezetével folyó tárgyalások részét is képezte, hogy az új tankönyvek elbírálásánál minimálisra csökkentsék a hibák lehetőségét. Fontos, hogy minél több pedagógust vonjanak be a tankönyvek elkészítésébe, és azok minél jobb minőségűek legyenek - közölte.

Kérdésre a szerdai országos pedagógussztrájkról azt mondta: a kerekasztalon ez nem került szóba.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint elfogadhatatlanok a kormány javaslatai, ezért mindenképpen megtartják a szerdára tervezett sztrájkot. Galló Istvánné, az érdekképviselet elnöke a hétfői egyeztetés után azt mondta: a sztrájkbizottság négypontos követelései közül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) átalakításával kapcsolatban történt előrelépés, de egyelőre a kötelező óraszámok rögzítéséről és a bérpótlékokról nem sikerült megegyezni.

Az április 20-ai egész napos országos sztrájkot a pedagógusok sztrájkbizottsága hirdette meg, amelynek három tagja a Pedagógus Szakszervezet (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete, valamint a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet. A kezdeményezéshez azóta több más szervezet is csatlakozott.

Galló István, a PSZ elnöke múlt csütörtökön bejelentette: a pedagógusok sztrájkbizottsága azt kezdeményezi, hogy az egész napos országos pedagógussztrájk mellett április 20-án délben öt percre országszerte "álljon le az élet". Az érdekvédő elmondta, azt kérik, hogy ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés. Ezzel azt szeretnék üzenni a kormánynak, hogy ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban - magyarázta Galló Istvánné.

Szerző
Frissítve: 2016.04.19. 17:14

Doppingbotrány! Felfüggesztették Dudás Miklóst

Publikálás dátuma
2016.04.19. 14:42
FOTÓ: Pool/Getty Images
Doppingvétséget követett el a kajakos Dudás Miklós, akinek a szervezetében tiltott hormonkészítmény nyomaira bukkantak. A sportoló versenyzői engedélyét és kerettagságát azonnali hatállyal felfüggesztették.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kedden közleményben számolt be arról, hogy a 25 éves sportoló a tavalyi Európa Játékokon adta le azt a mintát, amely alapján megállapították a doppingvétséget. Dudás aranyérmet nyert Bakuban.

"A teszt eredménye egyértelmű, de számomra megdöbbentő - idézte a közlemény Dudás Miklóst, aki négy éve Londonban K-1 200 méteren hatodik volt az olimpián. - A mintavétel előtt több hetet töltöttem Spanyolországban, edzőtáborban. Csak arra tudok gondolni, hogy a Sevillában vásárolt táplálékkiegészítőben lehetett benne a tiltott szer."

"Elismerem, hogy felelőtlenség volt olyan készítményt fogyasztanom, amit nem vizsgáltattam be a válogatott keret orvosaival, tettemért vállalom a felelősséget. 25 éves vagyok, ha eltiltanak, akkor is mindent meg fogok azért tenni, hogy újra sikeres lehessek" - tette hozzá Dudás.

Az MKKSZ közleményéből kiderül, hogy Dudás Miklós az Európa Játékokon adott le mintát, ezen kívül tavaly további három doppingvizsgálaton esett át, de mindegyik negatív eredménnyel zárult. Ugyanakkor a folyamatos ellenőrzések során gyanússá vált, hogy a sportoló tesztoszteronszintje ingadozik, éppen ezért a versenyen levett mintát idén célirányosan újravizsgálták, így találták meg szervezetében a tiltott a szert.

Storcz Botond felnőtt szövetségi vezetőedző hangsúlyozta, a tiltott szerekkel szemben a szövetség a zéró tolerancia elvét vallja, ezért azoknak, akik akár felelőtlenségből, akár szánt szándékkal tiltott szerekhez nyúlnak, "semmi keresnivalójuk a válogatottban, ezért Dudás Miklós kerettagságát és versenyzési engedélyét azonnali hatállyal felfüggesztettük".

"Az eredményességünknél is fontosabb, hogy kiszűrjük azokat, akik nem tanúsítanak a sportág hagyományaihoz méltó magatartást és rossz példát mutatnak, mert ezzel a saját egészségükön kívül veszélybe sodorják a kajak-kenu sportág szellemiségét is" - mondta Storcz Boton.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség kezdeményezi, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vonja meg Dudás Miklóstól az élsportolóknak járó Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemelt edző programjából. A sportág vezetése egyben felajánlja, hogy visszafizeti a MOB-nak azt a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított, ennek költségét pedig Dudás Miklós klubjára, az AVSE-re terheli.

"A Magyar Olimpiai Bizottság vezetését megdöbbentette és elszomorította az újabb doppingvétség a kajak-kenu sportban. A MOB nem csak szavakban elkötelezett a doppingmentes sport mellett. Leginkább a tisztán versenyző sportolók védelme, és az egyenlő esélyek biztosítása érdekében valljuk a zéró tolerancia elvét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szabályok ellen vétőknek, a csalóknak nincs helyük a magyar sportban." - reagált délután a MOB.

Az olimpiai bizottság a honlapján olvasható közleményben kiemeli, hogy az elmúlt években a doppingellenes küzdelemben a hangsúly - a megelőzés jegyében - a felvilágosításon, a sportolók edukációján volt. Ezzel párhuzamosan folyamatosan együttműködtek a Magyar Antidopping Csoporttal, amelynél 2016-ban 1500 vizsgálat elvégzését rendelték meg.

"Ennek az együttműködésnek is köszönhető, hogy a vétkes sportoló elbukott a teszten, néhány éve egy ilyen doppingvétség még felderítetlen maradt volna. A technológia fejlődése és a sűrűbb vizsgálat tette lehetővé a doppingolás felderítését." - áll a MOB állásfoglalásában.

A közlemény egyúttal jelzi: elfogadják az MKKSZ javaslatát, hogy a MOB vonja meg Dudástól a Gerevich-ösztöndíjat, edzője, Pál Zoltán pedig kerüljön ki a MOB kiemelt edző programjából. "Azt is természetesnek gondoljuk, hogy a történtek után a szövetség visszafizeti a MOB-nak a támogatást, amelyet az elmúlt egy évben közvetlenül a sprinter felkészülésére fordított. Ezen túlmenően elvárjuk az MKKSZ vezetésétől, hogy egy hónapon belül, saját költségére, valamennyi válogatott kerettagját ellenőriztesse a MACS munkatársaival." - teszi hozzá a MOB.

Tavaly júliusban Kucsera Gábor bukott meg kokainfogyasztás miatt. Miután a sportoló vizeletében talált szer kizárólag versenyidőszakban minősül tiltottnak és a doppingbizottság nem tudta bizonyítani azt a tényt, hogy a sportoló a tiltott szert teljesítménye fokozására, versenyidőszakban fogyasztotta, így Kucsera Gábort a korábban kiszabott 4 év helyett 2 évre tiltották el.

Szerző

Megfejtették az Orbán-Kohl találkozó rejtélyét?

Publikálás dátuma
2016.04.19. 14:03
Merkel, Kohl "kislánya" és a volt német kancellár. FOTÓ: Getty Images
A Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint Helmut Kohl korábbi német kancellárnak az lehet a szándéka az Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tartandó keddi találkozójával, hogy irányvonalának finomítására ösztökélje a Kereszténydemokrata Uniót (CDU).

Tamási Anna kedden emlékeztetett: Angela Merkel német kancellárt, a CDU elnökét sokáig Kohl "kislányaként" emlegették, mivel a korábbi német kancellár fedezte fel őt. Később azonban viszonyuk megromlott, és Kohl keményen kritizálta Merkel menekültpolitikáját is.

A szakértő szerint valóban szüksége lenne a CDU-nak az irányváltásra, mivel folyamatosan erősödik az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt, amely elvonja a kereszténydemokratáktól a konzervatívabb szavazókat. Ennek oka - tette hozzá -, hogy az AfD a bevándorlásról szólva is "nevükön nevezi a problémákat".

Tamási Anna azt mondta: Kohl szinte mindenben egyetért Orbán Viktor uniós politikájával, és jó viszonyt ápol a magyar miniszterelnökkel, valamint nagyon erős szimpátiát érez Magyarország iránt. Felidézte a korábbi német kancellár azon megállapítását is, hogy Magyarország verte ki az első téglát a berlini falból.

Lásd még: Orbán: hiteles vezetők kellenek Európának

Szerző