Kiderült, ki húzta ki Simicska alól az állami földeket

Publikálás dátuma
2016.04.21. 11:40
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Félmilliárd forintnyi földet vásárolt meg Tápiószőlős korábbi független polgármestere a lányával azokból a Cegléd környéki állami földekből, amelyeket Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsoltnak az érdekeltsége bérel - írja az Origo. 

Tápiószőlős volt polgármestere, a benzinkúttól a szállítmányozásig sok mindenben érdekelt Veres József László maga sem tudja, miért és miből vettek a lányával közösen félmilliárdért állami földeket – elárulni legalábbis nem akarta a portál kérdésére. 

Egy nap alatt 271 millió forintot költött Veres József László Cegléd környéki földekre, legalábbis ekkora összegben tett érvényes árajánlatot az állami földárverésen Tápiószőlős korábbi független polgármestere – 1998–2006, majd 2010–2014 között töltötte be ezt a tisztséget. Az expolgármester 149 hektárnyi olyan állami földre licitált, amelyek 2051-ig érvényes földbérleti szerződéssel terheltek. 

A bérlő, hanem az Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsoltnak az érdekeltsége, a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. (DPMG).

A bevásárlólista azonban még nem teljes: a tavaly november 24-i földárverésre elkísérte Veres József Lászlót a lánya is. Veres Szilvia maga is vett földet, ugyancsak Cegléd környékén: egy 116 hektáros darabot, 231 millió forintért. Ez így összesen 501 millió forint és 265 hektár. 

Korábban ugyancsak a Nyerges-érdekeltség bérelte ceglédi földekre licitált félmilliárdért egy helyi vállalkozó felesége – mint kiderült, nem csak a családja részére, mert több mint 200 millió forintért egy tápiószőlősi műkörmösnek is jutott belőle.

A teljes cikket itt olvashatja.

Szerző

Több Quaestor károsult kaphat pénzt

A Quaestor Értékpapír felszámolója április közepén 340, a Quaestor Pénzügyi Zrt. által megtévesztett ügyfél hitelezői igénybejelentését terjesztette a Fővárosi Törvényszék elé. 

A 327 magánszemély és 13 intézményi befektető mintegy 5 milliárd forintos követeléssel fordult a felszámolóhoz, az igénybejelentők által megjelölt pénzeszközök, illetve értékpapírok azonban a Quaestor Értékpapír nyilvántartásaiban nem szerepeltek. A felszámoló által benyújtott egyedi kérelmek alapján lehetőség nyílik arra, hogy a Fővárosi Törvényszék döntsön a követelések megalapozottságáról, jogcíméről, összegszerűségéről és besorolásáról. A megtévesztett befektetők pedig a bíróság által lefolytatott egyedi eljárások eredményétől függően vehetnek részt a kárrendezési eljárásban, illetve fordulhatnak a bíróság által megítélt követelésükkel a Kárrendezési Alaphoz - jelentette a Portfolió.

Szerző
Témák
Quaestor

Erős offshore cégét pécézte ki a bizottság

Csak Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank volt vezetőjének offshore ügyleteire kíváncsi az Országgyűlés gazdasági bizottsága. A tegnapi ülés után Bánki Erik a bizottság fideszes elnöke jelentette be, hogy két hét múlva hallgatnák meg Erőst, aki 2002-2010 között volt az állami bank vezetője és 2007-2009 között offshore cégeivel osztrák befektetési alapokkal üzletelt.

A Panama-papírok között bukkant a Direk36 oknyomozó portál, valamint a Falter című osztrák lap az egyik legismertebb, jelenleg a Népszabadságot is kiadó Mediaworksöt tulajdonló osztrák üzletember, Heinrich Pecina és Erős offshore cégeken keresztül bonyolított ügyleteire. A gazdasági bizottság most arra kíváncsi, hogy ezek az üzletek milyen károkat okozhattak a magyar gazdaságnak - tette hozzá Bánki. Albizottság létrehozása egyelőre nincs napirenden - folytatta -, de ha olyan szálak kerülnek elő, amelyek bonyolítják és hosszabbá teszik a vizsgálatot, akkor elképzelhető egy külön testület felállítása.

Arra a felvetésre, hogy miért csak Erős Jánost tervezik meghallgatni, miért nem vizsgálják például a hozzátartozói révén érintett Kerényi János fideszes országgyűlési képviselőt, a legkevesebb hét offshore cégben érdekelt Andy Vajna filmügyi kormánybiztost, kaszinótulajtonost vagy Matolcsy György jegybankelnököt, a bizottsági elnök azt válaszolta: azért Erős János ügyét vizsgálják, mert egy állami tulajdonú nagyvállalat vezetője volt amikor részt vett az említett ügyletben. Amúgy lenne még kik közül választani, hiszen a nol.hu összesítése szerint a magyarok körében különösen közkedvelt adóparadicsomban, a Seychelle-szigeteken a cégnyilvántartás szerint 1432 hazai vállalkozás tulajdonosa „bújik meg”, de a Panama-papírok is több mint 90 magyar esetet tártak fel.

Nem ment át viszont a fideszes többségű bizottság szűrőjén az az offshore cégekkel kapcsolatos LMP-s előterjesztés, amellyel Schiffer András társelnök-frakcióvezető egy, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvényen szigorított volna. Az indoklás szerint a befektetési államkötvény üzletág szereplőit vonná be a törvény hatálya alá, másrészt kiterjesztené azt a hazai kiemelt közszereplőkre is. Az elutasítás indoka az, volt, hogy jelenleg európai uniós szinten sincs egységes szabályozás arra, hogy mi tekinthető adóparadicsomnak...

Schiffer András másik frontot is nyitott a adóelkerülők ellen, a hétvégén bejelentette, hogy a párt politikai vitanapot kezdeményez, hogy a képviselők megvitassák, mit lehetne tenni „az offhore-lovagok kiseprűzése érdekében”, illetve hogy milyen mandátumot kellene adni az Európai Uniónak, hogy hatékonyabban léphessen fel az offshore-lovagokkal szemben.

Az ofsshore-ügyek mellékszála, hogy Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő a hétvégén felszólított Matolcsy György MNB-elnököt, nyilatkozzon arról, személyesen vagy családtagjain keresztül érintett-e az offshore-botrányban, van-e neki vagy bármely rokonának bármilyen korábbi és/vagy jelenlegi offshore-érdekeltsége. Az ellenzéki párt szerint legszélesebb körű átláthatóság és a (lehetséges következmények ismeretében történő) offshore-nyilatkozat minimális elvárás azzal a személlyel szemben, aki nemrég törvénybe akarta foglaltatni a magyar adófizetői pénzek sorsának eltitkolását.

Tegnap megérkezett a jegybankelnök válasza, mely szerint "Matolcsy György sem személyében, sem családtagjain keresztül nem érintett az offshore-botrányban, sem neki, sem családtagjainak semmilyen módon nem volt és ma sincs offshore-érdekeltsége, cége, befektetése." - szólt a nyilatkozat.

Szerző