Szennyvíz

Dávid Ferenc „Életpályamodell” című jegyzetében (március 6.) olyan jelenségre irányítja a figyelmet, amely a közerkölcsök romlásának (lenullázásának) nyilvánvaló következménye (oka?). A Fidesz egyik Brüsszelbe delegált tagjának (aki itthon változatlanul fontos sporttisztségeket tölt be) ordenáré kiszólásaiból összegyűjtött szemelvényei – amelyeket egy, a párthoz közeli, annak „jeles” sajtómunkása, a televízió szuszogó ítélkezője otrombaságaival tetézni lehetne – pontosan mutatják a párt politizálásának eszmei ürességét, egyben döbbenetes nívótlanságát. Erről Orbán Viktor március 15-i beszédéből is tapasztalatokat szerezhettünk, hiszen a magyarok miniszterelnöke alpári módon beszélt azokról, akik ugyancsak magyarok, de mernek esetleg másként gondolkodni, és nem bégetnek a juhnyájjal. Normális ember egyre inkább úgy érzi, hogy szennyvíz áradatában tempózik, és senki nincs a kereszténynek mondott Magyarország vezető elitjében, aki azt mondaná: ebből elég! Lehet-e csodálkozni, hogy akiket undorít ez a nyelvezet, ez a hitványság, előbb-utóbb vándorbotot fogva elmenekülnek olyan országba, ahol nem az átkozódás, kiközösítés, a másik fél trágyadombra vonszolása az elfogadott? Ha Brüsszelben bármelyik ország képviselője veszi a fáradtságot – reméljük nem –, hogy lefordíttassa a magyar képviselő kiszólásait (ha a fordító egyáltalán megérti ezeket a brutális ocsmányságokat), döbbenten szembesülhet a magyar politika nyelvének silányságával.

„Magyarország jobban teljesít”? Káromkodásban, a hazához való tartozás jelképének, a nyelvnek lealacsonyításában biztos. Ez az, ami tűrhetetlen! Az ilyen alakokat ki kellene seprűzni. Töltsék életük hátralevő részét jómódban Brüsszelben, ne itthon rontsák a levegőt, példáját adva a gondolkodást helyettesítő hitvány parlagiságnak. Még mindig reménykedem abban, hogy a Fideszben vannak higgadt, józanul gondolkodó, visszafogottan érvelő politikusok. Az ő felelősségük, hogy ezek a figurák ne lehessenek hangadói egy iszonyú folyamatnak, amelynek végén Arany János nyelvhasználata helyett a deutschoké legyen uralkodó, mert az már nemcsak a nyelv, hanem a hazafiság elszáradását is jelentené.

Egy eset

1964-es születésű soltvadkerti lakos vagyok. Még 1987 október végén sérültem meg, combcsont törést szenvedtem. Kecskeméten az 1991, 92, 93-as felül vizsgálatok után 1994-ben úgymond véglegesítették a rokkant állapotomat. (Csak zárójelben jegyzem meg: 1990 után kormányok jöttek-mentek, de mindegyik elvett egy kicsit tőlünk, mozgáskorlátozottaktól.) 2014-ben elvette a Fidesz a véglegesített státuszom, bevezette a fél évenként bélyegeztetést. Nekem Kecskemét 50 kilométeres út. Ugyanakkor a rokkant nyugdíjam nevét átminősítette, és levette 76000 forintról 59000 forintra. 2018 márciusában került sor a kontroll felülvizsgálatra. Ekkor az immáron 63000 forintra nőtt pénzem levették 44000 forintra. Ha 1988-tól 2014-ig nem rendeződött az állapotom, akkor szerintük most minden rendbe fog jönni? Ráadásul 2019 márciusára újabb kontroll felülvizsgálatot rendeltek el. Félő, hogy ekkor elveszik a maradék pénzem is! Ebből én egymagam sem tudok megélni, de még van egy enyhén mentálisan sérült gyermekem is, akiről gondoskodnom kell.

Szerző

Felcsúti kisvasút

Orbán Viktor a Felcsúton zakatoló kisvasút hosszabbítását tervezi. Híradásokból tudható, hogy a vasút kihasználtsága enyhén szólva gyér. Ennek ellenére, ha a miniszterelnök valamit a fejébe vesz, nincs Magyarországon olyan személy, hatóság, szervezet, amely ezt meg tudná akadályozni! Orbán megfeledkezik arról, hogy ő nem egy vidéki polgármester, aki szűkebb pátriájának felvirágoztatásáért cselekszik, hanem egy egész ország felelős vezetője. Hogyan lesz gazdaságos a kisvasút működése? Vagy ez is olyan beruházás, mint a stadionoké, hogy csak viszi a pénzt? Orbán az egyéni „hobbijainak" él, herdálva ezzel a közvagyont. Egy demokratikus államban ilyen nem létezhet, mert vannak szervezetek, amelyek megakadályozzák az ésszerűtlen költekezéseket.

Szerző
Frissítve: 2018.07.01 08:38