Célegyenesben a riói ötkarikás játékok

Publikálás dátuma
2016.04.28 07:52
A legfontosabb időszak következik az olimpia szempontjából” – mondta Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke FOTÓ: SZAL
Fotó: /
Kilencvenkilenc nap. Ennyi idő múlva elkezdődik a világ legnagyobb sporteseménye, a 2016-os riói olimpiai játékok. Jelenleg 122 magyar sportoló helye biztos Brazíliában, ám ez a szám a várakozások szerint átlépheti a 140 főt.

Kétszázhat ország. Tizenötezer sportoló. Ötszázezer szurkoló a helyszínen. Ötmilliárd ember a televízió képernyői előtt. Ez vár ránk kilencvenkilenc nap múlva, amikor elrajtol a 2016-os riói olimpiai. „A legfontosabb kilencvenkilenc nap következik. Egy sportoló életében ez nem nagy idő, az elkövetkezendő időszakban nekik már minden perc számít” – fogalmazott a tegnapi sajtótájékoztatón Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki elmondta: jelenleg 122 sportoló indulása biztos Rióban, ugyanakkor még számos sportágban harcolhatják ki a magyar versenyzők a szereplést. Mint azt jelezte, asztaliteniszben, atlétikában, birkózásban, evezésben, golfban, íjászatban, cselgáncsban, kajak-kenuban, hegyikerékpárban, műugrásban, ökölvívásban, öttusában, teniszben és tollaslabdában szerezhetnek még kvótát, így a magyar részvevők száma akár 140 fő is lehet.

„Most kezdtem az erőléti felkészülést, ami másfél hónapig tart. Ezt követően pedig az olimpiai ráhangolódás következik, ahol már a 75 kilogrammos ellenfeleimre koncentrálok majd – nyilatkozta lapunknak Harcsa Zoltán, aki jelenleg az egyetlen magyar ötkarikás induló ökölvívásban. – Úgy gondolom, nem én leszek az egyetlen magyar bokszoló Rióban, még legalább két embertől, Varga Miklóstól és Bacskai Balázstól várom, hogy kiharcolja az indulást.”

Tegnap megérkezett az olimpiai láng Brazíliába, ennek tiszteletére a világ számos fővárosában egy-egy híres épület a brazil színekbe, azaz zöldbe és sárgába borult. Budapesten a Lánchidat csodálhatták meg az emberek.

Ami pedig az éremesélyeinket illeti. Öt arany-, négy ezüst- és kilenc bronzérem megszerzését, s összesítésben a 18. helyet jósolja hazánknak a statisztikákkal foglalkozó Infostrada sports. Az ügynökség szerint Hosszú Katinka 200 és 400 méter vegyesen, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros 1000 méteren, a női kajaknégyes 500 méteren, valamint a Szabó Gabriella, Kozák Danuta kajakos duó 500 méteren győz. Második lesz az Infostrada szerint a kalapácsvető Pars Krisztián, Kozák Danuta egyesben 500 méteren, a férfi kajaknégyes 1000 méteren és a párbajtőröző Imre Géza. Bronzérem jut Vajda Attilának kenu 1000 méteren, a Tótka Sándor, Molnár Péter kajakpárosnak 200 méteren, Cseh Lászlónak 100 és 200 méter pillangóúszásban, Hosszúnak 200 méter háton, Gyurta Dánielnek 200 méter mellen, a férfi vízilabda-válogatottnak és a súlyemelő Nagy Péternek a plusz 105 kilogrammos kategóriában.

„Viccesek az ilyen elemzések – mondta a Népszavának Mike Róbert kenus, akit Vasbányai Henrik párjaként a dobogó legfelső fokára vár az Infostrada. – Nem foglalkozunk ilyenekkel, mi is aranyérmet várunk magunktól, így ez nem is rak ránk nagy terhet.” A világ- és Európa-bajnok kenus elmondta: nagyon szép helyen rendezik meg a kajak-kenu versenyeket. A vízzel azonban vannak kis problémák, ugyanis az utolsó 200 méteren mindössze hetven centiméteres a tó mélysége, ezen kívül még a szél okozhat nehézséget.

A sportoló nyilatkozott a sorozatos doppingbotrányokról is. „Aki tisztességesen készül, azt nem viseli meg. Azon gondolkodtam, hány olyan külföldi versenyző ellenfelem lehetett, aki tiltott szerekkel élt, s nem bukott meg. Megdöbbenve olvastam, hogy vannak olyan országok, ahol nem végzik el a különböző teszteket, mert nincs rá pénz. Az viszont megnyugvás számomra, hogy az elmúlt három évben Henrikkel tisztességesen szereztünk arany- és ezüstérmeket. Bízom benne, az olimpiai döntőbe nem jut be olyan, aki tiltott szert használ.” A doppinggal kapcsolatban Borkai Zsolt úgy fogalmazott: a zéró tolerancia elvét követve emelni fogják a vizsgálatok számok, s hozzátette, akik nem megengedett szerrel akarnak élni, azoknak nincs helye az olimpiai családban. „Minden lépésüket figyelni fogjuk, egy-egy ilyen eset le tudja járatni a magyar sportot és a mozgalmat, ez elleni pedig mindenkinek harcolnia kell” – mondta a MOB elnöke.

Még, vagy már csak 99 nap?

Mike Róbert (kenu): „Már csak. Nagyon várom már, persze addig még lesznek feladatok.”

Tóth Krisztián (cselgáncs): „Nehéz kérdés. Az arany középutat keresem. Nem mondom azt, hogy még 99 nap, de azt sem, már csak. Kilencvenkilenc nap van hátra, addig még rengeteg a teendő. Megpróbálom kiszűrni azokat a dolgokat, amik hátráltatnak, illetve erősíteni, amikben jó vagyok, s igyekszem majd a legjobb formámat nyújtani az ötkarikás játékokon.”

Lőrincz Viktor (birkózó), aki ma ünnepli 26. születésnapját: „Egyértelműen már csak. Nemrég beszélgettünk róla, s akkor még két év volt hátra Rióig, utána egy, s most 99 nap. Repül az idő. Eddig 19 aranyérmet gyűjtöttek a magyar birkózók az ötkarikás játékokon. Azt kérdezgetik tőlem, meglesz-e a huszadik. Remélem 21 lesz, és együtt állhatunk a dobogó legfelső fokán testvéremmel, az olimpiai ezüstérmes Tamással.”

Szerző
2016.04.28 07:52

Tarlós feljelentést tett a bedőlt e-jegyrendszer miatt

Publikálás dátuma
2018.12.12 15:08

Fotó: / Vajda József
Rendkívüli ülésén döntött a projekt folytatásáról is a Fővárosi Közgyűlés. Az e-jegyrendszer megvalósításának új határideje 2020 vége.
Tarlós István a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén, a projekt aktuális helyzetéről szóló előterjesztés vitájában jelentette be, hogy kedden Bagdy Gábor főpolgármester-helyettessel feljelentést tett az országos rendőr-főkapitánynál. A főpolgármester azt mondta:
"Tiszta vizet kell önteni a pohárba"
- fogalmazott Tarlós. A feljelentést azért tették, hogy az illetékes hatóság vizsgálja ki, mi történt az ügyben. A főpolgármester hangot adott annak az elképzelésének is, hogy amíg a vizsgálatnak nincs eredménye, az ellenzéknek mással kéne foglalkoznia.

A folytatásról is döntöttek

A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén támogatta, hogy újrastrukturálják a budapesti elektronikus jegyrendszer projektjét, miután a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerződésszegés miatt felmondta a kivitelezővel a szerződést.
A testület 18 kormánypárti képviselő igen szavazatával, az ellenzékiek 8 nem szavazata ellenében döntött arról, hogy továbbra is támogatja az elektronikus jegyrendszer projektjének megvalósítását.
A közgyűlés felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a BKK vezérigazgatója útján az érintettek - ezen belül az érintett kormányzati szervek - bevonásával gondoskodjon a projekt újrastrukturálásáról, és az ahhoz szükséges egyeztetések lefolytatásáról.
A projekt befejezési határidejét 2020. december 31-ére módosíthatja a testület.
2018.12.12 15:08

Orbán: ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak

Publikálás dátuma
2018.12.12 15:01

Fotó: / Molnár Ádám
Fontos és jó törvényt alkottunk - mondta a miniszterelnök a rabszolgatörvény elfogadása után. Azt állította, figyelt a szakszervezetek véleményére.
Az MTI beszámolója szerint a kormányfő a Parlamentben újságíróknak úgy nyilatkozott: ""Mindenkire figyelek, a szakszervezetekre különösen, követem a véleményüket, tisztelem is a vélemény-nyilvánítás szabadságát, és megfontolom mindig a fölvetett érveket. Ez esetben szerintem a fölvetett érvek súlya jóval csekélyebb, mint maga a törvényjavaslat súlya, ez jó törvény és jót fog tenni a munkavállalóknak."
Arra a kérdésre, hogy belefért-e az ellenzék parlamenti tiltakozásának formája a demokratikus keretekbe, Orbán úgy válaszolt, "bízzuk ezt a történészekre". Arra a kérdésre, hogyan élte meg, hogy egy ellenzéki képviselő - aki Szabó Szabolcs független képviselő volt - közelről az arcába fütyült, Orbán Viktor azt válaszolta: a Fideszben ezt úgy hívjuk, hogy nemzetszolgálat.  A szavazás előtt az ülésteremben az ellenzéki képviselők hiába kérdezték Orbánt a törvénnyel kapcsolatban, a kormányfő nem állt szóba velük. 
A rabszolgatörvényt botrányos ülésen, az MSZP szerint házszabályellenesen fogadta el a Fidesz-KDNP többsége. Az ellenzék kivonult a parlamenti szavazás után; a Kossuth térre tüntetés szerveződött, a jobbikosok a Sándor-palotához vonultak
2018.12.12 15:01