Razzia a Zsolnaynál - Újabb részletek a NAV-vizsgálat okairól

Publikálás dátuma
2016.04.28. 21:30
Rakovszky Géza palotája, később Prónay palota, ma Hotel Mercure a Zsolnay negyedben. Forrás: Zsolnay Porcelánmanufaktúra/Faceboo
A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. székhelyén kedden megtartott NAV-vizsgálat lehetséges okairól írt csütörtökön két pécsi hírportál.

A Pécsma.hu - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - azt írta, hogy "ismeretlen elkövetők csomagtartóban lophattak ki porcelánokat a pécsi gyárból, és valószínűleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) emiatt csapott le kedden a manufaktúrában".

A hírportál informátora szerint "nem egyszeri alkalom volt, hogy nem hivatalosan, különböző helyekre csomagtartóban szállítottak nagy értékű porcelánt", hozzátéve, hogy "egyes vélemények szerint ezzel költségvetési csalás bűntettét követhették el, mert így elkerülhették az adó megfizetését".

A Pécsiújság.hu értesülései szerint a hírportál által meg nem nevezett kisrészvényes volt az a feljelentő, aki költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt fordult a pénzügyi nyomozókhoz. A hírportál úgy tudja: "az illető azért szánta el magát a lépésre, mert megelégelte azokat a tudomására jutott dolgokat, amelyek - szerinte - átlépték a törvényesség határát".

A NAV nyomozói kedd reggel szállták meg a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pécsi székhelyét. Kuperczkó Adrienn, a NAV Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense aznap az MTI megkeresésére közölte, hogy költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indítottak büntetőeljárást, további tájékoztatást azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt adni.

A pécsi önkormányzat szintén kedden közleményében azt írta: "volt alapja a Zsolnay-gyár megvédésének", talán ez a történés is mutatja és érthetővé teszi, miért volt szükség korábban a cég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítésére.

Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke kedden azt mondta, értetlenül állnak a vizsgálat előtt, amelyet megfélemlítési kísérletként értékelnek.

Az igazgatóság elnöke akkor megjegyezte, hogy a vizsgálatnak közvetlen köze lehet a pécsi városvezetéshez, amely miatt jogi lépések - köztük feljelentés - megtételét tervezik, ennek részleteiről azonban többet nem kívánt elárulni.

A Pécsiújság.hu csütörtökön arról is beszámolt, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. pénteken esedékes közgyűlésén "újabb csörtére kerülhet sor a többségi tulajdonos és a város között". A hírportál úgy tudja, létezik egy olyan forgatókönyv, amely szerint kizárni tervezik a város által delegált tagokat a cégből. "Ha ez megtörténik, az önkormányzat ugyan jogorvoslatot kérhet, annak elbírálásáig azonban több hét, akár több hónap is eltelhet, és addig nélkülük is hozhat a főtulajdonos stratégiai döntéseket - akár a gyár elköltöztetéséről is" - olvasható a cikkben.

Szerző

Életfogytiglant kapott a miskolci késes gyilkos

Publikálás dátuma
2016.04.28. 21:07
FOTÓ: Thinkstock
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt a Miskolci Törvényszék csütörtökön első fokon, a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének kizárása mellett egy helyi férfit, aki tavaly több késszúrással megölte egy ismerősét, majd néhány nappal később rátámadt egy idős házaspárra - tájékoztatott a törvényszék szóvivője.

Csillám Katalin közölte: a férfi 2015 januárjában Miskolcon bemászott egy ismerőse családi házának udvarára, hogy tőle pénzt vagy egyéb értékeket szerezzen, ám ott találta a házigazda, akit egy késsel többször mellkason szúrt. A sértett a helyszínen meghalt.  A vádlott néhány nappal később megjelent korábbi főbérlője miskolci lakásában és kérte, hogy adjanak neki szállást. Mivel az idős házaspár nemet mondott, a férfi elment, magához vett egy 33 centiméteres, bozótvágó jellegű kést, majd visszament és a házaspárra támadt, súlyosan megsebesítve őket.

A törvényszék a vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, és életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője fellebbezett a döntés ellen, ezért az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Szerző
Témák
Miskolc késelés

Agyonverte,felgyújtotta ismerősét - Előzetesben a hatvani férfi

Publikálás dátuma
2016.04.28. 20:50
FOTÓ: police.hu
Előzetes letartóztatásba helyezte a hatvani emberölés gyanúsítottját az Egri Járásbíróság csütörtökön.

Snellenperger Judit, az Egri Törvényszék sajtószóvivője közleményében felidézte: a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt folytat nyomozást egy gyöngyösi férfi ellen, aki a gyanú szerint hétfőről keddre virradóra Hatvanban szóváltás után agyonvert egy helyi férfit.

FOTÓ: police.hu

FOTÓ: police.hu

A gyanúsított bántalmazta a férfit, majd a már földön fekvő áldozatát több alkalommal megrúgta, felsőtestére ráugrott, végül meggyújtotta a mozdulatlan sértett ruházatát. A sértett halálát feltehetően a testén keletkezett nagy kiterjedésű és súlyos fokú égési sérülések okozták - közölte a szóvivő. A határozat indokolása szerint a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlya miatt fennáll a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének veszélye. A bíróság döntését mind az ügyészség, mind a gyanúsított és védője tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Szerző