Elítélték a volt barátnőjét lúggal leöntő orvost

A Fővárosi Törvényszék szerdai, nem jogerős ítéletében 4 év börtönbüntetésre ítélte azt az orvost, volt kórházigazgatót, aki a vád szerint 2013-ban bántalmazta, majd lúggal öntötte le volt barátnőjét, aki emiatt életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A bíróság közvetett bizonyítékok alapján ítélte testi sértés és kifosztás miatt szabadságvesztésre B. Krisztiánt, akit mellékbüntetésként öt évre eltiltott orvosi hivatása gyakorlásától.

A vádlott és védője felmentésért fellebbezett, az ügyészség három nap gondolkodási időt kért.

B. Krisztián - aki sajtóinformációk szerint egy fővárosi kerületben gyermekorvosként praktizál - az utolsó szó jogán tagadta bűnösségét, és egyebek mellett azt mondta, azért áll a bíróság előtt, mert a rendőrségnek nem volt jobb ötlete.

Szerinte több ponton is életszerűtlen, amit az ügyészség állít. Példaként említette, hogy ha tényleg ő lett volna a maszkos elkövető, akkor tudnia kellett volna, hogy a volt barátnője felismeri a szeméről vagy a hangjáról. Állítása szerint a támadás időpontjában kórházi bejáráson volt.

Védője azzal érvelt, hogy semmilyen közvetlen bizonyíték nem támasztja alá védence bűnösségét, és a nő nem is ismerte fel a maszkos támadóban a volt barátját. Az ügyvéd arról beszélt, hogy az ügyben már korábban megszületett a "népítélet", ugyanis a történtek után pár nappal a rendőrségi szóvivő "példátlan módon" azt mondta: egyértelmű, hogy az előzetes letartóztatásban levő kórházigazgató követte el a bűncselekményt. A védő úgy fogalmazott: a népítélet már megszületett, de a történelemből tudjuk, hogy az nagyon sokszor bizonyult tévesnek.

Az ügyészség vádirata szerint a férfi maszkban hatolt be a nő lakásába, az áldozatot megkötözte, a száját bekötötte és altatóinjekciót adott be áldozatának, majd lúggal leöntötte az alsótestét, a nemi szervét. Később pokrócba csavarta áldozatát. A nőn - a maradandó fogyatékosságot okozó sérülései miatt - több nőgyógyászati műtétet kellett, illetve kell még végrehajtani.

A vádlott és a sértett között korábban szerelmi viszony volt, de a nő szakított az orvossal, aki ezt nem akarta elfogadni, és emiatt zaklatta is.

Az ítélet után az újságíróknak nyilatkozó nő azt mondta, arra biztatja azokat a nőket, akiket hozzá hasonlóan zaklatnak, hogy legyen bátorságuk a hatósághoz fordulni, segítséget kérni.

Az MTI kérdésére azt is mondta, megkönnyebbült ugyan az ítéletet hallva, ugyanakkor nem teljesen elégedett vele. Jelezte, felvette vele a kapcsolatot egy nemzetközi szervezet, amely a hasonló támadást átélő nőkkel foglalkozik, és ott azt mondták neki, hogy életfogytiglani szabadságvesztés jár ilyen bűncselekményekért.

A sértett nő jogi képviselője a tárgyaláson kifejtette: az elkövető ismerte a sértettet, erre utal, hogy amikor a fejét le akarta takarni, a nő kérte, hogy ne tegye, mert klausztrofóbiás. A kérésnek eleget tett a támadó, ami az ügyvéd szerint az erős érzelmi kötődést igazolja. B. Krisztián bűnösségére utal szerinte az is, hogy a férfi kocsijának kesztyűtartójában találtak egy használt injekciós fecskendőt.

A bíró azt mondta, speciális orvosi szaktudásra utal, hogy a nőt a támadója nem savval, hanem lúggal öntötte le, előbbi ugyanis gyorsan hat, míg utóbbi hosszan fejti ki hatását, tartós szenvedést okozva. Az ítélet szerint az aljas célból elkövetett lúgos támadás célja a a bosszú lehetett, az, hogy ha vele nem akar, akkor mással se tudjon szexuális életet élni a nő.

A bíróság ítéletében arra hivatkozott, bár közvetlen bizonyítékok nincsenek arra, hogy B. Krisztián volt az elkövető, a közvetett bizonyítékok "zárt láncot alkotnak", ezért "a bíróságban nem volt kétség" afelől, hogy az orvos volt a támadó. A közvetlen bizonyítékok között említették, hogy az orvost a támadás idején senki nem látta a munkahelyén, és lehetett ideje arra, hogy eljusson a tőle mintegy két kilométerre élő nőhöz.

Szerző

Csepeli hajléktalangyilkosságok - Megvan a jogerős ítélet

Publikálás dátuma
2016.05.04. 13:10
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Tényleges életfogytiglanra súlyosította az öt halálos áldozatot követelő csepeli hajléktalangyilkosságok elsőrendű vádlottjának büntetését szerdán jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla. 

A másodrendű vádlottat szintén életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, őt a leghamarabb - az elsőfokú ítéletben szereplő 30 év helyett - 40 év múlva helyezhetik feltételesen szabadlábra. Az ítélőtábla több más vádlott esetében is súlyosította a Fővárosi Törvényszék korábbi döntését.  A nyomozás 2011. augusztus 3-án indult azért, mert egy csepeli sértettet elcsaltak a lakásáról, bántalmazták, elvették értékeit, és egy gödörbe vetették. A megkötözött, nyakig a földbe beásott férfinak sikerült kiszabadulnia. Ennek az ügynek a vizsgálata során derült fény két súlyosabb bűncselekményre: egy nyáregyházi család és egy diósdi férfi megölésére. Az ügyben kilenc ember ellen emeltek vádat.

lásd még: Elégetett holttestek: életfogytiglan a csepeli hajléktalangyilkosnak?

Szerző

Bizarr szenvedély - Robbanóeszközöket gyűjtött a vádlott

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki fémkereső segítségével robbanóeszközöket és lőszereket gyűjtött - tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség.

A vádlott 2015 elején és azt megelőzően különböző területeken keresett fémtárgyakat, fegyvereket, lőszereket. Marcali környékén két, TNT-töltetű aknát, robbanóanyag-maradványt és 122 lőszert szedett össze. Az ügyben nyomozók a férfi balatonszárszói tartózkodási helyén több olyan gránátot és gránátalkatrészt is lefoglaltak, amelyek tartására a vádlottnak - a Marcalinál talált tárgyakhoz hasonlóan - nem volt engedélye.

A Siófoki Járási Ügyészség robbanóanyaggal és lőszerrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat a férfi ellen, és azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje.

Szerző