Előfizetés

Kinek kell eltartania az időseket?

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.05.10. 07:00
Perelheti a szülő a gyereket? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Hamarosan visszaüt az utóbbi évtizedek hibás adó- és foglalkoztatáspolitikája: a minimális nyugdíjakból nem tudnak majd megélni az idős emberek. Az állam nem akar gondoskodni róluk, ehelyett szülőtartásra kötelezi a gyerekeiket a Polgári Törvénykönyv parlament előtt lévő módosításával. A járási hivatalok az idős ember jóváhagyásával pert indíthatnak a kötelességét nem teljesítő felnőttel szemben, függetlenül attól, hogy el tudja tartani a családját vagy sem.

Az állam a maga részéről felkészül arra az időszakra, amikor nagyságrendekkel nő meg azoknak az idős embereknek a száma, akik vagy elképesztően kevés nyugdíjat kapnak, vagy egyáltalán nem lesznek jogosultak nyugellátásra. No, nem új nyugdíjszabályokon törik a fejüket a kormány szakértői, nem is az alapnyugdíj bevezetését fontolgatják, hanem a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) Negyedik (Családjogi) Könyvét akarják módosítani, hogy az eddigi szabályoknál is nyomatékosabban a rászoruló szülők eltartására kötelezzék a gyermekeiket. Ezzel az állam az éhező idős emberek gondjait lerázza magáról, a szintén szűkösen, sokszor létminimum alatt élő következő generáció pedig satuba szorul, gondoskodhat - ahogy tud, ha tud - szüleiről és gyerekeiről egyaránt.

Az igazságügyi tárca május elején nyújtotta be a 2013-ban elfogadott Ptk. legújabb, immár ötödik módosító csomagját, amelyben a rokontartás általános szabályai közé sorolják a szülőtartás kötelezettségét. Nem hirtelen ötletről van szó, az erkölcsi gyökerű szabályozás jogszabályi alapját az Alaptörvény teremtette meg, amelyben előírták, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. A mostani pontosítás alapján az jogosult a kötelező segítségre vagy gyermekétől, vagy ha gyermektelen, akkor távolabbi rokonaitól, aki önhibáján kívül nem képes magát eltartani, például mert nincs elegendő nyugdíja, hogy fedezze a legminimálisabb kiadásait. A 0,9 százalékos jövő évi nyugdíjemelés vitájában az utóbbi napokban sokszor elhangzott, hogy a 2,7 millió nyugdíjas közül ma 900 ezer idős ember él a létminimum alatt, az azonban, hogy közülük ki szorul családi segítségre, megegyezés vagy bírói döntés kérdése, az érintettek annyi iránymutatást kapnak, hogy ha más rokon fizeti az idős ember állami vagy egyházi szociális intézményben történő ellátását, a térítési díjat visszaperelheti a tartásra kötelezett nagykorú gyerektől.

Perelheti a szülő a gyereket? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Perelheti a szülő a gyereket? FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Az erkölcsi és érzelmi alapon jogosnak nevezhető elvárás a gyakorlatban családok tízezreit hozhatja az eddiginél is kilátástalanabb anyagi helyzetbe, hiszen a krónikus kórházi ágyak szociális ágazatba történő átszervezésének hírére senki nem cáfolta, hogy valamennyi intézményben fizetőssé válik az idős emberek ellátása. Mivel a nyugdíjasaink kétharmada 110 ezer forint alatti összeget kap és 73 ezer idős ember 53 ezer forintból próbál megélni, a nyugdíjminimum pedig 2008 óta változatlanul 28 500 forint, a gondozásra szorulók nagy részének gyerekei kénytelenek lesznek kiegészíteni a havi díjat, vagy házon belül megszervezni a szülők ápolását, ami miatt a család egyik tagja, többnyire az asszonyok most is rendre elveszítik állásukat. Ők azok, akik jellemzően már nem is találnak vissza a munkaerőpiacra az idős családtag halála után. Tegnap a Pénzcentrum idézte a KSH adatait, hogy az 55 év felettiek foglalkoztatása nálunk uniós összehasonlításban rendkívül alacsony, a nőknek mindössze a 35 százaléka tud dolgozni az utolsó években. A nyugdíj előtti álláskeresési segély összege viszont olyan alacsony, hogy tovább rontja az egyébként is egyre tágabbra nyíló nyugdíjolló alsó szárán lévők kilátásait. A nyugdíjplafon eltörlésével egyre több lesz a milliós nyugdíjra jogosultak száma, de ennél sokkal többen lesznek azok, akik csak 30-40 ezer forintot kaphatnak nyugdíjas éveikben.

A tartásra kötelezett gyerek így nem egyszer rosszabb helyzetben lesz, mint édesanyja vagy apja, akinek még jutott néhány évtizednyi tisztességes bér a rendszerváltozás előtti időkben.

Akinek azóta elvétve volt olyan munkahelye, ahol teljes béren jelentették be, akiket minimálbér mellett zsebbe dugott pluszpénzekért foglalkoztattak vagy saját kényszervállalkozásukban magukat a legalacsonyabb összeggel jelentették be, olyan kevés nyugdíjra számíthatnak, amiből sem otthon megélni, sem az intézeti térítési díjakat befizetni nem tudják majd. Matits Ágnes nyugdíjszakértő korábban arra figyelmeztetett a hvg.hu egyik írásában, hogy 2040-re komoly társadalmi feszültség lesz a tömeges időskori szegénység miatt, 2050-re pedig a magyar idősek fele már nem lesz képes fenntartani magát a nyugdíjából. Biztos tehát, hogy a szülőtartás kötelezettsége a családoknak egyre nagyobb hányadát érinti a következő években, évtizedekben, s ha nem képesek eleget tenni a feladatnak, a szülő érdekében és az ő jóváhagyásával a járási hivatal pert is indíthat a felelőssége alól kibújó felnőtt gyermek ellen, aztán majd lehet vitázni, mire is futja a minimálbérből a nagy családi összetartásban.

Ennél átfogóbb és konkrétabb megoldás, egy új nyugdíjmodell kidolgozását sürgették a Századvég kutatói munkatársai is a nemrég nyilvánosságra került korábbi tanulmányaikban. Az Orbán-kormány számára készült elemzés szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium semmit nem tett a nyugdíjrendszer strukturális reformja ügyében, pedig a probléma nem kisebb, mint hogy azok az emberek, akik tisztességesen dolgoznak és járulékot, valamint adót fizetnek, idős korukra kapnak-e majd nyugdíjat. A kabinet saját kutatói kritikájára sem reagált, pedig előbb-utóbb választ kell adni erre a kérdésre, mert minden felelősség alól még az Orbán-kormány sem bújhat ki.

Fülledt, felhős idő - Záporokkal, erős széllel

Publikálás dátuma
2016.05.09. 23:19
Illusztráció: Thinkstock
Kedden napközben délnyugat felől erőteljesebben megnövekedhet a felhőzet és eső, zápor, zivatar egyaránt kialakulhat. A Dunántúlon és délen többfelé, északon elszórtan várható csapadék. A Dunántúlon sokfelé feltámad a déli-délnyugati szél. Az enyhe, 7-11 fokos hajnalt követően 17-24 fok várható, nyugaton-délnyugaton lesz a leghűvösebb. Zivatarok hozhatnak fülledtséget.

Szerdán délelőtt még változóan napos-felhős idő várható, de délután megnövekszik a felhőzet és ismét elszórtan záporok, zivatarok színesíthetik az időjárást. Akár 20-25 fokot is mérhetünk délután. 

Csütörtökön felhős időre készülhetünk, délnyugat felől egyre nagyobb területen alakul ki eső, zápor, zivatar, jelentős mennyiségű csapadék is eshet. Többfelé feltámad a szél, délután 18-26 fok várható, északkeleten lehet majd a legmelegebb.

Úgy tűnik, pénteken is szükség lesz az esernyőkre, az erősen megnövekvő gomolyfelhőkből többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. A délnyugati szelet erős, délen akár viharos lökések kísérhetik, 16-22 fok várható.

Orbán Vonának: cuki zsúrpubi

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.09. 22:38
A kormányfő a Házban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Várhatóan kedden elrendeli a Ház a miniszterelnök által olyan fontosnak tartott kvótanépszavazást. A kormánypárti többség ugyanis a Jobbik támogatásával megszavazta, hogy az erről szóló frissen benyújtott javaslatról már kedden döntsön a parlament. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője ugyan napirend előtt arra kérte a képviselőket, ne döntsenek a kormány kvótaellenes referendumáról, hanem várják be az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezését, hiszen így ötmilliárdot lehetne spórolni, a fideszesek erre nemet mondtak. A kvótáról szóló vita hevében Orbán Viktor "cuki zsúrpubiknak" titulálta a négyötödöt biztosító jobbikosokat.

Jobbikos hátszéllel négyötödös támogatást kapott a Házban az a frissen benyújtott határozati javaslat, amelynek elfogadásával várhatóan már ma elrendelik a kormány kvótaellenes referendumát. Arról, hogy az előterjesztést a házszabálytól való eltéréssel tárgyalják 145 igen, 30 nem szavazattal döntött a parlament. A kormánypártok, illetve a Jobbik igent mondott, az MSZP, az LMP és a függetlenek viszont elutasították az eltérést a házszabálytól. Azt, hogy egyetlen nap alatt zöld utat kapjon Orbán Viktor kezdeményezése, amely a demokratikus ellenzék szerint nem a magyar emberek biztonságáról, vagy a menekültekről szól, hanem kizárólag a kormány és a Fidesz hatalmi törekvéseit szolgálja.

Már napirend előtt szópárbajt vívott egymással az ügyben az MSZP elnök-frakcióvezetője, a Fidesz frakcióvezetője, illetve a propagandaminiszter. Tóbiás József szerint a szocialisták összegyűjtöttek annyi aláírást, amivel az általuk kezdeményezett népszavazási kérdésekben ki lehet írni a referendumot. Azt viszont egy napon, egy lapon kellene a kormány számára olyan fontos referendummal megtartani, mert ha a kvótáról és a földprivatizációról, valamint az állami cégek vezetőinek béréről külön mondanak véleményt a választók, az ötmilliárd forinttal többe kerülhet az adófizetőknek.

Az ellenzéki párt elnöke figyelmeztetett, sokan szeretnének véleményt mondani a kormány politikájáról, a kabinet célja viszont az, hogy a valóságról elterelje a figyelmet. Rogán Antal erre azt válaszolta, Tóbiás felszólalása része az MSZP-ben zajló elnökválasztási kampánynak. A jelenlegi jogszabályok alapján népszavazási kezdeményezésről csak a Nemzeti Választási Iroda jóváhagyása után dönthet a parlament - érvelt a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, majd trükközéssel vádolta a szocialistákat. Arra figyelmeztetett, a frakcióvezető ne biztassa törvénytelenségre a parlamentet. Azt is firtatta, mi a célja ezzel a pártelnöknek: az elnökválasztási kampányban legyenek jobbak a pozíciói, vagy el akarja terelni a figyelmet arról, hogy az MSZP nem ért egyet a kormány népszavazásával.

Megismételte, az ellenzéki párt mindent megpróbált, hogy megakadályozza a kényszer-betelepítésről szóló referendumot. "Mi nem bevándorlókról kérjük az emberek döntését. Hanem arról, hogy Brüsszel a fejünk felett hozhat-e ide embereket úgy, hogy nem kéri ki az emberek vagy a parlament döntését" - fogalmazott és a kormány kezdeményezéséhez a szocialisták támogatását is kérte.

"A legkevésbé sem szeretném rontani a szocialista párt elnökségéért vívott küzdelmében az esélyeit, ezért élesen támadni fogom". Ezt már Kósa Lajos címezte az MSZP elnök-frakcióvezetőjének. Kósa szintén napirend előtt azt állította, Tóbiás a népszavazásuk bevárását szorgalmazó határozati javaslattal nyílt törvénysértésre buzdította a parlamentet. Ez egyszerű politikai blöff, hiszen ha a szocialistáknak lenne százezer aláírásuk, akkor bevitték volna a választási irodához, ahol azt 60 nap alatt hitelesítik. A Fidesz frakcióvezetője szerint semmilyen törvényi lehetőség nincs arra, hogy a két referendumot egy napon írják ki. A határidők miatt ugyanis "nem ér össze a kettő".

Kósa szavaira a kabinet nevében Rogán emlékeztetett, a 2008-as szociális népszavazáshoz három nap alatt jöttek össze az aláírások, míg most erről Tóbiás csak álmodozik. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint legkésőbb a nyár végén, vagy ősz elején lehet referendum a kényszer-betelepítésről, ami komoly veszélyt jelent. Ostorozta az Európai Bizottság legújabb javaslatát amiből kiderül, hogy míg egy bevándorló 78 millió forintot ér, addig egy magyar ember csak egymilliót, hiszen 2007-13 között egy főre ennyi jutó uniós forrás érkezett Magyarországra.

"Maradjon meg magyar hazafinak, az jobban áll önnek" - tanácsolata az azonnali kérdések és válaszok órájában a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt azért javasolta, mert Vona Gábor a népszavazás kapcsán arra kérte, "mondjanak le a politikai kampányról", pártja támogatásával inkább foglalják alaptörvénybe a kvóta elutasítását. Nehéz a Jobbik kedvében járni - reagált a miniszterelnök. Felidézte, hogy az ellenzéki párt korábban népszavazást követelt a kvótákról, ám Orbánt saját bevallása szerint nem lepte meg, hogy a jobbikosok feladták az elveiket, és csak taktikai tanácsok motiválják a döntéseiket.

"Önök radikálisból mérsékeltek lettek, férfiakból cuki zsúrpubik" - váltott személyesre a kormányfő. Vona azzal vágott vissza, hogy nem ő ült a Liberális Internacionáléban. Orbán ostobának nézi az embereket, mivel a miniszterelnök a referendummal el akarja terelni a figyelmet a korrupciós ügyekről és az egészségügy helyzetéről. "A korrupció egész Magyarországot maga alá gyűri, Mészáros Lőrincek és Habony Árpádok rohangálnak" - fogalmazott a Jobbik vezetője, aki szerint a kormányfő számára nem a kvótaügy megoldása, hanem annak fenntartása a létfontosságú. Erre Orbán azzal jött, hogy ő "zéró toleranciát" hirdetett a korrupció ellen, majd azzal vádolta Vonát, hogy Brüsszel kottájából játszik. Pártja Jean-Claude Juncker brüsszeli bizottsági elnök politikáját folytatja, aki szintén ellenzi a referendumot. A jobbikosok jó fiúk akarnak lenni, de hiába udvarolnak Brüsszelnek, ott nem fogják megkedvelni őket.

Meddig maradhat a helyén Orbán két kinevezettje, Polt Péter és Matolcsy György? Ezt a szocialista Harangozó Tamás kérdezte a miniszterelnöktől, aki szerint a nemzeti együttműködés rendszere mára átfordult a nemzeti együttbűnözés rendszerévé. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint nagyot fordult a világ a miniszterelnökkel 2010 óta, mivel a kormány kifosztja az országot. A népnek különféle intézkedéssel betömik a száját, miközben százmilliárdok mennek a haverokhoz. Olyan a fogadj isten, amilyen az adjon isten - hangzott a válasz. Orbán felrótta, hogy a szocialista képviselő 29 évesen bő hárommillió forint tanácsadói fizetést vett fel Pakson.

"Ismerik a fölfogásomat, meg kell adni a tiszteletet a helynek és a törvényalkotásnak, ez nem mindig sikerül", mert Harangozó a kérdéseiben is hazudik - fogalmazott a miniszterelnök azt állítva, hogy az MNB elnökét a köztársasági elnök nevezi ki, míg a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára a parlament választja meg. "Mit gondol ki maga? Kormányzó, király? Kutya kötelessége választ adni. Előbb utóbb ön vállalni fogja a felelősséget" - reagált Harangozó, aki szerint akkor lenne béke az országban, ha a mostani miniszterelnököt és az elődjét is kilőnénk a holdra. A szocialista politikus személyes megtámadottsága miatt bíróságon fog elégtételt venni. Érdeklődve figyeljük a szocialista bajtársiasság megnyilvánulását, hogy volt kormányfőjüket az űrbe lőnék - replikázott a miniszterelnök. (Orbán egyébként nem mondott igazat, a jegybanktörvény értelmében ugyanis az MNB elnökére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek - A szerk.)

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András is az MNB ügyében szólalt fel, úgy fogalmazva, hogy a jegybanki alapítványokból "saját rokonságát stafírungozta ki" Matolcsy György. Megingott-e végre a bizalma az MNB elnökében? - kérdezte. A kormányfő úgy reagált: Matolcsy a lehető legjobb jegybankelnök, aki megmentette a devizahiteleseket, olyan hitelprogramot hirdetett, amely nehéz pillanatban növekedés forrása volt a magyar gazdaságban, az inflációt pedig leszorította. Ezért "Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom" - jelentette ki.

Mártírokra emlékeztek

Az egykori Margit körúti fogház mártírjaira emlékeztek a a győzelem napján a demokratikus ellenzéki pártok kerületi szervezetei. A DK, a PM, az MSZP néhány helyi politikusa és az egybegyűltek előtt az egykori foglyokról, mártírokról Vitányi Iván volt fogoly, Bajcsy Zsilinszky Endre cellatársa beszélt. Az emlékezőket Schiffer János köszöntötte, akinek édesapja a fogház lakója volt.

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az Együtt mindent elkövet, hogy a Fidesz Európa-ellenes népszavazása eredménytelen legyen - üzente, az Európa-nap alkalmából az ellenzéki párt. Véleményük szerint ma az európai Magyarországot kell védelmezni Orbán putyinista törekvéseivel szemben. Az Európa-napon a Liberálisok is arra figyelmeztettek, hogy Orbán politikája veszélybe sodorja Európát és Magyarország uniós tagságát. Navracsics Tibor EU biztos szerint nyitott és toleráns társadalomra van szükség, amely híd lehet az unión belül a nemzetek között.