Előfizetés

LMP: 600 ezer munkahely veszhet el

Az LMP társelnöke, Schiffer András arra szólítja fel a kormányt: álljon ki az Európában és Magyarországon megszerzett környezet- és egészségvédelmi, élelmiszerbiztonsági, valamint munka- és emberi jogokért az unió által folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban, de azért is, hogy a paktumok hatályba léptetése ne történhessen meg a nemzeti parlamentek hozzájárulása nélkül. 

Schiffer András kedden sajtótájékoztatón ismertette pártja erről szóló határozati javaslatát, azt követően, hogy azt az Országgyűlés tárgysorozatba vette. A javaslatot az teszi sürgetővé - mutatott rá -, hogy a Kanada és az EU között letárgyalt egyezménnyel (CETA) kapcsolatban komoly a nyomás annak a tagállamok megkerülésével történő ratifikálására, vagy legalább ideiglenesen hatályba léptetésére.  

Rámutatott: ha ez megtörténhet, akkor az Egyesült Államokkal tárgyalt egyezménynél, a TTIP-nál is megvalósulhat, ahogy a szolgáltatás-kereskedelmi paktumnál is (TiSA) "Itt alapvető szuverenitás-kérdésről van szó" - szögezte le Schiffer András, aki szerint az egyezmények a globális nagyvállalatok hatalomátvételét jelentenék az európai demokratikus intézmények felett, ezért az LMP a tárgyalások leállítását követeli. 

Kijelentette: mintegy 600 ezer munkahely veszhet el Európában, a TTIP miatt, amely kizárólag a német autóipari nagyvállalatoknak kedvez. A politikus kérdésre a kvótaügyi népszavazásról azt mondta: pártja nem vesz részt a kampányban, a kormány ugyanis szerinte addig, amíg állampolgári kezdeményezéseket meghiúsít, nincs abban az erkölcsi helyzetben, hogy népszavazást kezdeményezzen. Kijelentette ugyanakkor: a kérdésre csak nemmel lehet szavazni, mert amíg a meghívás nem uniós szinten született a menekültek felé, addig a befogadás sem születhet így.

Orbán-roadshow - Újabb fideszes városnak jutnak milliárdok

Publikálás dátuma
2016.05.10. 14:45
Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Veszprém szellemi, gazdasági és politikai értelemben is jó állapotban lévő város - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Modern Városok program keretében együttműködési megállapodást írt alá Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármesterrel kedden Veszprémben.

A kormányfő hangsúlyozta: Veszprém polgárváros polgári mentalitással, a veszprémieknek büszkéknek kell lenniük a sikereikre, "jól sáfárkodtak az eddigi lehetőségekkel". Ez nem ellene, hanem mellette szól az újabb fejlesztéseknek, a magyar városoknak merniük kell sikeresek lenni, és erre hivatkozva újabb javaslatokat adni a kormánynak - vélte.

Orbán Viktor a részleteket ismertetve közölte: megállapodtak a szentkirályszabadjai repülőtér adósságrendezéséről, és egy ipari terület létrehozásáról, mely összességében 4 milliárd forintba kerül. Létrehoznak majd egy ipari parkot is, ahol egy szakképzési gyakorlóközpont is lesz, illetve létrejön egy tudáspark is, melynek a tartalma még tisztázásra vár - közölte a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: a megállapodás tartalmazza a vasútállomás és a buszpályaudvar egyesítésének támogatását is, ehhez a konkrét tervek azonban még nincsenek meg. Hárommilliárd forintból új völgyhíd épül, ehhez egy ugyancsak 3 milliárd forintos útépítés is társul - jelezte a miniszterelnök. 280 millió forintból megépül a Csopak-Alsóörs, 500 millió forintból a zirci, 600 millió forintból a somlói kerékpárút - részletezte.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy megújul a Veszprémi Petőfi Színház, itt azonban még nem tudtak megállapodni a felújítás összegéről. 2,5 milliárd forintot szánnak az állatkert, 762 millió forintot pedig a zeneiskola felújítására - tette hozzá. A Veszprém Aréna 8 ezer ember befogadására válik alkalmassá, a bővítés költségére 3 milliárd forint szánnak, az atlétikai stadion 1,2 milliárd forintból újul meg és megépül a városban egy új uszoda is - közölte. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A megállapodás értelmében összekötik a 8-as és a 82-es számú utat, parkolók és körforgalom létesül a területen - hangsúlyozta Orbán Viktor. A miniszterelnök kitért arra is, hogy a déli elkerülő út 30 milliárd forintba kerülne, erre egyelőre nincs forrás a költségvetésben, uniós pénzt pedig nem lehet szerezni a beruházásra. Szavai szerint azonban napirenden tartják, és amint lehet, megvalósítják ezt a beruházást is.

Porga Gyula kiemelte: a most megkötött megállapodás azért is fontos, mert az állam felismerte, hogy a nagyvárosokat kell támogatni, mert ez a térségek fejlesztését segíti. A kormány és az önkormányzatok szövetséget kötöttek, hogy erős Magyarországot építsenek - mondta.

Orbánnak nem ez az első városlátogatása, melynek keretében milliárdos szerződést írt alá, legutóbb például Tatabányán kötött megállapodást többmilliárdos fejlesztésekről, előtte Szekszárdnak 33 milliárd, Miskolcnak pedig 8 milliárd forint értékű fejlesztést ígért. Szombathelyen ennél is nagyobb mértékű fejlesztésről egyeztetett, a város 80-100 milliárd forintos nagyságrendben kaphat támogatást.

Szabó Tímea: a büdzsé a "Fidesz zsarnokság költségvetése"

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke egy módosító javaslattal 120 milliárd forintot csoportosítana át a jövő évi költségvetésben az egészségügyi dolgozók béremelésére. Szabó Tímea keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ez havi 70-80 ezer forintos béremelést jelentene az érintettek számára.

A független képviselő közölte, hogy emellett a tervezetthez képest plusz 22 milliárd forintot a családi pótlék emelésére, plusz 750 milliárd forintot a hajléktalan-ellátásra szeretne elkülöníteni, a gyermekétkeztetésre pedig további 50 milliárd forintot fordítana. A politikus bejelentette, hogy további négymilliárd forintot különítene el a bölcsődei dolgozók és a szociális munkások bérére. Egyúttal továbbra is pártjuk korábbi javaslata, az alapjövedelem bevezetése mellett kardoskodott.

Szabó Tímea úgy fogalmazott: ez a büdzsé a "Fidesz zsarnokság költségvetése". A politikus azt mondta, hogy a kormány több mint 320 milliárdot költ "saját emlékműveikre, saját cirkuszi szórakozásaikra". Ezek közé többek között a kormány Várba költözését, a paksi beruházást, a stadionépítéseket, a Liget-projektet valamint a közmédia költségvetését sorolta.