Budapest;Széll Tamás;Bocuse d'Or;

2016-05-10 21:03:00

Elrajtolt a Bocuse d’Or

Húsz ország részvételével kedden megkezdődött a Bocuse d'Ort a szakácsverseny európai döntője, melynek házigazdája idén Budapest. A megmérettetést a Hungexpo területén, a Sirha Budapest élelmiszeripari kiállítás keretében tartják négyezer négyzetméteren, futballmeccsek hangulatát idéző szurkolói támogatás közepette: a séfek dudaszó, dobpergés, kiabálás mellett végzik munkájukat. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Tíz ország - Izland, Ausztria, Norvégia, Bulgária, Finnország, Németország, Észtország, Spanyolország, Törökország és az Egyesült Királyság - szakácsa lépett a hatszor három méteres konyhai boxba, ahol 5 óra 35 perc alatt kellett elkészíteniük egy halas és egy húsos ételt. Előbbi versenyfeladat során a séfek dunai kecsegével és annak kaviárjával dolgoztak. A versenyzőknek 14 tányért kellett elkészíteniük úgy, hogy az ételük legalább 50 százaléka növényi alapanyagból állt. A másik hangsúlyos elem a magyar dámszarvasborjú volt, melynek combját és gerincét dolgozták fel a szakácsok.

A két zsűri hat szempont alapján pontoz, s választja ki a ma este a végső győztest. A konyhai ítész maximum húsz pontot adhat a versenyzőknek. Tíz pont jár a higiéniáért és a konyhai eljárásokért, a másik tíz pedig a gazdaságos alapanyag-használatért. A kóstolózsűri összesen 80 pontról dönthet, 40 egység jár a végső ízért, 20 a tálalásért, 10 a takarékos anyaghasználatért. A húsételnél tíz pont jár a recept eredetiségéért, a halétel esetében pedig tíz egységgel jutalmazható annak a titkos összetevőnek a használata, amelyre a verseny előestéjén derült fény. Ez az alkotóelem pedig a tárkony volt.

Magyarországot az Onyx séfje, Széll Tamás képviseli. Hazánk szakácsa szerdán áll a konyhapult mögé, s 18 órára az is kiderül, hogy 2013 után ismét bejut-e a Bocuse d’Or világdöntőjébe.