Paks II. - Vizsgálják az erőmű telephelyét

Publikálás dátuma
2016.05.11. 13:21
FOTÓ: Népszava
A paksi bővítés előkészítésének egyik legnagyobb feladata a telephelyvizsgálat, amelynek célja megállapítani, hogy a környezet milyen hatást gyakorolhat az erőműre, és ezeket a megállapításokat a tervezésnél figyelembe kell venni - mondta Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Kifejtette: különböző szempontból - például meteorológia, hidrológiai, földtudományi - vizsgálják a szakemberek az erőművi területet, részletesen meghatározzák a legfontosabb veszélyeket, amelyeket a tervezéssel ki kell zárni. Aszódi Attila hangsúlyozta, hogy a telephely-vizsgálati program fontos része a földtani kutatás. Az erőmű telephelyének környékén kívül összesen 9 kilométert fúrnak 8 mélyfúrásban. A magfúrással végzett vizsgálat során minden egyes esetben kiemelik a mintát, ezt a földtudósok vizsgálják, és pontosítják a földtudományi modellt.

Emlékeztetett: az orosz féllel Magyarország fővállalkozói szerződést kötött. Az várják, hogy az orosz cégek és alvállalkozóik bárhonnan a világból, biztonságos, 60 évig működőképes erőművet szállítsanak le határidőre, a szerződésben rögzített áron. Aszódi Attila szólt arról is, hogy az Európai Bizottsággal a paksi beruházás nyilvánossági kérdéseit sikerült tisztázni, az állami támogatás és a beszerzés kérdéseiről előremutató, konstruktív légkörben folynak a tárgyalások munkacsoportokban. Remélhetően az év közepéig a bizottság állásfoglalást ad ki.

Szerző

Offshore-botrány - Vizsgálóbizottságról döntött Brüsszel

A Panamából kiindult, úgynevezett offshore-botrány kivizsgálását végző különbizottság létrehozásáról döntöttek az Európai Parlament frakciói.

Parlamenti tájékoztatás szerint a képviselő-testület vezetősége, az úgynevezett elnökök konferenciája csütörtökön határoz a vizsgálóbizottság végleges létszámáról és mandátumáról. Az előzetes kiszivárogtatások szerint a testület várhatóan 65 fős lesz, megbízatása pedig egy évre szól, amelyet két alkalommal - három-három hónappal - meg lehet meghosszabbítani.

Az offshore-botrányhoz vezető információkat állítólag egy ismeretlen szivárogtatta ki a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából. Mára csaknem 12 millió adat, összesen 2,6 terabájt nagyságú információtömeg állt össze, amely nagy nemzetközi vállalatok alkalmazottait és politikusokat is az adóelkerülés gyanújába kevert. Az iratokat a héten mindenki számára hozzáférhetővé tették. A Mossack Fonseca ügyvédi iroda bejelentette, hogy az igazságszolgáltatáshoz fordul a dokumentumok nyilvánosságra hozatala miatt.

Szerző

Nem létező állattartók nyertek a Hortobágyon

A Fidesz lopásalapú kormányzását ismét leleplezte egy hivatalos dokumentum: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) hortobágyi legelőpályázatokról készült jelentéséből kiderül, hogy a pályázatokon a valódi állattartók helyett előre kijelölt szereplők nyertek, akik a nem létező állatállományukat csak a pályázat idejére bérelték, és azóta sem végeznek semmilyen érdemi mezőgazdasági tevékenységet - olvasható az MSZP közleményében.

Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese közölte, a birtokába került KEHI jegyzőkönyv valójában egy vádirat a Fidesz földlopása ellen. Hiába tettek eddig már több feljelentést is, a nyomozás minden esetben rendkívül vontatottan halad - tette hozzá. Az MSZP-s szakpolitikus azt sem érti, hogy a KEHI miért nem tett feljelentést az általuk feltárt nyilvánvaló bűncselekmények miatt. Az ellenőrzési hivatal ezt annak ellenére sem tette meg, hogy látszik, a földeket felveri a gaz, és nincs semmilyen legeltetés. A pályázatokon nyertes állítólagos gazdálkodókat a minisztérium sem hajlandó ellenőrizni.

A szocialista politikus azt is szóvá tette, hogy a Miniszterelnökség agrár-környezetgazdálkodási (AKG) pályázatainak nyerteseit is irányított pontozással, az összes foglalkoztató ágazatot kihagyva jelölték ki. Így egy fillért sem kapnak a tejelő tehenészetek, a hízómarha- és juhtartók, a szőlő-és gyümölcsültetvények. Az ő támogatásuk helyett trükkös számításokkal adtak pénzt azokra a fideszes haverok által használt úgynevezett horizontális szántóterületekre, melyeknek sem foglalkoztatási, sem pedig környezet-gazdálkodási jelentőségük nincs. Különösen árulkodó, hogy míg a horizontális szántók esetében már 50 százalékos eredménnyel lehetett nyerni, addig a többi ágazatnál – például a gyepterületeknél, szőlő és gyümölcsültetvényeknél – a 70 százalékos eredmény sem volt elég az eredményes pályázathoz - mondta az agrárpolitikus.

Szerző