Városliget - Felszámolnák az Olof Palme sétányt

Publikálás dátuma
2016.05.20. 07:10

Felszámolná az Olof Palme sétányt, visszaállítaná a Páva-szigetet és szigorúan korlátozná a gépjármű-közlekedést a Garten Stúdió pályamunkája, amely az első helyen végzett a Városliget parkrehabilitációs tervpályázatán. A második helyre a Lépték-Terv pályázatát sorolta, a megosztott harmadik helyen pedig az S73 és a Pagony Táj- és Kertépítész Iroda végzett. Valamennyi pályázat vállalta, hogy 60-ról 65 százalékra növeli a Városliget zöldfelületét.

A Garten Stúdió pályamunkája nemcsak a vízfelület teljes megújítására fektetett nagy hangsúlyt, hanem az egykori Páva-szigetet is visszaállítja, javaslatot tesz egy városligeti szoborprogram kidolgozására, a parkban elhelyezendő új promenádokat, játszótereket, pavilonokat, vízarchitektúrákat pedig korszerű alapelveken keresztül közelíti meg. A beépített zónák közé a terv csendesebb, jól elhatárolt parkrészeket illeszt, míg a városligeti gépkocsi-közlekedést a lehető legszigorúbban korlátozza: a jelenlegi széles, homogén utak helyett csak a leginkább szükséges és elégséges osztott keresztmetszetet alkalmazza.

Baán László, Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta: a győztes tájépítészeti terv megvalósítására, a parki funkciók megújítására, a növényállomány bővítésére és rehabilitációjára 15 milliárd forintot költ a Városliget Zrt. az évtized végéig. A pályázat eredményeként a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el; a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik birtokba a Városligetet.

A Párbeszéd Magyarországért tagjai az eredményhirdetés helyszínén, a Parlament előtt pedig civilek mintegy harminc fős csoportja tiltakozott a beruházás ellen.

Kamu e-mail
Hamis levelet kaptak a szerkesztőségek, mely szerint a tervezett öt helyett csak két épületet húznak fel a Városliget felújítása során. Az álközlemény szerint a Városliget Zrt. megvizsgálta a beérkezett tájépítészeti pályázatokat és ezek, illetve az elmúlt hónapok társadalmi vitái miatt csak a Néprajzi Múzeumot és a Zene Házát építik meg a Liget fejlesztésének keretében. A jövőben ezért a Városliget kertészeti megújítására és a zöld területek növelésére fog koncentrálni – írja a hamis tájékoztató. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója cáfolta, hogy változtak volna a tervek.Szerző

Lázár: Soros az oka mindennek

Publikálás dátuma
2016.05.20. 07:04
Lázár János sajtótájékoztatója. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Sajnos még nem látta a felvételt, de a Népszava munkatársa pontosan tudja, Rubovszky György tapasztalt jogász, aki nem mond akármit. Lázár János ezt válaszolta tegnap, amikor megkérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy az igazságügyi bizottság elnöke házszabálysértésre buzdít bárkit. A KDNP-s politikus a Hír Tv felvétele alapján pedig ezt tette. A kancelláriaminiszter ezúttal a szokásosnál többet "sorosozott", azt állítva, hogy az üzletember Clinton-házaspár mecénása és ő állhat a Magyarországot elítélő amerikai nyilatkozatok mögött. Kérdésünkre kiderült, ha Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök, Lázár akkor is sok jóra számít.

Rubovszky György tapasztalt jogász, aki nem beszél akármit, ezt a Népszava munkatársa pontosan tudja. Erről Lázár János igyekezett bennünket meggyőzni tegnap, amikor megkérdeztük, hogyan fordulhat elő, hogy az igazságügyi bizottság kormánypárti elnöke a házszabály megsértéséről beszélt és erre biztathatja képviselőtársát. A Miniszterelnökség vezetőjének saját bevallása szerint fogalma sem volt arról, mire vagyunk kíváncsiak, ennek ellenére védte Rubovszkyt. amikor elmondtuk, hogy a KDNP-s politikus a Hír Tv felvételén nem csupán Áder János utódlásáról beszélt fideszes kollégájának, hanem arról is, hogy akár házszabálysértéssel akadályozza meg egy jobbikos javaslat napirendre vételét, Lázár közölte, sajnos még nem látta a felvételt.

Ennek ellenére még az újságírói kérdések előtt hossza ecsetelte, hogyan zajlik a Fideszben az államfő jelölése. Orbán Viktor ugyanis a kancelláriaminiszter lelkére kötötte, hogy erről beszéljen a Kormányinfón. Kiderült, a miniszterelnök 2017 februárjában kezd széles körű konzultációt arról, hogy pártelnökként kit javasol erre tisztségre a Fidesz-frakciónak. A párt alapszabálya értelmében a mindenkori pártelnököt illeti a jog, hogy javaslatot tegyen a képviselőcsoportnak. Ez nem azt jelenti, hogy ő lesz a köztársasági elnök, hanem azt, hogy a frakció kit jelöljön - fogalmazott Lázár, hozzátéve, minden parlamenti képviselőcsoportnak joga van javaslatot tenni. A miniszter két köztársasági elnökválasztás idején is a Fidesz frakcióvezetője volt, akkor is hosszú, alapos, körültekintő konzultáció előzte meg mindkét javaslatot. Orbán és Áder több mint 30 éve jó barátok és kiváló szakmai kollégák mind a mai napig, "senki nem orrolt meg senkire sem és nagyszerű együttműködés van a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök között is" - halhattuk. Ádert a Miniszterelnökség vezetője személyesen is nagyra tartja. A Hír Tv ominózus felvételén Rubovszky úgy fogalmazott: "közölték, hogy nem létezik, hogy újraválasszák, a Viktor nem engedi". A kancelláriaminiszter ezt "kávéházi pletykának" nevezte. Akkor viszont zavarba jött, amikor arról faggatták, elvállalná-e, ha Orbán köztársasági elnöknek kérné fel? "Fő a józanság! Ilyen kérdést nekem józan állapotban nem lehet feltenni. Nem, nem, nem. Aki ilyet kérdez tőlem, az nem józan" - válaszolta.

A nemzetközi spekuláns és tőzsdecápa Soros György állhat a Magyarországot és a magyar kormányt támadó heves nyilatkozatok mögött - fogalmazott az újabb külföldi bírálatokra utalva a kancelláriaminiszter. Felidézte: Barack Obama amerikai elnök a közelmúltban Európában hitet tett a bevándorlás fontossága mellett, közölte, hogy az Uniónak muszlim bevándorlókra van szüksége. "Az amerikai politika lényege, hogy (...) Európának bevándorlókra, muszlim bevándorlókra van szüksége". Az Obama-féle meggyőződésnek Soros György az egyik fő "zászlóvivője", az üzletember ugyanis többször is nyilatkozott arról, hogyan kellene bevándorlókat telepíteni Európába. A magyar kormány meggyőződése - folytatta -, hogy Soros György, a Demokrata Párt egyik befolyásos támogatója, a Clinton-házaspár mecénása mindent megtesz, hogy "helyet csináljon" a nézeteinek. "Amerikai szemszögből nézve Magyarország a bevándorlás útjában áll. Azért is, mert kerítés áll a határán, azért is, mert mindent elkövetünk, hogy a korlátlan bevándorlást korlátok közé szorítsuk és hogy az európai politikában is teret nyerjünk a kontrollnak, annak, hogy szétválasszuk a gazdasági és valódi menekülteket" - fogalmazott Lázár, aki szerint Sorosnak Magyarországon is vannak strómanjai, szövetségesei. Amikor amerikai politikusok Magyarországot támadják, akkor mögöttük Soros György áll.

Miután Lázár ilyen élesen bírálta az üzletembert, lapunk megkérdezte, mire számít a magyar kormány, ha Hillary Clinton lesz a következő amerikai elnök. A Miniszterelnökség vezetője erre azt válaszolta: sok jóra. Később pedig kifejtette, a magyar kormány erős magyar-amerikai kapcsolatokban érdekelt, Magyarország megbízható szövetséges például katonai vagy gazdasági területen, azonban vannak bizonyos kérdések, amelyekben nincs egyetértés. Ugyanis "az Amerikai Egyesült Államoknak vannak olyan körei, amelyek úgy gondolják, Európában a bevándorlásra szükség van (...). Ezekkel az amerikaiakkal nem értünk egyet" - mondta, hozzáfűzve, hogy nem tenne egyenlőségjelet az amerikai kormány és ezen érdekcsoportok közé.

Orbán Schengen 2.0 programját ezúttal is a közvélemény figyelmébe ajánlotta azzal, hogy a kormány folyamatosan gyűjti a szövetségeseket Európában a schengeni határ megvédése érdekében. Elhangzott, miután a kvóta elutasítására biztató népszavazást a kormány kezdeményezte, így kötelességük elmagyarázni a választóknak, miről is van szó. A miniszter arról is beszámolt, hogy a legfrissebb adatok szerint az idén 11 840 ember lépett be illegálisan Magyarországra, közülük 11 697 a szerb határszakaszon. Szerdán 2472 migráns tartózkodott az országban, s az idén 221 embert részesült nemzetközi védelemben. Elmondta azt is, a parlament előtt lévő törvényjavaslat célja, hogy az illegális belépőket a határtól számított nyolc kilométeren belül meg kell állítani és a hivatalos átlépési pontra kell szállítani őket. Ezek az emberek az eddigi tapasztalatok szerint továbbállnak és nem választják a hivatalos belépés lehetőségét - tette hozzá.

Döntenek a pályaudvarok sorsáról

Megújul a Városliget, növekedni fog a zöldfelület és csökkenni a beton - nyugtatott meg mindenkit - a tegnap éppen a Parlament előtt tüntetőket is - Lázár. Baán László kormánybiztos kiválasztotta azt a magyar tervezőcsapatot (Garten Stúdió), amely részt vesz a Liget rekonstrukciójában. Ezer új fát ültetnek és 600-at rehabilitálnak. Ez összesen 15 milliárd forintba kerül majd - mondta a miniszter. Azt is közölte, hogy jövő heti ülésén dönt a kormány a Nyugati, a Déli és a Kelenföldi pályaudvar sorsáról. A Nyugati pályaudvarral kapcsolatban emlékeztetett, hogy a "Nyugati liget" terve alapján jelentős zöldfelület kötné össze a pályaudvart és az állatkertet. A Délinél a bezárás lehetőségét vizsgálja a kabinet. Erről a múlt héten azt mondta, csak akkor lehet bezárni, ha a pályaudvart ki tudják váltani, például a kelenföldi fejlesztésével. Hónapokkal ezelőtt szellőztették meg ismét a sajtóban azt a tervet, hogy a Déli pályaudvar helyén parkot alakítanának ki. Később Lázár egy másik fontos budapesti fejpályaudvarnak, a Nyugatinak is valamilyen újrahasznosításáról beszélt: a csarnokba vezető síneket befednék.

Köszönőviszonyban a kormánnyal

Az Európai Bizottság ajánlásai csak részben voltak köszönőviszonyban a magyar helyzettel kapcsolatban - fogalmazott tegnap a miniszter. Lázár szerint a kormány eleget tesz az Európai Bizottság ajánlásainak, hiszen számos intézkedést hozott az alacsony keresetűek helyzetének a javítására, csökkent számos élelmiszer áfája, és támogatja a lakásépítést. Folyamatosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, azért, mert a programban részt vevők a piaci szektorban munkát találnak, s eközben 6 százalék alá csökkent a munkanélküliség; tehát a Bizottság erre vonatkozó észrevétele nem helyénvaló sem most, nem volt az korábban sem.

Üzenet a multiknak

A kormány vizsgálja, hogyan lehet támogatni a magyar kiskereskedelmet - derült ki a kormányinfón. A miniszter közölte, van arra példa külföldön, hogy az uniós jog tiszteletben tartása mellett is korlátozzák a multik részvételét a kereskedelemben, például fogyasztóvédelmi szempontok miatt.

Szerző

Még nagyobb káosz lesz az oktatásban

Publikálás dátuma
2016.05.20. 07:03
Az eddigi legnagyobb pedagógustüntetés március 15-én. Jön a következő? FOTÓ: Népszava
Az országos megmozdulások, tiltakozások, és a pedagógusok sztrájkja ellenére is úgy döntött a kormány, hogy totális államosítást rendel el a közoktatásban, ezzel az iskolák életében eddig működtetőként részt vevő önkormányzatok jogait is elveszi, minden állami irányítás és finanszírozás alatt zajlik majd. 

A tanártiltakozásokban élen járó Tanítanék Mozgalom szerint a kormány nem nyitott az egyeztetésre, Törley Katalin, a mozgalom képviselője sajtótájékoztatón tegnap elmondta: több hónapja küzdenek a közoktatás megújításáért, az iskolai autonómia visszaállításáért, de úgy tűnik, az autonómia "szitokszó" a kormánynak, amely a szakmai érveket és a tapasztalatokat félresöpörve fokozni akarja az iskolarendszer központosítását.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint ősztől még nagyobb káosz lesz az oktatásban. Gémesi György az általános és középiskolák totális államosításával kapcsolatban a Hír TV-ben azt mondta, azoknál az iskoláknál, ahol eddig is az állam volt a fenntartó és a működtető, komoly gondok voltak: például kifizetetlen villany- és gázszámlák. Az érintettek attól tartanak, nem fogja megoldani a problémákat, hogy a kormány most elveszi az önkormányzatoktól a működtetői jogokat. Az új rendszerrel kapcsolatban a Pedagógusok Szakszervezetének is kétségei vannak. Noha a pedagógusok sztrájkbizottsága tagjaként hónapok óta tárgyalnak a kormányzattal, a köznevelési törvény kedden benyújtott módosító csomagjában nincs olyan pont, amiben az egyeztetéseken legalább szóban megállapodtak volna. A sztrájkbizottság tegnap is tárgyalt a kabinettel, ám semmi érdemi előrelépés, megegyezés nem történt.

A Tanítanék Mozgalom június 11-én újabb nagyszabású utcai demonstrációra készül.

Ugyanazon az úton
Bár az oktatási rendszer megbukott, a kormány ugyanazon az úton megy tovább a Párbeszéd Magyarországért szerint. Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja, oktatási szakpolitikus elmondta: ezt bizonyítja az, hogy az eddigi 198 tankerületből 57-et, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központból "cinikusan" Klebelsberg Központot csinálnak. Ennek következményeként a politikus szerint a működési zavarok tovább fognak erősödni, mert a kormány éppen az ellenkezőjét tette annak, amit a Tanítanék mozgalom, a tanárok, a szülők és a diákok kértek. A Fidesz közleményben jelezte: a baloldal oktatási rendszere bukott meg, szerintük a köznevelésben ma iskolafejlesztés zajlik, az iskolák fenntartásával kapcsolatos vitát pedig a köznevelési kerekasztalnak köszönhetően sikerült rendezni.Szerző