Az adósmentés ellenére több a hátralékos

Publikálás dátuma
2016.05.20. 07:21
Nem a méregdrágán épített ócsai házak nyújtanak mintát a hiteladósok terheinek orvoslására FOTÓ: NÉPSZAVA
A hazai bankrendszer legnagyobb gondja, hogy az elmúlt fél esztendőben csökkenés helyett enyhén növekedett a nemteljesítő háztartási hitelek állománya. 135 ezer elmaradásban levő adós helyzete továbbra is rendezetlen, az eszközkezelő források híján tehetetlen. A bankok helyzete stabil, de a vállalati hitelezés nehezen indul be a jegybank szerint.

A bankrendszerben jelenleg a nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok problémájának rendezése a legnagyobb kihívás. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői által összeállított Pénzügyi Stabilitási Jelentés is beszámol arról, hogy csak korlátozott eredményt lehetett elérni a Nemzeti Eszközkezelő (NET) létrehozásával.

A NET-nek eddig sikerült 35 ezer nemteljesítő adós adósságát és lakhatását rendezi, de még mintegy 130 ezer nemteljesítő adósnak - az adósok közel negyedének - a helyzete továbbra is rendezetlen maradt. A NET hitelkerete - az MNB számításai szerint - az esztendő közepére kimerülhet, ezért szükségessé vált a hitelkeretek kibővítése. A bankok lakossági hitelállományának minőségén azonban nem javítottak az átstrukturálások sem. Mint ahogy erről Nagy Tamás főosztályvezető beszámolt a bankrendszer jelzáloghitel portfóliójának 28 százalékát érintették az átütemezések, futamidő hosszabbítások, a részleteges tartozáselengedések 2015 végén, ez a 90 napon túl késedelembe esettek 40 százalékát jelentette. Azonban mindez eredménytelennek bizonyult, mert a 90 napon túli nem fizető hitelek aránya növekedett. Árnyalja a képet, ha figyelembe vesszük, hogy ezeknek az adósoknak csak 22 százaléka rendelkezik akkora jövedelemmel, amellyel fenntartható módon képes rendezni az adósságát. Ugyanakkor érdekes, hogy az adósok 14 százaléka - legalább részben - úgy teljesíti adósságszolgálati kötelezettségét, hogy nem rendelkezik bevallott jövedelemmel.

A piaci alapú lakáshiteleknél valamivel jobb a helyzet bár itt is magas, 15,3 százalék volt 2015 végén a 90 napos késedelmű hitelek aránya, de ez csaknem 2 százalékponttal alatta marad az egy évvel korábbinak. Viszont a területi eloszlás elgondolkodtató. A nem teljesítő adósok 70 százaléka ugyanis korlátozottan forgalomképes községekben és kisebb városokban él. Összességében a háztartások rossz minőségű hitelállománya nemzetközi viszonylatban is a legrosszabbak közé tartozik.

A vállalati nemteljesítő hitelek aránya az elmúlt év végére csekély mértékben 23 százalékról 18,4 százalékra csökkent, viszont a legnagyobb részt adó 90 napon túl késedelmeseké 13,4-ről 9,8 százalékra zsugorodott. Azonban itt sem az adósok váltak fegyelmezettebbé, hanem a 3,6 százalékpontos csökkenés jelentős részben annak eredménye, hogy az MKB Bank nemteljesítő kereskedelmi ingatlanhitel portfólióját eladta a Szanálási Vagyonkezelőnek.

Megnyugtatónak nevezte a jegybank, hogy a hazai bankrendszer kiheverte a gazdasági világválság okozta sokkot. Tőkehelyzete nemzetközi viszonylatban is a jobbak közé tartozik, tartalékaik bőségesek. Tavaly 28 nyereséges bank működött Magyarországon, 291 milliárd forintos eredménnyel, ugyanakkor a 17 veszteséges pénzintézet 261 milliárd forintos negatív eredményt tudott felmutatni.

Az MNB továbbra is küszködik a kis- és középvállalatok hitelezésének elősegítésével. A növekedési hitelprogram 3,6 százalékos bővülést eredményezett ebben a szektorban tavaly az előző évhez képest. Összességében azonban korántsem ennyire kedvező a kép, ugyanis a teljes vállalati hitelezés 4,3 százalékkal csökkent egy esztendő alatt.

A háztartások 2015-ben ugyanannyi lakáshitelt vettek fel, mint 2014-ben. Az MNB 2016-ban a háztartási hitelkereslet enyhe bővülését várja a kormány otthonteremtési intézkedései nyomán. A jegybank stábja óvatos a kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfa csökkentésének hatását illetően. Úgy vélik, hogy a lakásárak dinamikus emelkedése és az új lakáshitelek mennyiségének növekedése jelenleg nem tekinthető túlzott mértékűnek.

Szerző

Szemerey bankjának mindent szabad?

Az MNB-n belül működő pénzügyi felügyelet nem lát kivetnivalót abban, hogy a Szemerey Tamás tulajdonában álló Növekedési Hitel Bank a Szemerey Tamás tulajdonában álló Bankonzult Energy nevű céget hitelezi. 

A 444.hu fordult a felügyelethez, miután úgy vélte, a hitelintézeti törvény egyértelműen tiltja, hogy a bank vezetői, alkalmazottai és ezek megbízottai részt vegyen ilyen műveletek előkészítésében, döntéshozatalában, amennyiben cégük, gazdasági érdekeltségük lenne a kedvezményezett. A felügyelet válaszából kiderül, hogy bizonyos feltételek-korlátozások mellett hitelezheti a bankvezetők érdekeltségeit az adott bank. Ehhez szükség van az igazgatóság és az fb jóváhagyására, hogy az érintett tisztségviselő ne szavazzon róla, és a hitel volumene "korlátozottabb", kamata pedig nem lehet kedvezőbb "másokhoz képest". A 444.hu kizártnak tartja, hogy Szemerey Tamás, mint az NHB igazgatósági elnöke kimaradt volna a döntéshozatalból.

Szerző

Kurdok a Honvédban - "Veszélyeztet" a Fidesz

A Fidesz-kormány a magyar emberek életét és biztonságát tette kockára azzal, hogy a hozzá kötődő Magyar Időkben megíratta, majd a HM Egészségügyi Központ orvosigazgatójával le is nyilatkoztatta, hogy a Honvédkórházban látják el a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen küzdő kurd katonákat.

Ezzel szinte célpontként jelölték meg az egyik legnagyobb, több százezer budapesti és Pest megyei lakos, valamint az összes katona és rendészeti dolgozó ellátásáért felelős kórházat - áll Molnár Zsoltnak, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága szocialista elnökének lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Szerző