"Tele a gatya" az alapjövedelemtől?

Publikálás dátuma
2016.05.23 07:05
Szombaton egy teljes napot szenteltek „az igazságosság forradalmának” FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Fotó: /
A jövő évi költségvetés tárgyalásával párhuzamosan egyre gyakrabban kerül felszínre a feltétel nélküli alapjövedelem ötlete a magyar politikában is. Bevezetését a Párbeszéd Magyarországért (PM) tűzte zászlajára, a párt zuglói polgármestere pedig korlátozott körben, kísérleti jelleggel már meg is kezdte az egységes pénztámogatás bevezetését. 

Karácsony Gergely tegnap, a párt alapításának harmadik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott: a szinte mindenki számára garantált alapjövedelem megfelelően orvosolná a társadalmi problémákat. Szabó Tímea, a párt másik társelnöke, országgyűlési képviselő szerint az alapjövedelem az egyetlen olyan vízió, amely "kiránthatja" Magyarországot a szegénységből. Hangsúlyozta, hogy a PM be fogja vezetni a juttatást, és ezzel megmutatja, hogyan kell mindenkinek elhozni a jólétet.

Ez volt a téma a PM pártalapítványának szombati konferenciáján is, ahol a PM vezetői ismertették a Republicon Intézet április végén tartott közvélemény-kutatásának eredményeit, amelyek szerint a magyarok 76 százaléka támogatná az alapjövedelem bevezetését. A Friedrich Ebert Stiftung nemzetközi fesztiváljával egybekötött rendezvényen hazai és külföldi szakértők beszéltek az alapjövedelem bevezetésének lehetőségeiről, előnyeiről és hátrányairól - kiemelve a külföldi példákat. A gondolat Magyarországon a legutóbbi választás előtt vetődött fel, amikor a Bánfalvi István vezette LÉT munkacsoport kidolgozta a terv magyar változatát, finanszírozhatónak és a mélyülő szegénység elleni legjobb ellenszernek nevezve a gyermekek esetében 25, a felnőttek részére 50, várandós nők tekintetében pedig 75 ezer forintban meghatározott alapjövedelem, vagyis a LÉT-pénz bevezetését a szociális ellátások mostani bonyolult rendszerének kiváltására.

A PM olyan elképzelést favorizál, amely minden egyéb szociális juttatás elvonása mellett a lakosság leggazdagabb 10 százaléka maradna ki a fix ellátásból. A párt költségvetési módosító javaslata, benne az alapjövedelem bevezetése a nincstelenek tömegein és a dolgozói szegénységben élőkön segített volna, ám a kormányoldal - egyébként ellenzéki segítséggel - leszavazta azt. Ráadásul a PM terveit a Fidesz-frakció szóvivője felelőtlennek és demagógnak is minősítette tegnap. Halász János a családok jövedelmi helyzete alapján differenciált támogatásokban hisz, bár civil szervezetek sora bizonyította be épp a napokban, hogy az állítólagos célzott támogatások ellenére nem csökken a szegénység Magyarországon, vagyis az Orbán-kormány valójában a tehetőseket segíti, a leszakadókat nem. "Tele a gatya, fiúk?" - tette fel az indulatos kérdést Halász szavaira reagálva Tordai Bence. A PM szóvivője szerint a vezető kormánypárt hülyének nézi az embereket, röhejes kommunistázásba kezd és közgazdasági nonszenszekkel riogatja a tájékozatlan közvéleményt, mert nincsenek érvei az alapjövedelem bevezetése ellen.

Valójában az utóbbi két évben nemcsak nálunk, hanem Európa más államaiban is népszerűséget szerzett a "létpénz" bevezetése. A Dalia Research közvélemény-kutató cég adatai szerint a kontinens polgárainak 64 százaléka megszavazná a bevezetését és csak 24 százalék ellenezné azt. A gazdagabb országokban érthető módon kisebb a támogatók aránya, így a június 5-re kitűzött svájci népszavazástól is azt várják a szakértők, hogy ott elbukik az alapjövedelem terve. Több francia megyében, egy kanadai tartományban azonban már a gyakorlati próbánál tartanak, a finn parlament pedig decemberben szavazott meg egy kísérleti időszakot.

Szerző
2016.05.23 07:05

Leléptették a tisztifőorvost

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:42

Fotó: /
Információink szerint kedden fölmentette tisztifőorvosi posztjáról Kovács Attilát, Kásler Miklós humán miniszter.
Úgy tudjuk: a szakember a főosztályvezetőként egyelőre maradt az államigazgatásban. Október elsején kezdte meg működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, amelynek vezetésével országos tisztifőorvosként Kovács Attilát bízta meg a miniszter. Egyebek mellett az ő feladata lett volna tiszti főorvosként koordinálni az új népegészségügyi program elkészítését. A miniszter és Kovács Attila augusztus közepén közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ősztől indul, és a következő két évben mintegy 2,4 millió 50 és 70 év közötti férfi és nő vesz majd részt. A komplett szűrési program végig viteléhez szükséges feltételek biztosításával azonban még mindig adós a szakpolitika.
Szerző
Témák
váltás
2018.11.20 20:42

A Gruevszki-kormányzás áldozatainak is menedékjogot kérnének

Publikálás dátuma
2018.11.20 19:50

Fotó: AFP/ ROBERT ATANASOVSKI
Olyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
Egy macedón civil szervezet, a „Zöld Nagyító”, amely önmeghatározása szerint elkötelezett a jogállamiság mellett, arra szólítja fel azokat, akik Nikola Gruevszki kormányától szenvedtek el visszaéléseket, hogy ők is kérjenek menedékjogot Magyarországon – vette észre a 24.hu. Közleményüket azoknak címzik, akiket a különleges erők brutálisan letartóztattak, semmibe vették az ártatlanságuk vélelmét, alaptalanul tartották őket őrizetben, nem részesültek tisztességes tárgyalásban, bizonyíték nélkül ítélték el őket és egyéb módon igazságtalan elbánásban részesültek. A szervezet azt kéri az érintettektől, hogy jelentkezzenek telefonon vagy irodáikban, ők pedig segítenek a szükséges dokumentáció összeállításában. Azt írják, ugyanolyan elbánást kérnek a menekültügyi eljárásban, mint amiben a volt miniszterelnök részesült.
„A demokratikus Magyarország mindannyiunkkal ugyanúgy járjon el, mint Nikola Gruevszkivel!”
– írják a közleményben.

Őrizetbe vették Gruevszki unokatestvérét

A 24.hu azt írja, szökés veszélye miatt őrizetbe vették a macedón belső elhárítás volt vezetőjét, Szaso Mijalkovot, aki a Magyarországra szökött volt miniszterelnök, Nikola Gruevszki unokatestvére. A Makfax szerint a különleges ügyészi hivatal közölte: megelőző intézkedésként kérték a bíróságot, hogy rendelje el Mijalkov harmincnapos őrizetét. Ezzel ő a harmadik őrizetbe vett volt kormánytisztviselő Kiril Bozsinovszki és Mile Janakieszki után – előbbi a kormány főtitkára, utóbbi közlekedési és kommunikációs miniszter volt Gruevszki kormányzása idején.

2018.11.20 19:50
Frissítve: 2018.11.20 21:56