Rekordokban úszva

Publikálás dátuma
2016.05.24. 07:50
A győztes magyar úszócsapat FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Minden idők legjobb Európa-bajnoki szereplését produkálta a magyar úszóválogatott Londonban. Hazánk tíz arany- négy ezüst- és öt bronzéremmel zárta a kontinensviadalt, ezzel pedig az éremtáblázat élén végzett, megelőzve a házigazda briteket és az olaszokat.

„Hogy mennyi aranyat várok? Ez nehéz ügy, ugyanis, ha eggyel kevesebbet mondok, akkor alábecsülöm, ha kettővel többet, akkor pedig csalódásként könyvelik majd el a kontinensviadalt. Ettől függetlenül úgy gondolom, négy-hat arany realitásnak tűnik" – fogalmazott lapunknak elutazás előtt Hargitay András szövetségi kapitány.

A korábbi világ és Európa-bajnok úszó szerencsére alábecsülte a nemesfém halmozást, ugyanis a magyar válogatott minden várakozást felülmúlva tíz arany- négy ezüst- és öt bronzéremmel zárta a kontinensviadalt, ezzel túlszárnyalta az eddigi csúcsot, a debreceni Eb-n elért kilenc első-, tíz második- és négy harmadik helyet. Mondani sem kell, a brit fővárosban hazánk nyerte a nemzetek versenyét is, az éremtáblán olyan országokat előztünk meg, mint a házigazda britek, vagy az olaszok.

Ám nemcsak válogatottszinten nyújtottunk kimagasló teljesítményt, hanem egyénileg is. Az egész Európa-bajnokság legeredményesebb női úszója Hosszú Katinka lett öt éremmel (négy arany, egy ezüst). Az Iron Lady egy medállal gyűjtött többet, mint a négy diadalig jutó Kapás Boglárka. A férfiak is sziporkáztak, Cseh László 100 és 200 méter pillangón csapott az első helyen a célba, míg 50 méter pillangón ezüstöt, a 400x100 vegyesváltó tagjaként pedig bronzérmet szerzett, így pályafutása során már 69-szer állhatott dobogón nagy világversenyen, amihez foghatót férfiúszó még nem produkált az európai úszósport történetében.

„Voltak realitások, és voltak meglepetések – mondta a honi szövetségnek Hargitay. – Nem számoltunk a 4x100 méteres vegyes vegyesváltó bronzérmével, 4x200 méteres női gyorsváltó győzelmével, Szilágyi Liliána 200 méter pillangón elért második, vagy a 4x100 méteres férfi vegyesváltó harmadik helyével. Benne volt ez a mennyiség a zsákban, csak ki kellett halászni. Ugyanakkor elhagytunk érmeket is, s nemcsak Gyurta Dánielre gondolok, Cseh László címvédőként a legjobb előfutamban elért eredménnyel lépett vissza a 200 méter vegyes elődöntője előtt. Úgy gondolom, ez egy reális kép a magyar úszósport Európában betöltött szerepéről.”

A kapitány hangsúlyozta: erős olimpiai szereplést is előre vetíthet ez a mostani siker, s nem titok, hogy elsősorban Hosszú Katinkától, Cseh Lászlótól, Verrasztó Dávidtól és Gyurta Dánieltől várnak kiemelkedő eredményeket Rióban. Azt is hozzátette a szakember, hogy ahogyan a brit fővárosban, úgy Brazíliában is lehetnek meglepetések. Utóbbi kapcsán kiemelte a 4x200 méteres női gyorsváltót, amelynek „nagyon jó ideje van”.

Fürjes: költségkereten belül elkészül a Dagály
Az előzetesen tervezett költségek túllépése nélkül, határidőre, vagy még a határidő előtt kész lehet a 2017-es budapesti vizes-világbajnokságnak otthont adó Dagály Úszóaréna - mondta Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos tegnap, a létesítményben megtartott helyszínbejáráson. Fürjes tájékoztatása szerint az úszóaréna 28 ezer négyzetméternyi, 50 méter magas, 10 darab tízemeletes épülettel megegyező nagyságú lesz, az alapozáshoz 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, az épületet mintegy 2400, 13 méter mélyre lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja. A kormánybiztos jelezte, hogy a Dagály strand az építkezés ideje alatt nyitva tart, ősszel viszont bezárja a kapuit, mert szintén megújul.
Fürjes hangsúlyozta: a beruházás egy komplex városfejlesztési program része, a környező utak is megújulnak, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között, továbbá a tömegközlekedés is egyszerűsödik. Elkészült egy új árvízvédelmi gát is, amely egy kilométer hosszan védi a városnak ezt a szakaszát.

Szerző

Németh Krisztián: el kell hinnünk, hogy van esélyünk

Németh Krisztián, a magyar labdarúgó-válogatott támadója szerint el kell hinniük, hogy van esélyük a jó szereplésre a június 10-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokságon.

A 27 éves játékos a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapjának adott terjedelmes interjúban felidézte, hogy a novemberi pótselejtezőben kettős győzelemmel múlták felül Norvégiát. "Két döntő meccset játszottunk, és minden tökéletesen alakult. A családtagjaink ott ültek a lelátón, a szurkolók pedig fantasztikusak voltak. A következő napokban éreztük, hogy valami különlegeset tettünk, de azután már a felkészülésre összpontosítottunk" - mondta Németh Krisztián.

A katari al-Garafa SC labdarúgója úgy fogalmazott: készen állnak, hogy meglepetést szerezzenek Franciaországban. "Nagyon várjuk a kezdést, és érezzük, hogy az egész ország velünk van. Az Európa-bajnokság fontos számunkra, mert hosszú idő telt el, amióta a magyar válogatott legutóbb részt vehetett a tornán, ezért jó felkészülésre van szükségünk. Tele vagyunk reménnyel, és azt hiszem, tökéletesen, sőt még annál is jobban felkészültek leszünk. Jó csapatunk van, az edzőnk pedig minden információt megad majd az ellenfelekről".

A cikk szerzője kiemelte, hogy a szakértők nem tartják esélyesnek a magyar válogatottat a továbbjutásra. "Hinnünk kell benne, hogy sikerülhet, mert megérdemeltük a kijutást. Kétszer megvertük Norvégiát, ezért el kell hinnünk, hogy van esélyünk. Ha pedig van hitünk, képesek lehetünk meccseket nyerni és pontokat szerezni" - vélekedett Németh.

Az Elefántcsontpart elleni, pénteki felkészülési mérkőzést (0-0) sérülés miatt kihagyó labdarúgó hozzátette: "Erős ellenfelek vannak a csoportunkban. Úgy hiszem, Ausztria is van olyan jó, mint Portugália. Kiváló játékosai vannak, nehéz lesz ellene játszani. Kellően felkészülünk az osztrákokból, és ugyanezt tesszük Izland és Portugália esetében is."

A magyar válogatott 1964-es Európa-bajnoki bronzérmének, illetve 1972-es negyedik helyezésének említésére Németh úgy reagált: Puskás Ferencéket sosem fogják felülmúlni, de megmutathatják, mit tudnak, és jó eredményekkel örvendeztethetik meg a szurkolóikat, akik mindig mögöttük állnak. "A jelenlegi keretünkben a tapasztalt és a fiatal játékosok kiváló egységet alkotnak, a következő célunk pedig a világbajnoki kvalifikáció lesz. Nehéz selejtezőcsoportban vagyunk, ráadásul csak egy csapat juthat tovább egyenes ágon. Jól akarunk teljesíteni, ez lebeg a szemünk előtt amint véget ér az Európa-bajnokság".
A magyar válogatott 44 év után szerepel ismét az Eb-n: június 14-én Ausztria ellen kezd Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izlanddal találkozik, végül 22-én Lyonban Portugáliával csap össze. A 2018-as oroszországi vb selejtezősorozatában Portugáliával, Svájccal, a Feröer-szigetekkel, Lettországgal és Andorrával találkozik Bernd Storck szövetségi kapitány együttese.

Szerző

Női foci - Bajnok a Fradi

 A Ferencváros 3-1-re nyert az MTK vendégeként hétfőn a női labdarúgó NB I döntőjének második mérkőzésén, így 2-0-ás összesítéssel megvédte címét.

A Magyar Kupában is címvédő FTC a nigériai válogatott Ebere Orji, valamint Kocsán Petra góljával a 26. percben már 2-0-ra vezetett. Csigi Eszter találatára a 67. percben még Nagy Lilla válaszolt, az MTK tovább már nem tudta csökkenteni hátrányát.

Eredmény, döntő, 2. mérkőzés:

MTK Hungária FC-Ferencvárosi TC 1-3 (0-2)
Az egyik csapat második győzelméig tartó párharc végeredménye: 2-0 a Ferencváros javára.

Szerző