Előfizetés

Háború várható Brüsszellel földügyben

Újabb szakaszba lépett a Magyarország ellen 2015 elején indított kötelezettségszegési eljárás, ami a külföldiek földvásárlását korlátozó szabályok miatt indult. 

Az Európai Bizottság (EB) azt sérelmezi, hogy a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2014-es lejárta után ezek az országok olyan új törvényeket fogadtak el a mezőgazdasági földterület megszerzéséről, amelyeknek egyes rendelkezései a letelepedési szabadság és a tőke szabad áramlásának korlátozásaként értelmezhetőek, ez pedig a határon átnyúló beruházások csökkenését okozhatja.

A brüsszeli testület Bulgáriának, Magyarországnak, Lettországnak, Litvániának és Szlovákiának küldött úgynevezett indokolással ellátott véleményt csütörtökön. A Bizottság hivatalosan felszólította Magyarországot, hogy módosítsa a mezőgazdasági földterület megszerzésére vonatkozó jogszabályait.

Brüsszel úgy véli, a magyarországi rendszer nagyon korlátozó, teljes mértékben megtiltja a jogi személyek földtulajdonszerzését, valamint kötelezi a vásárlót arra, hogy saját maga gazdálkodjon a földterületen. Emellett csak az juthat földhöz, aki mezőgazdasági termelőnek minősül.

A korlátozások némelyike megindokolható, mivel ezek célja a spekulatív felvásárlások megakadályozása, illetve a tervezési célok és a vidékfejlesztési politika elősegítése - véli az EB. Ugyanakkor a jogszerűség érdekében a korlátozásoknak arányosaknak és megkülönböztetésmentesnek kell lenniük és nem vezethetnek más uniós polgárok hátrányos megkülönböztetéséhez.

Amennyiben Magyarország, Bulgária, Lettország, Litvánia és Szlovákia két hónapon belül sem hozza összhangba nemzeti jogszabályait az uniós joggal, a Bizottság határozhat az említett tagállamok ügyének az Európai Unió Bírósága elé terjesztéséről. Lázár János a Miniszterelnökség vezetője a tegnapi kormányinfón úgy nyilatkozott: a magyar és a brüsszeli álláspont távol áll egymástól, mert a magyar törvényhozás úgy döntött, külföldiek és gazdasági társaságok nem vehetnek földet Magyarországon. Ebben a kérdésben nagy vita, háború lesz - fogalmazott.

Gyereknapon is lesz Mikulásgyár

A Mikulásgyár idén a melegebb időszakokban is működteti adománygyűjtő üzemét. A gyereknaphoz kapcsolódva most hétvégén (május 28-án és 29-én 10 és 18 óra között) a Millenáris Parkban nyitnak ki, ide várják az adományokat.

A karitatív akció keretében elsősorban tartós élelmiszereket várnak, de tisztító- és tisztálkodási szereket, valamint jó minőségű játékokat is átvesznek az önkéntesek. Zsolnai Endre, a karitatív akció szervezője szerint minden gyermek számára arra lenne szükség, hogy olyan élelmiszerekhez jusson, amelyek vitaminokban és tápanyagokban gazdagok.

Különösen fontos lenne ez a szegényebb családokban élő gyermekeknek, ahol az egészséges étkezés megoldása problémát jelent. Az adományozóktól most azt kéri a Mikulásgyár, hozzanak dobozos gyümölcsleveket is.

Barhesz Akadémia a Madách téren

Publikálás dátuma
2016.05.27. 07:18
Fotó: Tóth Gergő
Újabb különleges kóser fesztivált rendezett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a belváros szívében, a Madách téren. 

A „MEGA Barhesz Akadémia” névre keresztelt rendezvény középpontjában ezúttal a zsidó gasztronómia egyik legnépszerűbb fogása, a kóser barhesz állt. A kóser kalács sütése és közös kóstolója mellett koncertek, változatos kulturális műsorok, kirakodóvásár és gyermekprogramok várták a különleges kulináris élmények kedvelőit.

A gasztroélményt a Fröhlich cukrászda, a Semes pékség, a Kóser Piac, a Tel Aviv kávéház, és Kérdezd a rabbit! stand tette teljesebbé a történelmi zsidónegyedben.