Dobogóra állna Rióban is Kovács

Publikálás dátuma
2016.06.01 07:53
Kovács Sarolta mentálisan is készül Rióra FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Fotó: /
Tizenkét év után lett ismét női öttusa-világbajnoka hazánknak, miután Kovács Sarolta aranyérmet szerzett a moszkvai seregszemlén. Az Alba Volán sportolója nemcsak egyéniben, hanem Földházi Zsófiával és Alekszejev Tamarával csapatban is csúcsra ért. A fiatal versenyző lapunknak beszélt a riói olimpiáról, a sérüléséről, no és persze a vb utáni ünneplésről.

- A 2004-es moszkvai világbajnokságon Vörös Zsuzsanna, míg idén az orosz fővárosban ön diadalmaskodott. Már a második számnál az élre állt, s nem engedte ki a kezéből a győzelmet. Úgy kelt fel reggel, hogy érezte: ma senki nem állíthatja meg?

- Azt éreztem, jó formában vagyok, arra viszont nem számítottam, hogy ennyire megy majd. Őszintén mondom, magamat is megleptem. Amikor az élre álltam, csak a következő számra koncentráltam, s szerencsére a lovaglás is jól sikerült. A kombinált számot, vagyis a lövészetekkel megszakított 4x800 méteres futást már nagyon vártam, ez volt a különbség a 2011-es moszkvai vb-ezüstérmemhez képest. Akkor is az élről indultam, de féltem, hogy utolérnek. Most nem gondoltam semmi másra csak a győzelemre. Úgy voltam vele, ha megelőznek, majd visszaveszem a vezetést.

- Moszkvában más a levegő, hogy az orosz fővárosban mindig remekel?

- Nagyon szeretek Moszkvában versenyezni. Öt évvel ezelőtt is dobogón álltam, s az elmúlt években több versenyen is érmet szereztem az orosz fővárosban. Az edzőm is úgy köszönt el tőlem, hogy csak a szokásos moszkvai teljesítményt szeretné látni.

- Márciusban lágyéki sérvműtéten esett át. A kényszerpihenő ekkora lökést adott?

- A felkészülésem nagyon jól sikerült a télen. Természetesen egy sérülés megakasztja az embert, ám nem kihagyásként fogtam fel, hanem szabadságként. Amúgy is szerettem volna egy hetet pihenni a hosszabb és erőteljesebb felkészülés előtt. Szerencsére másfél hét kihagyás után újra tudtam edzeni, úgyhogy nagyon gyorsan gyógyultam.

- Vörös Zsuzsanna 2004-ben szintén Moszkvában ért fel a csúcsra, majd az athéni olimpián is diadalmaskodott. Hasonlóra számíthatunk öntől is?

- Nagyon örülnék neki, de nem lesz egyszerű. Az év legfontosabb versenye, minden sportoló augusztusra időzíti a csúcsformáját. Szerencsére rengeteg támogatást kapok a klubomtól. Elsősorban Vörös Zsuzsannát emelném ki. Az olimpiai bajnoknő segít feldolgozni a világbajnoki aranyat, valamint tanácsokkal lát el, hogy az ötkarikás játékokra minél jobb állapotban legyek. Nyomás biztos lesz rajtam, de ebből is erőt szeretnék majd meríteni.

- Milyen tanácsácsokkal látta el önt Vörös Zsuzsanna?

- Még túl sokat nem tudtunk beszélgetni a győzelmem óta, ugyanis folyamatosan jövök-megyek. A héten azonban biztos sort kerítünk rá. A moszkvai siker után Zsuzsa volt az első, akivel beszéltem. Mondta: nagyon boldog, s büszke rám. Ő tudta, bennem van az a teljesítmény, amivel világbajnokká válhatok, csak eddig nem jött ki a lépés. Ám azt hozzátette, most jön csak az igazán nehéz feladat, de Zsuzsa, a klub és az önkormányzat is megad minden segítséget, hogy Rióban is a csúcsra jussak. Mentálisan kell rendben lennem, éppen ezért segíti már több éve egy pszichológus a felkészülésemet.

- A 2011-es világbajnokságon ezüstérmet szerzett, majd rá egy évre, a londoni olimpián 33. lett. Mi hiányzott a brit fővárosban?

- Londonban még csak 21 éves voltam, most pedig 25. Az elmúlt négy évben rengeteget értem, fejlődtem és változtam. Másképp gondolkozom, és máshogy készülök fel egy-egy világversenyre. Jobban el tudom viselni a nyomást. Nagyon várom az olimpiát, hogy bizonyítsak magamnak. Úgy érzem, ez a négy év megerősített. Az elmúlt években több műtéten is átestem, s volt olyan periódusa az életemnek, amikor elszontyolodtam. Nem volt jó érzés, de visszagondolva kellettek ezek a dolgok, hogy megedződjek.

- Említette, hogy másképp készült fel, mint négy éve. Min változtatott?

- A téli felkészülés során a futásra fektettem nagyobb hangsúlyt, s a fizikai felkészülés mellett több energiát fordítok a mentális tréningekre. Az olimpián már nem szeretnék megilletődve rajthoz állni, mint 2012-ben.

- A vb-győzelme után volt nagy ünneplés?

- Persze, de a java még hátra van. Már Oroszországban koccintottunk az edzőkkel, és a lányokkal, hiszen megünnepeltük a csapatvilágbajnoki címünket is. Itthon az egyesületemben is volt köszöntés. A teljes válogatottal pedig ma és a hétvégén ünneplünk.

Maximális létszám az olimpián
Földházi Zsófia és Marosi Ádám biztosan riói kvótához jut az öttusázók olimpiai ranglistájáról, így meglesz az előzetesen tervezett maximális kvalifikáció, mivel Kovás Sarolta és Kasza Róbert már tavaly nevezhetővé vált a nyári játékokra. A 36-36 fős ötkarikás mezőnyt a mától érvényes ranglistáról töltik majd fel. Ezen Földházi a harmadik helyen áll, de előtte két közvetlen kvótás szerepel, míg Marosi az ötödik úgy, hogy az előtte lévők közül ketten már kvótát szereztek. A kvalifikációs kiírás szerint a ranglistáról legalább hat-hat versenyzőnek kell az olimpiai mezőnybe kerülnie, de mivel egyes kvótahelyeket menet közben nem használtak fel, ennél mindkét nemnél várhatóan többen válnak innen indíthatóvá.
A magyar szövetség (MÖSZ) várakozása szerint Alekszejev Tamara és Demeter Bence is rendelkezik majd jogosultsággal, de őket a ranglistán már harmadikként veszik majd figyelembe. Egy országból nemenként két öttusázó nevezhető az olimpiára. A MÖSZ - Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány tájékoztatása szerint - azután, hogy megkapja a hivatalos listákat napokon belül állást foglal, majd megteszi a javaslatát a Magyar Olimpiai Bizottságnak.

2016.06.01 07:53

26 évet késtek idén a repülőgépek

Publikálás dátuma
2018.12.12 15:42
Illusztráció
Fotó: Pixabay/
Október végéig 14 millió perc, azaz 26 év volt az európai légi járatok összesített késése - mondta Alexandre de Juniac, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elnök-vezérigazgatója.
Össze kell kapnia magát Európában a légiközlekedési iparágnak, mert az idei nyár katasztrófa volt
- fogalmazott a szervezet vezetője a Genfben tartott konferencián.
Az adatok szerint október végéig a járatok összesített késése 14 millió perc volt, ami 26 évet tesz ki, ami 53 százalékkal több, mint a tavalyi szint. Alexandre de Juniac hozzátette, ez nemcsak európai probléma, Kínában és a Perzsa-öbölben is képtelenek lépést tartani a forgalom bővülésével a repülőterek és a légiforgalmi-irányító szolgálatok - írta az Airportal.
A IATA kutatása szerint az utasok 70 százaléka túlzsúfoltnak érzi a repülőtereket, a szervezet elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy például Sao Paulóban, New Yorkban, Frankfurtban, Londonban, Lagosban, Addis Abbabában, Bangkokban és Sydney-ben sem éri el a repülőtéri kapacitás a szükséges szintet. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség javaslata szerint a légikikötők folyamatos fejlesztése mellett a megoldás a résidők jobb kihasználása, az üzemelés digitalizációja, és a privatizáció lassítása lenne.
2018.12.12 15:42

Porosenko üzent Putyinnak: a kercsi incidens nem vicc, hanem háború

Publikálás dátuma
2018.12.12 14:12
Petro Porosenko ukrán elnök (szemben)
Fotó: AFP/
Orosz reguláris erők csaptak le az ukrán katonákra, és ezt bármikor megtehetik a szárazföldön is -mondta az ukrán elnök.
Petro Porosenko ukrán elnök a Fox News amerikai televíziónak adott interjújában Vlagyimir Putyin elnöknek azt üzente, hogy az ukrán haditengerészek ellen a Kercsi-szoros közelében végrehajtott orosz támadás nem egy szimpla határincidens volt, miként azt Moszkva igyekszik beállítani, hanem háborús cselekmény. Putyin úr! Ez agressziós cselekmény! Putyin úr! Ez háború! Ez nem vicc, nem incidens és nem válság. Mert az önök reguláris katonai erői orosz zászló alatt támadást hajtottak végre ukrán hadihajók ellen. Erre nincs más magyarázat" - szögezte le Porosenko az interjúban, amelyet közzétett Facebook-oldalán. 
Utalást tett az orosz fél cselekményét elítélő nemzetközi visszhangra, hozzátéve, hogy „ezek azonban csak szavak, nekünk viszont tettekre van szükségünk”.  Ismételten hangsúlyozta: nem zárható ki annak lehetősége, hogy Oroszország bármely pillanatban szárazföldi műveletet indítson Ukrajna ellen. Ezzel összefüggésben sürgette a katonai-műszaki együttműködés javítását, beléértve az élet kioltására is alkalmas védelmi fegyverek szállítását Ukrajnának. 

Nemzetközi vizek, orosz agresszió

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított - emlékeztet az MTI.
 Kijev szerint az ukrán hajók előre jelezték áthaladási szándékukat a Kercsi-szoroson, ezért az orosz fél indokolatlanul nyitott rájuk tüzet - ráadásul nemzetközi vizeken a már Odessza felé visszafordult hajóikra - megsértve ezzel az ENSZ tengerjogi egyezményét, valamint az Azovi-tenger és a Kercsi-szoros közös használatáról szóló kétoldalú megállapodást is. Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán járművek megsértették Oroszország területi vizeit, és a figyelmeztető lövéseket is semmibe véve a Kercsi-szoros felé haladtak, amelyen az áthajózást Moszkva engedélyhez köti. Orosz állítás szerint az ukrán hajók vették elsőként célba az orosz parti őrség járműveit. 
 Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette, és Ukrajna tíz megyéjében 30 napra - december 26-ig - hadiállapotot vezettek be, ami a rendkívüli állapot egy formája.    A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta meg Oroszországot, önmérsékletre intette mindkét országot, és követelte az ukrán tengerészek elengedését.
2018.12.12 14:12