Városliget, fakivágások - Tiltakozásba fulladt a Fővárosi Közgyűlés

Publikálás dátuma
2016.06.08. 12:00
Forrás: Facebook/Ligetvédők
A Ligetvédők nevű civil mozgalom tiltakozó akciója zavarta meg a Fővárosi Közgyűlés mai ülését, akik szerint a budapesti városvezetés legalább kétezer fa kivágását tervezi a közeljövőben, ez pedig környezeti katasztrófával ér fel. Az aktivisták egy városligeti levegővel teli befőttesüveget is átnyújtottak jelképesen Tarlós István főpolgármesternek és a jelen lévő képviselőknek, akik ezután a 2017-es vizes vb-hez szükséges fejlesztésekről, a 3-as metró pótlásának megoldásáról és az Alstrom-üggyel kapcsolatban is döntést hoztak.

A Fővárosi Közgyűlés két csoport csendes tiltakozása mellett kezdte meg munkáját. A Ligetvédők aktivistái egy "A belenyugvás a legnagyobb ellenségünk" feliratú molinót, a CivilZugló Egyesület képviselői pedig egy "Nem kellenek monstrumok a Városligetbe!" tartalmú transzparenst feszítettek ki az ülésterem két oldalán. Csák Gergely elmondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Városligetben 600-800, a Római-parton 1100, az Orczy-kertben pedig 300 fát terveznek kivágni.

A Ligetvédők képviselői a közgyűlés ülését megelőzően a Városliget levegőjét tartalmazó befőttesüvegeket osztottak ki a képviselőknek. Csák Gergely elmondta, ezzel arra a tűrhetetlen helyzetre kívánják felhívni a figyelmet, hogy a főváros levegőjének romlása miatt egyre többen betegszenek és halnak meg Budapesten.  

Az aktivisták egy városligeti levegővel teli befőttesüveget adtak át a képviselőknek, köztük Tarlós Istvánnak. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az aktivisták egy városligeti levegővel teli befőttesüveget adtak át a képviselőknek, köztük Tarlós Istvánnak. MTI Fotó: Illyés Tibor

Várnai László, a CivilZugló Egyesület képviselője szintén újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, korábban 20 ezer aláírást adtak át a fővárosnak arról, hogy az ott élők nem szeretnék a Városligetbe tervezett beruházást. Egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka nem akar új épületeket a ligetbe - emelte ki, majd hozzátette, 200 milliárd forintos építkezés helyett 1-2 milliárd forintból kellene rendbe tenni a parkot, fák kivágása helyett pedig a városból hiányzó növényeket kellene pótolni.

Ezt követően Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi képviselője arról beszélt, hogy az Orczy-kertbe tervezett beruházás és fakivágás ellen tiltakozó 400 aláírást adott át Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnoknak, a VIII. kerület polgármesterének, aki arról tájékoztatta, közmeghallgatást terveznek a beruházásról, ahol majd válaszokat kaphatnak a tiltakozók.

Folytatódtak a fakivágások
Hétfőn a Greenpeace szervezett flashmobot a budapesti fák megóvásáért a Keleti pályaudvaron. A mintegy ötperces villámeseményen a környezetvédők a római-parti, a városligeti és az Orczy-kerti tervezett vagy már megkezdett fapusztításokra hívták fel a fővárosiak figyelmét. Eközben hétfőn az Orczy-kertben már folytatódott a fák irtása, annak ellenére, hogy Horváth József, az NKE főtitkára egy hónapja ígéretet tett arra, hogy amíg az eddigi terveket felül nem vizsgálják, egyetlen fát sem vágnak ki, és a fejleményekről a helyi lakosokkal is egyeztetni fognak.


3-as metró

Szolgáltatás megrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. A döntés értelmében a Budapesti Közlekedési Központ feltételes közbeszerzési eljárást indít a szolgáltatás megrendelésre.  Ha a kormány részéről nem születik támogató döntés a kijelölt határidőig akkor új, lengyel Solaris buszokat vesznek majd. Tarlós István a napirend vitájában közölte: a döntés néhány hónapos csúszást okoz a 3-as metróvonal felújítási munkálatainak megkezdésében, és valószínű, hogy 2019 nyarára nem fejeződik be a beruházás. Az eredeti tervek novemberi kezdéssel számoltak.

300 millió zöldfelületre

Kocsis Máté és Tarlós István főpolgármester. MTI Fotó: Illyés Tibor

Kocsis Máté és Tarlós István főpolgármester. MTI Fotó: Illyés Tibor

Több mint háromszáz millió forintot fordít idén Budapest zöldfelületi fejlesztésekre - döntöttek a képviselők. A Népliget területén lévő Vajda Péter utca mentén a sportpályák közelében lévő, jelenleg elhagyatott zöldfelületet felújítására 50 millió forintot szánnak. Pihenő és rekreációs kert, játszótérszigetek, valamint fitneszpark kialakítását is tervezik. A Gellérthegyen lévő úgynevezett csúszdás játszóteret 200 millió forintból újíthatják meg. A XI. kerületi Feneketlen tó melletti játszótér fejlesztésére 15 millió forintot fordítanak. A VIII. kerületi Krúdy Gyula utca és a József körút sarkán lévő park felújítására 24 millió forintot szánnak. Ugyancsak ekkora összegből újítják meg XIII. kerületi József Attila Színház előtti területet: utcabútorokat helyeznek majd ki és fákat is ültetnek. A fejlesztésekről 23 igen szavazattal, 4 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés.

Vizes vb

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges fejlesztésekről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A testület - 23 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett - jóváhagyta a fejlesztésekhez szükséges, a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti támogatási szerződés megkötését. A kormány korábban döntött arról, hogy a világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi fejlesztések megvalósításához vissza nem térítendő támogatást nyújt. A kormány által támogatott projektelemek megvalósításának tervezett összköltsége 9 milliárd 301 millió forint. A kapcsolódó kormányzati támogatás 8 milliárd 224 millió, a fővárosi önrész 1 milliárd 77 millió forint. A támogatott projektelemek között szerepel a Népfürdő utca - Vizafogó utca felújítása, gyalogos híd létesítése a Rákos-patakon, a Pesti alsó rakpart megújítása, gyalogos-kerékpáros útvonal kiépítése, valamint a Margitsziget környezetfejlesztési feladatai.

Alstom-ügy

egválasztották az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság tagjait, a testületnek az év végéig kell jelentést tennie a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében. A bizottság elnöke Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere lett, a bizottság további két tagja Orbán Gyöngyi (Fidesz-KDNP) és Geiger Ferenc (civil szervezetek), Soroksár polgármestere. A testület erről 28 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett döntött. A Fővárosi Közgyűlés május 12-ei rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására háromtagú ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre.

Szerző
Frissítve: 2016.06.08. 16:23

Polgármestert választanak Vaspörben

Polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak vasárnap a Zala megyei Vaspörben, miután márciusban feloszlatta magát a képviselő-testület.

Kovács Gyula, a település jegyzője szerdán elmondta: a polgármesteri posztra hárman pályáznak: Gecseg Ferencné Hocker Mária és Németh Noémi Judit függetlenként, Takács András János pedig a Magyar Munkáspárt támogatottjaként. A polgármesteren kívül négyfős képviselő-testületbe 13-an szeretnének bekerülni, a polgármesterként is induló munkáspárti jelöltön kívül mindenki más függetlenként méreti meg magát.

A település névjegyzékében 327-en szerepelnek, ők két szavazókörben adhatják le vasárnap a voksaikat - tette még hozzá a jegyző. A vaspöri képviselő-testület március elején döntött az önfeloszlatás mellett. A Zalai Hírlapnak akkor Horváth László (független) polgármester azt mondta: a többség szerint nem voltak meg a feltételek a közös munkához.

Szerző

Aigner lánya cáfol - Álhírek terjedtek az elhunyt időjósról

Publikálás dátuma
2016.06.08. 11:19
Fotó: Népszava
A tra­gi­kus hir­te­len­ség­gel el­hunyt me­te­o­ro­ló­gus idő­seb­bik lánya cá­folta azo­kat a plety­ká­kat, amik el­ter­jed­tek ap­já­ról a ha­lá­lát kö­ve­tően. Aigner Lucia a Mokkában úgy nyilatkozott, hogy nem volt agyműtétje, sem agyi érműtétje édesapjának. A Blikk közben azt írta, hogy boncolás deríti majd ki, mi okozta a népszerű időjós halálát.

A Blikk tegnap írta, hogy a meteorológus tavasszal agyérműtéten esett át, amely után felépült, és bizakodva tekintett a jövőbe. Halálának semmi előjele nem volt, a hetvenedik születésnapján is remekül érezte magát ismerősei körében.

Ezt részben cáfolta Aigner Lucia, aki a Mokkának azt mondta: "A hírek, amik elterjedtek a sajtóban, nem történtek meg. Volt egy részletes kivizsgáláson, és volt egy kisebb orvosi probléma, amit sikerült megoldaniuk. Szinte már meg is feledkeztünk róla. Teljesen felépült belőle. Még az orvos is azt mondta, bárcsak minden hetven- éves ember ilyen eredményekkel rendelkezne, akkor nem lenne probléma"nyilatkozta az elhunyt időjós lánya.

Egyes lapok egyenesen azt állították, hogy agyi érműtétet hajtottak végre Aigneren néhány hónappal ezelőtt, és ez a beavatkozás esetleg összefüggésben lehet a hirtelen elvesztésével.

A Blikk jelenlegi információi szerint - annak ellenére, hogy több hírportál tegnap már úgy tálalta a bulvárlap agyműtétről szóló értesülését, hogy "kiderült, mi okozta az időjós halálát" - boncolás után tudják csak megállapítani, miiért állt le Aigner szíve. Lánya annyit mondott: Szeretnénk tudni, melyik szerve idézte elő ezt a tragédiát, mindannyian megkönnyebbülnénk. Várunk és bízunk abban, hogy hamarosan örök nyugalomra helyezhetjük - nyilatkozta Lucia a lapnak.

Szerző
Témák
Aigner Szilárd