Keveri a kormány a béremelési paklit

Publikálás dátuma
2016.06.23 20:58
Felhívás szerdán Budaörsön FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Miniszterelnökség hajlandó tárgyalni az önkormányzati szövetségek és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) közös javaslatáról, ami a helyi hivatalok munkatársainak jogállását, előmeneteli és illetményrendszerét szabályozza. A tervet július 15-ig kell letenniük Lázár János asztalára.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy kész az egyeztetésre az önkormányzati béremelésnek egy olyan tervezetéről, amely megegyezik a járási és fővárosi kerületi hivatalok, valamint a megyei kormányhivatalok munkatársaira, vagyis az állami köztisztviselőkre kidolgozott sávos béremelési és előmeneteli rendszer logikájával. Lázár János elmondása szerint ő már az elmúlt napokban megkezdte az egyeztetéseket a javaslat irányáról több önkormányzati vezetővel. Név szerint Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét, Kaposvár polgármesterét és Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) vezetőjét, Tab polgármesterét említette.

A Népszava érdeklődésére utóbbi megerősítette a tárgyalás hírét, hozzátéve, hogy az Önkormányzatok Nemzeti Tanácsa önkormányzati oldalát képviselő Elnökök Tanácsának vezetőjeként neki van felhatalmazása a munka megszervezésére. Annyiban egyszerűnek látszik a feladat, hogy a szakszervezettel együttműködve már elkészült egy szövegjavaslat, amelyet ezekben a napokban véleményeznek az önkormányzatok és a tervezett menetrend szerint július 12-én a nyolc önkormányzati szövetség vezetője, kiegészülve az MKKSZ elnökével, az összegyűlő módosító javaslatok értékelése után véglegesítheti a tervezetet.

A települések azt szeretnék elérni, hogy az állam finanszírozza az önkormányzati köztisztviselők béremelését, csakhogy az utóbbi hetekben épp a kancelláriaminiszter üzente a 37 ezer önkormányzati köztisztviselő fizetésének rendezését követelőknek, hogy a helyi hivatalokban helyi szinten kell megoldani a béremelést. Ezért aztán a tárgyalási nyitottság ellenére sem lehetnek biztosak a települések abban, hogy pénzt is kapnak a szépen kidolgozott előmeneteli rendszer elfogadása mellé. Lapunknak ezért Schmidt Jenő úgy fogalmazott: ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a települések oldják meg saját munkatársaik béremelését, akkor azt fogják kérni: az állam adja vissza az utóbbi években fokozatosan elvont adóbevételeket a községeknek és városoknak, a hivatalnokokat sorolják át a Munka Törvénykönyve hatálya alá, hogy megfelelő fedezet mellett mindenhol megegyezhessenek velük az illetményük mértékéről. Ez azonban csak végső megoldás lehet – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke.

Közben a kormány tudatosan keveri az állami köztisztviselők béremelésének kártyáit a háttérintézmények felszámolásának hamarosan beinduló lépéseivel. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Magyar Idők kormányzati napilapon keresztül üzent a közszféra dolgozóinak: „béremelésre fordítja az állam a minisztériumi háttérintézmények átalakításának köszönhetően megtakarított több milliárd forintot”. Csepreghy Nándor a középfokú végzettségű ügyintézőknek és ügykezelőknek 50-70 százalékos emelést ígért azon a pénzen, amit a kirúgásra ítélt társaikon megspórolnak.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) sem kezdődtek még el a jövő évi bértárgyalások, sőt már a testület összehívása is túl komoly kihívás az állami szervezőknek, akik többszöri halasztás után a héten körbetelefonálták a munkaadók és munkavállalók szervezeteit: lehet, hogy hétfőn a miniszterelnök és Varga Mihály részvételével mégis tárgyalhatnak a kormányzati tervekről. Szakszervezeti forrásaink szerint azonban konkrét időpont most sem hangzott el, így az érintettek nem is vették komolyan a meghívást.

Kiemelték a budafoki bombákat

Publikálás dátuma
2019.03.23 15:27

Fotó: Facebook/ Mh. 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hajóról, csörlőkkel emelték ki a vízből tonnás súlyú amerikai bombákat.
Hozzálátott az óriási világháborús bombák kiemeléséhez szombat délután az Mh 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred szakértő csapata: mint Facebook-oldalukon is látható, egy hajóra állított daruról emelték ki az egyenként egytonnás amerikai gyártmányú robbanótesteket.
A műveletet megelőzően egy kilométeres körzetben ürítették ki a környékbeli épületeket – mivel a bombák rosszabb esetben ekkora hatósugárban szórhatnák szét repeszeiket – az evakuálás során pedig mintegy négyezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.
A  két robbanótestet egyébként már tavaly októberben felfedezték, de a rendkívül alacsony, helyenként csupán 45 centis vízállás miatt akkor nem lehetett megoldani kiemelésüket.
Frissítve: 2019.03.23 15:57

Páncélautót küldtek az Iszlám Állam hóhérának tartott férfiért, és Polt személyesen kért nyomozást ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:52
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Embercsempészés miatt ítélték el, végül a legsúlyosabb váddal kellett szembenéznie F. Hasszánnak. A fiatal férfi mindent tagad.
Polt Péter személyesen kért nyomozást a szír férfi, F. Hasszán ellen, akit a Fővárosi Nyomozó azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként kivégzésekben vett részt – tudta meg a Népszava a gyanúsított ügyvédjétől, Kelen Lászlótól. A hatóságokat jócskán megmozgatta az ügy: információink szerint a 27 éves férfit hat TEK-kommandós vitte el talpig fegyverben egy páncélautóval Nyírbátorból, ahol a Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban őrizték, és Budapesten hallgatták ki.
A 27 éves férfit nem sokkal korábban ítélték el korábban embercsempészés miatt – egy barátja feleségét vitte volna illegálisan Magyarországról Franciaországba, amikor december végén Ferihegyen lebuktatták. Felfüggesztett börtönbüntetés terhe miatt akarták kiutasítani az országból, amikor több külföldi terrorelhárító csoport – információink szerint az antwerpeni elhárítás - is jelzést küldött róla a magyar hatóságoknak.
Védencem ellen három pontban nyomoznak: találtak egy felvételt, amin ő – vagy egy rá hasonlító férfi – hangosan élteti az Iszlám Államot; azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában; végül hamis iratok használatával is meggyanúsították – sorolta Kelen.
Az ügyvéd hozzátette, a vádhatóság mindhárom pontban csak valószínűsíti a férfi bűnösségét, aki egyébként következetesen tagad minden, ellene felhozott állítást. „Hang és írásszakértő részvételére is szükség lesz ahhoz, hogy kiderüljön, valóban védencem van a képeken, tényleg ő a kivégzések egyik elkövetője”. Kelen szerint sem bizonyított, hogy a szír állampolgárságú, de görög menekültstátusú férfi hamis papírokat használt – az ügyvéd szerint ezt a kormánysajtóban előszeretettel "migráns bankkártyának" nevezett szociális kártyával kapcsolatban vélelmezik; a férfi felesége viszont ugyanilyen papírokkal és kártyával élhet Görögországban.
Kelen László az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, védőként feladata , hogy bízzon védence állításaiban, ha azonban bebizonyosodik, hogy F. Hasszán tényleg bűnös, megérdemeltnek tartaná az akár életfogytiglani börtönbüntetést is. Az ügyvéd szerint azonban több olyan pont is van, ami a szír férfi ártatlanságára utal: F. Hasszán az eljárás során eddig végig következetesen ugyanazt állította, és akkor sem bizonytalanodott el, amikor megtudta: a beismerés esetén jóval enyhébb büntetést kaphat. „A terrorelhárító szolgálatoknak jóval többet ér egy beszédes rab, aki lebuktatja bűntársait és a terrorszervezet bujkáló tagjait, mint akit „csak” leültetnek – védencem ezt is megértette, mégis állította, hogy ártatlan, és bizonyítékot emlegetett, amik alapján nem vehetett részt a 2016-os gyilkosságokban” Az is ellentmondásos, hogy a magyar sajtóban elterjedt, a férfi a szíriai Homsz városában vett részt az Iszlám Állam mészárlásaiban, miközben Homsz 2016-ban már régóta a dzsihadistákkal is szembenálló Aszad-rezsim ellenőrzése alatt állt. 
F. Hasszán következő tárgyalására vasárnap kerül sor, ahol eldől, hogy a csak 72 órán át fenntartható őrizet után kiutasítják vagy le is tartóztatják. Ügyvédje az utóbbit valószínűsíti, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz. 
Annyi azonban biztos, hogy az eset politikai és kommunikációs szempontból úgy jöhet a kormánynak, mint egy falat kenyér: miután a Fideszt, „saját kérésére” felfüggesztették a Néppártban, csak még fontosabbá vált hangoztatni a sokszor ismételt alaptételt – vagyis a bevándorláspárti és bevándorláspárti erők küzdelmét, a migráció veszélyeit. Egy ilyen nyomozás pedig a gyanú megalapozottságától újabb témát, löketet ad bevándorlásról folytatott propagandának.
Frissítve: 2019.03.23 15:36