Keveri a kormány a béremelési paklit

Publikálás dátuma
2016.06.23. 20:58
Felhívás szerdán Budaörsön FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Miniszterelnökség hajlandó tárgyalni az önkormányzati szövetségek és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) közös javaslatáról, ami a helyi hivatalok munkatársainak jogállását, előmeneteli és illetményrendszerét szabályozza. A tervet július 15-ig kell letenniük Lázár János asztalára.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy kész az egyeztetésre az önkormányzati béremelésnek egy olyan tervezetéről, amely megegyezik a járási és fővárosi kerületi hivatalok, valamint a megyei kormányhivatalok munkatársaira, vagyis az állami köztisztviselőkre kidolgozott sávos béremelési és előmeneteli rendszer logikájával. Lázár János elmondása szerint ő már az elmúlt napokban megkezdte az egyeztetéseket a javaslat irányáról több önkormányzati vezetővel. Név szerint Szita Károlyt, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökét, Kaposvár polgármesterét és Schmidt Jenőt, a Települési Önkormányzatok Szövetségének (TÖOSZ) vezetőjét, Tab polgármesterét említette.

A Népszava érdeklődésére utóbbi megerősítette a tárgyalás hírét, hozzátéve, hogy az Önkormányzatok Nemzeti Tanácsa önkormányzati oldalát képviselő Elnökök Tanácsának vezetőjeként neki van felhatalmazása a munka megszervezésére. Annyiban egyszerűnek látszik a feladat, hogy a szakszervezettel együttműködve már elkészült egy szövegjavaslat, amelyet ezekben a napokban véleményeznek az önkormányzatok és a tervezett menetrend szerint július 12-én a nyolc önkormányzati szövetség vezetője, kiegészülve az MKKSZ elnökével, az összegyűlő módosító javaslatok értékelése után véglegesítheti a tervezetet.

A települések azt szeretnék elérni, hogy az állam finanszírozza az önkormányzati köztisztviselők béremelését, csakhogy az utóbbi hetekben épp a kancelláriaminiszter üzente a 37 ezer önkormányzati köztisztviselő fizetésének rendezését követelőknek, hogy a helyi hivatalokban helyi szinten kell megoldani a béremelést. Ezért aztán a tárgyalási nyitottság ellenére sem lehetnek biztosak a települések abban, hogy pénzt is kapnak a szépen kidolgozott előmeneteli rendszer elfogadása mellé. Lapunknak ezért Schmidt Jenő úgy fogalmazott: ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a települések oldják meg saját munkatársaik béremelését, akkor azt fogják kérni: az állam adja vissza az utóbbi években fokozatosan elvont adóbevételeket a községeknek és városoknak, a hivatalnokokat sorolják át a Munka Törvénykönyve hatálya alá, hogy megfelelő fedezet mellett mindenhol megegyezhessenek velük az illetményük mértékéről. Ez azonban csak végső megoldás lehet – hangsúlyozta a TÖOSZ elnöke.

Közben a kormány tudatosan keveri az állami köztisztviselők béremelésének kártyáit a háttérintézmények felszámolásának hamarosan beinduló lépéseivel. A Miniszterelnökség miniszterhelyettese a Magyar Idők kormányzati napilapon keresztül üzent a közszféra dolgozóinak: „béremelésre fordítja az állam a minisztériumi háttérintézmények átalakításának köszönhetően megtakarított több milliárd forintot”. Csepreghy Nándor a középfokú végzettségű ügyintézőknek és ügykezelőknek 50-70 százalékos emelést ígért azon a pénzen, amit a kirúgásra ítélt társaikon megspórolnak.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) sem kezdődtek még el a jövő évi bértárgyalások, sőt már a testület összehívása is túl komoly kihívás az állami szervezőknek, akik többszöri halasztás után a héten körbetelefonálták a munkaadók és munkavállalók szervezeteit: lehet, hogy hétfőn a miniszterelnök és Varga Mihály részvételével mégis tárgyalhatnak a kormányzati tervekről. Szakszervezeti forrásaink szerint azonban konkrét időpont most sem hangzott el, így az érintettek nem is vették komolyan a meghívást.

MSZP: a Fidesz egy tiszteletreméltó szakmai karriert tört meg

Az MSZP szerint a Fidesz egy tiszteletreméltó szakmai karriert tört meg Baka András eltávolításával a Legfelsőbb Bíróság éléről azért, hogy demonstrálja: senkitől nem tűr kritikus véleményt.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes és Bárándy Gergely, a Törvényalkotási bizottság alelnöke, MSZP-s országgyűlési képviselők ezt arra reagálva közölték, hogy csütörtökön másodfokon is elmarasztalta Magyarországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely kimondta, hogy a magyar hatóságok megsértették Baka Andrásnak a véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogát. A volt főbírót az ítélet szerint emberi jogi jogsérelem érte azzal is, ahogyan idő előtt elmozdították állásából.

Baka Andrást hivatástudata, bírói vezetőként nyíltan vállalt szakmai álláspontja miatt távolította el a Fidesz a Legfelsőbb Bíróság éléről, ez a bíróság jogerős ítéletében megállapított tény. A döntés nemcsak erkölcsi elégtétel a korábbi főbírónak, hanem egyben "elmarasztaló ítélet a kétharmados többség visszaélésszerű alkalmazásának tisztességtelen fideszes gyakorlata felett" - írják közleményükben az MSZP-s képviselők. 

Szerző

Városháza: ha a kormány nem dönt pénteken a buszpótlásról, borulhat minden

Ha a kormány pénteken nem hoz döntést a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges buszpótlásról, akkor nagy valószínűséggel nem tarthatóak a fővárosi közgyűlési határozatban foglaltak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal .

A dokumentumban a hivatal  Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. Közölték: Orbán Viktor miniszterelnököt, a kormányfő személyi titkárát, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, továbbá korábban Lázár János államtitkárát értesítették, hogy Tarlós István írásos felhatalmazásával Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes képviseli a fővárost és a főpolgármestert a pénteki kormányülésen.

Lázár János a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kabinet a fővárosi közlekedésfejlesztésről csak Tarlós Istvánnal együtt dönt. A fővárosi buszpótlással összefüggésben egy felvetésre válaszolva úgy felelt: ez a kérdés a tucatnyi fontos kérdés közül egy, a miniszterelnökkel a pénteki napirend kialakítása során figyelembe veszik a főpolgármester érvelését.

A Fővárosi Közgyűlés június 8-i ülésén döntött arról, hogy szolgáltatás-megrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és ezen konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-ig megjelenjen a Magyar Közlönyben. Ha a kormány nem dönt a határidőig, akkor az új buszokat vesznek.

Szerző