Orbán Viktor megszólalt a Brexit, a foci Eb és Spéder kapcsán

Publikálás dátuma
2016.06.24 10:28
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor a brit népszavazás eredményével kapcsolatban szólalt meg péntek reggel a Kossuth Rádióban. Az interjúban elmondta, hogy bár Nagy-Britannia unióban maradása mellett tette le a vokság, nem érte váratlanul a szavazás eredménye, felelős politikusként felkészült erre az eshetőségre is. A kormányfő azt tartja a brit népszavazás legnagyobb tanulságának, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját. A foci Eb-vel kapcsolatban elismerését fejezte ki a magyar válogatottnak, majd megjegyezte, hogy a kormánynak nemzeti ügyként kell kezelnie a sportot, nem szabad engedni, hogy pártpolitikává váljon. A beszélgetésben szóba került még Spéder Zoltán és Rogán Antal ügye is - Portik Tamás vallomása kapcsán.

A kormányfő péntek reggel azt követően nyilatkozott így a rádió 180 perc című műsorában, hogy a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazáson győzött a kilépést pártoló tábor. Orbán Viktor az interjút azzal kezdte, hogy bár az unióban maradás mellett voksolt - még Brexit-ellenes hirdetést is feladott a Daily Mailben -, nem lepődött meg az eredményen, hiszen a piac a mában él, a politika a jövőben, ezért minden felelős vezetőnek, így neki is van elképzelésem arról, hogy mi fog történni.

Kilépnek a britek az EU-ból

A kormányfő szerint elemezni kell, hogy milyen ügyek voltak meghatározóak a brit EU-tagság vitájában. Úgy látja, a döntő erejű kérdés a bevándorlás volt. A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak, hogyan tudják továbbra is saját kezükben tartani az életüket, "hogyan tudják megtartani a szigetüket" - fogalmazott, hozzátéve: úgy tűnik, a britek nem voltak elégedettek azzal a politikával és védelemmel, amit ebben a helyzetben az Európai Unió nyújt.

Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön - hangoztatta. A miniszterelnök azt is mondta: Magyarország azért tagja az uniónak, mert "hiszünk egy erős Európában". De "Európa csak akkor erős, ha az olyan nagy jelentőségű kérdésekre, mint a bevándorlás, olyan válaszokat tud adni, amelyek nem meggyengítik önmagát, hanem megerősítik. Ezeket a válaszokat az EU nem adta meg, sőt ellenkező válaszokat adott" - fogalmazott.

Orbán Viktor közölte, hogy az EU miniszterelnökei folyamatosan egyeztetni fognak a kialakult helyzetről, a V4-es vezetők pedig - telefonon - külön körben is tárgyalnak majd. Megjegyezte, most egy hosszabb jogi folyamat következik, de erről egyelőre nem érdemes nyilatkozni. Az a megoldás tűnik kézenfekvőnek - fűzte hozzá -, hogy Nagy-Britannia a tagságról szóló szerződés helyett megállapodást köt az EU-val, és abban rendezi a felmerülő kérdéseket.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 Kvótareferendum

A rádióinterjúban téma volt a szeptemberben vagy októberben várható kvótareferendum is. Orbán Viktor elmondta, lesz kampány, izgalmas vitákra számít, "mégiscsak a nemzet jövőjének egyik vagy talán legfontosabb kérdéséről van szó". Az akadály elhárult a népszavazás elől, mert ugyan a balliberális oldal "meg akarta fúrni", de ez nem sikerült. "Nem hiszem, hogy egy balliberális politikai - hazai vagy nemzetközi - mozgalom elvehetné a magyar emberek jogát, hogy döntsenek a saját sorsukról" - fogalmazott, kijelentve: a magyar demokrácia erős lábakon áll, a nép el fogja dönteni, mit akar.

Spéder-ügy

A takarékszövetkezetek ügyében megkérdezték a miniszterelnököt, hogy miért ingott meg a bizalma Spéder Zoltánban, az FHB vezetőjében. Erre azt felelte: semmilyen személyes bizalmi kérdésről nincs szó. A takarékszövetkezetek ügyét mindig is kiemelten kezelte a kabinet, mivel a rendszer tulajdonosai egyszerű polgárok - közölte, felidézve: "a bajok mértéke olyan erejű volt", hogy a kormánynak újjá kellett szerveznie a takarékszövetkezeti rendszert, ami szép szakmai teljesítmény volt. "A szerencsétlenséget az okozza" - folytatta -, hogy ez a pozitív folyamat "összeépült" egy másik üggyel, a postánál, az FHB-nél történtekkel, és itt jön be az "említett banktulajdonos neve" is. "Mindenfajta kétségek és kételyek merültek fel", ezeknek a tisztázása zajlik jelen pillanatban szabályos, rendőrségi eljárás keretében - közölte.

Rogán Antal-Portik Tamás csörte

A kormányfő azzal kapcsolatban, hogy a Prisztás-gyilkosság elítéltje, Portik Tamás vallomásában azt állította, ismeri Rogán Antalt, sőt ő maga vitt neki pénzt egy sikeres ingatlanvásárlás elősegítése céljából, azt mondta: nem beszélt Rogán Antallal arról, hogy "egy bűnöző őt megvádolta valamivel. Miniszterelnökként nem vagyok hajlandó egy elítélt bűnöző véleményével, szavaival foglalkozni" - védte meg miniszterét Orbán. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint lezártnak tekinti az ügyet, azt felelte: "ki se nyitottam".

Foci Eb és a magyarok

"A foci az elegánsan harcolók sportja. Aki itt helytáll, az valaki, különösen, ha többször is helytáll. A magyar játékosok mögé is kell nézni, azokra az emberekre, akik ezeket a labdarúgókat kinevelték, a hátteret biztosították. Amikor kalapot emelünk az Eb-n szereplő játékosok előtt, tisztelettel kell adóznunk a hátteret biztosítók előtt is" - jegyezte meg Orbán, hozzátéve: a libalegelőről nem lehet azonnal a világ vezető stadionjaiba visszatérni, ha kiestünk a nemzetközi vérkeringésből. Sok, kitartó munka kell ehhez. Tudnunk kell, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és még mennyi munka van még előttünk. A mértéktartás erényét kell szem előtt tartanunk, de a futballban bármi megtörténhet. Ebben érdemes hinnünk - szónokolt a rádióban a kormányfő.

Orbán a foci Eb-vel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a kormánynak nemzeti ügyként kell kezelnie a sportot, nem szabad engedni, hogy pártpolitikává váljon, majd közölte, hogy ott lesz vasárnap Toulouse-ban, ahol Magyarország Belgiummal játssza nyolcaddöntős mérkőzését.

Szerző
Frissítve: 2016.06.24 11:55

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren.