Orbán Viktor megszólalt a Brexit, a foci Eb és Spéder kapcsán

Publikálás dátuma
2016.06.24 10:28
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: /
Orbán Viktor a brit népszavazás eredményével kapcsolatban szólalt meg péntek reggel a Kossuth Rádióban. Az interjúban elmondta, hogy bár Nagy-Britannia unióban maradása mellett tette le a vokság, nem érte váratlanul a szavazás eredménye, felelős politikusként felkészült erre az eshetőségre is. A kormányfő azt tartja a brit népszavazás legnagyobb tanulságának, hogy Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját. A foci Eb-vel kapcsolatban elismerését fejezte ki a magyar válogatottnak, majd megjegyezte, hogy a kormánynak nemzeti ügyként kell kezelnie a sportot, nem szabad engedni, hogy pártpolitikává váljon. A beszélgetésben szóba került még Spéder Zoltán és Rogán Antal ügye is - Portik Tamás vallomása kapcsán.

A kormányfő péntek reggel azt követően nyilatkozott így a rádió 180 perc című műsorában, hogy a brit EU-tagságról tartott csütörtöki népszavazáson győzött a kilépést pártoló tábor. Orbán Viktor az interjút azzal kezdte, hogy bár az unióban maradás mellett voksolt - még Brexit-ellenes hirdetést is feladott a Daily Mailben -, nem lepődött meg az eredményen, hiszen a piac a mában él, a politika a jövőben, ezért minden felelős vezetőnek, így neki is van elképzelésem arról, hogy mi fog történni.

Kilépnek a britek az EU-ból

A kormányfő szerint elemezni kell, hogy milyen ügyek voltak meghatározóak a brit EU-tagság vitájában. Úgy látja, a döntő erejű kérdés a bevándorlás volt. A britek keresték arra a kérdésre a választ, hogyan tudnak ellenállni a modern kori népvándorlásnak, hogyan tudják továbbra is saját kezükben tartani az életüket, "hogyan tudják megtartani a szigetüket" - fogalmazott, hozzátéve: úgy tűnik, a britek nem voltak elégedettek azzal a politikával és védelemmel, amit ebben a helyzetben az Európai Unió nyújt.

Tiszteletben kell tartani a britek döntését, mert minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy a saját sorsáról ő maga döntsön - hangoztatta. A miniszterelnök azt is mondta: Magyarország azért tagja az uniónak, mert "hiszünk egy erős Európában". De "Európa csak akkor erős, ha az olyan nagy jelentőségű kérdésekre, mint a bevándorlás, olyan válaszokat tud adni, amelyek nem meggyengítik önmagát, hanem megerősítik. Ezeket a válaszokat az EU nem adta meg, sőt ellenkező válaszokat adott" - fogalmazott.

Orbán Viktor közölte, hogy az EU miniszterelnökei folyamatosan egyeztetni fognak a kialakult helyzetről, a V4-es vezetők pedig - telefonon - külön körben is tárgyalnak majd. Megjegyezte, most egy hosszabb jogi folyamat következik, de erről egyelőre nem érdemes nyilatkozni. Az a megoldás tűnik kézenfekvőnek - fűzte hozzá -, hogy Nagy-Britannia a tagságról szóló szerződés helyett megállapodást köt az EU-val, és abban rendezi a felmerülő kérdéseket.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 Kvótareferendum

A rádióinterjúban téma volt a szeptemberben vagy októberben várható kvótareferendum is. Orbán Viktor elmondta, lesz kampány, izgalmas vitákra számít, "mégiscsak a nemzet jövőjének egyik vagy talán legfontosabb kérdéséről van szó". Az akadály elhárult a népszavazás elől, mert ugyan a balliberális oldal "meg akarta fúrni", de ez nem sikerült. "Nem hiszem, hogy egy balliberális politikai - hazai vagy nemzetközi - mozgalom elvehetné a magyar emberek jogát, hogy döntsenek a saját sorsukról" - fogalmazott, kijelentve: a magyar demokrácia erős lábakon áll, a nép el fogja dönteni, mit akar.

Spéder-ügy

A takarékszövetkezetek ügyében megkérdezték a miniszterelnököt, hogy miért ingott meg a bizalma Spéder Zoltánban, az FHB vezetőjében. Erre azt felelte: semmilyen személyes bizalmi kérdésről nincs szó. A takarékszövetkezetek ügyét mindig is kiemelten kezelte a kabinet, mivel a rendszer tulajdonosai egyszerű polgárok - közölte, felidézve: "a bajok mértéke olyan erejű volt", hogy a kormánynak újjá kellett szerveznie a takarékszövetkezeti rendszert, ami szép szakmai teljesítmény volt. "A szerencsétlenséget az okozza" - folytatta -, hogy ez a pozitív folyamat "összeépült" egy másik üggyel, a postánál, az FHB-nél történtekkel, és itt jön be az "említett banktulajdonos neve" is. "Mindenfajta kétségek és kételyek merültek fel", ezeknek a tisztázása zajlik jelen pillanatban szabályos, rendőrségi eljárás keretében - közölte.

Rogán Antal-Portik Tamás csörte

A kormányfő azzal kapcsolatban, hogy a Prisztás-gyilkosság elítéltje, Portik Tamás vallomásában azt állította, ismeri Rogán Antalt, sőt ő maga vitt neki pénzt egy sikeres ingatlanvásárlás elősegítése céljából, azt mondta: nem beszélt Rogán Antallal arról, hogy "egy bűnöző őt megvádolta valamivel. Miniszterelnökként nem vagyok hajlandó egy elítélt bűnöző véleményével, szavaival foglalkozni" - védte meg miniszterét Orbán. Arra a kérdésre, hogy ezek szerint lezártnak tekinti az ügyet, azt felelte: "ki se nyitottam".

Foci Eb és a magyarok

"A foci az elegánsan harcolók sportja. Aki itt helytáll, az valaki, különösen, ha többször is helytáll. A magyar játékosok mögé is kell nézni, azokra az emberekre, akik ezeket a labdarúgókat kinevelték, a hátteret biztosították. Amikor kalapot emelünk az Eb-n szereplő játékosok előtt, tisztelettel kell adóznunk a hátteret biztosítók előtt is" - jegyezte meg Orbán, hozzátéve: a libalegelőről nem lehet azonnal a világ vezető stadionjaiba visszatérni, ha kiestünk a nemzetközi vérkeringésből. Sok, kitartó munka kell ehhez. Tudnunk kell, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és még mennyi munka van még előttünk. A mértéktartás erényét kell szem előtt tartanunk, de a futballban bármi megtörténhet. Ebben érdemes hinnünk - szónokolt a rádióban a kormányfő.

Orbán a foci Eb-vel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a kormánynak nemzeti ügyként kell kezelnie a sportot, nem szabad engedni, hogy pártpolitikává váljon, majd közölte, hogy ott lesz vasárnap Toulouse-ban, ahol Magyarország Belgiummal játssza nyolcaddöntős mérkőzését.

Szerző
2016.06.24 10:28
Frissítve: 2016.06.24 11:55

Döntöttek - Kamerákat telepítenek a gyorshajtók miatt a Váci és a Szentendrei útra

Publikálás dátuma
2018.11.14 12:40
Illusztráció
Fotó: /
Óbudára is kerül a térfigyelőkből. A Jobbik Trianon-emlékévvé tenné 2020-at, a és további 20 ezer kisvállalkozót mentesítenének az iparűzési adótól – derült ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
Új, állandó közlekedésbiztonsági kamerák létesítéséről  döntött szerdán a Fővárosi Közgyűlés: a térfigyelőket a III. kerületben a Szentendrei úton és a XIII. kerületben, a Váci úton helyeznék el, mégpedig a gyorshajtások miatt. A Szeneczey Balázs főpolgáester-helyettes által jegyzett – és később egyhangúan elfogadott – előterjesztés szerint az elmúlt években számos olyan, halállal vagy személyi sérüléssel járó baleset történt Budapesten, amelynek oka vélelmezhetően illegális gyorsulási verseny volt: ezek kedvelt helyszínei a III. kerületben a Szentendrei út és a XIII. kerületben a Váci út. A Váci úton a személyi sérüléses baleseteknél a gyorshajtás napközben is szerepet játszik - tették hozzá. A kamerákat a Szentendrei út kivezető oldalán a Záhony utcai kereszteződés előtt, a bevezető oldalon a Mátyás Király úti kereszteződés előtt, valamint a XIII. kerületi Váci út 169. szám előtt helyezik el. A három ellenőrzési pont kiépítése hozzávetőleg bruttó 400 millió forintba kerülhet. Adómentességet kap további, közel 20 ezer fővárosi vállalkozó – ezt is megszavazta a közgyűlés, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes előterjesztése alapján. A döntés a korábbi 1 millióról 1,5 millióra emelte az adóalap-határt, ami alatt a helyi vállalkozók mentesülnek az iparűzési adótól.  Így a jelenlegi mintegy 27 ezer 400 adózó helyett várhatóan több mint 46 ezer mentesül az adó befizetésétől; ugyanakkor a fővárosban összességében hozzávetőlegesen 300 millió forint kiesést generál, mely a fővárosi önkormányzat költségvetésében mintegy 160 millió forintot jelent -írja az MTI. A Jobbik a Fővárosi Közgyűlésben is kezdeményezte hogy a 2020-at a trianoni békeszerződés századik évfordulója alkalmából nyilvánítsák Trianon-emlékévvé.  Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerdán, a Fővárosi Közgyűlés ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kormánypártok az Országgyűlésben leszavazták, hogy 2020 Trianon-emlékév legyen. A kormány meg sem akar emlékezni erről a "gyalázatos békediktátumról" - tette hozzá. Tokody Marcell közölte: a Jobbik most a Fővárosi Közgyűlésben akarja napirendre vetetni az emlékév megtartását kezdeményező javaslatukat. 
2018.11.14 12:40
Frissítve: 2018.11.14 12:41

Megint romlott a levegő minősége, Nyíregyháza tájékoztatási fokozatba kapcsolt

Publikálás dátuma
2018.11.14 12:17
Talajmenti pára és füst Salgótarjánban
Fotó: MTI/Komka Péter/
Több településen romlott a levegő minősége, Nyíregyházán életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata, további négy városban egészségtelennek minősítették a levegőt a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt - írta az MTI.
A szálló por (PM10) koncentrációjának emelkedése miatt Nyíregyházán szerdán ismét életbe lépett a szmogriadó tájékoztatási fokozata. Az önkormányzat közlése szerint az átlagérték hétfőn és kedden is meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogrammos tájékoztatási küszöbértéket. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint egészségtelen volt a levegő minősége Kecskeméten, Miskolcon, Putnokon és Vácon is. Az ország középső és a Dunától keletre eső területein szinte mindenhol meghaladta a kisméretű aeroszol részecskék (PM10) koncentrációja az egészségügyi határértéket. Így további tizenhat településen kifogásolt volt a levegő minősége. Ezek: Budapest, Debrecen, Dorog, Dunaújváros, Eger, Hernádszurdok, Kazincbarcika, Oszlár, Salgótarján, Sajószentpéter, Százhalombatta, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Tököl, Veszprém.

A szabolcsi megyeszékhelyen a szálló por miatt legutóbb múlt szombaton volt érvényben a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

Szigeti Tamás, az NNK levegőhigiénés szakértője elmondta: az érzékeny lakosságcsoportba tartoznak a gyermekek, az idősek, a légúti-, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők. A légszennyezettség először légúti megbetegedéshez vezethet: légúti irritációt, nehézlégzést, köhögést okozhat. Ha pedig hosszan tartóan rossz a levegő minősége, a tünetek súlyosbodhatnak, illetve szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Ezért az egészséges lakosságnak is azt javasolják, hogy ahol rossz a levegő minősége, lehetőleg kerüljék a forgalmasabb utakat, ne végezzenek kültéren fizikai munkát, és ne sportoljanak a szabadban. A kerékpárosoknak is azt javasolják, hogy kerüljék a forgalmas utakat és viseljenek megfelelő védőmaszkot. A gyermekek is minél kevesebb időt töltsenek a szabadban.
Szigeti Tamás elmondta: a helytelen lakossági tüzelés jelentősen hozzájárul a rossz levegőminőség kialakuláshoz. A kedvezőtlen meteorológiai körülmények miatt pedig - mint a szél- és csapadékmentes idő - nem csökken a kibocsátott szennyezőanyag koncentrációja. A nem megfelelő anyagok - mint a műanyagok, gumiabroncs, ruházat, nedves és a kezelt fa - égetésének káros hatása lehet az egészségre. A levegőhigiénés szakértő szerint, amíg szél, illetve csapadék nem várható, a légszennyezettség sem csökken. A következő 1-2 napban így várhatóan nem javul a levegő minősége.
2018.11.14 12:17