Vendéghallgatói státust kaphatnak a szakgimnazisták

A szakgimnáziumok hallgatói - amennyiben más tárgyból szeretnének érettségizni, mint amit a szakgimnáziumban tanulnak - elmehetnek vendéghallgatói státuszba a szakképzési centrumon belül - ezt  Palkovics László oktatási államtitkár mondta az eduline.hu oktatási portálnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

Az államtitkár elmondta: a szakgimnáziumokkal kapcsolatban arról van vita, hogy a szaktárgyak hallgatása és az érettségi tantárgyakra vonatkozó óraszámokban hogyan lehet kompromisszumot kötni, hogy ne kelljen "a gyereket heti 60 órás oktatásra kényszeríteni". 

A munkacsoport szerint a szakmához tartozó természettudomány alaptárgyakból fontos, hogy emelt szintű érettségi vizsgát tudjanak tenni, a harmadik és negyedik osztályban pedig legyen még egy természettudományos alaptárgy, amelyet szintén nagyobb számban tanítanak. Kilencedik osztályban egy integrált, természettudományos tárgyat javasolnak bevezetni, amely nem egy tudományág megismertetését, hanem egy természeti jelenség többoldalú megközelítését jelenti - magyarázta az államtitkár, aki szerint "ha ezt a három elemet összerakjuk, alkalmas arra, hogy valaki egyetemre menjen."

Mint mondta, ha valaki úgy gondolja, hogy gépészeti gimnázium helyett vegyész szeretne lenni, de első két évben nem tanult kémiát, elmehet vendéghallgatói státuszba a szakképzési centrumon belül - mondta az államtitkár. Arra a kérdésre, hogy ezt a tanuló hogyan egyeztetheti össze az órarendjével, azt mondta, az iskolák tudnak erre megoldást találni. Az államtitkár szerint a pedagógusoknak nem kell félteniük a munkahelyüket, a szakgimnáziumokban sem fog lényegesen változni az óraszám, de ha mégis, akkor "a tankerületi központok várják szeretettel őket, mert a gimnáziumokban ezen a területen pedagógushiány mutatkozik".

Arra a kérdésre, hogy az integrált természettudományos tárgyat hogyan fogják szeptembertől tanítani, Palkovics László azt mondta, jobb lett volna, ha ez a tantárgy ki van dolgozva, megvannak hozzá a tankönyvek, de - mint fogalmazott - "ez egy lehetőség a szakma számára, hogy mondják meg, hogyan szeretnék ezt tanítani". Az államtitkár szerint az összevont, új természettudományos tárgy kidolgozása a tanárok feladata lesz.

Az államtitkár az oktatás finanszírozásáról kiemelte: az oktatás jövő évi költségvetése 270 milliárddal több, mint az idei. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a 2015-ös adótörvényeknél azt javasolták, hogy a TAO-hoz hasonlóan lehessen a felsőoktatási intézményeket támogatni.  Akkor a költségvetés nem biztosított erre lehetőségeket, az viszont megtörtént, ha egy vállalat egy felsőoktatási intézménynek ad támogatást, akkor ennek 50 százalékát levonhatja a társasági adójából. Az irány jó, a nagyságrendje még nem igazán. Mi azt javasoljuk, hogy a teljes összeget le lehessen vonni - mondta. Hozzátette: "erősen támogatja", hogy ezt kiterjeszthessék a köznevelésre, és egy vállalat támogathasson iskolát vagy tankerületi központot.

Az államtitkár a 30 perces tanórákkal kapcsolatban hangsúlyozta: oktatáskutatók szerint adaptívvá kell tenni az órának a hosszát, "csak ezt nem lehet két hónap alatt lezongorázni", a szakértők most azon dolgoznak, hogy ez hogyan jelenjen meg a 2018-ban bevezetendő Nemzeti alaptantervben. Hozzátette: a 30 perces tanóra lényege, hogy annyit követeljenek meg a gyerekektől és a tanártól, amennyit harminc perc alatt el lehet végezni. A kicsengetés ugyanúgy 45 perc után lesz. A maradék negyedórában a tanítók nem a tananyagot oktatják, hanem a gyerekek igényeihez szabott foglalkozásokat tarthatnak - jegyezte meg.

Szerző

"Smárolós" álriportot gyártott Spéder lejáratására a TV2

Publikálás dátuma
2016.07.04. 10:00
Forrás: TV2
A TV2 nem egyszerűen paparazzofotókkal és privát infókkal próbálta lejáratni Spéder Zoltánt, hanem szándékosan manipulálni próbálta a nézőket - derítette ki a hvg.hu. Egyebek mellett így lett a kolléganőnek köszönésképpen adott pusziból csókjelenet.

A lap információi szerint már régóta "vadásztak" intim pillanatokra profinak tűnő lesifotóst is küldve a bankvezérre, ám hiába, nem sikerült ilyet rögzíteni. Sebaj, akkor az ártatlan momentumokat megörökítő fotókat állítsuk be ilyennek!

A fotókon látható divatosan öltözött nő Spéder egyik vezető beosztású munkatársa, akivel közel húsz éve kollégák, több cégében is együtt dolgoztak, a hvg.hu forrása jelezte, hogy a régi ismeretség okán köszöntik egymást puszival. A TV2 azonban elhomályosította a felvételt, így az azt sugallja, hogy ennél többről van szó. A lapnak sikerült megszólaltatnia Spéder Zoltán fotókon szereplő, nem mellesleg családos kolléganőjét, aki a fentieket( régi ismeretség, puszival köszönés) megerősítette, de nyilatkozni nem kívánt, mondván: rendkívül méltatlannak tartja a manipulációt, amire őt is felhasználták. 

A Habony-média által gyártott 888.hu olyan fotót is közölt róluk, amin látszik, ahogy beszélgetnek, miközben a kolléganő kb. egy méterre áll a kocsi oldalától. Habony Árpád bulvárlapja amúgy félreérthette a lejáratási forgatókönyvet, mert sikerült a kolléganő fotójáról azt állítaniuk, hogy az üzletember „még a feleségével is csak az utcán hajlandó találkozni". Pedig az ősforrás TV2 kifejezetten taglalta, mennyire magányosan él az üzletember, mióta tönkrement a házassága. A másik kormánypárti médium, az Ómolnár Miklós által vezetett Ripost is valószínűleg a 888.hu-tól kapta az instrukciókat, szintén bakizott, Spéder „kedvese, élete társa"-ként emlegette a munkatársat, akinek gyereke is van - írja a hvg.hu.

Szerző

Parád nem változtat - Maradt a független polgármester

Publikálás dátuma
2016.07.04. 09:41
Illusztráció/Népszava fotó
Mudriczki József volt polgármestert választották újra a hat jelölt közül az időközi polgármester- és képviselőválasztáson a Heves megyei Parádon vasárnap. A községháza tájékoztatása szerint 1010 érvényes szavazat érkezett be az 1714 választásra jogosult lakostól. A nem végleges adatok szerint a függetlenként induló Mudriczki József 529 szavazatot kapott.

 A polgármester-jelöltek közül a szintén független Szakács Zalánra 216, Kompos Tamásra 200, Nagy Gergő Adriánra 51, Papp Zoltánra 13, a munkáspárti Nagy Attila Tiborra pedig egy voks érkezett.   A hat képviselő-testületi helyért huszonnégyen indultak, többségükben függetlenként, de van egy fideszes és négy munkáspárti jelölt is, a rájuk leadott szavazatok összeszámlálása még tart.

Az időközi választás kiírására azért volt szükség, mert a kétezer lakosú település héttagú képviselő-testülete március 31-i, közmeghallgatással egybekötött ülésén - a testületen belüli ellentétek, illetve a lakosság elégedetlensége miatt - névszerinti szavazással, négy igen, két nem és egy tartózkodás mellett önmaga feloszlatásáról döntött.

Szerző