Ujhelyi: a kvótareferendum hazugság

Publikálás dátuma
2016.07.06. 07:03
FOTÓ: Vajda József
Ez a népszavazás nem több szélsőséges provokációnál - fogalmaz Ujhelyi István. Az MSZP alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselője felhívta a figyelmet: nincs ugyanis olyan uniós döntés, amelyről jelen esetben véleményt kellene mondani. Vagyis, egy feltételezett, papíron nem létező európai határozatról szavaztatják meg az országot, amelyet ráadásul hiába utasítana el a többség, ebben a formában jogi következménye sincs. Ujhelyi szerint Orbán Viktor és kormánya hazaáruló kampányt folytat, s a vesztébe vezeti az országot, hiszen a Brexit új helyzetet teremtett: "most már nincs időhúzás, nincs szőnyeg alá seprés. Európa vagy összerántja magát, vagy elpusztul".

- Áder János után szabadon: a helyzet valóban változatlan?

- Inkább azt mondom, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik. A brit népszavazás másnapján új korszakra ébredtünk, az eseményekből pedig mindenkinek okulnia kell. A magyar kormány nem tanul mások, de még a saját hibáiból sem. A birodalmi múlttal és erős gazdasággal bíró Nagy-Britannia is láthatóan megroggyant az Európai Unióval való szakítástól, gazdasági és politikai válság formálódik a szigetországban. Ehhez képest a magyar kormány tagjai folytatják az Unió elleni szabadságharcot és immár nyíltan vállalják kilépési szándékukat. Ehhez csatlakozott Áder János köztársasági elnök is, akit az európai közösséghez való viszonyáról és még EP-képviselőként tett - egyébként integráció és mélyen Európa-párti - vállalásairól kérdeztem. Az államfőtől eddig gyenge székelyviccre - meg a kvótareferendum kiírására - futotta csak, amely jól mutatja a jobboldali politikai elit hozzáállását Európához.

- Tehát Magyarország az Unió tagja marad?

- Ha rajtunk, európai demokratákon múlik, akkor bizonyosan. Ha Orbán Viktoron és kontrollt-vesztett pénznyelőin múlik, akkor nem feltétlenül. A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy a magyar választók egyelőre nagy többségben az EU és - ez talán még érdekesebb - a mélyebben integrált, azaz szorosabban együttműködő európai szövetség pártján állnak, vagyis szemben a Fidesz mostani, avítt, Európában csak háborút szító nemzetállami víziójával. Hangsúlyozom: egyelőre. Az oligarchák fogságában vergődő kormánynak láthatóan semmi sem drága, ezért addig tolják a populizmus biciklijét, ameddig késő nem lesz. Pedig elég lenne Orbán nagy barátjának, David Cameronnak a példájából tanulni: hazárdjátékosként és kizárólag saját politikai győzelméért képes volt addig feszíteni a közhangulatot, míg a megtévesztett tömeg akarata visszafordíthatatlanná vált. Orbánék a plakátkampánnyal, a kétfenekű mondatokkal, a veszélyes uszítással és az Unióról szóló aljas hazugságokkal már kiengedték a szellemet a palackból. Remélem nem késő még visszazárni.

- De ez csak a kvótareferendum kommunikációs kampánya, vagy esetleg egy tagságról szóló népszavazás is felmerülhet?

- A kvótareferendum alapjaiban hazugság. Beszéljünk egyenesen: ez a népszavazás nem több szélsőséges provokációnál. Nincs ugyanis olyan uniós döntés, amelyről jelen esetben véleményt kellene mondani. Vagyis, egy feltételezett, papíron nem létező európai határozatról szavaztatják meg az országot, amelyet ráadásul hiába utasítana el a többség, ebben a formában jogi következménye sincsen. Pontosan látható, hogy a dolog nem szól másról, mint az emberek éberségét fenntartani, beszédtémát, félnivalót adni nekik. Tipikus goebbelsi technika ez, aki olvas történelemkönyveket, ismeri a hasonló példákat. A kormány valódi szándéka jól tetten érhető. Legutóbb Szijjártó Péter külügyminiszter beszélt arról, hogy "Brüsszelt meg kell állítani", a népszavazás célja pedig nem más, mint hogy megmutassa Brüsszelnek: nem folytathatnak "az európai emberek akaratával ellentétes" politikát. Szomorú, de a választók elől azt eközben elhallgatják, hogy az Európai Unió mi magunk vagyunk, a döntéseket mi hozzuk, a Fidesz-kormány tagjai ott ülnek minden, utólag hazug módon kifogásolt döntés meghozatalánál. Csak egyetlen példát hadd hozzak, ami jól mutatja a Fidesz és Orbán hazugságát az európai döntésekkel kapcsolatban. Az Európai Bizottság kezdeményezésére az Európai Parlament - a fideszes EP-képviselők szavazatával - korábban nagy többséggel fogadta el a roaming-díjak eltörléséről szóló javaslatot, amely a mechanizmus értelmében végül a tagállami kormány- és államfőket tömörítő Európai Tanács asztalára került. A vélhetően multiérdekek által befolyásolt tagállami vezetők azonban ellenálltak és csak lépcsőzetes, időben kitolt díjcsökkentést engedtek. Tudható, hogy a magyar kormány sem támogatta a mielőbbi és teljes díjkivezetést, vagyis a magyar kabinet asszisztálásával (is) fúrták meg, hogy az emberek már az idei nyáron olcsón telefonálhassanak haza külföldről. Fideszes szóhasználattal élve: az emberek helyett a multik oldalára álltak. Hát, ennyit arról, hogy ki és hogyan dönt Brüsszelben.

- Valódi oka lehet Orbán Viktornak kivezetni az országot az EU-ból?

- Orbán vagy elvesztette józan ítélő- és cselekvőképességét, vagy egyszerűen a hatalmi mámor és az anyagi javak habzsolása kényszeríti az EU-val való szembenállásra. A jelenlegi, sokszor valóban rosszul és gyenge hatékonysággal működő EU ugyanis még szemet huny a demokrácia, a jogállam és az egyszerű emberi tisztesség ellen elkövetett bűntettei felett. Kioszt néhány kokit és sallert, elfogad néhány elítélő határozatot, de aztán mindig hagyja, hogy a zsebre dugott kezű miniszterelnök diadalittasan hazabotorkáljon Felcsútra. A Brexit viszont új helyzetet teremtett, most már nincs időhúzás, nincs szőnyeg alá seprés. Európa vagy összerántja magát, vagy elpusztul. Egy szorosabban működő Unióban viszont - ahol például szövetségi ügyészség felügyelheti a közösségi források felhasználását - nem lehet kisvasutakra, egyéb gyermekkori álmok megvalósítására, "saját lábon álló" rokonokra, közvagyonból hízó strómanokra költeni a közpénzeket. Egy jól, jobban működő EU-ban az Orbánhoz hasonló despotákat börtönbe teszik, nem szószéket adnak nekik. Az EU éppen ebbe az irányba halad, Orbánék pedig éppen ezért fordulnak végletesen a másik irányba. A tragédia, hogy mindannyiunkat a szakadékba fognak rántani. Ha hagyjuk.

- Milyen következményekkel járna az országnak a kilépés?

- Mivel hasonlóra még nem volt példa, ezért pontos következménylistát nem lehet összeállítani. A britek kríziséből viszont érdemi következtetéseket már le tudunk vonni. A magyar gazdaságot jelenleg az uniós források, vagyis a nyugati befizető államok adócentjei tartják működésben. Ha megszűnnek a támogatások, hamar maga alá omlik a teljes rendszer. Csak azok tudnak majd túlélni, akik állami megbízásokból, családi kölcsönökből, letelepedési kötvények százalékából kellően sokat felhalmoztak az offshore-számláikon vagy horvátországi villáikban. Azok viszont biztos vesztesek lesznek, akik jelenleg is külföldön tanulnak vagy dolgoznak, mert egy magyar kilépés után elveszítjük ezt a szabadságunkat is. Az újra záródó határokról, útlevél-ellenőrzésekről, a vámok miatt növekvő árakról, a fizikai védelmünk meggyengüléséről már nem is beszélve. A békés brit társadalomban őrületes szociális szakadék repedt fel a Brexit nyomán, elképzelni is szörnyű, milyen társadalmi krízis alakulhat ki egy olyan, egyébként is megosztott országban, ahol az országgyűlési választások végeredményét hídfoglalásokkal vitatják, a kormányellenes tüntetések tévéostromig fajulnak, a fákat védő, vagy épp népszavazni akaró polgárokat pedig tarfejű verőemberekkel bírják "jobb belátásra". Magyarország sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem elég erős ahhoz, hogy leszakadjon Európáról. Aki mégis erre felé tolja az országot, vagy csak eszement módon belengeti a lehetőségét, az szerintem köztörvényes hazaárulást követ el. Pont. Nincs mit szépíteni rajta.

Szerző

Kamunépszavazás nyolcmilliárdból

Publikálás dátuma
2016.07.06. 07:00

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Október 2-án erről a kérdésről már biztosan szavazhatnak a magyar állampolgárok, miután Áder János köztársasági elnök a folyamatban lévő jogorvoslati eljárások és súlyos alkotmányossági, illetve nemzetközi jogi aggályok ellenére kiírta a kvótareferendumot. A kérdés alaptörvény-ellenes, nehezen értelmezhető, s valódi jogi relevanciával még akkor sem bírna, ha valamiféle csoda folytán eredményes lenne a referendum - állítja a választási szakértő.
 Pártreakciók

- Fidesz: "Október 2-án Brüsszelt meg kell állítani, mert Brüsszel bevándorláspárti politikája veszélybe sodorja Magyarországot és Európa egységét. Brüsszel nem dönthet helyettünk arról, hogy kivel éljünk együtt, erre senki nem hatalmazta fel a brüsszeli vezetőket. (...) Az októberi népszavazáson meg kell védenünk Magyarország függetlenségét és nemet kell mondanunk a kényszerbetelepítésre!"

- MSZP: A kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő. Gőgös Zoltán szerint pártja javasolja: "mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában". Az MSZP alelnöke azt mondta, a közeljövőben két népszavazás is lesz Magyarországon; az egyik - a szocialisták földügyi kezdeményezése - arról szól, hogy az ország Európában maradjon-e, a másik a Fideszről szól, arról, hogy hatalomban tud-e maradni. Azt kérik az emberektől, hogy a kvótával kapcsolatos népszavazásra ne menjenek el. Hozzátette: azt javasolják, a másik referendumon minél nagyobb létszámban vegyenek részt az emberek és mutassák meg a kormánynak, nem tűrik, hogy Kazahsztán vagy Azerbajdzsán irányába vigye az országot az európai közösség helyett. Úgy tudjuk, a szocialisták megfigyelőként ott lesznek valamennyi szavazókörben.

- Együtt: "Orbán kvótareferendumnak hazudott, valójában Európa-ellenes gyűlöletkampánya ellentétes Magyarország érdekeivel: a miniszterelnök a népszavazással akarja növelni hatalmát és vagyonát". A párt Magyarország teljes jogú EU-tagságát támogató aláírásgyűjtésbe, és bojkottra szólító kampányba kezd: országszerte kitelepüléseken és Facebook-hirdetéseken igyekeznek majd meggyőzni "minden magyar embert, aki elkötelezett az európai fejlődés és együttműködés mellett, és elutasítja Orbán Viktor putyini mintákat követő kietlen, fenyegető és félelemkeltő, önkényes leszámolásokon és lopáson alapuló illiberális rezsimjét".

- Párbeszéd Magyarországért: A Fidesz az értelmetlen és érvénytelen népszavazási kérdéssel és a hecckampánnyal a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet.

- Demokratikus Koalíció: Magyarország Unióból kiléptetésének kezdete a kvóta elleni népszavazás - mondta Molnár Csaba. A párt alelnöke szerint egy érvényes népszavazás az Európai Unióból való kilépés előszobáját jelentené, ezért távolmaradásra szólított fel, mondván: aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz.

- Liberálisok: A kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszerbetelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását - jelentette ki a Magyar Liberális Párt elnöke. Fodor Gábor szerint most már csak egy lehetőségük maradt, "demokrata módon elmenni és igennel szavazni", mert a kérdés az ország uniós elköteleződéséről és hosszú távon az EU-s tagságról szól.

- Jobbik: A betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait - közölte Mirkóczki Ádám. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy végre a Fidesz is szakít azzal a gyakorlattal, hogy "amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük".

Merkel nem tart tőle
Angela Merkel német kancellár szerint nem várható változás a magyarországi kvótareferendumtól. A német kancellár Mauricio Macri argentin elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre reagált, hogy a kvótareferendum miatt tart-e az EU megosztottságának növekedésétől. Elmondta, már régóta ismert, hogy Magyarországon népszavazást tartanak "a menekültek kérdéséről", most pedig csak a referendum időpontját jelölték ki, és a népszavazási kérdés megfogalmazásából is az következik, hogy a szavazás "válasz lesz a már most is érvényesülő kormánypolitikára". Hozzátette: "ismert a magyar miniszterelnök véleménye is a menekültekről, ennyiben nem várok a referendumtól változást a pillanatnyi helyzetben". Reagált a kvótareferendum kiírására a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt is, aki kiemelte, hogy a népszavazás vélhetően nem járul majd hozzá az uniós menekültpolitika iránti szolidaritás erősödéséhez. Hozzátette, hogy a brit uniós tagságról tartott voksolás és a kvótareferendum révén az eddiginél is nagyobb kételkedéssel szemléli a népszavazás intézményét. Mint mondta, bizonyos kérdések túlságosan bonyolultak ahhoz, hogy egyszerűsíteni lehessen őket egy igen vagy egy nem válaszra, és a népszavazásoknál gyakran az érveknek kevésbé van szerepük, mint a pillanatnyi közhangulatnak. Ezért a döntés felelősségét a nép választott képviselőire kell ruházni, akiknek aztán ki kell állniuk és vállalniuk kell véleményüket - mondta Hasselfeldt.

Szerző

Kamunépszavazás nyolcmilliárdból

Publikálás dátuma
2016.07.06. 07:00

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Október 2-án erről a kérdésről már biztosan szavazhatnak a magyar állampolgárok, miután Áder János köztársasági elnök a folyamatban lévő jogorvoslati eljárások és súlyos alkotmányossági, illetve nemzetközi jogi aggályok ellenére kiírta a kvótareferendumot. A kérdés alaptörvény-ellenes, nehezen értelmezhető, s valódi jogi relevanciával még akkor sem bírna, ha valamiféle csoda folytán eredményes lenne a referendum - állítja a választási szakértő.
 Pártreakciók

- Fidesz: "Október 2-án Brüsszelt meg kell állítani, mert Brüsszel bevándorláspárti politikája veszélybe sodorja Magyarországot és Európa egységét. Brüsszel nem dönthet helyettünk arról, hogy kivel éljünk együtt, erre senki nem hatalmazta fel a brüsszeli vezetőket. (...) Az októberi népszavazáson meg kell védenünk Magyarország függetlenségét és nemet kell mondanunk a kényszerbetelepítésre!"

- MSZP: A kvótareferendum Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő. Gőgös Zoltán szerint pártja javasolja: "mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában". Az MSZP alelnöke azt mondta, a közeljövőben két népszavazás is lesz Magyarországon; az egyik - a szocialisták földügyi kezdeményezése - arról szól, hogy az ország Európában maradjon-e, a másik a Fideszről szól, arról, hogy hatalomban tud-e maradni. Azt kérik az emberektől, hogy a kvótával kapcsolatos népszavazásra ne menjenek el. Hozzátette: azt javasolják, a másik referendumon minél nagyobb létszámban vegyenek részt az emberek és mutassák meg a kormánynak, nem tűrik, hogy Kazahsztán vagy Azerbajdzsán irányába vigye az országot az európai közösség helyett. Úgy tudjuk, a szocialisták megfigyelőként ott lesznek valamennyi szavazókörben.

- Együtt: "Orbán kvótareferendumnak hazudott, valójában Európa-ellenes gyűlöletkampánya ellentétes Magyarország érdekeivel: a miniszterelnök a népszavazással akarja növelni hatalmát és vagyonát". A párt Magyarország teljes jogú EU-tagságát támogató aláírásgyűjtésbe, és bojkottra szólító kampányba kezd: országszerte kitelepüléseken és Facebook-hirdetéseken igyekeznek majd meggyőzni "minden magyar embert, aki elkötelezett az európai fejlődés és együttműködés mellett, és elutasítja Orbán Viktor putyini mintákat követő kietlen, fenyegető és félelemkeltő, önkényes leszámolásokon és lopáson alapuló illiberális rezsimjét".

- Párbeszéd Magyarországért: A Fidesz az értelmetlen és érvénytelen népszavazási kérdéssel és a hecckampánnyal a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet.

- Demokratikus Koalíció: Magyarország Unióból kiléptetésének kezdete a kvóta elleni népszavazás - mondta Molnár Csaba. A párt alelnöke szerint egy érvényes népszavazás az Európai Unióból való kilépés előszobáját jelentené, ezért távolmaradásra szólított fel, mondván: aki távol marad, az Magyarország EU-ban maradására szavaz.

- Liberálisok: A kérdés hamis és manipulatív, mert nincs szó kényszerbetelepítésről, az EU csak azt várja el, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását - jelentette ki a Magyar Liberális Párt elnöke. Fodor Gábor szerint most már csak egy lehetőségük maradt, "demokrata módon elmenni és igennel szavazni", mert a kérdés az ország uniós elköteleződéséről és hosszú távon az EU-s tagságról szól.

- Jobbik: A betelepítési kvóta elleni szavazásra buzdítja tagjait és szimpatizánsait - közölte Mirkóczki Ádám. A szóvivő reményét fejezte ki, hogy végre a Fidesz is szakít azzal a gyakorlattal, hogy "amit Brüsszel kér tőlünk az szükségtelen, méltánytalan és igazságtalan, de teljesítjük".

Merkel nem tart tőle
Angela Merkel német kancellár szerint nem várható változás a magyarországi kvótareferendumtól. A német kancellár Mauricio Macri argentin elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón arra a kérdésre reagált, hogy a kvótareferendum miatt tart-e az EU megosztottságának növekedésétől. Elmondta, már régóta ismert, hogy Magyarországon népszavazást tartanak "a menekültek kérdéséről", most pedig csak a referendum időpontját jelölték ki, és a népszavazási kérdés megfogalmazásából is az következik, hogy a szavazás "válasz lesz a már most is érvényesülő kormánypolitikára". Hozzátette: "ismert a magyar miniszterelnök véleménye is a menekültekről, ennyiben nem várok a referendumtól változást a pillanatnyi helyzetben". Reagált a kvótareferendum kiírására a Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt is, aki kiemelte, hogy a népszavazás vélhetően nem járul majd hozzá az uniós menekültpolitika iránti szolidaritás erősödéséhez. Hozzátette, hogy a brit uniós tagságról tartott voksolás és a kvótareferendum révén az eddiginél is nagyobb kételkedéssel szemléli a népszavazás intézményét. Mint mondta, bizonyos kérdések túlságosan bonyolultak ahhoz, hogy egyszerűsíteni lehessen őket egy igen vagy egy nem válaszra, és a népszavazásoknál gyakran az érveknek kevésbé van szerepük, mint a pillanatnyi közhangulatnak. Ezért a döntés felelősségét a nép választott képviselőire kell ruházni, akiknek aztán ki kell állniuk és vállalniuk kell véleményüket - mondta Hasselfeldt.

Szerző