Orbán strómanja a Duna Aszfalt tulajdonosa?

Publikálás dátuma
2016.07.08 07:23
Az MKB igazi tulajdonosai nagyrészt rejtve maradnak FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Fotó: /
Nem a Pallas Athéné alapítványainak egyike, esetleg Matolcsy György MNB-elnök rokonsága finanszírozta az MKB Bank újraprivatizálását, ugyanis tegnapra kiderült: másutt kell keresni a rejtélyes befektetőt. Sajtóértesülések szerint ugyanis az egyik tulajdonos mögött Szíjj László, a Duna Aszfalt Kft. tulajdonosa áll, és egyáltalán nem lehet kizárni, hogy végső soron Orbán Viktor kormányfő érdekeltségéig vezetnek a szálak.

Az államosított MKB Bank új tulajdonosainak 90 százaléka teljesen ismeretlen a tőkepiacon. Sokáig élt a gyanú, hogy az MNB Pallas Athéné alapítványainak tulajdonában lévő Ferida Zrt. áll a bank 45 százalékát 16,65 milliárd forintért megvásárló magyar Minerva Zrt. által kezelt Metis Magántőkealap mögött. A másik, hasonló arányú tulajdonrészt szerző befektető, a luxemburgi bejegyzésű Blue Robin Investments S.C.A. egy indiai-szingapuri üzletemberhez, Rakesh Kumar Aggarwalhoz köthető. A maradék 10 százalékot a Pannónia Nyugdíjpénztár vásárolta meg, így a teljes, már kifizetett vételár 37 milliárd forint volt. A Figyelő úgy tudja, hogy a Blue Robin magyar bankhitelből vásárolta meg a részvényeket, amelyhez a Gránit Bank adta a pénzt.

A Figyelő csütörtöki számában azt írta, hogy a Minerva Zrt. által kezelt Metis Magántőkealap mögött a tiszakécskei Szíjj László áll, akinek az érdekeltségébe tartozó Duna Aszfaltot manapság gyakran "új Közgépként" emlegetik, utalva arra, hogy olyan kivételezett helyzetbe került a mélyépítési közbeszerzési eljárások során, mint korábban Simicska Lajos, egy év alatt 38 milliárddal nőtt az árbevétele. Így nem csoda, hogy a nem is oly régen még teljesen ismeretlen Szíjj Lászlót ma a leggazdagabb magyarok között tartják számon. Ezek után azt már mondani sem kell, hogy a nagyvállalkozó kiváló kapcsolatokat ápol a fideszes körökkel. Szíjj László tagadta, hogy köze lenne az MKB megvásárlásához.

Ugyanakkor a legtisztább új MKB-tulajdonosnak a konzorcium harmadik tagja, a 10 százalékos tulajdonosa a CIG Pannónia látszik, már csak azért is, mert a Budapesti Értéktőzsdén kereskednek a részvényeivel, amely megköveteli a nyilvánosságot.

A tervek szerint Blue Robin 15 százalékos tulajdonrészt elad majd az MKB alkalmazottainak.

Érdemes felidézni, hogy miután 2014-ben a magyar állam az MKB Bankot megvásárolta, az első dolga az volt, hogy az akkor kritikus helyzetben lévő pénzintézetről leválasztották a befagyott 130 milliárd forintnyi kereskedelmi ingatlanhitel-állományt, amelyet 100 milliárd forintos áron értékesítettek. Emellett volt még az MKB Bank-nak a piacon nem értékesíthető 214 milliárd forintnyi bruttó hitelállománya is a Szanálási Alap kizárólagos tulajdonában, amelyet az MSZVK Magyar Szanálási Vagyonkezelő Zrt.-re ruháztak át a piaci értéknél magasabb - közel 100 milliárd forintos - áron, és ezek nyomán az MNB véleménye szerint az MKB Bank tőkehelyzete stabilizálódott. Arról sem szabad azonban megfeledkezni a 37 milliárd forintos vételár ismeretében, hogy az MKB tulajdonképpen 32,1 milliárd forintos támogatásban is részesült azáltal, hogy a "befagyott" portfóliót a piaci ár felett, tényleges gazdasági értéken vásárolta meg az MSZVK.

Zavart okozhat még, hogy a ciprusi bejegyzésű Elephant Holding 63 milliárd forint kártérítésre perli az MKB-t egy évekkel ezelőtti ügy miatt, még a Bayerische Landesbank idejéből - írta a HVG hetilap. A per kockázatát azonban a lap szerint most már az új tulajdonosok viselik, akik pedig az első jelek alapján nem tűnnek igazán tőkeerősnek.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke szerint az MKB bankot a Fidesz-kormány kijátszotta Orbán-közeli strómanoknak. A magyar kereskedelmi bankpiac sok nehézségtől sújtott szereplőjét a Fidesz által foglyul ejtett magyar állam újabb példájaként játszották át a sokáig ismeretlen tulajdonosoknak. Szíjj László az, aki Mészáros Lőrinccel közösen a Gellérthegyen a Bérc utcában luxuslakást épít egy, a fővárostól botrányos körülmények között megszerzett, panorámás telken. Sokáig terjedt az az információ, hogy a két Orbán-stróman, Szíjj és Mészáros azt a házat valójában az Orbán-család számára építi a Citadella alatt – írta Szigetvári.

Szerző
2016.07.08 07:23

Lefestette a játszóteret, rendőrségi ügy lett belőle

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:45
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
„Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen” – mondta Bálint Róbert. Az önkormányzat ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.
Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést tett a fábiánsebestyéni önkormányzat, miután egy települési képviselő felújította a játszóteret, egészen pontosan lesmirglizte és újrafestette a faelemeket, illetve kicserélte a homokot – írja a Délmagyar. Bálint Róbert bevallotta, hogy ő volt a ,,bűnös”. Úgy fogalmazott:
„a következő testületi ülésen jött a feketeleves. A polgármester úr felháborodásának adott hangot. Minden képviselő elmondta erről a véleményét, ami ugyanaz volt, vagyis hogy bűncselekmény történt a játszótéren, mert nem lett bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék... Én már ott bevallottam, hogy én voltam az „elkövető". Megszavazták, hogy feljelentenek, mivel nem kértem engedélyt, hogy az önkormányzat vagyonához nyúljak”
Hozzátette, hogy nem haragszik a képviselőtársaira, ők úgy gondolták, úgy volt jó a játszótér, ahogy volt, ő pedig másképp gondolta. Azt mondta, vállal minden felelősséget és következményt. A fábiáni férfi azóta a rendőrségen is elmondta, hogy ő vitt homokot a homokozóba és ő festette le a játékokat.
„Kislányommal gyakran járunk a játszótérre. A sportpálya melletti a kedvencünk. Pénzt és munkát áldoztam rá, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Nem gondoltam, hogy ezért most járkálhatok a rendőrségre”
– fogalmazott.
A portál a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, hogy a Szentesi Rendőrkapitányság szabálysértési eljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit. Kós György polgármester a megkeresésre közölte: rendőrségi szakban van a feljelentés, és bízik benne, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy.
2018.08.15 08:45
Frissítve: 2018.08.15 08:45

Négymilliárdos gázszámlát kapott – a közművek elismerte a tévedést

Publikálás dátuma
2018.08.15 08:27
Illusztráció
Fotó: / VAJDA JÓZSEF
Meglepődött Kovács Ferenc, amikor megkapta a postát. Mint kiderült, az összegnél a felhasználó-azonosító szerepelt.
A napokban több mint négymilliárd forintos gázszámlát kapott egy vaszari férfi, Kovács Ferenc, aki a közösségi oldalon meg is osztotta a horribilis összegű csekk fotóját – hangzott el az RTL Klub híradójában. A férfi és családja mindössze egy kis kombi kazánnal fűt. Kovács Ferenc a csatornának elmondta: először nem hitt a szemének. Két nap alatt több ezren osztották meg bejegyzését és kommentek százai árasztották el oldalát. A férfi a szolgáltatóhoz fordult, és később kapott egy másik csekket, már 15 ezer forintról. Az RTL Klub megkeresésére a Nemzeti Közművek közölte: földgázszolgáltatójuk évente 35 millió csekket állít ki, ebből körülbelül egymilliót az ügyfelek kérésére, egyedileg. Ilyen mennyiségnél pedig előfordulhatnak hibák, mint ezúttal is – tették hozzá. A csekken látszik, hogy véletlenül a felhasználó-azonosítót írták az összeghez is.
2018.08.15 08:27
Frissítve: 2018.08.15 08:27