Tizennyolcas karikás véleménynyilvánítás

Publikálás dátuma
2016.07.09. 07:06

Igény lenne rá, csak lehetőség nem sok, hogy a 18 év alatti fiatalok aktívan részt vehessenek lakóhelyük fejlesztésében egy kutatás szerint. De ha néha mondhatnak is véleményt, annak gyakran nincs semmilyen következménye. A kutatásban résztvevő fiatalok elmondták azt is, nekik mit jelent a "gyerekbarát település".

Nem hagyja hidegen a gyerekeket, sőt kifejezetten érdekli is őket, mi zajlik a településükön, és jól meg is tudják fogalmazni, mi az, amit szeretnének és mi az, amin javítani kellene - derült ki a GfK Hungária kutatásából, amit az UNICEF Magyar Bizottság megrendelésére készítettek. A felmérés során elsősorban arra keresték a választ, mitől lesz a gyerekek számára gyerekbarát egy település, és mit jelent egyáltalán számukra, hogy "gyerekbarát".

A kutatásban 10 és 18 év közötti gyerekeket vontak be, két csoportra bontva. A 10-14 éves korosztályban személyes, fókuszcsoportos beszélgetések voltak három településen, melyek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy méretükben, ellátottságukban, elhelyezkedésükben is eltérő települések legyenek. A három csoportban összesen hetven gyerek véleményét kérdezték. A 15-18 éves korosztályban internetes fókuszcsoportot vezetett a GfK moderátora, ebben több mint száz fiatal vett részt, akik az ország bármely településéről bejelentkezhettek.

A különböző településtípusokon élő gyerekek számára más-más helyek jelentenek kapcsolódási pontot: a falusi gyerekeknek a táj, a zöld környezet, a városiaknak az épített környezet és a helyi nevezetességek határozzák meg számukra leginkább a települést. A sportolási lehetőségek, sportintézmények mindenki számára egyformán fontosak, de a közintézményeket - beleértve az iskolát is - senki nem helyezte előtérbe. Ezeken a helyeken a meghatározó élmény az unalom és a várakozás. Kivételt jelent a könyvtár, melynek kapcsán csak pozitív élményekről számoltak be a gyerekek. A kutatás feltárt olyan területeket is, ahol elégedetlenségüknek adtak hangot a fiatalok: a legtöbben a közlekedési nehézségeket, így az utak rossz minőségét, bicikliutak hiányát, felújításra szoruló épületeket, a rongálást, a hanyagság okozta károkat hozták fel hiányosságként.

A "gyerekbarát" szó hallatán a legtöbben olyan helyekre asszociálnak, ahol jól érzik magukat, olyan programokra, tevékenységekre, amelyek kifejezetten nekik szólnak. A válaszok alapján összességében öt kategóriát lehet felállítani: a biztonság, a kikapcsolódás, a gyermekszemléletű településvezetés, a gyerekek igényeit figyelembe vevő közösségi és autós közlekedés, valamint a környezettudatosság. Mindemellett fontos kérdésként jelenik meg a véleménynyilvánítás lehetősége is. A kutatás szerint a gyerekek körében általánosan jellemző, hogy saját mikrokörnyezetükben (család) van tapasztalatuk a véleménynyilvánításról, s az életkor növekedésével a gyerekek tudatossága is nő ezen a téren. Az iskolában más a helyzet: a véleménynyilvánítás szinte kizárólagos fóruma a diákönkormányzat, de sokan negatív élményekről számoltak be: a gyerekek nem mondhatnak véleményt vagy nincs következménye. A tágabb környezetüket, településüket érintő kérdésekben pedig egyáltalán nincs beleszólásuk az őket érintő döntésekbe.

A kutatás felhívja a figyelmet arra: a gyerekek véleménynyilvánítási lehetőségeit szélesebb körben fejleszteni kell, a települési önkormányzatokat pedig tovább kell ösztönözni arra, hogy bevonják a gyerekeket a döntéshozatalba, mert szívesen elmondják véleményüket, és igényük is van rá, hogy aktívan részt vegyenek a település fejlesztésében.

Jó gyakorlatok Európából
Nagykövetek és sajtóügynökség
A hollandiai Tilburg városában az önkormányzat célja, hogy a fiatalok minél aktívabban részt vegyenek a város életében. Ennek érdekében létrehozták a Fiatal Nagykövetek intézményét; ide olyanok tartoznak, akik kapcsolatban állnak az önkormányzattal, közvetítik kortársaik álláspontját a döntési folyamatok során. Van Ifjúsági Sajtóügynökség is, ahol sok, fiatalokat érintő információ gyűlik össze, van saját magazinja, ami fontos kommunikációs csatorna az önkormányzatnak is. A hivatal évente felkéri a nagyköveteket és a sajtóügynökség képviselőit, szavazzanak "Tilburg Legjobb Ötletéről": ide a fiatalok olyan pályázatokat küldhetnek, amelyek javítják a gyerekek környezetét.
Városi Gyermektanács
Laviana egyike a spanyol Gyermekbarát Településeknek. A város 2007-ben Városi Gyermektanácsot hozott létre. A tanács programjai között szerepel a gyerekek részvételének előmozdítása, az önkormányzati jogszabályok harmonizálása a Gyermekjogi Egyezmény rendelkezéseihez, integrált gyermek- és ifjúsági akcióterv kidolgozása. A tanács figyelembe veszi a gyerekek és fiatalok mellett a szülők, tanárok, önkormányzati tisztviselők, tanácsosok, valamint a polgármester tapasztalatait is.
Mini Regensburg
Németországban is számos jó példát találunk a gyerekek részvételére. Weil am Rhein városában igazi gyermekparlament működik, hogy a fiatalok céljait, kívánságait, ötleteit, kritikáit bevigyék a nagypolitika színtereire. Regensburgban kétévente úgynevezett Mini Regensburg fesztivált rendeznek, melynek célja, hogy a gyerekek megismerhessék a felnőttek életét: milyen az, ha dolgoznak, milyen hivatalok vannak, milyen szabályok, törvények érvényesek, hogyan lehet boltot nyitni, mi kell a jogosítvány megszerzéséhez. Lipcsében és Frankfurtban pedig olyan gyerekbarát várostérképet is kidolgoztak, amely jól érhető a gyermekek számára, és jelzi a gyerekbarát helyeket, játszótereket, könyvtárakat, iskolákat.

Ők a magyar Gyerekbarát Települések

Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány idén másodszorra hirdette meg Gyerekbarát Település pályázatát az önkormányzatok számára. A Gyerekbarát Település címet évente három olyan település nyeri el, ahol a gyermekek jogait kiemelten kezelik. Tavaly Cigánd, Hódmezővásárhely és Óbuda önkormányzata nyert.

Az UNICEF ezzel a Gyermekjogi Egyezmény teljeskörű betartásáért dolgozik. A településnek garantálnia kell, hogy minden 18 év alatti állampolgára:

- hatással lehessen a települését érintő döntésekre, elmondhassa véleményét;

- hozzáférhessen alapvető egészségügyi-, gyermekjóléti szolgáltatásokhoz és az oktatáshoz;

- tiszta vizet ihasson és higiénikus körülmények között, a kizsákmányolás és az erőszak minden formájától mentesen élhessen;

- biztonságban járhasson települése utcáin

- szennyezésmentes természeti és épített környezetben élhessen;

- részt vehessen kulturális és közösségi eseményeken és

- egyenrangú polgára lehessen településének, hozzáférjen minden szolgáltatáshoz, származásra, vallásra, vagyoni helyzetére, nemére és fogyatékosságára való tekintet nélkül.

Szerző

Mégis lesznek új egészségügyi kartonok

Publikálás dátuma
2016.07.09. 07:04
Egy volt és egy mai államtitkár egy helyen: Zombor Gábor és Ónodi-Szűcs Zoltán FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Elkészültek az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei, és az ápolási ágyak szociális ágazatnak történő átadásáról szóló javaslat is hamarosan a kormány elé kerülhet. A kancelláriák koncepcióját azonban még nem fogadta el a kabinet, bár januártól be akarják vezetni.

Még nem fogadta el a kormány a kórházi kancellária-rendszer terveit – pontosította Ónodi-Szűcs Zoltán a kancelláriaminiszter csütörtöki bejelentését, hogy az államtitkárság szabad kezet kapott az új hivatalok megszervezésére. Az ágazat vezetője egy tegnapi háttérbeszélgetésen azonban feltűnően vidáman úgy fogalmazott, a koncepciót nagyon gyorsan beviszik a kabinet elé, mert szeptemberre ki akarják dolgozni az erről szóló jogszabály szövegét is. A szakmai egyeztetések elmaradását érintő kérdésekre pedig azt felelte: arról a javaslatról már szerveznek vitákat.

Nem mondott le az egészségügyi államtitkár arról sem, hogy minden magyar állampolgárról jövő év januárra készüljön új „törzskarton”, amely az adatai mellett az egészségi állapotával kapcsolatos alapvető információkat is tartalmazza. Ónodi-Szűcs Zoltán a tavasszal már nekifutott a kérdésnek, ezeknek a kartonoknak a kitöltéséhez kötötte volna az alapellátásnak beígért 10 milliárd forint kifizetését, sőt később az összeget is csökkenteni akarta. Az orvosi tiltakozások hatására azonban eddig látszólag lemondott a tervről, most mégis bejelentette, hogy egy kísérleti programban már használt, egyszerű adatlap kitöltéséhez ragaszkodik. Elmondása szerint felmérést készítettek a háziorvosok hozzáállásáról: 38 százalékuk önként kitöltené az adatlapokat, 80 százalékuk pedig akkor végezné el a munkát, ha pénzt kapna érte. Az államtitkár bejelentette, hamarosan újra tárgyalnak a kérdésről a Magyar Orvosi Kamara vezetőivel.

A Népszava kérdésére, hogy ennek a feladatnak a tisztázása hátráltatta-e az egy éve elfogadott alapellátási kerettörvény végrehajtási utasításainak megszületését, az államtitkár határozott nemmel felelt, sőt bejelentette, hogy a rendeletcsomagot ő már aláírta, az hamarosan a kormány elé kerülhet.

Sokan lassúnak találják a szociális területnek átadni tervezett ápolási ágyakról szóló javaslat kidolgozását is. Ónodi-Szűcs Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy három év alatt 12 ezer kórházi ágyat akarnak megszüntetni, ebből az idén 2200 ágy adható át ápolási célokra. Ennél többet, összesen 15 ezer ágyat tervez ilyen célra létrehozni a szociális államtitkárság, amellyel megegyeztek arról, hogy a jelenleg ezeken a férőhelyeken gondozott, többségükben idős emberek közül azoknak kell később is fizetni az ellátásért, akik most is napi vagy havi díj fejében kapnak ellátást. Aki ingyenes helyen fekszik, attól később sem kérnek pénzt. A két államtitkárság közös előterjesztése az ágyak átadásának menetrendjéről már szintén készen van – tudtuk meg a háttérbeszélgetésen. Az év hátralévő részében sem unatkozik tehát senki az egészségügy dolgozói közt.

Zombor visszatért
Sokadszor is előrelépést ígértek az egészségpolitikusok a vastagbélrák szűrések területén, miután három hónapos akcióval próbálták kibővíteni a vizsgálatokba bekapcsolódó háziorvosok körét. A népegészségügyi szűrőprogramok kiterjesztéséről szóló tegnapi tájékoztatón azonban kiderült, ennek ellenére még mindig csak a praxisok valamivel több, mint ötven százaléka vesz részt önkéntesen a jövő júliusban induló vastagbél és végbélszűrési programban. Onkológusok és civil betegszervezetek évtizedek óta küzdenek, hogy 50 év fölött legyen mindenki számára elérhető a székletmintával történő vizsgálat, mert az időben felismert betegség szinte 100 százalékosan gyógyítható lenne. Az ezzel párhuzamosan bővülő méhnyak- és emlőrák szűrésekről is szó volt a tájékoztatón, amelynek valódi meglepetése az volt, hogy együtt lépett a nyilvánosság elé a korábbi és a jelenlegi egészségügyi államtitkár, ezzel is igazolva Lázár János múlt heti bejelentését, hogy háttérmunkákra visszahívták Zombor Gábort.


Igazi (egészség)politikusok

A Magyar Szocialista Párt tagozatainak működését és azok választott tisztségviselőinek munkáját nem érinti, hogy milyen munkamegosztás jön létre a párt elnökségében – jelentette ki lapunknak Korózs Lajos. Az elsősorban szociális területtel és nyugdíjügyekkel foglalkozó politikus arra reagálva fogalmazott így, hogy a párt Országos Egészségügyi Tagozatát vezető Havas Szófia a Magyar Idők tegnapi számában azt állította: az MSZP már nem tart igényt sem az ő, sem Kökény Mihály korábbi miniszter munkájára. Korózs, aki a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke is, a Népszavának megerősítette, hogy az MSZP új elnökségének tagjaként feladatul kapta az egészségügyi kérdések párton belüli koordinálását is, de ebben a munkában számít minden egészségpolitikusra, aki akar és tud tenni a szocialista egészségügyi tervek kidolgozásában és megvalósításában. Havas Szófia állítólagos mellőzéséről lapunktól értesült, és már csak azért is meglepődött a kormánypárti lap cikkén, mert elmondása szerint hétfőn telefonon is megkereste Havast, hogy együttműködést és segítséget kérjen tőle a következő időben is. Korózs szerint a jó hangulatú beszélgetésben erre meg is kapta a tagozatvezető ígéretét. A cikkben megnevezett másik szocialista politikus, Kökény Mihály a Népszavának csak annyit jegyzett meg, hogy ha az MSZP kíváncsi a véleményére valamilyen kérdésben, eddig is és ezután is örömmel segíti a párt munkáját, bár már nem akar semmilyen tisztséget vállalni a szervezetben. Érdemes hozzátenni, hogy a két hete megrendezett kongresszuson elfogadott egészségpolitikai határozat előkészítésében és szövegezésében oroszlánrésze volt az egykori miniszternek, aki Korózshoz hasonlóan megjegyezte, nem tekinti hírforrásnak a kormány napilapját.

Mégis lesznek új egészségügyi kartonok

Publikálás dátuma
2016.07.09. 07:04
Egy volt és egy mai államtitkár egy helyen: Zombor Gábor és Ónodi-Szűcs Zoltán FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Elkészültek az alapellátási törvény végrehajtási rendeletei, és az ápolási ágyak szociális ágazatnak történő átadásáról szóló javaslat is hamarosan a kormány elé kerülhet. A kancelláriák koncepcióját azonban még nem fogadta el a kabinet, bár januártól be akarják vezetni.

Még nem fogadta el a kormány a kórházi kancellária-rendszer terveit – pontosította Ónodi-Szűcs Zoltán a kancelláriaminiszter csütörtöki bejelentését, hogy az államtitkárság szabad kezet kapott az új hivatalok megszervezésére. Az ágazat vezetője egy tegnapi háttérbeszélgetésen azonban feltűnően vidáman úgy fogalmazott, a koncepciót nagyon gyorsan beviszik a kabinet elé, mert szeptemberre ki akarják dolgozni az erről szóló jogszabály szövegét is. A szakmai egyeztetések elmaradását érintő kérdésekre pedig azt felelte: arról a javaslatról már szerveznek vitákat.

Nem mondott le az egészségügyi államtitkár arról sem, hogy minden magyar állampolgárról jövő év januárra készüljön új „törzskarton”, amely az adatai mellett az egészségi állapotával kapcsolatos alapvető információkat is tartalmazza. Ónodi-Szűcs Zoltán a tavasszal már nekifutott a kérdésnek, ezeknek a kartonoknak a kitöltéséhez kötötte volna az alapellátásnak beígért 10 milliárd forint kifizetését, sőt később az összeget is csökkenteni akarta. Az orvosi tiltakozások hatására azonban eddig látszólag lemondott a tervről, most mégis bejelentette, hogy egy kísérleti programban már használt, egyszerű adatlap kitöltéséhez ragaszkodik. Elmondása szerint felmérést készítettek a háziorvosok hozzáállásáról: 38 százalékuk önként kitöltené az adatlapokat, 80 százalékuk pedig akkor végezné el a munkát, ha pénzt kapna érte. Az államtitkár bejelentette, hamarosan újra tárgyalnak a kérdésről a Magyar Orvosi Kamara vezetőivel.

A Népszava kérdésére, hogy ennek a feladatnak a tisztázása hátráltatta-e az egy éve elfogadott alapellátási kerettörvény végrehajtási utasításainak megszületését, az államtitkár határozott nemmel felelt, sőt bejelentette, hogy a rendeletcsomagot ő már aláírta, az hamarosan a kormány elé kerülhet.

Sokan lassúnak találják a szociális területnek átadni tervezett ápolási ágyakról szóló javaslat kidolgozását is. Ónodi-Szűcs Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy három év alatt 12 ezer kórházi ágyat akarnak megszüntetni, ebből az idén 2200 ágy adható át ápolási célokra. Ennél többet, összesen 15 ezer ágyat tervez ilyen célra létrehozni a szociális államtitkárság, amellyel megegyeztek arról, hogy a jelenleg ezeken a férőhelyeken gondozott, többségükben idős emberek közül azoknak kell később is fizetni az ellátásért, akik most is napi vagy havi díj fejében kapnak ellátást. Aki ingyenes helyen fekszik, attól később sem kérnek pénzt. A két államtitkárság közös előterjesztése az ágyak átadásának menetrendjéről már szintén készen van – tudtuk meg a háttérbeszélgetésen. Az év hátralévő részében sem unatkozik tehát senki az egészségügy dolgozói közt.

Zombor visszatért
Sokadszor is előrelépést ígértek az egészségpolitikusok a vastagbélrák szűrések területén, miután három hónapos akcióval próbálták kibővíteni a vizsgálatokba bekapcsolódó háziorvosok körét. A népegészségügyi szűrőprogramok kiterjesztéséről szóló tegnapi tájékoztatón azonban kiderült, ennek ellenére még mindig csak a praxisok valamivel több, mint ötven százaléka vesz részt önkéntesen a jövő júliusban induló vastagbél és végbélszűrési programban. Onkológusok és civil betegszervezetek évtizedek óta küzdenek, hogy 50 év fölött legyen mindenki számára elérhető a székletmintával történő vizsgálat, mert az időben felismert betegség szinte 100 százalékosan gyógyítható lenne. Az ezzel párhuzamosan bővülő méhnyak- és emlőrák szűrésekről is szó volt a tájékoztatón, amelynek valódi meglepetése az volt, hogy együtt lépett a nyilvánosság elé a korábbi és a jelenlegi egészségügyi államtitkár, ezzel is igazolva Lázár János múlt heti bejelentését, hogy háttérmunkákra visszahívták Zombor Gábort.


Igazi (egészség)politikusok

A Magyar Szocialista Párt tagozatainak működését és azok választott tisztségviselőinek munkáját nem érinti, hogy milyen munkamegosztás jön létre a párt elnökségében – jelentette ki lapunknak Korózs Lajos. Az elsősorban szociális területtel és nyugdíjügyekkel foglalkozó politikus arra reagálva fogalmazott így, hogy a párt Országos Egészségügyi Tagozatát vezető Havas Szófia a Magyar Idők tegnapi számában azt állította: az MSZP már nem tart igényt sem az ő, sem Kökény Mihály korábbi miniszter munkájára. Korózs, aki a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke is, a Népszavának megerősítette, hogy az MSZP új elnökségének tagjaként feladatul kapta az egészségügyi kérdések párton belüli koordinálását is, de ebben a munkában számít minden egészségpolitikusra, aki akar és tud tenni a szocialista egészségügyi tervek kidolgozásában és megvalósításában. Havas Szófia állítólagos mellőzéséről lapunktól értesült, és már csak azért is meglepődött a kormánypárti lap cikkén, mert elmondása szerint hétfőn telefonon is megkereste Havast, hogy együttműködést és segítséget kérjen tőle a következő időben is. Korózs szerint a jó hangulatú beszélgetésben erre meg is kapta a tagozatvezető ígéretét. A cikkben megnevezett másik szocialista politikus, Kökény Mihály a Népszavának csak annyit jegyzett meg, hogy ha az MSZP kíváncsi a véleményére valamilyen kérdésben, eddig is és ezután is örömmel segíti a párt munkáját, bár már nem akar semmilyen tisztséget vállalni a szervezetben. Érdemes hozzátenni, hogy a két hete megrendezett kongresszuson elfogadott egészségpolitikai határozat előkészítésében és szövegezésében oroszlánrésze volt az egykori miniszternek, aki Korózshoz hasonlóan megjegyezte, nem tekinti hírforrásnak a kormány napilapját.