Történelmi megállapodást írtak alá a NATO-csúcson

Publikálás dátuma
2016.07.08 22:04
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely
Fotó: /
Történelmi jelentőségű megállapodást írtak alá a varsói NATO-csúcson az észak-atlanti szövetség és az Európai Unió közötti védelmi együttműködés megerősítéséről. Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkelt és Francois Hollande-ot győzködte telefonon, miután kiderült, hogy Washington támogatja a NATO keleti bővítését.

Megkezdődött pénteken a lengyel fővárosban a NATO csúcstalálkozója, amelynek napirendjén mindenekelőtt az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése, a partnerségi kapcsolatok, az afganisztáni helyzet, a terrorellenes harc, a migráció kérdése illetve a kibertámadások szerepelnek. Az értekezleten a katonai szövetség keleti és déli szomszédságában jelentkező fenyegetésekre adandó válaszokról döntenek. Az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta kiéleződött a NATO-Oroszország viszony, a balti és keleti tagállamok – Lengyelország és Románia - fenyegetve érzik magukat, ezért született döntés arról, hogy a kelet-európai gyorsreagálású erők mellett a balti államokba és Lengyelországba újabb NATO-egységeket telepítenek.

Moszkvának ez sem tetszik, de leginkább a NATO-partnerségi kapcsolatok bővítése ellen tiltakozik. A csúcstalálkozón ugyanis NATO-Ukrajna, illetve NATO-Grúzia találkozót is szerveznek ma.

Több volt szovjet tagköztársaság szeretné, ha az ő zászlajával bővülne a 28-as NATO-zászlóerdő FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Több volt szovjet tagköztársaság szeretné, ha az ő zászlajával bővülne a 28-as NATO-zászlóerdő FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

A varsói rendezvény előtt az amerikai külügyminiszter, John Kerry Grúziába és Ukrajnába látogatott, majd bejelentette, az Egyesült Államok támogatja a NATO “nyitott ajtók” politikáját, kész új tagokat, köztük Ukrajnát is üdvözölni a katonai szövetségben, amennyiben készen állnak a csatlakozásra. Igaz, Kerry hangsúlyozta, Ukrajna előtt még hosszú út áll.

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon hívta fel Angela Merkel német kancellárt és Francois Hollande francia államfőt és az ukrán féllel szembeni nagyobb nyomásgyakorlásra kérte fel őket a minszki egyezmény tiszteletben tartása érdekében.

Megszólalt a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov is, aki arról beszélt, Moszkva reméli, hogy a "józan ész" felülkerekedik a varsói NATO-csúcson, és abszurdnak nevezte azt, hogy az észak-atlanti szövetség Oroszország felől fenyegető veszélyről beszél. Oroszország továbbra is nyitott a párbeszédre, érdekelt az együttműködésben, mondta Peszkov.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatóján is kiemelte: a NATO nem függesztette fel a párbeszédet Moszkvával. Emlékeztetett, a NATO-Oroszország Tanács július 13-án ül össze. Stoltenberg megerősítette: a NATO négy, többnemzetiségű zászlóalja fog állomásozni rotációs rendszerben Lengyelországban és a balti államokban. A főtitkár egyértelművé tette, hogy a keleti szárny bővítése üzenet, azt jelzi, hogy a NATO kész megvédeni teljes területét és minden tagállamát.

A kétnapos találkozó azt kívánja demonstrálja, hogy a nyugati világ egységes a keletről érkező fenyegetésekkel szemben. Ennek jegyében történelmi jelentőségű megállapodás aláírására került sor a NATO és az Európai Unió között a védelmi együttműködés erősítéséről. A dokumentumot Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke írták alá.

A NATO keleti szárnyának erősítése kapcsán Barack Obama amerikai elnök bejelentette, Washington ezer katonát küld Lengyelországba. Az Egyesült Államok 4200 főt számláló kelet-európai páncélos dandárja 2017-től Lengyelországba teszi át székhelyét.

Nagy-Britannia több száz katonát küld kelet-európai NATO-tagállamokba, és átfogó intézkedéscsomagot is kidolgozott a térség katonai védelmének erősítésére.

A Brexit nem befolyásolja az európai egyensúlyt
Noha a június 23-án, Nagy-Britannia Európai uniós tagságáról rendezett népszavazás nem befolyásolta az ország NATO-tagságát, a Brexit a varsói csúcs témája is lett. Barack Obama amerikai elnök az uniós csúcsvezetőkkel tartott közös sajtótájékoztatóján fejezte ki abbéli reményét, hogy a Nagy-Britannia és az EU közötti tárgyalások „rugalmasak” lesznek. Mint ismert, az amerikai elnök a népszavazási kampány idején Londonban nyíltan kiállt a brit uniós tagság mellett. Varsóban a Donald Tuskkal és Jean-Claude Junckerrel közös sajtótájékoztatón Obama úgy fogalmazott, senkinek sem áll érdekében, hogy a tárgyalási folyamat hosszadalmas és konfliktusos legyen. Hangsúlyozta, tárgyalt David Cameron leköszönt brit miniszterelnökkel és teljesen bizonyos abban, hogy az Egyesült Királyság és az EU pragmatikusan együtt tud majd működni a zökkenőmentes és rendezett brit kilépés érdekében. Obama cáfolta ugyanakkor azokat a feltételezéseket, miszerint a Brexit az európai biztonsági rendszert is maga alá temetheti. Hozzátette, az Egyesült Államok a továbbiakban is az európai integráció „megrögzött támogatója” marad.
Donald Tusk ugyanazon a sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy a Brexitnek komoly geopolitikai következményei lehetnek, ami azonban semmiképpen sem jelenti „egy folyamat kezdetét”, pusztán „egyszeri incidensről van szó”.
Jean-Claude Juncker ezúttal is leszögezte, amíg a londoni kormány nem aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, addig nem kezdődnek meg a tárgyalások Nagy-Britanniával. Az EB elnöke megígérte, az Unió nem fog ellenségesen tárgyalni Londonnal.Szerző
2016.07.08 22:04

Villámárvíz mosott el egy tunéziai várost

Heves esőzés előidézte áradás tarolta le az ország északkeleti részén fekvő Nábil várost, ahol a zivatarok miatt legalább négy ember életét vesztette.

Szerző

Megosztás
2018.09.24 11:41

A belső szabadság falképei

Publikálás dátuma
2018.09.24 10:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Szerdánként bárki felmehet Kőszeg Ferenc lakásába, hogy lássa a magyar pop art egyik legfontosabb művét.
Házibulik, világmegváltó beszélgetések, felolvasóestek: a prágai tavasz leverését követő letargia sem tudta végképp legyűrni 1968 után a fiatal magyar ellenzékiek életigenlését. A Szépirodalmi Könyvkiadó egykori szerkesztője, Kőszeg Ferenc nagypolgári otthonában a belvárosi helyzet akkor fokozódott igazán, amikor a cselédszoba új bérlőjeként megjelent Kenedi János író és Bence György filozófus. Felhívták magukhoz Kemény György grafikusművészt is, aki színpompás képeket álmodott a dolgozó falára. Hogy konkrétan kik, milyen alakok kerüljenek megörökítésre, az a szombat esti összejöveteleken dőlt el: „a zűr 1970-ik és 1971-ik esztendejében” kalákában festették fel a száraz vakolatra nemcsak önmagukat, hanem Marx „nagypapát” is bombagyújtózsinórral, Trockijt, Lukács Györgyöt, Buster Keatont, vagy Monica Vittit. Felkerülhetett a seccóra a polgárjogi harcos, Angela Davis is, aki a leggyorsabb kiábrándulást okozta nekik, de nem csak azért, mert Brezsnyevvel és Castróval haverkodott. (Igaz, inkább az egzotikus szexszimbólumot látták benne.) Irodalmi érzékenységet feltételez, hogy megörökítették Szolzsenyicint, aki feltehetően kikérte volna magának, hogy Marxszal egy légtérbe került. Szolzsenyicintől akkor még csak az Ivan Gyenyiszovics egy napját ismerhették − A Gulag-szigetvilág című regénye, amiért kiutasították a Szovjetunióból, 1973-ban jelent meg −, meg az irodalmi Nobel-díjának történetét. A végeredmény: az erotikus ábrázolásokkal is jócskán kipingált szoba ma a magyar pop art egyik legfontosabb művét rejti, amelynek hangulata Heinz Edelmann Sárga tengeralattjáróját idézi, hirdetve: az ember belső szabadságát egy diktatúra sem veheti el. A mű avatóján kétszáz fős vendégsereg és a rendőrség is megjelent. Most pénteken is tömeg gyűlt össze Kőszeg Ferenc lakásán – oszlatás nélkül – annak alkalmából, hogy a Fuga építészeti központban irodalmi délutánnak beillő konferencián ünnepelték meg: a képzőművészeti egyetem oktatói és diákjai – Kieselbach Tamás támogatásával – restaurálták az időközben műemléki védettséget kapott, megkopott alkotást. A végeredménynek bárki utána járhat szerdánként 12 és 16 óra között.

Infó

Cím: Ferenciek tere 11., 2. emelet, bejárat a Haris köz 3-ból. A belépés díjtalan.

2018.09.24 10:30
Frissítve: 2018.09.24 10:30