Előfizetés

Továbbra is kérdéses a Politikatörténeti Intézet sorsa

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.07.13. 07:03
FOTÓ: Népszava
Szeptember 8-ra halasztotta a Fővárosi Törvényszék azt a tegnapra meghirdetett tárgyalást, amelynek végén a kormány elképzelése szerint utcára tehetnék a Politikatörténeti Intézetet. A bíró ugyanis újabb anyagokat kért be az ügyben. Egyebek mellett elfogadta a felperes azon kérelmét, hogy írásban reagálhasson a PTI beadványára.

Megírtuk, miután eldőlt, melyik terv alapján épülhet fel a Ligetben a Néprajzi Múzeum, az állam számára sürgőssé vált, hogy a PTI-t az évtizedek óta használt Kossuth téri székházából kitegye. Az épületet, amelyet a Kúriának adnak vissza, az intézet a Néprajzi Múzeummal közösen használta. A levéltárként is funkcionáló PTI-nek 4000 négyzetméterre van használati joga a 12 ezer négyzetméteres épületből. Az állami tulajdonban lévő műemlék épületre az MSZP még 1989-ben jegyeztetett be használati jogot az intézet jogelődje, a Párttörténeti Intézet számára. A PTI tulajdonosa jelenleg az MSZP által alapított Politikatörténeti Alapítvány.

A pert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indította és a beadványban azt kérték a PTI-től, hogy 30 napon belül hagyják el az épületet. Földes György, az alapítvány által működtetett Politikatörténeti Intézet főigazgatója lapunknak ezt elképesztőnek nevezte hozzátéve, ez mutatja, hogy a kormány az intézet ellehetetlenítésére játszik.

Eközben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elkezdett felkészülni arra a tárgyalásra, amit az intézet indított az állammal szemben. A levéltári törvény értelmében ugyanis a PTI-nek az 1944-89 közötti időszakból őrzött iratanyagát át kell adnia a Nemzeti Levéltár számára. A 2009 óta közhasznú nonprofit kft.-ként működő intézet levéltári anyagának jelentős részét 2012-ben rekvirálta a kétharmados kormánytöbbség. Földes viszont nem nyugodott bele, hogy a magyar állam - példa nélküli módon - kártalanítás nélkül sajátította ki a levéltári anyagot, így a PTI pert indított annak érdekében, hogy az intézetnek térítsék meg az elmúlt negyedszázadban az iratok őrzésével tárolásával, kutathatóvá tételével kapcsolatos költségeit, sok százmillió forintot.

A főigazgató a Népszavának kijelentette, a PTI hajlandó elköltözni a Kúriának szánt Kossuth téri épületből, de csak akkor, ha az állam biztosít számukra másik, megfelelő helyet és állja a költözés költségeit.

Sound-botrány - Megszólalt az ájultan talált lány köztévés édesanyja

Publikálás dátuma
2016.07.12. 23:23
Bényi Ildikó. Forrás: Facebook
Telefonon nyilatkozott Bényi Ildikó, a köztévé egyik műsorvezetője arról, hogy lányát ájultan találták vasárnap hajnalban a DVBBS nevű kanadai együttes öltözőjében a Balaton Soundon. Bár részletekbe nem bocsátkozott az édesanya, tekintettel lánya lelki állapotára a történtek után, annyit azért elmondott a TV2 Tények című műsorában, hogy mindent elkövetnek azért, hogy kiderüljön az igazság.

Ahogy lapunk is beszámolt róla,  ismert tévés újságíró lányát és annak barátnőjét találták meg eszméletlen állapotban a Zamárdiban rendezett Balaton Sound egyik fellépője, a kanadai DVBBS öltözőkonténerében. A Bors derítette ki, hogy a hétfői hírekkel ellentétben nem két, hanem hat lány ment szombaton az öltözőbe a DVBBS nevű formációval és azok kísérőivel. 

Bényi Ildikó. Forrás: Facebook

Bényi Ildikó. Forrás: Facebook

A Blikk írta meg, hogy ismert tévés újságíró lányát és annak barátnőjét találták meg, és ő lehetett az a szülő is, aki feljelentést tett az ügyben. Bényi Ildikó a Tényekben megerősítette, hogy az ő lánya is az ájult tinik között volt. A hírműsorban a tévés elmondta: "a lányomat annyira megviselte az egész esemény, hogy egyelőre egyáltalán nem szeretnék még nyilatkozni. Gondolom, most mindenki számára érthető, hogy egyelőre a testi és lelki felépülése a legfontosabb számomra. A nyomozóhatósággal folyamatosan kapcsolatban állunk, és azt biztosra veheti mindenki, hogy mindent elkövetek, elkövetünk azért, hogy az igazság kiderüljön” - fogalmazott a TV2 híradójának a műsorvezető, aki hozzátette, hogy amint az ügyvédjük hazaérkezik külföldről, nyilatkozni fognak, addig türelmet és megértést kért.

Bényi Ildikó telefonos interjúját ide kattintva hallgathatja meg!

Gyanús ital után lettek rosszul

Hogy pontosan mi történt a lányokkal az öltözőben, még mindig nem tudni pontosan. Egy biztos: a fiúk a közönség soraiból választották ki a lányokat, akik boldogan mentek fel hozzájuk a színpadra és utána az öltözőbe is. Az Index úgy tudja, a fiatalok a fellépőkkel a backstageben (a kulisszák mögött) folytatták a bulit, fotókat készítettek, pózoltak. Ekkor került elő valamilyen ital, amelynek az üvegét nem látták. Feles pohárban kínálták őket. Azt gondolják, ez az ital volt az, ami a filmszakadást okozhatta.

A hat lányból három lett nagyon hamar – percek alatt – rosszul, egyikőjük a vécében rogyott össze, a másik kettő pedig az öltözőrészben hevert, amikor rájuk találtak. A másik három elszaladt – mondta a Borsnak egy szemtanú. A DVBBS tagjai megijedhettek és – annak ellenére, hogy volt foglalt szállásuk - azonnal távoztak. A reptéren érte őket utol a rendőrség.

Négy férfit állítottak elő

A rendőrség négy külföldi férfit állított elő. Hármuknál a kábítószer gyorsteszt pozitív eredményt jelzett, őket kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként, egy embert tanúként hallgattak ki a nyomozók. A férfiak szabadlábon védekezhetnek. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a nyomozást, a rendelkezésre álló adatok alapján szexuális erőszak gyanúja nem merült fel - olvasható a rendőrségi közleményben.

A lányok állapotáról nincs információ, a Balaton-parti kórház főigazgatója hírzárlatot rendelt el az ügyben.

Börtönbe is mehetnek

A két kanadai akár évekre börtönbe kerülhet, ha kiderül, hogy ők kínálták meg a lányokat a tudatmódosítóval.– Mindenképpen eljárás indul a fiúk és a lányok ellen is, birtoklásért. Aki kínálta és átadta, az nagyobb bajban lesz. Ez büntetőügyi kategória, 0,5 grammig két év börtön jár érte, nagyobb mennyiségnél viszont 2–8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható – nyilatkozta a Borsnak dr. Lichy József jogász. Hozzátette: a zenészek esetében a segítségnyújtás elmulasztása is megállni látszik, hiszen otthagyták a tehetetlen lányokat, ezért két évet kaphatnak. Mivel Magyarországon büntetőeljárás folyik ellenük, többször kell majd megjelenniük kihallgatáson, ahova személyesen lesznek kénytelen eljönni, nem elég, ha ügyvédet küldenek. Ha nem jönnek, nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki ellenük.

Nyilatkozott a zenekar ügyvédje

,,Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a fesztivál résztvevői közül többen olyan esemény részeseivé váltak, amely miatt kórházba kerültek. A hatósággal természetesen együttműködünk” – áll a DVBBS zenekar ügyvédjének, Papp Gábornak a közleményében. ,,A rendőrség megerősítette: nem volt semmilyen kapcsolat köztünk és a fenti incidens között, így elutazhattunk. A marihuana birtoklási eljárásban természetesen elérhetőek maradunk, hogy tisztázzuk az állításokat. Jobbulást kívánunk a megbetegedett áldozatoknak.”

Riasztás! Jégesőre figyelmeztet az OMSZ

Publikálás dátuma
2016.07.12. 22:46
Illusztráció: Thinkstock
Narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a várható heves zivatarok veszélye miatt néhány nyugati járásra az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este. Több megyében még szerdán is hőség lesz, de aztán egyre többfelé várhatók zivatarok.

Veszélyjelzésük szerint kedd este Vas és Győr-Moson-Sopron megyében is kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket erős szél és jégeső kísérhet. Mint írták: nyugaton és az Észak-Dunántúl felett, azon belül leginkább a Kisalföldön, az Alpokalján zivatarok átvonulására lehet számítani. Heves zivatar is kialakulhat, amelyhez az óránkénti 90 kilométert meghaladó szélroham, felhőszakadás (fél órán belül akár 30 milliméternyi csapadékkal) és jégeső társulhat.

Szerdára virradó várhatóan csak néhol, legnagyobb eséllyel északnyugaton és a középső országrészben alakulhat ki néhol helyi zivatar. Napközben inkább csak az Alföldön alakulhatnak ki helyenként zivatarok, amelyeket néhol viharos szél, esetleg jégeső kísérhet. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben lehet kiterjedt zivatarra számítani. Heves zivatarok is kialakulhatnak (erős széllel és jégesővel), de több helyen valószínű a felhőszakadás is (kisebb körzetekben akár 50 milliméternél is több eső hullhat).

Szerdán a nyugati megyékben 25 Celsius-fok alá csökkennek a napi középértékek; másutt még 25 fok felett, az Alföldön 27 és 29 fok között alakulnak. A hőség miatt szerdára is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra és Pest megyére, továbbá Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. A meteorológiai szolgálat felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy az UV-B sugárzás is nagyon erős lehet. 

Az előrejelzés szerint a leghidegebb órákban 17-23 fokra lehet számítani. Napközben többnyire 26-34 fokig melegszik a levegő. A nyugati határnál ennél kicsit hűvösebb, az Alföldön kicsit melegebb lehet.

Emellett szerdán már az egész országban heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztetnek. A heves zivatar veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki a fővárosra és Pest, valamint Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére. A felhőszakadás veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében lesz érvényben a másodfokú figyelmeztetés szerdán.

Csütörtökön erős nyugati, északnyugati szélre, többfelé záporos-zivataros időre készülhetünk. Keleten, északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, felhőszakadás, jég kíséretében. Délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Keleten még 26-30 fok is lehet, máshol 20 és 25 fok közé mérséklődik a nagy meleg. 

Pénteken marad a szeles idő, a Dunántúlon erős, viharos lökésekkel, de már csak helyenként alakulhat ki egy-egy zápor. Hajnalra 10-16°C-ig hűl a levegő, napközben csupán 20-25°C várható.

Hétvégén is marad a szeles, átlagosnál hűvösebb időjárás. Gyakran lesz erősen felhős az ég, és előreláthatólag a Dunától keletre többfelé, máshol szórványosan alakulhat ki eső, zápor, vasárnap északkeleten akár zivatar.