Előfizetés

Ujhelyi: Vigyázz Viktor, a kőbalta nagyobbat üt!

Publikálás dátuma
2016.07.17. 16:20
Népszava fotó
Ha az innováció jelképe a newtoni alma, akkor az orbáni rezsim szimbóluma mindenképpen a kőbalta kell, hogy legyen. A Fidesz ugyanis mindent visszaszorít, lenyom, betilt vagy megbüntet, ami egy kicsit is előremutató, amely lépést tart a technológia és így a világ fejlődésével - írja közleményében Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő. .

 Van abban valami freudi, hogy az Európai Bizottság éppen aznap mutatta be az európai innovációs eredménytábláját és kimutatását, amikor Magyarországon az egyik innovatív szolgáltató (Uber) bejelentette, hogy a kormányzati szankciók miatt kivonul az országból. Magyarország ráadásul a hátsó mezőnyben foglal helyet az összehasonlításban, a kutatási és innovációs teljesítményben a tagállamok többsége jóval előttünk végzett. Annak ellenére, hogy a gazdasági növekedés és az innovációba irányuló befektetés között közvetlen kapcsolat áll fenn, a magyar kormány vállaltan a középkori viszonyokat igyekszik fenntartani a Kárpát-medencében. Igaz ez akkor is, ha Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter – megpróbálva némi józan hangot becsempészni a kormányzati elmebajnokságba – azt mondja, hogy a magyar gazdaságnak minél több innovatív cégre van szüksége; hiszen maga Orbán Viktor jelentette be legutóbb Békéscsabán, hogy szerinte a jövő nem az innovációban és a start-up cégek támogatásában van. Már az is szerencse, hogy a „start-up” szót egyáltalán ki tudta mondani a miniszterelnök, hiszen – egy kiszivárgott, őszinte beszédnek köszönhetően- Kubatov pártigazgatótól régóta tudjuk, hogy a kormányfő nemrég még a különbséget sem ismerte a fax és az e-mail között.

Hogy a bukás előtt álló miniszterelnök vajon saját frusztrációinak leplezése vagy a görcsös hatalmi vágy (esetleg mindkettő) miatt építi le tudatosan a magyar társadalom szellemi immunrendszerét, még nem egyértelmű. A tudatosság viszont bizonyítható: a felsőoktatás elsorvasztása és kiéheztetése, a közoktatásban véghezvitt dúlás, a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a társadalomtudományok helyett az egyszerű szakképzésre helyezett túlzó hangsúly, az aktív fiatalság külföldre kényszerítése, a kutatás-fejlesztés mostohagyerekként való kezelése és minden innovatív kezdeményezés erőszakos megfojtása ugyanis egyfelé mutat. Szellemileg legyengült, akaratában és lehetőségeiben korlátozottabb társadalmat akar, mert szerinte egy ilyen tömegen könnyebb uralkodni; mert szerinte a magabiztos vezetői karakter így jobban érvényesül. De Orbán Viktor ismét csak téved. Az újabb, sokadik ipari forradalom kellős közepén nem lehet összeszerelő üzemet építeni a Nobel-díjas tudósok országából, a jövőnk nem a közmunkások, hanem az innovatív fejlesztők kezében van. És ezt a típusú fejlődést megállítani, mesterségesen elfojtani nem lehet. Orbán azt hiszi, hogy ha csak kőbalta van az emberek kezében, akkor tovább maradhat a bársonyszékében. Pedig bárkit el lehet kergetni a hatalomból, a kőbalta ráadásul még nagyobbat is üt, mint egy tablet. Miniszterelnök úr, ha esetleg azért nem értené ezt a hasonlatot, mert nem tudja, hogy utóbbi micsoda, úgy nézze meg az interneten, vagy kérje meg valamelyik asszisztensét, hogy mutassa meg azt a furcsa kütyüt a kezében.

863 nappal vagyunk a miniszterelnök vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után. Akkor megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Századik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

Szijjártó örül a "nem diplomata stílusú" Boris Johnsonnak

Publikálás dátuma
2016.07.17. 16:06
Boris Johnson - Fotó: Dan Kitwood/Getty Images
A külügyi és külgazdasági miniszter elítélte az új brit külügyminiszter Boris Johnson elleni megnyilvánulásokat - számol be a fajsúlyos esetről az MTI. 

Szijjártó Péter a távirati irodának nyilatkozva azt mondta: kifejezetten előnyösnek tartja, hogy nem egy diplomata stílusú ember fogja vezetni a brit külügyet.

Ezt természetesen meg is magyarázta, és nyilván nem azzal indokolt, hogy legalább most többen lesznek ezzel így, hanem azt mondta: 

Az Európai Unió nagyon különleges kihívások előtt áll, és ezek leküzdéséhez saját elképzeléssel rendelkező valódi személyiségekre, s az ő valódi gondolataikra van szükség. Márpedig Szijjártó miniszter szerint Boris Johnson pontosan ilyen. 

A magyar külügyminiszter elújságolta, hogy hétfőn személyesen is találkozni fog brit kollégájával, és elmondja neki - írja így az MTI a brit kilépésről szóló tárgyalások során Magyarország két fontos érdeket mindenképpen érvényesíteni szeretne. Az egyik, hogy a lehető legakadálytalanabb és legszabadabb gazdasági és kereskedelmi együttműködés maradjon fenn Nagy-Britannia és Magyarország között. Másrészt szeretnék megvédeni a Nagy-Britanniában dolgozó magyar munkavállalók jogait.

De Szijjártó Péter örül annak is, hogy a korábbi brit külügyminiszter, Philip Hammond - akivel természetesen kifejezetten szoros kapcsolatot ápolt, többször négyszemközt is megvitattak fontos európai kérdéseket - most pénzügyminiszter lett, ez a magyar miniszter szerint Magyarország számára kifejezetten előnyös.

Az árhullám már a Duna magyarországi felső szakaszán - Fotó

Publikálás dátuma
2016.07.17. 13:46

Az MTI fotóin - Mohai Balázs felvétele - az látható, amint egy pad már jócskán a vízben "üldögél" a Dunában nagymarosi szakaszán. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a folyó magyarországi felső szakaszán.