"Magyarország, miért haragszol ránk?" - Tüntetnek a menekültek

Publikálás dátuma
2016.07.25. 19:56
Éhségsztrájkoló menekültek a röszkei határszakasznál – tisztességes eljárást és emberséges bánásmódot követelnek FOTÓ: MTI/MOLNÁ
Miközben Röszkénél, a tranzitzóna szerbiai oldalán menekültek éhségsztrájkkal tiltakoznak a magyar szabályok ellen, és tábláikon egyebek mellett azt kérdezik: "Magyarország, miért haragszol ránk?", Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó azt üzente, a kormány semmilyen zsarolásnak, erőszaknak nem enged. A kormány teljes sebességre kapcsolt a menekültellenes kampányban.

Menekültek éhség-sztrájkolnak vasárnap éjszaka óta a röszkei tranzitzóna szerbiai oldalán. A 124 afgán a szigorú magyar menekültügyi eljárások ellen tiltakozik. Magasra tartott tábláikon a helyszíni tudósítások szerint azt kérdezik: "Magyarország, miért haragszol ránk?" és emberséget követelnek hazánktól. Az afgán menekültek pénteken indultak gyalog Belgrádból és állítólag addig akarják folytatni az éhségsztrájkot, amíg a magyar hatóságok meg nem nyitják a határt a sok ezer kilométert megtett menekülők előtt.

Bár a tranzitzónánál megerősítették a határvédelmet, a gyalog érkező menekültek nem balhéztak. Saját bevallásuk szerint békésen akarnak tiltakozni azért, hogy bejuthassanak az Európai Unióba. A szabad ég alatt várakoznak, ételt, takarókat nem fogadnak el, csak vizet. Az éhségsztrájkolók közül hétfő délutánig még senki sem adott be menedékkérelmet, noha közismert: sok esélyük akkor sem lenne arra, hogy magyar földre lépjenek.

Sok esetben egyébként nem is a menekültek, hanem különféle civil szervezetek szervezik az ilyen megmozdulásokat, amelyekhez beragasztják a bevándorlók száját, angol nyelvű feliratokkal látják el őket. Nyomásgyakorlást kísérelnek meg a magyar határon, hogy a magyar kormány és hatóságok ettől "megrettenjenek és ijedtükben mindenkit elengedjenek" Ausztria felé - reagálta az közszolgálati televíziónak az éhségsztrájkolók akciójára a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György világossá tette: senkit nem engednek az országon keresztül. A főtanácsadó szintén a közszolgálati csatornán már vasárnap este megüzente, a kormány semmilyen "követelésnek, zsarolásnak, erőszaknak" nem enged az illegális bevándorlással kapcsolatban, célja az, hogy garantálni tudja Magyarország és az Európai Unió biztonságát. Arról is beszélt, hogy idén már majdnem 18 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a magyar-szerb határt, és nem csökken a migrációs nyomás. Felidézte, hogy néhány órával korábban egy férfi egy embert megölt, kettőt pedig megsebesített a németországi Reutlingenben. Az elkövető egy Németországban tartózkodó szíriai migráns volt - tette hozzá jelentőségteljesen, majd megismételte, a magyar álláspont továbbra is az, hogy az illegális migrációt nem mérsékelni kell, hanem megállítani. Később kiderült, hogy a szíriai menedékkérő áldozata egy lengyel nő volt, és a férfi szerelmes volt a nőbe, akivel együtt dolgoztak egy török gyorsbüfében. A helyi rendőrség szerint nem terrortámadás történt.

"Elfogadhatatlan, hogy az európai emberek mindennapjaiba beköltözött a félelem, éppen ezért vissza kell állítani a törvényes rendet, az európai emberek biztonságánál semmi sem lehet fontosabb" - kapcsolt rá a kormányzati kampányra tegnap a Külgazdasági és Külügyminisztérium is. Kiemelték: a magyar kormány megvédte az ország határait, itt "a kerítés, az élőerős védelem és a jogszabályi szigorítások is a magyar emberek biztonságát szolgálják".

Az elmúlt napok történéseire utalva a tárca ismét azt állította, "Brüsszel eddigi bevándorlási politikája totális csőd". A KKM arról írt, Németországot az elmúlt héten négy súlyos támadás érte. Szerintük két esetről "tudható vagy feltételezhető, hogy bevándorlók iszlamista támadásáról van szó", két esetben pedig úgy tűnik, hogy "bevándorló hátterű embereknek - finoman szólva - beilleszkedési gondjaik voltak, ezek frusztrációt okoztak, és gyilkosságokhoz vezettek" - fogalmazott a tárca.

A menekültek nem jelentenek nagyobb vagy kisebb terrorveszélyt, mint a lakosság más csoportjai - állította ezzel szemben az előző napi reutlingeni és ansbachi támadásra utalva Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter viszont vasárnap azt közölte, az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan mutatják, hogy nemcsak az európai embereket, hanem az európai életformát is meg kell védeni. A kabinet szerint az októberi népszavazás a kulcs a menekültválság megoldására, noha a kvótareferendum gyakorlati értelméről máig nem hallani.

Szerző

Kiderül, ki kerülhet be a felsőoktatásba

Publikálás dátuma
2016.07.25. 19:55
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Minden a felsőoktatásba jelentkező fiatal izgatottan várta július 26-át - kedden hirdetik ugyanis ki a felvételi ponthatárokat. 

Kedden kiderül, hogy kit milyen szakra vettek fel, noha az interneten már ellenőrizhették a pontszámaikat a diákok. Miután a kormány jelentősen szűkítette a felsőoktatásba jutás lehetőségeit, s az utóbbi években csökkent az állami finanszírozású helyek száma a legnépszerűbb szakokon, tavaly is hozzávetőlegesen minden harmadik diák csalódott a ponthatárok kihirdetése után, hiszen csak 68 százalékukat vették fel a normál felvételi eljárásban. Idén hasonló arányok várhatók, de aggódnia annak sem kell, akit nem vesznek fel, vagy lemaradt a jelentkezésről: pótfelvételi eljárásban augusztus 7-ig lehet jelentkezni a választott egyetemre vagy főiskolára.

Szerző

Rendőrök lepték el a Balaton és a Velencei-tó környékét

Publikálás dátuma
2016.07.25. 19:03
Forrás: police.hu
Fokozott ellenőrzést tartott a rendőrség a múlt héten Veszprém, Somogy, Fejér és Zala megye turisztikailag frekventált területein, az akció során tizennégy ittas sofőrt találtak - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján.

Azt írták, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) munkaprogramja alapján július 18. és 24. között végzett regionális ellenőrzés keretében a több mint 150 rendőr és 19 polgárőr a négy megyében 10 ezer 192 járművet ellenőrzött és 825 sofőrt szondáztatott meg.

A sofőrök közül héttel szemben a rendőrök ittas járművezetés vétség gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek, további hét emberre közigazgatási bírságot szabtak ki. Emellett ötvenhat közlekedőnek helyszíni bírságot kellett fizetnie, húsz ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

A rendőrség tájékoztatása szerint az akció célja a régión belüli koncentrált bűnügyi, körözési, ifjúságvédelmi, közrendvédelmi, közlekedésrendészeti és idegenrendészeti ellenőrzés volt, amely a társszervek bevonásával kiterjedt a szórakozóhelyekre is. A BKKB illetékességi területe Zalakarostól a Balaton és a Velencei-tó mentén egészen Velencéig terjed. A koordinációért tavaly Fejér megye rendőr-főkapitánysága felelt, az idén Veszprém megye látja el ezt a feladatot.

Szerző