Előfizetés

Reformokat követelnek az UEFA-nál

R.T.
Publikálás dátuma
2016.07.26. 07:51
Michel van Praag (balra) lehet Michel Platini utódja az UEFA élén FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Szeptember 14-én, Athénban döntenek az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tagállamai a testület új elnökének személyéről. Favoritnak a szlovén Aleksander Ceferint tartják, akinek a neve nem köthető össze az UEFA gyanús ügyleteivel. Jelenleg körülbelül húsz szövetség támogatására számíthat az 55-ből.

Három jelölt, a holland Michel van Praag, a spanyol Ángel Maria Vilar Llona jelenlegi ügyvezető, valamint a szlovén Aleksander Ceferin indul az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöki tisztségéért. Bár utóbbi nevezése némiképp meglepő volt, hiszen a legkevésbé ismert hármójuk közül, az előjelek alapján ő számít igazi favoritnak.

A kisebb észak- és kelet-európai tagszövetségek ugyanis őt látnák szívesen az elnöki székben, s mivel összesen 55 szövetség rendelkezik szavazati joggal, ezért várhatóan nehéz lesz legyőzni őt. Svédország, Norvégia és Finnország már hivatalosan is bejelentette, hogy a szlovén mögött sorakoztak fel.

A 48 esztendős szlovén nagy előnye, hogy neve nem köthető az európai szövetség botrányaihoz. Karl-Erik Nilsson, a Svéd Labdarúgó Szövetség elnöke ezért úgy látja, hogy a szlovén megválasztásával az UEFA-nak esélye nyílik az újrakezdésre. Az említett három szövetség közös nyilatkozatot is kiadott, amely így hangzik: „Mindannyiunk érdeke egy és ugyanaz: reformokat kell véghezvinni az európai labdarúgásban. S közös álláspontot képviselünk abban, hogyan irányítsák megfelelően az európai és nemzetközi labdarúgást” – fejtették ki.

Vitalij Mutko, az orosz szövetség elnöke is támogatásáról biztosította a szlovént, később pedig az olasz szövetség is mellette tört lándzsát. További támogatói: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Görögország, Macedónia, Montenegró, Románia, Szerbia, Törökország és természetesen Szlovénia. Becslések szerint ha most lenne szavazás, Ceferin körülbelül húsz szövetség támogatására számíthatna.

A tanult jogász legnagyobb ellenfele a német szövetség lehet. A svédek nem véletlenül támogatják annyira a fociberkekben kevéssé annyira ismert szlovént. Németország ugyanis a 2024-es Európa-bajnokság döntőjének megrendezésére pályázik, a svédek azonban meg akarják fúrni a német pályázatot. Alighanem úgy vélik, hogy ebben Ceferin is majd segítségükre lehet. Valamit valamiért…

Igaz ugyan, hogy az erről szóló végső döntést nem maga az UEFA elnöke, hanem a végrehajtó bizottság hozza meg, de a szavazásban részt vevők véleményét nyilvánvalóan befolyásolhatja majd. A német szövetség sokáig hallani sem akart Ceferin megválasztásáról, s Van Praagot támogatta, ám úgy tűnik, változik a helyzet. Mivel nyilvánvalóan a DFB nem akar a vesztes oldalára kerülni, ezért egyre valószínűbb, hogy a németek is hajlandóak lesznek beállni a szlovén mögé, s így akarják megőrizni a pályázat esélyeit. A németek augusztus végén döntenek végérvényesen arról, ki mögé álljanak be.

A DFB szerint túl sok a három jelölt, ezért a szövetségeknek arra kellene törekedniük, hogy egyetlen kandidátusban állapodjanak meg a szeptemberi választásig, így demonstrálva az egységet. Ha ez nem sikerülne, annak igen negatív következményei lennének. „Attól tartok, hogy az UEFA több részre szakadhat. Ez pedig rendkívül káros lenne a szövetség számára” – vélekedett a német szövetség elnöke, Reinhard Grindel. Mint mondta, a végrehajtó bizottságban már többször is felvetette, hogy még a választás előtt jussanak közös nevezőre a tagszövetségek.

Nagy kérdés persze, sikerül-e ez. A 68 éves Van Praag érdekes javaslattal állt elő. Szerinte átmeneti elnököt kellene választani, s ő állna a kihívás elébe, elvállalná a posztot. „Az UEFA-nak jelenleg egy integráló személyiségre van szüksége, aki ismét nyugodtságot hozhatna a szövetség életébe” – fejtette ki. Szerinte az elnökség szintjén az európai szövetség már nyolc hónapja zsákutcában vesztegel. „Azt a helyzetet oldanám meg, hogy előkészítsem a terepet egy fiatalabb elnök számára” – fejtette ki.

Felvetése abból a szempontból nem is annyira légből kapott, hogy a szeptemberben megválasztandó szövetségi elnök nem kap teljes mandátumot, hanem 2019-is, a korrupciós ügy miatt eltiltott Michel Platini megbízatása lejártáig irányíthatja a szövetség munkáját. Ekkor megint választani kell majd.

Tény az is, hogy van Praagnak szinte a vérében van a szövetségi munka irányítása. Apja, Jaap akkor volt az amszterdami Ajax első embere, amikor a kilencvenes években a holland klub történetének legveretesebb eredményeit érte el.

A három jelölt közül épp a jelenlegi ügyvezető, Ángel Maria Villar esélyeit tartják a legcsekélyebbnek. A múlt emberének tartják, aki képtelen a megújulásra. Neve korrupciós ügyekben is felmerült.

 Focizott, karatézett, kosárlabdázott
Aleksander Ceferin mondhatni tősgyökeres jogászcsaládból származik, nagyapja jogászprofesszor, apja ügyvéd volt. Két fivére, hozzá hasonlóan szintén tagja a szlovén ügyvédi kamarának. Ő maga a büntetőjog szakértője.
Ceferin, ez persze az ő esetében magától értetődő, imádja a focit, egykor a harmadosztályú szlovén csapat, a Grosuplje mezét öltötte magára. Hobbiszerűen kosárlabdázott és karatézett, de a teniszütő is jól állt a kezében. 2006-ban került a legnépszerűbb szlovén fociklub, az Olimpija Ljubljana élére. 2011. február 17-én lett a szlovén szövetség első embere. Jó kommunikátornak tartják, több nyelven folyékonyan beszél.

Éremért utaznak Rióba a magyar vízilabdázók

H. Sz.
Publikálás dátuma
2016.07.26. 07:50
Benedek Tibor először irányíthatja szövetségi kapitányként a férfi válogatottat, érmet vár tőlük FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Július 30-án elindulnak vízilabdázóink (is) Rióba, ezt megelőzően sajtónyilvános edzést tartott a magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn a Margitszigeten. A Hajós Alfréd-uszoda Széchy medencéjének partján a női csapat tagjai és felkészítőjük is állta az újságírók kérdéseit: lapunknak az Európa-bajnok női pólósok kapitánya, Bíró Attila és a szövetségi kapitányként első ötkarikás megmérettetésére készülő Benedek Tibor nyilatkozott.

„Kettő héttel az olimpiai játékok kezdete előtt ott tartunk, ahol a rajt előtt tartanunk kell. Igyekszünk gyorsítani a játékunkat, különböző taktikai elemeket gyakorlunk. Úgy gondolom, hogy jelenleg 85-90 százalék közötti állapotban van a csapat – nyilatkozta a Népszavának Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

– Gyakorlatilag minden tervezett feladatunkat elvégeztük az utóbbi időszakban, teljesítettük a kitűzött szárazföldi, vízi és taktikai gyakorlatokat is. Elegendő mérkőzést játszottunk, s bár nem minden eredménnyel vagyok elégedett, azt gondolom, ha most szállnánk medencébe a riválisokkal szemben, sikeresebbek lennénk.”

A „győztes csapaton ne változtass” elvet szem előtt tartva Bíró Attila korábban annak a 13 női vízilabdázónak szavazott bizalmat, akik 2016 januárjában, Belgrádban a kontinens legjobbjainak bizonyultak, ezáltal kivívták az olimpiai indulás jogát. A Rióba utazó keretből tíz játékosunk már a négy évvel ezelőtti, londoni világversenyen is a nemzeti együttest erősítette, így Bíró szerint a lányok vállát nem különösebben nyomja a szereplés terhe.

„Kiváló összetételű csapatunk van. A lányok nem amolyan csoda-dologként gondolnak az előttük álló feladatra, sokkal inkább professzionális mentalitással veszik majd tudomásul a kinti körülményeket. Biztosak lehetünk abban, hogy a válogatott tagjai hideg profiként minden külső tényezőt kizárnak, s csakis a vízilabdára koncentrálnak majd.”

A női szövetségi kapitány lapunknak elmondta, minden játékosának megadja majd a lehetőséget a bizonyításra. „Lesznek, akik a posztjuk vagy kvalitásaik okán több szerephez jutnak majd, mégis mindenki számára adott lesz az esély, hogy bebizonyítsa: méltó a válogatottságra, s akár a végső sikerre is.”

No, igen, a célok. Bíró Attila amondó, reális elvárás lehet a lányokkal szemben a végjátékba jutás, a mester szerint azonban csapata ennél többre is képes. „Érmet szeretnénk” – fogalmazta meg egy ország álmát a kapitány. – A felkészülés során megmérkőztünk a legerősebb válogatottakkal. Ide sorolnám az Egyesült Államokat, Spanyolországot, Olaszországot és Ausztráliát is. A döntőig a keresztbejátszásoknak köszönhetően biztosan tizedelődik ez az ötös, melyből úgy hiszem, Rióban a véső győztes kikerülhet. Kínával a magam részéről sötét lóként számolnék – latolgatta az esélyeket Bíró.

Az intenzív felkészülési időszakot maguk mögött tudó női pólósaink pihenéssel tölthették a legutóbbi hétvégét, s a kiutazást megelőző hét derekán is számíthatnak egy szusszanásnyi szünetre. „Mostanra arányba került a pihenésre és regenerálódásra szánt idő, ami kiemelten fontos egy olyan megmérettetés előtt, amelyre készülünk – zárt Bíró Attila.

A játékosként három olimpiai elsőséget szerző Benedek Tibor által felkészített férfi csapatunk selejtezőtorna után tette biztossá ötkarikás indulását.. Az év szövetségi kapitányának mindjárt kinevezése évében, 2013-ban megválasztott Benedek más olimpiára készül ezúttal, mint hajdanán aktív vízilabdázóként. „Teljesen más ez a felkészülés, mint a korábbiak voltak. Akkor egy játékos voltam a tizenháromból, most egy csapat felkészítéséért felelek. A két pozíciót nem lehet összehasonlítani.”

Benedek Tibor számításai alapján az induló 12 gárdából akár hét-nyolc is versenyben lehet a végső sikerért. A szövetségi kapitány szerint jelenleg 80 százalékos formában lévő csapata egy lehet ezek sorában; sőt, akár a dobogóra esélyesek közül is. „Az érem megszerzését egy reális célkitűzésnek tartom” – fogalmazott Benedek.

A szövetségi kapitány szerint fontos kettő hét vár még a férfi vízilabdázókra, annak ellenére, hogy egyébként jó felkészülési időszakot élt meg a csapat. „Ebben a periódusban minden napnak megvan a maga jelentősége, akár most is tudunk fejlődni, előre lépni. A tervezett mérkőzéseket lejátszottuk, levontuk a tanulságokat. Montenegró, Spanyolország és Horvátország legyőzése sikerélmény, melyekre építhetünk. Lelkileg erős a csapat, akik például az ausztrálokkal szembeni találkozón ezt bizonyították is.”

A felkészülés magyar szempontból egy „éles” mérkőzéssel zárult, legjobbjaink Szerbiában vendégszerepeltek. A magyar és szerb játékvezető által dirigált meccsen végül egy góllal azok a vendéglátók bizonyultak jobbnak, akikkel szemben Magyarország első csoportmérkőzését játssza augusztus 6-án, Rióban. „Minden meccs más, így a legutóbbi és a következő szerbek elleni találkozó között sem vonható párhuzam. Ugyanazzal a csapattal akár az olimpián is találkozhatunk kétszer, biztosan mindkét párharc más-más játékot hozna.”

A XXI. olimpiai játékokon a vízilabdatornákat augusztus 6. és augusztus 20. között rendezik.

Egy csoportban a világbajnokokkal
A női válogatottat a B-csoportba sorolták. Ellenfeleink Spanyolország, Kína és a világelső Egyesült Államok csapata.
A férfiak az A-jelű hatosban Görögország, Brazília, Ausztrália, Japán és a világbajnok Szerbia mellett küzdhetnek a továbbjutásért.Salomoni lett az MTK vezetőedzője

 Az olasz Alberto Salomoni lett az MTK Budapest női röplabdacsapatának vezetőedzője.

A klub honlapjának hétfői beszámolója szerint az 50 éves szakember korábban több élvonalbeli csapatnál is megfordult hazájában és Németországban is: a többi között a Braunschweig, a Bayer Leverkusen, a Köpenicker, a Famila Chieri, legutóbb pedig az SC Potsdam trénere volt.

Salomoni 2003 és 2008 között a német női válogatott másodedzőjeként is dolgozott, megjárta a 2004-es athéni olimpiát, illetve a 2005-ös Európa- és a 2006-os világbajnokságot.

Alberto Salomoni az MTK honlapján azt nyilatkozta, hogy lejárt az ötéves szerződése Potsdamban, és új kihívás után akart nézni. Keresték Olaszországból is, de szeretett volna Budapesten dolgozni. "Azt látom, hogy a legjobb magyar játékosok mind külföldön játszanak, mivel a hazai bajnokság - Németországhoz, Törökországhoz vagy éppen Oroszországhoz képest - egy picit gyengébb" - nyilatkozta az edző.  Az MTK előző vezetőedzője, Hollósy László a ciprusi AEK Larnaca trénere lett.