Rekordok olimpiája Rióban

Publikálás dátuma
2016.08.02 07:50
Két és fél hétig Rio lesz a sportok fővárosa FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DEAN MOUHTAROPOULOS
Fotó: /
Bizonyos tekintetben a rekordok olimpiája lesz a riói, hiszen soha ennyi állam nem képviseltette magát egyetlen világjátékokon sem. A jegyek többsége nem drága, de egyes döntőkre csillagászati összegeket kell fizetni. Jó hír, hogy a Zika-vírus már nem jelent akkora fenyegetést, mint májusban.

Pénteken a megnyitóval kezdődik meg a várva várt olimpia, de sportesemények már szerdán is lesznek. Az eseményre mintegy félmillió turistát várnak, s szigorú biztonsági intézkedéseket rendeltek el.

7,5 millió belépőt bocsátanak ki

A jegyek nagy része viszonylag olcsó, több mint a fele ugyanis 7000 forintnál (70 real) olcsóbb. A nemzetközi jegyértékesítés regisztrációja 2014 novemberében indult – írta az NSO. Az első két körben kizárólag brazil lakosok vehettek részt, a többi olimpiarajongó 2015 második felében és 2016-ban pályázhatott a belépőkre. A döntőkre viszont borsosak az árak, az atlétikai „szuperdöntők” napjára 1200 real (120 ezer forint) a legmagasabb árkategóriájú belépő, csakúgy, mint a kosárlabda-, strandröplabda- és röplabdafinálékra.

Természetesen a játékok legdrágább jegyei a megnyitóra szóltak, az A árkategóriás tikett 4600 realba (460 ezer forint) kerül. A magyar szempontból kiemelt sportágak közül a kajak-kenu döntőkre 100–210 real (10–21 ezer forint) között mozognak az árak, a vízilabda-fináléra 140–580 real (14–58 ezer forint) között, míg az úszódöntőkre 260–900 real (26–90 ezer forint) között lehet jegyet váltani.

400-500 ezer turistát várnak

Jelentősen megerősítették a biztonsági intézkedéseket Rio de Janeiróban, összesen mintegy 85 ezer rendőr és katona ügyel a rendre. A sorozatos európai merényletek hatására Brazíliában is merényletektől tartanak, bár az ország még nem volt véres iszlamista terrorakció célpontja. Az olimpia két és fél hete alatt akár félmillió külföldi is az országba érkezhet.

11 192 sportoló vesz részt

A különböző sportágak kvalifikációs versenyei még 2014-ben kezdődtek a riói olimpiára. Már abban az évben is több mint hatvan ország sportolói szereztek kvalifikációs helyet Rióra. Ugyanakkor szinte napokkal a világverseny előtt derült ki, kik is indulhatnak, hiszen az utolsó pillanatig zajlottak a kvalifikációs versenyek.

4000 családot telepítettek ki

Több építkezés lakott területek közelében zajlott, ezért több ezer családot telepítettek ki Rio államból. Emberi jogi szervezetek szerint sok gyermek nem járhat iskolába, s új oktatási intézményt még nem találtak számukra.

2102 érmet osztanak szét

Az olimpiai érmek örökranglistáját az Egyesült Államok vezeti összesen 2404 éremmel, ebből 976 volt arany, 759,5 ezüst (a fél azt jelenti, hogy valaki megosztva kapta az érmet), 668,5 pedig bronz. Kissé leszakadva a második helyen Oroszország áll 1123 éremmel, amelyből 440 arany, 357 ezüst és 326 bronz. Magyarország egészen elképesztő módon kilencedik ezen az örökranglistán, összesen 476 éremmel, ebből 167 arany, 144 ezüst és 165 bronz. Ezzel nemcsak Kínát, Oroszországot is megelőzzük. Igaz, a szovjetek eredményeit külön számolják.

Az örökranglistán az amerikaiakon és a szovjeteken kívül csak a britek, a németek (külön számolják a keletnémet aranyakat, a franciák, az olaszok, a svédek és az ausztrálok előznek meg. Előbbi kettő előnye nem is behozhatatlan előttünk: a skandinávok 482,5, az ausztrálok 480,5 éremmel rendelkeznek. Az olimpiára nem éppen annyi érmet készítenek, mint ahányat kiosztanak: összesen 2488 érem készül, köztük 812 arany, ugyanennyi ezüst és 864 bronz.

A magyar nyilvántartás szerint egyébként 168 aranyunk van, a különbség abból fakad, hogy a hivatalos lista nem tartalmazza Mező Ferenc aranyát, akinek Az olympiai játékok története című könyvét választották a legjobbnak a művészeti versenyek, epika kategóriájában.

306 számban hirdetnek győztest

Íme, mely kategóriákban hány aranyat osztanak ki: asztalitenisz (4), atlétika (47), birkózás (szabadfogás: 12, kötöttfogás: 6), cselgáncs (14), evezés (14), golf (2), gyeplabda (2), íjászat (4), kajak-kenu (sprint: 12, szlalom: 4), kerékpár (BMX: 2, hegyikerékpár: 2, országúti: 4, pályakerékpár: 10), kézilabda (2), kosárlabda (2), labdarúgás (2), lovaglás (díjlovaglás: 2, díjugratás: 2, lovastusa: 2), műugrás (8), ökölvívás (13), öttusa (2), rögbi (2), röplabda (2 + strandröplabda: 2), sportlövészet (15), súlyemelés (15), szinkronúszás (2), tékvandó (8), tenisz (5), tollaslabda (5), torna (14 + ritmikus gimnasztika: 2 + trambulin: 2), triatlon (2), úszás (34), vitorlázás (10), vívás (10), vízilabda (2).

206 ország lesz jelen

Ennyi államnak sikerült legalább egy sportolót az olimpiára küldenie, ami rekord. Újoncként jelenik meg az olimpián Koszovó és Dél-Szudán, jóllehet, Pristina önállóságát több uniós tagország (Románia, Ciprus, Szlovákia, Spanyolország) mind a mai napig nem ismerte el. Előbbi nyolc, utóbbi pedig három olimpikonnak képviselteti magát. Ugyanakkor két függetlennek nevezett csapat is indul: tízen alkotják a menekültstátusban lévők csapatát, míg egy sportoló a „Független Olimpiai Atlétákét”. Ilyen sem fordult még elő az olimpiák történetében. A legtöbb atlétát az Egyesült Államok delegálja, 550-et. Magyarországról 160 sportoló lesz jelen. Mostani állás szerint 278 orosz sportoló állhat rajthoz, ez azonban még változhat a doppingügyek miatt.

200 ember betegszik meg hetente

Több sportoló mondta le a riói olimpián való részvételt a Zika-vírus miatt. Májusban még különösen drámai volt a helyzet, hetente nyolcezer új megbetegedést regisztráltak, most „csak” legfeljebb kétszázat, ami nem a kiváló egészségügyi intézkedések eredménye, hanem annak köszönhető, hogy Brazíliában beköszöntött a tél.

141 érem az atlétikai versenyeken

A sportok királynéja ha nem is visz mindent, de e sportágban osztják a legtöbb érmet. A „legaranyosabb” sportág ezúttal is az atlétika lesz a riói olimpián, hiszen 47 számban hirdetnek győztest. A magyar olimpiai csapatban 19 atléta lesz jelen. Maratoni futásban Staicu Simona és Gyurkó Fanni is teljesítette az A-szintet, ám országonként csak a legjobb három idővel rendelkező indulhat. Atlétáink közül leginkább Márton Anitától remélünk érmet.

19 napig tart a viadal

A megnyitó ünnepség ugyan helyi idő szerint pénteken (magyar idő szerint szombat hajnali egy órakor) kezdődik, a viadalok azonban már valójában szerdán megkezdődnek, méghozzá a női labdarúgó viadalokkal. Az olimpia első találkozójára magyar idő szerint este hat órakor kerül sor: Svédország női focistái Dél-Afrikával néznek farkasszemet az E csoportban. Szerdán (a meccsek egy részét már magyar idő szerint csütörtökön vívják) összesen hat focimeccset vívnak. Csütörtökön rendezik a férfi focitorna első körét, az első olimpiai aranyérmét remélő házigazda brazil csapat Dél-Afrikát látja vendégül.

Legek a magyaroknál
A riói 160 fős magyar csapatból Késely Ajna a legfiatalabb, a Kőbánya SC úszója csak az olimpia után, szeptember 10-én lesz 15 éves. A piros-fehér-zöld színeket képviselő olimpikonok között Imre Géza a rangidős: a világbajnok, ötkarikás ezüst- és bronzérmes párbajtőröző decemberben múlt 41 éves – rögzítette az érdekességeket összegző vasárnapi írásban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja.
A csapat legrutinosabbjának Mohamed Aida vívó és Gádorfalvi Áron szörföző számít, mindketten sorozatban a hatodik olimpiájukon vesznek részt, ezzel beérik a rekorder, hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladárt. A tőröző Mohamed pedig megdönti a szintén ezt a fegyvernemet képviselő Rejtő Ildikó csúcsát, mivel a nők között ő büszkélkedhet majd a legtöbb olimpiai szerepléssel.
Ötödször szerepel ötkarikás játékokon a már Atlantában is érmes Imre Géza, továbbá a sportlövő Sidi Péter, valamint a háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, Douchev-Janics Natasa, aki Sydneyben még jugoszláv színekben versenyzett.
A küldöttség legmagasabb tagja Vámos Márton vízilabdázó és Kővágó Zoltán diszkoszvető, egyaránt 204 centiméterrel. Csak egy centivel marad el tőlük a pólóválogatottból Decker Ádám és Hárai Balázs.
A legalacsonyabb a 154 centis maratoni futó, Szabó Tünde, megelőzve Miskolczi Julianna sportlövőt (156 cm) és Kovács Zsófia tornászt (157 cm). A legsúlyosabb egyéniség a 157 kilós Nagy Péter súlyemelő.
A csapatot hat testvérpár erősíti. A pekingi aranyérmes Varga Dániel és Dénes már harmadszor szerepel együtt olimpián, míg a szintén a vízilabda-válogatottat erősítő Decker Attila és Ádám a 2013-as világbajnokság után ünnepelne ismét együtt. Ugyancsak együtt vágynak dobogóra a birkózó Lőrincz-testvérek, a Londonban ezüstérmes Tamás és az újonc Viktor.
A 200 méteres mellúszás címvédője, Gyurta Dániel és öccse, Gergely második közös olimpiáján vesz részt. A szintén úszó Pulai Bence és Vince édesapja, Pulai Imre a kenupárossal lett aranyérmes Sydneyben, a két versenyző felkészülését pedig nevelőapjuk, Turi György irányítja.
A Verrasztó család élete is az úszás körül forog: Evelyn a negyedik, bátyja, Dávid a második olimpiáján indul. Apjuk, Verrasztó Zoltán ötkarikás ezüst- és bronzérmes, míg édesanyjuk, Gyúró Mónika többszörös magyar bajnok úszó.
Apja, Csipes Ferenc olimpiai sikerét (1988) ismételné meg a kajakozó Csipes Tamara. Eddig háromszor fordult elő, hogy magyar olimpiai bajnok gyermeke is aranyérmes lett: a kalapácsvető Németh Imre (1948) fia, Miklós gerelyhajításban (1976), a vízilabdázó Homonnai Márton (1936) leánya, Szőke Kató úszásban (1952), a szintén vízilabdázó Szívós István (1952, 1956) fia, István (1976) diadalmaskodott.
Utóbbi család tagja, Márton Rióban sporttörténelmet írhat, ugyanis először történhet meg, hogy nagyapa és apa után a harmadik nemzedék tagja is aranyérmes lesz.
Szerző
2016.08.02 07:50